هفت‌برکه (گریشنا): اسماعیل تبادار، استاندار فارس، به همراه چند تن از معاونین و هیات همراهش امروز ۲۵ آذرماه به گراش سفر کرد. چند بازدید در بدو ورود، یک نشست با فعالان اقتصادی شهرستان، و جلسه‌ی شورای اداری شهرستان گراش، برنامه‌ی سفر استاندار را تشکیل می‌داد. در نشست با فعالان اقتصادی، استاندار فارس بر استفاده بیشتر از ظرفیت سرمایه‌گذاران و خیرین در زمینه‌های اقتصادی تاکید کرد، و گفت: «اگر ما درخواستی از بخش خصوصی داریم، به خاطر پتانسیل‌های اقتصادی این منطقه است. شهرستان گراش هم مثل بقیه شهرستان‌ها باید از تسهیلات دولتی بهره ببرد، اما انتظار داریم از ظرفیت بخش خصوصی و سرمایه‌گذاری بیشتر استفاده کرد.»

به گزارش هفت‌برکه، صبح امروز بیست و پنجم آذرماه، ساعت ۱۰ و ۱۵ دقیقه صبح، مهندس تباندار، استاندار فارس، و هیات همراه به گراش رسید. پیش از آن تباندار مهمان لار بود. اصغر فرودی، فرماندار گراش، و جمعی از مسئولین شهرستان گراش، در بلوار خلیج فارس در ورودی گراش به استقبال او رفتند.

گلزار شهدا و ادای احترام به خاک مطهر شهیدان، اولین مقصد استاندار در گراش بود. او سپس از مجتمع در حال ساخت اداری گراش، مجتمع فرهنگی ورزشی محبی، و همچنین دانشکده علوم پزشکی گراش بازدید کرد. بعد از ادای نماز در نمازخانه فرمانداری، جلسه فعالین اقتصادی و تولیدی شهرستان در ساعت ۱۲:۳۰ در سالن اجتماعات فرمانداری برگزار شد.

eghtesad12

نشست استاندار فارس با فعالین اقتصادی گراش

در این نشست ابتدا فرماندار شهرستان و چند تن از فعالان و مسئولان گراش، مسائل و مشکلات درخواست‌های خود را در حوزه‌های مختلف اقتصادی مطرح کردند. پس از طرح مشکلات، هیات همراه استاندار، که شامل رحمانی، معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استانداری فارس، و تاجگردون، رئیس کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات مجلس، و دیگر معاونین او بود، به این مسائل پاسخ دادند.

هشت خواسته مهم فرماندار از استاندار فارس

اصغر فرودی، فرماندار شهرستان گراش، ضمن خوش‌آمدگویی به استاندار و هیات همراه، با ارائه توضیحات مختصری در خصوص شهرستان گراش گفت: «شهرستان گراش در سال ۸۸ از بخش به شهر تبدیل شده است. جمعیت گراش ۵۴ هزار نفر است و ۲۱۰۰ کیلومتر مربع وسعت دارد. میانگین بارش در شهرستان ما بین ۱۰۰ تا ۱۵۰ میلمیتر است و اقتصاد شهرستان مبتنی بر تجارت، خدمات و کشاورزی است. مخصوصا تجارت در حوزه‌های داخلی و خارجی.»

فرماندار هر کدام از زمینه‌های اقتصاد گراش را چنین برشمرد: «در حوزه صنعت و معدن ما قریب به ۴۰ واحد فعال تولیدی داریم که ۱۰ واحد آن در شهرک صنعتی و بقیه در نقاط مختلف شهرستان مشغول هستند. شهرک صنعتی ما ۴۰ هکتار است که امکان استقرار ۱۲۰ واحد تولیدی را در خود دارد که تا به الان ۸۰ فقره جواز تاسیس را گرفته است. در حوزه کشاورزی و دامداری که ۱۰ درصد سهم اشتغال را به خودش اختصاص داده است، ۱۰ هزار هکتار اراضی کشاورزی با ظرفیت تولید ۷۰ هزار تن محصولات کشاورزی وجود دارد. ۱۱۳ هزار واحد دامی سبک و سنگین در شهرستان داریم که در زمینه تولید گوشت قرمز وضعیت خوبی به لحاظ اقتصادی داریم. حوزه صنعت و معدن ۳۲ درصد، کشاورزی ۱۰ و در حوزه خدمات  ۵۸ درصد سهم اقتصاد را به را به خود اختصاص داده است. خدمات ما یک بخش توریست‌درمانی است که می‌خواهیم شهرستان را به عنوان قطب درمانی جنوب معرفی کنیم. ما سالانه بالغ بر ۱۰ هزار پذیرش بیمار در بیمارستان گراش از سه استان و ۱۰ شهرستان داریم. در حوزه اصناف، قریب به ۵ هزار واحد صنفی فعال داریم و توجه خوبی به گردشگری شده است. نرخ بیکاری شهرستان در سال ۹۰ رتبه نهم را با ۳/۱۲ درصد داشتیم ولی امسال به رتبه یک با ۴ و یک دهم درصد رسید.»

