هفت‌برکه (گریشنا): با ادامه شرایط نامساعد باغ وحش سیمرغ گراش و نگهداری غیراستاندارد حیوانات، این باغ وحش در آستانه‌ی تعطیلی قرار دارد. سال گذشته نیز خبرگزاری تسنیم با انتشار خبری با عنوان «لاشه حیات وحش کشور در یخچال باغ وحش گراش» از این شرایط نامناسب انتقاد کرده بود.

bagh vahash6

در گزارشی که امروز، دهم دی‌ماه ۹۶ در خبرگزاری تسنیم منتشر شده، آمده است: سعید محمودی، مدیرکل حفاظت محیط زیست فارس که چند روزی از انتصابش می‌گذرد، با ابراز تاسف از شرایط باغ وحش گراش می‌گوید: «بررسی پرونده این باغ وحش در دستور کار قرار گرفته و در صورتی که امکان بهبود شرایط وجود نداشته باشد نسبت به تعطیلی آن اقدام خواهد شد.»

بسیاری از مراکز تحت عنوان باغ وحش و باغ پرندگان که در پورتال سازمان حفاظت محیط زیست در فهرست مراکز مجاز نگهداری از حیات وحش جای گرفته‌اند، در فجیع‌ترین وضع ممکن از حیوانات نیمه‌جان کسب درآمد می‌کنند و تصاویر منتشر شده از آن‌ها این پرسش را تداعی می‌کند که به راستی این مراکز بر اساس کدام ضوابط از سازمان حفاظت محیط زیست مجوز فعالیت دریافت کرده‌اند؟

یکی از این مراکز، باغ وحش سیمرغ گراش واقع در جنوب استان فارس است. اصطلاحا باغ وحشی که به ندرت گذر بازدیدکننده‌ای به آن می‌افتد و در نتیجه به ندرت تصاویری از آن برای انتشار در اختیار رسانه‌ها قرار می‌گیرد.

روز گذشته یکی از کاربران فضای مجازی با انتشار تصاویری دلخراش از شرایط اسفبار حیوانات این باغ وحش نوشت: «مسئولان محیط زیست، شما را به خدا به فریاد خرس قهوه‌ای باغ وحش گراش برسید.»

به گفته این کاربر، همان گونه که در تصویر مشاهده می‌شود، حال و روز خرس قهوه‌ای باغ وحش گراش که بر اساس تصاویر روز گذشته، همچنان در همان قفس کوچک و فرسوده‌ای که دست کم دو سالی است به آن تبعید شده و روزگار می‌گذراند، چندان مساعد به نظر نمی‌رسد.

bagh vahash7

شهره مطلع، فعال محیط زیست استان فارس در این باره به خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم می‌گوید: «در استان فارس دو باغ وحش وجود دارد: یکی شیراز و یکی گراش. پیشتر، شرایط نگهداری از حیوانات در هر دو مرکز، بسیار نامناسب بود، اما باغ وحش شیراز به دلیل موقعیت مکانی، مساحت بسیار زیاد و تعداد گونه‌های متنوع، پتانسیل اصلاح شدن را داشت که خوشبختانه از آغاز سال ۹۴ در دست بازسازی قرار گرفت و چیزی به پایان بازسازی آن باقی نمانده است.»

وی ادامه می‌دهد: «بر خلاف باغ وحش شیراز، باغ وحش گراش، باغ وحشی کوچک است که بازدیدکننده چندانی ندارد. این باغ وحش بر خلاف عنوانش، بیشتر یک مرکز توله‌کشی از انواع سگ است تا باغ وحش. اما در کمال ناباوری بی‌آنکه از حداقل شرایط لازم برای نگهداری از جانوران وحشی برخوردار باشد، از سازمان حفاظت محیط زیست مجوز فعالیت دریافت کرده و گونه‌های ارزشمندی مانند خرس قهوه‌ای، گربه وحشی، کفتار و پرندگان شکاری را به صورت امانی از سازمان حفاظت محیط زیست گرفته تا در این قفس‌های نامناسب نگهداری کند.»

مطلع با بیان اینکه مسئولان اداره کل حفاظت محیط زیست فارس و دست‌اندرکاران این باغ وحش، تاکنون چند بار وعده اصلاح این مرکز را داده‌اند می‌گوید: «اوضاع حیوانات در این مرکز تفاوتی نکرده و همانگونه که مشاهده می‌کنید این خرس قهوه‌ای نگون‌بخت همچنان در همان قفس کوچک نگهداری می‌شود. در واقع این مرکز به دلیل موقعیت جغرافیایی و عدم وجود بازدیدکننده کافی، قابلیت اصلاح ندارد.»

