هفتبرکه – مریم مالدار: حکایت سوپ کاپیتان در جنوب و به خصوص گراش، حکایتی آشنا است و حالا حالاها در صدر جدول نُزل و کُربدارها باقی میماند؛ درست مثل ویمتو، مکنتوش، اسنیکرز و مارس؛ همین چیزهایی که از کدیم تا به الان به همین شکل و فرم در بازار وجود داشته و دارد.
سوپ کاپیتان یک برند مالزیایی است که جو دوسر را به صورت پرکشده در قوطیهای فلزی و یا پاکتهای ۵۰۰ گرمی با زمینهی قرمز و نشان کاپیتان، برای فروش آماده و عرضه میکند. اینکه چطور و چگونه پای کاپیتان دریانورد به بندر خشک گراش باز شده، مشخص نیست اما به تدریج و با گذشت زمان، مورد توجه و استقبال مردم این دیار قرار گرفته و مثل خیلی از چیزهای خارجکی دیگر، در منوی غذایی جنوب جا گرفته است.
شریک لحظههای شور و شیرین
قبل از آنکه خیلیها بیایند بگویند «سوپ شام نیست!»، باید بگویم سوپ کاپیتان اوتز یک گزینهی اصلی و خوشمزه برای پیشغذا و غذا است و جوانترها حتی برای شیرینی هم روی کاپیتان حساب میکنند.
ترکیب جادویی جو دو سر پرک کاپیتان همراه با مقدار مشخصی شیرعسل میشود قندپهلوی چای عصرانه در خنکای اردیبهشت که میچسبد به جان.
با همین دو قلم مواد بالا، بارها میتوان نسخههای جدیدتری ساخت: شیر عسل، جو دو سر پرک کاپیتان + نارگیل؛ شیر عسل، جو دو سر پرک کاپیتان + مغز پسته؛ شیر عسل، جو دوسر پرک کاپیتان + مغزی نوتلا و یا لوتوس؛ و صدها ترکیب شیرین و جذاب دیگر که میشود بارها امتحانش کرد.
سوپهای متنوع با کاپیتان همیشگی
اما بادبانهای کشتی برای غذا همیشه برافراشته است! فرقی نمیکند آش باشد، حلیم و یا سوپ، چون مزهی دلچسبِ جو، طعم هر غذایی را بهتر میکند؛ البته که در منوی اکثر خانوادههای گراشی جو دو سر کاپیتان جزو جداییناپذیر پختن سوپ است، خواه سوپ مرغ و گوشت باشد و خواه سوپ با مشتق سبزیجاتهای مختلف.
مثلاً برای تهیه یک سوپ مرغ و سبزیجات، شما نیاز دارید به: یک عدد پیاز که ریز خرد شده و روی حرارت تفت بگیرد؛ هویج، قارچ، سیبزمینی که آنها را هم ریز خرد کرده و به پیاز اضافه میکنید؛ و حالا اگر به دنبال رنگ و لعاب بهتری هستید، نوبت ریز کردن و اضافه کردن سبزیجات معطر است، شوید، جعفری، گشنیز و… هر کدام را که بیشتر میپسندید. مرغ ریشریش شده را هم اضافه میکنید و ادویههای دلخواه (نمک، فلفل سیاه، زردچوبه، ادویه مرغ و یا عصاره مرغ) و شعله را خاموش میکنید. بعد هم به ازای هر فرد یک الی دو قاشق غذاخوری جو دوسر کاپیتان را درون یک کاسه میریزید و رویش را با آب پر میکنید و هم میزنید تا یکدست شود. برای عطر و طعم دلپذیرتر میتوانید به جای آب معمولی از همان آبی که مرغ را درونش آبپز کرده بودید استفاده کنید. سوپی را که در آب حل شده به قابلمه اصلی سبزیجات منتقل میکنید و شعله را روشن تا به نقطهی جوش برسد و قل بخورد. بعد از بیست دقیقه دیگر یک کاسه سوپ خوشمزه و مغذی آماده است.
چیزی که به محض خوردن اولین قاشق، خاطرههای کودکی را زنده میکند، طعم و بوی غالب جو کاپیتان است بین دهها ترکیب قارچ و هویج و ادویهها… لمس تکههای لطیف و نرم جو زیر دندان یعنی رضایت، درست مثل لبخندِ ریزِ خود کاپیتان پشت سکان کشتی در دریای پهناور طعمها.