فرماندار گراش در انتهای این گزارش، مهم‌ترین خواسته‌های شهرستان گراش را مطرح کرد: زمینه حضور شرکت سرمایه‌گذاری ایدرو وابسته به سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران، بحث آب شرب شهرک صنعتی، ایجاد مجتمع نیروگاه خورشیدی، استفاده از ظرفیت‌های باغ‌شهری‌ها، مجتمع پرورش شترمرغ، تسریع در واگذاری زمین جهت مجتمع تفریحی، مسکونی، گردشگری شهرداری گراش، توسعه صنعت ساختمان از طریق افزایش محدوده خدماتی شهر، و تقویت زیرساخت‌های فناوری، هشت درخواست مهم فرودی از استاندار فارس برای گراش بود.

eghtesad1

استاندار فارس: انتظار من از فعالان اقتصادی گراش بیشتر از این بود

اسماعیل تباندار، استاندار فارس، با بیان اینکه توقع صحبت کردن فعالین اقتصادی با ظرفیت مالی برجسته‌ای را داشتم افزود: «نگاه و انتظار من به شهرستان‌های خنج، لارستان، گراش و لامرد و مجموعه‌ای که این دسته‌اند، خیلی فراتر از چیزی هست و چیزی بود که دیدم. و انتظارم بیشتر از این‌ها بود و خیلی دلم می‌خواست فعالین اقتصادی در ظرفیت مالی برجسته‌ای امروز صحبت می‌کردند. و اگر ما درخواستی از بخش خصوصی داریم، بخش زیادی به لحاظ منابع درآمدی که در این مناطق وجود دارد است. بایستی دوستان و همکاران و اهالی این دیار نه تنها دیار خودشان، بلکه در پهنه فارس، فعالیت‌ها و زمینه اشغال و کارآفرینی را خارج از اعتباراتی که دولت مشخص کرده است [ایجاد کنند]. انتظار است بر اساس سهم شهرستان بهره بگیرد و من انتظارم است که از توانایی مردم بیش از بیش بهره گرفته شود و تک‌تک عزیزان در ابعاد مختلف سرمایه‌گذاری زمینه بیش از پیش را فراهم کنند و همکاران ما بیش از زمان قبل همکاری خواهند کرد. شهرستان گراش هم مثل بقیه شهرستان‌ها باید از تسهیلات دولتی بهره ببرد، اما انتظار داریم از ظرفیت بخش خصوصی و سرمایه‌گذاری بیشتر استفاده کرد.»

استاندار در ادامه بیان داشت: «سرمایه‌گذاری‌هایی که باید دولت می‌کرد با همت خیرین دانشکده علوم پزشکی، بیمارستان و … ساخته شده است و بنده و همکارانم هم وظیفه داریم کار عزیزانی که اهتمام در پهنه فعالیت‌های اقتصادی دارند را به جد تسهیل کنیم. من متاسفم که در مورد خیرینی که بانی خیر هستند، گاه حکم قضایی برایشان صادر می‌شود. من از همینجا از آنها عذر می‌خواهم.»

مهندس تبادر در ادامه افزود: «امیدوارم بحث زیرساخت‌های شهرک صنعتی صورت گیرد و بحث آب شرب هم حل شود. و خوشحالم از اینکه در شهرستانی حضور پیدا کرده‌ام که نرخ بیکاری آن ۴/۱ درصد است نسبت به استان که ۱۱ درصد است. این شهرستان نه تنها بایستی نرخ بیکاری آن صفر باشد، بلکه باید برای شهرستان‌های دیگر هم مجالش فرهم شود.»

