هفت برکه (گریشنا): «لاشه حیات وحش کشور در یخچال باغ وحش گراش» این روتیتر خبری است که درخبرگزاری تسنیم منتشر و باعث تاسف بسیاری از همشهریان و هموطنان شد. حسین تمسده، مسئول باغ وحش گراش مدعی است: «این لاشههای حیوانات تلف شده با تب برفکی بود که در انتظار تایید اداره محیط زیست و گرفتن مجوز برای دفن است و ما موظفیم تا گرفتن تایید نهایی علت مرگ و مجوز دفن، این لاشهها را در یخچال نگهداری کنیم.»
محمد جمالی، رئیس ادارهی محیط زیست شهرستان گراش در توضیح این اتفاق به خبرنگار هفت برکه گفت:«ما بلافاصله بعد از شنیدن این خبر با حسین تمسده، مسئول باغ وحش تماس گرفتیم و خواستیم بازدیدی از باغ وحش داشته باشیم، چون مسافرت بود این بازدید به امروز، بیست و دوم آبان ماه موکول شد. اما در تماس تلفنی که با او داشتیم او مدعی شد این لاشهها مربوط به ۹ حیوانی است که پیش از این به دلیل تب برفکی تلف شدند و تا زمان گرفتن مجوز دفن از ادارهی محیط زیست میبایست این لاشهها در یخچال باغ وحش نگهداری شوند.
از طرفی پرندگانی که از باغ یک شهروند گراشی کشف شده بود در این باغ وحش نگهداری میشد که تعدادی از آن به علت بیماری تلف شدند پروندهی قضایی این پرندگان نیز بین شاکی خصوصی و باغ وحش در جریان است.»
جمالی با تایید وضعیت نامناسب نگهداری حیوانات در این باغ وحش گفت: «ادارهی محیط زیست مجوز احداث باغ وحش در گراش را صادر کرده است اما هنوز مجوز بهرهبرداری داده نشده است و تا زمانی که استانداردهای لازم رعایت نشود نیز مجوزی صادر نخواهد شد. سازمان مرکزی محیط زیست بعضی از حیوانات مثل خرسها و شیرها را به باغ وحش گراش تحویل داده است و راهی جز این نیست که تا زمان رسیدن به شرایط مناسب در این باغ وحش از آنها نگهداری شود.»
رئیس ادارهی محیط زیست شهرستان گراش با اشاره به کمبود فضای باغ وحش درتکمیل صحبتهایش تصریح کرد: «طرح توسعهی باغ وحش با تحویل دو هکتار زمین از منابع ملی، مطابق نظر محیط زیست در حال ساختوساز و انجام است. امیدواریم با به بهرهبردای رسیدن و توسعهی باغ وحش به حد مطلوب نگهداری از حیوانات و استانداردها نزدیک شویم.»
خبرگزاری تسنیم هیجدهم آبان ماه گزارش کوتاهی از وضعیت نامناسب باغ وحش گراش منتشر کرده است، در این گزارش آمده است: در بخشی که از درب یخچال که کاغذ کنار رفته بود، لاشه پرندگان، سر یک قوچ، و اگر اشتباه تشخص نداده باشم سر یک پازن را مشاهده کردم و توانستم تعدادی عکس بگیرم. قطعا لاشه این حیوانات را برای فروش در یخچال قرار داده بودند.
به گزارش ، یکی از بازدیدکنندگان باغ وحش گراش، واقع در جنوب استان فارس، تصاویری را که به طور مخفیانه از یخچال باغ وحش گراش تهیه کرده بود در اختیار خبرگزاری تسنیم قرار داد.
این بازدیدکننده به خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم میگوید: «در بدو ورود به باغ وحش گراش، که به نظر نمیرسد بازدید کننده چندانی داشته و از فروش بلیط کسب درآمد کند، از شرایط نگهداری اسفبار حیوانات بسیار متاثر شدم اما پس از مشاهده یخچالی مملو از لاشه های حیات وحش، دیگر حیوانات اسیر در قفس را فراموش کردم. درب یخچالی که با آن مواجه شدم سراسر با کاغذ پوشانده شده بود اما در بخشی که از درب یخچال که کاغذ کنار رفته بود، لاشه پرندگان، سر یک قوچ، و اگر اشتباه تشخص نداده باشم سر یک پازن را مشاهده کردم و توانستم تعدادی عکس بگیرم. احتمالا لاشه این حیوانات را برای فروش در یخچال قرار داده بودند.»