این فعال محیط زیست یادآور می‌شود: «درآمد یک باغ‌وحش از بازدیدکننده‌ها تامین می‌شود. باغ وحشی که مراجعینی ندارد، درآمد قانونی ندارد و مجبور است مخارج نگهداری از حیوانات را از طریق توله‌کشی و قاچاق تامین کند.»

bagh vahash1 1

مطلع با تاکید بر لزوم تعطیل شدن مراکزی مانند باغ وحش گراش می‌گوید: «وجود مراکزی که حداقل ضوابط تعیین شده توسط سازمان حفاظت محیط زیست را رعایت نمی‌کنند هیچ توجیهی ندارد. فعالیت این مراکز نه جنبه آموزشی دارد نه به لحاظ نگهداری و بازپروری از ارزش محیط زیستی برخوردار است. بارها از سازمان حفاظت محیط زیست خواهان تعطیلی این مراکز که قابلیت پیشرفت و بهسازی ندارند شده‌ایم، اما بر خلاف این درخواست منطقی، این مراکز نه تنها تعطیل نشده‌اند، بلکه مجوز فعالیت هم دریافت کرده‌اند.»

او با اشاره به اظهارات نمایندگان مجلس شورای اسلامی در خصوص باغ‌وحش‌های غیراستاندارد می‌گوید: «بسیاری از نمایندگان مجلس تاکنون نسبت به وضعیت باغ‌های وحش و باغ‌های پرندگان در شهرهای مختلف انتقاد کرده و تاکید کرده‌اند که سازمان حفاظت محیط زیست برای تعطیل کردن این مراکز با خلاء قانونی مواجه نیست. آنها حتی از سازمان حفاظت محیط زیست خواسته‌اند در صورتی که برای تعطیل کردن این مراکز، خلاء قانونی وجود دارد به مجلس اعلام کنند تا نمایندگان در صدد رفع آن برآیند. اما متاسفانه ظاهرا اراده‌ای برای مقابله با شرایط شرم‌آور نگهداری از حیات وحش در این مراکز وجود ندارد.»

مطلع در پاسخ به این پرسش که اگر این مراکز تعطیل شوند عاقبت حیوانات ساکن در آنها چه خواهد شد می‌گوید: «ما نمی‌گوییم باغ وحش مشهد، شیراز یا بابلسر را که دارای جمعیت چشمگیری از حیوانات هستند تعطیل کنند. این مراکز به دلیل موقعیت مکانی و وسعت، قابلیت اصلاح شدن را دارند و سازمان حفاظت محیط زیست اگر اندکی مدیریت اعمال کند می‌تواند با کمک بخش خصوصی، دانشکده‌های دامپزشکی و فعالان محیط زیست، به بهبود اوضاع باغ وحش‌هایی از این دست کمک کند و حتی از آنها برای بازپروری و درمان وحوش آسیب‌دیده کمک بگیرد. اما باغ وحش‌های کوچک و بدون مراجعه‌کننده که از تعداد وحوش کمی نگهداری می‌کنند، نه سودی برای جامعه دارند و نه نفعی برای محیط زیست. سازمان حفاظت محیط زیست به راحتی می‌تواند با اعمال قانون این مراکز را تعطیل کرده و حیوانات آنها را بین سایر باغ وحش‌ها تقسیم کند.»

سعید محمودی، مدیرکل حفاظت محیط زیست فارس، که چند روی از انتصابش می‌گذرد با ابراز تاسف از شرایط نگهداری از حیوانات در باغ وحش گراش به تسنیم می‌گوید: «بررسی پرونده این باغ وحش در دستور کار قرار گرفته و در صورتی که امکان بهبود شرایط وجود نداشته باشد نسبت به تعطیلی آن اقدام خواهد شد.»

به گزارش تسنیم، آبان سال گذشته بود که یکی از بازدیدکنندگان باغ وحش سیمرغ گراش، تصاویری را که به طور مخفیانه از یخچال باغ وحش گراش تهیه کرده بود در اختیار خبرگزاری تسنیم قرار داد و گفت: «در بدو ورود به باغ وحش گراش، که به نظر نمی‌رسد بازدیدکننده چندانی داشته و از فروش بلیط کسب درآمد کند، از شرایط نگهداری اسفبار حیوانات بسیار متاثر شدم. اما پس از مشاهده یخچالی مملو از لاشه‌های حیات وحش، دیگر حیوانات اسیر در قفس را فراموش کردم. درب یخچالی که با آن مواجه شدم سراسر با کاغذ پوشانده شده بود اما در بخشی که از درب یخچال که کاغذ کنار رفته بود، لاشه پرندگان، سر یک قوچ، و اگر اشتباه تشخص نداده باشم، سر یک پازن را مشاهده کردم و توانستم تعدادی عکس بگیرم. احتمالا لاشه این حیوانات را برای فروش در یخچال قرار داده بودند.»

تکمیل خبر: خرس قهوه‌ای این باغ وحش که شرایط نگهداری از آن مورد اعتراض قرار گرفته بود، به باغ وحش سیرجان در استان کرمان منتقل شد.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، این اتفاق روز چهارشنبه ۲۰ دی‌ماه صورت گرفت.

Khers04

bagh vahash1