تبادار در پاسخ به درخواست‌های فرودی نیز اظهار داشت: «زمینه حضور شرکت ایدرو را باید خود عزیران در شهرستان ایجاد کنند و ما هم حمایت می‌کنیم. مسجد خیلی خوب است. آموزش و پرورش زیر ساخت پیشرفت است و بحث‌های دیگری مثل خدمات و درمانی هم مهم هستند. ولی باید به مباحث دیگری مثل آب، راه، برق و ارتباطات هم توجه شود. اگر راه مناسبی به این شهرستان، بزرگ‌راه‌هایی به این شهرستان و شهرهای دیگر وصل کنیم، این علمی که برپا شده است علم‌تر می‌شود و رونق بیشتری پیدا می‌کند.»

استاندار فارس دستور داد با تشکیل کمیسیون‌هایی، مشکلات مطرح شده از طرف فعالان اقتصادی در گراش پیگیری شود: «از مهندس رحیمی می‌خواهم تا پیگیری کارها را داشته باشند و پروژهای بزرگ را معطل نکنند. به نظرم زمینه نیروگاه خورشیدی در این منطقه وجود دارد و به فوریت می‌توانید در دستور کار قرار دهید. هرکاری که کمترین گرد و خاک مهیا شود، چون این گرد و خاکی که مهیا می‌شود، در پرتو آن عمران و اشتغال و کارافرینی و در نهایت پیشرفت منطقه هم وجود دارد.»

eghtesad6

آنچه فعلان اقتصادی شهرستان گراش از استاندار خواستند

اما پیش از سخنان استاندار فارس، چند تن از فعالان اقتصادی گراش به بیان مسائل و مشکلات حوزه کاری خود پرداختند. اقتداری، نماینده شرکت سیمین‌دشت ارد، فعال بخش کشاورزی در بخش ارد؛ اصغر اسدی، تولیدکننده سبزیجات خشک و منجمد «گراش طاها فارس»، در شهرک صنعتی گراش؛ کشاورز، در خصوص مشکلات شهرک صنعتی گراش؛ فقیهی‌کیا، شهردار گراش، در خصوص صنعت ساختمان؛ و دکتر محسن‌زاده، معاون دانشکده علوم پزشکی گراش، درباره مشکلات حوزه بهداشت و درمان صحبت کردند. حسین فقیهی، سردبیر آیینه گراش و تولیدکننده محصولات خرما در گراش نیز در آخر نشست به پشت تریبون رفت و چند دقیقه در وقت اضافه صحبت کرد.

یدالله رحمانی، معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استانداری فارس، در ابتدای این بخش از نشست گفت: «ما برای اینکه از این جلسات استفاده بهتری داشته باشیم همکاران را چند روز قبل به شهرستان فرستادیم تا با مجموعه فرمانداری و روسای اقتصادی نشست داشته باشند و مشکلات دسته‌بندی شده است. امسال دولت برنامه‌های خوبی را برای حل مشکلات تولید و اشتغال در نظر گرفته است. بسته‌ی ارتقا توان تولید ملی را داریم که ۳۰ هزار میلیارد تومان از منابع را اختصاص داده است برای منابع، که ۱۰ هزار واحد را که راکد یا نیمه راکد هستند سرمایه در گردش آنها تامین شود. شش هزار واحد تولیدی که نیمه تمام هستند به نتیجه برسند و ۵ هزار تولیدی و صنعتی هم واحد بازسازی آنها تامین شود. تا این تاریخ ۱۵۳۶ واحد را در سامانه ثبت نام کرده‌ایم و ۷۸۵ مورد هم در کارگروه و کمیته کارشناسی تایید شده است که از محل این منابع تامین شود. خوشبختانه منابع شرایط رقابتی دارد که هر استانی بیشتر تلاش کند می‌تواند سهم بیشتری از این منابع را ببرد.»