به گزارش خبرگزاری تسنیم، به گفته مسئولان سازمان حفاظت محیط زیست اکنون ۸۵ مرکز نگهداری از حیات وحش شامل باغ وحش و باغ پرندگان در سراسر کشور به نگهداری از گونههای بومی و غیربومی حیات وحش مشغولند که بسیاری از آنان، از مجوز سازمان حفاظت محیط زیست برخوردار نیستند.
این در حالی است که فعالان حیات وحش از عدم انتشار فهرست این مراکز توسط سازمان حفاظت محیط زیست گلهمندند و بر این باورند تا زمانی که سازمان حفاظت محیط زیست فهرستی از این مراکز به تفکیک مجاز و غیرمجاز بودنشان و با قید تاریخ صدور و انقضای مجوز فعالیت آنها در دست نداشته باشد، نمیتوان به ساماندهی این تعداد مرکز نگهداری که هیچ کدام حتی استانداردهای مندرج در پورتال سازمان حفاظت محیط زیست را هم رعایت نمیکنند، امید داشت.
فرشته
۱۶ فروردین ۱۴۰۳
چقدر مایه تاسف و شرمساری ست ، چقدر از انسانیت دور است ، چرا هیچ نهادی پاسخگو نیست . سالهاست که حیوانات در باغ وحشهای ایران زجر کش میشوند. هر روز یک داستان تازه ، یک عکس تازه ، یک وحشیگری تازه … ببندید این باغ وحشها را …. دست از سر حیوانات و گیاهان بردارید. . . چرا یکبار برای همیشه بصورت هماهنگ به وضعیت همه حیوانات محبوس در قتلگاههای ایران رسیدگی نمیشود؟ چرا هیچ نهادی مسئولیت را بهده نمیگیرد؟ ما انسانها رنگ خوشبختی ، سعادت ، آرامش را نخواهیم دید تا وقتیکه با این موجودات بی دفاع اینگونه شکنجه گرانه رفتار میکنیم . کاش یک نفر پیدا شود ، پیگیری کند ، از پای ننشیند و تا گرفتن نتیجه نهایی ادامه دهد. بخدا گناه است ، بخدا تاوان دارد ، بخدا دامنمان را میگیرد … که البته گرفته است .
مهدی
۲۳ آبان ۱۳۹۵
امیدوارم هر چه زودتر وضعیت نابسامان باغ وحش بهبود یابد.
هم شهری
۲۳ آبان ۱۳۹۵
به نظرم بیشتر به فکر زمین اون منطقه است که صاحب بشه تا رعایت کردن موار د قانونی
حیدری
۲۲ آبان ۱۳۹۵
آنچه باید بدانیم وخیلی ها نمیدانیم
کلیات مرتبط با طراحی باغ وحش:
برای احداث یک باغ وحش آموزشی، تفریحی و تحقیقاتی علاوه بر رعایت اصول ساخت آن باید به خصوصیات تک تک گونه ها آشنا بود. رفتارشناسی جانوران در باغهای وحش امروزه به صورت یک اصل کلی در آمده است و آنهایی به موفقیت رسیدهاند که توانسته باشند شرایط زیست هر یک از گونه ها را به صورت طبیعی بازسازی کرده و نیازهای بومشناسی آنان را دقیقاً رعایت نموده باشند. ناگفته نماند که هر باغ وحش برای نیل به موفقیت علاوه بروجودمسئول فنی وکارگران خبره، نیاز به کارشناس مجرب برای هر یک از راسته های جانوری دارد. بهرحال اصول ذیل بایدمورد توجه قرار گیرند:
• استفاده از خندقهای محافظتی به جای نرده، توری و یا هر مانع دیگر (نظیر شیشه) تا حد امکان. این امر باعث خواهد شد تا بیننده هر چه بیشتر خود را نزدیک به حیوان حس کند، در نتیجه ناخودآگاه به حیوان علاقه پیدا کرده و در نهایت برانگیختن حس حیوان دوستی که یکی از اهداف باغ وحش است برآورده خواهد شد. همچنین به کار بردن شیشه (عموماً برای پرندگان) صحیح نیست. چرا که بیننده احساس دیدن مستقیم حیوان را بدون شنیدن صدای این جانوران نخواهد یافت.البته با اینکه به کار بردن نرده و توری (مانع دید) و شیشه (مانع صدا) باعث ناراحتی بازدید کنندگان خواهد شدولی در بعضی موارد چاره ای جز استفاده ازآنها نیست بنابراین باید جنس آنها به گونه ای باشد تا علاوه برتامین ایمنی برای حیوانات، بازدیدکنندگان بیشترین امکان مشاهده را داشته باشند.
