اکبر حاجیان: گلخِوِری در گویش گراشی! که در شهرهای دیگر به نام دیگر هم خوانده میشود، در اوزی به این گیاه خُارُازِه Xoaroaze میگویند.
گل خوری گیاهی خودرو در دشتهای جنوب استان فارس است که در صورت بارشهای مطلوب پاییزی و زمستانی در اواخر زمستان میروید. این گیاه از خانوادهی دو لپهایها و تیره جعفری است. در طب سنتی طبعی بسیار گرم دارد و مملو از آهن و پتاسیم است.
گل خوری بیشتر به عنوان سبزی و به صورت خام خورده میشود. خوردن آن با ماست یا لیمو و ترنج هم مرسوم است. بهترین گزینه خوردن گل خِوِری به همراه نان برشته، مهوه و مسکه (کره حیوانی) است. گزینه بعدی خوردن به همراه آبگوشت (یخنی) است که به جای سبزی مصرف میشود.
از گیاهان نادر و خودرو به بهترین شکل ممکن استفاده کنید. بهار میگذرد اما طعم و مزهی بهار به یاد ماندنی است.