eghtesad3

درخواست‌ها و پاسخ‌های بخش صنعت و کشاورزی

اقتداری، نماینده شرکت سیمین‌دشت ارد، با اشاره به اینکه بیش از ۷۰ درصد فعالیت‌های کشاورزی شهرستان گراش در بخش ارد است افزود: «بخش ارد با داشتن بیش از ۵ هزار زمین کشاورزی مستعد که ۲ هزار و ۵۰۰ هزار هکتار این زمین‌ها کشت آبی است، متاسفانه اداره جهاد کشاورزی‌اش ساختمان اداری ندارد. تعاونی هم ساختمان ندارد. پروانه فعالیت در بانک‌های استانی هیچ جایگاهی ندارد و به عنوان ضمانت و شناسنامه فعالیت از آن استفاده نمی‌شود. همچنین قیمت نهاده‌ها در سال‌های اخیر افزایش زیادی داشته است. تسهیلات به صورت نقدی پرداخت شود تا کشاورزان در زمان خرید نهاده با کمبود نقدینگی مواجه نشوند.» حذف مالیات برای شرکت‌های تعاونی تولید از دیگر درخواست‌های اقتداری نماینده شرکت سیمین دشت ارد بود.

اصغر اسدی، تولیدکننده سبزیجات خشک و منجمد «گراش طاها فارس» در شهرک صنعتی گراش، درخواست پیگیری ارائه تسهیلات ۱۲ میلیارد ریالی برای ساخت سوله و خرید و تکمیل ماشین‌آلات تولید سبزیجات خشک و منجمد، و مستقر شدن باربری ایران ایر در فرودگاه لارستان برای صادر کردن سبزیجات خشک و منجمد به کشورهای حوزه خلیج فارس را از مهمترین درخواست‌هایش اعلام کرد.

کشاورز نیز در خصوص مشکلات شهرک صنعتی گراش گفت با توجه به استقرار دو واحد مواد غذایی در شهرک صنعتی، درخواست استقرار آب شرب در منطقه را داریم. همچنین به دلیل آلودگی که حضور واحدهای صنعتی در بخش غذایی دارد، لازم است در اخذ پروانه بهداشتی دستور لازم صورت گیرد. البته او اضافه کرد که ظاهرا با حضور مدیر کل، این مشکل حل شده است.

دکتر قاسمی، مدیرکل جهاد کشاورزی فارس، در پاسخ به درخواست‌های مطرح شده در بخش کشاورزی گفت: «در خصوص سبزیجات حمایت می‌کنیم و از تسهیلات صندوق ملی در اختیارشان قرار می‌دهیم. قیمت نهاده‌ها اتفاقا افزایش خاصی در این دولت نداشتیم به جز نهاده‌هایی که وارداتی بودند. در خصوص واگذاری اعتبارات نهاده‌ها، این مساعدت به واگذاران تعاونی‌ها است که می‌توانند از تسهیلات استفاده کنند.»

بهجت، مدیر کل تعاون روستایی، نیز با اعلام این خبر که به زودی تعاونی‌های تولیدی معاف از مالیات می‌شوند گفت: «تعاونی‌های تولیدی با توجه به استعلامی که از مجلس داشتیم و با توجه به دستوری که از شخص آقای لاریجانی داریم، معاف از مالیات هستند که در همین هفته اعلام می‌شود. در خصوص پروانه‌های نظام صنفی کشاورزان عزیز می‌تواند فضایش را باز کنند در شهرستان گراش و از فضایش در جایگاه خودش استفاده کنند و ما هم اعتقاد داریم که پروانه نظام صنفی باید جایگاهش را در شهرستان پیدا کند. با توجه به اینکه گفتند گراش قطب کشاورزی نیست ولی ما در بحث نخیلات طرحی را داریم در اینجا اجرا می‌کنیم که خبرهای خوبی را شاهد خواهیم بود.»