• رعایت فاصله دیداز اهمیت بالایی برخوردار است چرا که بیننده از لحاظ روانی سعی دارد هر چه بیشتر به محل نگهداری حیوان نزدیک شود تا بهتر قادر باشد جانور مورد نظر را مورد بازدید قرار دهد. از نظر امنیتی فاصله بازدید کننده از دیوار محل نگهداری حیوانات چیزی حدود ۵/۰ متر منطقی به نظر می رسدکه برای حفظ این فاصله می توان ازگیاهان پایه کوتاه ویا نرده استفاده نمود. از طرف دیگرمحل نگهداری گونه ها نباید آنقدر وسیع باشد تا جانور از بیننده فاصله بگیرد و قابل تشخیص نباشد. در صورت اجبار به ساخت چنین فضاهایی (مثلاًساخت دریاچه برای پرندگان آبزی) می توان برای مشاهده پرندگان از تلسکوپهایی با پایه ثابت استفاده نمود.
• جلوگیری از ایجاد مانع دید بین بازدید کنندگان و محل نگهداری حیوانات.زیرا وجود مانع دید موجب آزار روانی بازدید کنندگان خواهد شد.
• استفاده از پوشش گیاهی محل اصلی زیست گونه و رعایت مورفولوژی زمین.
• رعایت فضای کافی برای هر راس به منظور جلوگیری از استرس (فشار روانی) و رفتارهای استرئوتایپ ، بطوریکه این پدیده در هنگام فصل مستی جنسی به اوج خود می رسد.
• بکار بردن نسبت جنسی مناسب با در نظرگرفتن زیست شناسی حیوان.
• رعایت تراکم در واحد سطح. این عمل نیز بر اساس یافته های زیست شناختی حیوان صورت می گیرد.
• قرار دادن موانع کوچک در محوطه نگهداری حیوانات به منظور استراحت حیوان بدور از دید بازدیدکنندگان. این موانع باید کمتر از تعداد کل حیوانات بوده تا بینندگان قادر باشند حداقل چند حیوان را در محل مشاهده کنند.
• اطلاع رسانی مربوط به هر گونه بوسیله نصب تابلوهای رنگی و تصویری که اطلاعاتی از قبیل نام حیوان، محل زیست (قاره، زیستگاه، بومشناسی و ….) نوع غذا، عادات مخصوص و … را در اختیار بازدید کنندگان قرارمی دهد.
• بکار بردن مصالح طبیعی مانند نرده های چوبی، آلاچیق های پوشالی، آغل و آبشخور با نمای سنگی ، صخره ای و ساخت تپه های مصنوعی به شکل صخره (بخصوص برای علفخواران وحشی) ، برکه ،آبگیر و…. همچنین استفاده از رنگهای متناسب با محیط.
• تنظیم زمان غذادهی به حیوانات درحضور بازدیدکنندگان برای به حداقل رساندن تغذیه جانوران توسط بازدیدکنندگان با غذاهای نامناسب.
در هر صورت نکات فوق، موارد کلی است که باید در طراحی و مدیریت باغ وحش در نظر گرفت. مطالب فوق و ویژگیهای اختصاصی هر گونه در جای خودکمک به مدیریت بهتر، نشاط و شادابی جانوران و در نهایت جلب بازدیدکنندگان بیشتر خواهد نمود.
محمدامین
۲۲ آبان ۱۳۹۵
تا حالا چندین بار در رسانههای مختلف کشور از وضعیت نامناسب این باغ وحش و دیگر باغ وحشهای استان گفته شده است اما نگاه مسئولین شهرستان از فرمانداری تا شورای شهر به محیط زیست، نگاهی نیست که محیط زیست نیاز داشته باشد.
این مسئله هم در بخش حیات وحش، هم در مسئله طبیعت سبز و هم در مورد آب و خاک شهرستان نیاز به توجه بیشتری دارد.
به میرسد تا زمانی که به باغ وحش همچون باغهای خصوصی نگاه میکنیم، وضعیت این مکان درست نخواهد شد.
مجتبي ام
۲۲ آبان ۱۳۹۵
خیلی برام جالبه این باغ وحش
چند ماهه توی بخچال نگهداری میشه تا حالا بعنی مجوز دفن ندادن ???
اصلا باغ حیوان إزاری توی گراش چه معنی میده وجودش
چند ساله این حیوانها رو اوردن بدبخت کردن یعنی هنوز مجوز بهره بره برداری ندادن چه جوریه خدا میدونه