هفتبرکه: «رام کردن زن سرکش» یکی از بحثبرانگیزترین نمایشنامههای ویلیام شکسپیر از زمان خودش تا به الآن است. داستان موفقیت یک مرد در رام کردن دختری بددهان و سرکش با مجبور کردن او به ازدواج به قصد بالا کشیدن پول و مهریهاش، بالاخره یک داستان آزاردهنده است؛ اما این تنها ظاهر ماجراست و امروزه کمتر کسی این سادهانگاری دربارهی نمایشنامهی شکسپیر را میپذیرد؛ نویسندهای که به آفرینش زنان هوشمند و قدرتمند در نمایشنامههایش مشهور است.
گفتگوها در سومین جلسه دوره «شکسپیر در آینه» که به تماشا و بررسی نمایش «رام کردن زن سرکش» اجراشده در شکسپیرز گلوب در سال ۲۰۱۳ اختصاص داشت، حول همین بحث شکل گرفت. این جلسه روز چهارشنبه ۱۹ دیماه ۱۴۰۳ در موسسه هفتبرکه در قالب پنجاه و پنجمین جلسه تماشا برگزار شد. دکتر مسعود غفوری، گرداننده این دوره، دیدگاههای مختلفی را که در مورد این نمایشنامه از زمان نوشته شدنش تاکنون مطرح شده را مرور کرد و گفت: «امروزه اکثر اجراهای این نمایش به این سمتوسو تمایل دارد که «رام شدن» کیت در پایان نمایش را به شکلی آیرونیک و براندازانه تصویر کند. یعنی او از موقعیت به نفع خودش (و به نفع زنان) استفاده میکند، و در حالی که مطمئن است شوهرش او را در این مسیر همراهی میکند، خطابهای علیه پدرسالاری آن زمان (تاکید روی «آن زمان» است) میخواند.»
غفوری در مورد جایگاه زنان در کمدیهای شکسپیر نیز گفت: «زنان جایگاه ویژهای در کمدیهای شکسپیر دارند. مردان نالایق و کارنیاموختهاند و زنان بهترین نمونه عاشقان و الهامبخش و راهنماییکنندهی مردان. در واقع مردان به کمک زنان لیاقت عاشق شدن را پیدا میکنند.» خلاصهی این بحث را میتوانید در این فایل ارائه مشاهده کنید.
جلسه آینده: شب دوازدهم
«رام کردن زن سرکش» یکی از کمدیهای اولیه شکسپیر است که نویدبخش کمدیهای بزرگتر او همچون «شب دوازدهم» و «هیاهوی بسیار برای هیچ» است. در جلسهی بعدی دوره «شکسپیر در دایره»، روز چهارشنبه سوم بهمنماه، نمایش «شب دوازدهم» پخش و بررسی خواهد شد. شرکت در این دوره برای همگان آزاد و رایگان است. برای هماهنگی حضور در جلسات به شماره ۰۹۳۷۴۹۰۹۶۰۰ پیام بدهید. این برنامه را انجمن نمایش شهرستان گراش برگزار میکند.