خرسند، اداره آبفا شهری گراش، نیز در پاسخ به مشکل آب شرب شهرک صنعتی گفت: «خط انتقال سد سلمان تخصیص جدیدی برای خط جدید ندارد، و تخصیص باید از خط دوم باشد که در حال انجام است. برای انتقال آب شرب از گراش به شهرک صنعتی مشکلی نداریم ولی تمامی هزینه‌ها بر عهده خود متقاضی است. برای واحد شترمرغ هم هنوز مدارک قانونی ارئه نشده است.»

eghtesad4

درخواست‌ها و پاسخ‌های بخش صنعت ساختمان

فقیهی‌کیا، شهردار گراش، از طرف فعالان صنعت ساختمان در گراش صحبت کرد. او خواستار افزایش محدوده خدماتی و کاهش محدودیت‌های ساخت‌ و ساز در طرح جامع شد و افزود: «گراش شهر زراعی و باغی نیست. حتی شهر صنعتی هم نیست. فعالان حوزه ساختمان سرمایه‌گذاری خوبی در این بخش دارند، و عمده هزینه‌های آن هم از درآمدهای خارجی است. مشکلات ساختمانی گراش برمی‌گردد به طرح‌های جامع. در طرح جامع، بخش وسیعی از محدوده خدماتی نسبت به طرح هادی خارج شده است، و مساحت کاهش پیدا کرده است. ضوابطی که در طرح جامع به تصویب رسیده، ضوابط دست و پاگیری است که اجازه ساخت‌وسازبا ارتفاع بلند به حوزه شهری را نمی‌دهد. ما خواستار افزایش محدوده خدماتی شهر و کاهش محدودیت‌های ساخت‌وساز در طرح جامع هستیم.»

رحیمی، معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری فارس، در جواب به درخواست شهردار گفت: «در بخش ساخت و ساز، ما استقبال می‌کنیم. استاندار فارس برای تسریع در امور لارستان و گراش و خنج کمیسیون‌های تغییر کاربری و ماده ۵ و طرح هادی و طرح تفصیلی و کارگروه زیربنایی را در خود لارستان گذاشته است و به طور مکرر هم بازدید داریم. اما برای بحثی که شهردار اشاره کردند و آقای استاندار هم دستور پیگیری دادند، اگر درخواستی در خصوص طرح تفضیلی که در دست تهیه است، بفرمایید. چون موردی عمل کردن خیلی به صلاح نیست. ولی روی یک محور و روی یک زون باشد مشکلی نیست.»

رحیمی در خصوص افزایش محدوده خدماتی شهر هم گفت: «در ارتباط با الحاق محدوده، اگر در طرح جامع یا طرح تفصیلی، کل پیشنهادات طرح جامع پر شده باشد، قانونا می‌شود ۱۰ درصد را به محدوده اضافه کرد. ما نمی‌توانیم حریم شهری را به محدوده و تقسیمات شهرستان دیگری ببریم. اگر اشکالی در این قسمت هست، باید از طریق تقسیمات پیگیری شود. در هر صورت ما حریم یک شهر را در محدوده تقسیمات سیاسی آن شهر می‌توانیم ببینیم و لاغیر. در خصوص سرمایه‌گذاری در بخش ساخت‌وساز هم خواهش می‌کنم از آقای شهردار و باقری‌فرد [مدیر کل راه و شهرسازی لارستان] که کمیسیون ویژه‌ای را برای این ببینند و رنج‌بندی کنند و ما هر موقع شما درخواست دهید، این کمیسیون را تشکیل و در اسرع وقت پاسخ می‌دهیم.»

eghtesad10

درخواست‌ها و پاسخ‌های بخش بهداشت و درمان

دکتر محسن‌زاده، معاون دانشکده علوم پزشکی گراش، در جلسه دقایقی به صحبت پرداخت: «در بازدیدی که استاندار از دانشکده علوم پزشکی داشتند، درخواست‌ها اعلام شد و به صورت کتبی هم به حضورتان تقدیم خواهد شد. اما باید عرض کنم که بیشتر پروژه‌های دانشکده خیرساز است و قطب درمان بودن در منطقه هم با همت خیرین است. در کنار این کارهایی که خیرین انجام می‌دهند، انتظاراتی هم از سیستم دولتی و ما دارند که در همکاری بیشتر خیرین تاثیرگذار است. یکی از این موارد، اسناد مربوط به زمین‌های دانشگاه، بیمارستان و مرکز بهداشتی است، که استارت کار از خیلی وقت پیش خورده است. انشعابات آب و برق نیز برای پروژه‌های خیرساز اگر صفر هم نشود، انتظار داریم کمتر در نظر گرفته شود.»

eghtesad11