محمد خواجهپور: با نهایی شدن لیست نامزدهای انتخابات مجلس شورای اسلامی، گمانهزنی در مورد ترکیببندی رقیبان اصلی انتخابات آغاز شده است. برخی فعالان سیاسی شهر لار به محض اعلام نتایج بررسی اولیه صلاحیتها، با هدف رسیدن به اجماع در لار آژیر «تکرار انتخابات مجلس هشتم» را کشیدند. اما این دوره از انتخابات بیشتر مشابه کدام یک از دورههای گذشته است؟
در مجلس هشتم حسنی، محبی و زندوی سه نامزد اصلی بودند. یوسف محبی به طور خودکار به عنوان نماینده مجلس هفتم نامزد اصلی لار در انتخابات مجلس هشتم بود. محبی در لار رقیب قدرتمندی نداشت و ۵۸ درصد آرای شهر لار را به دست آورد و در کل حوزه ۱۹ درصد آرا را کسب کرد. اما حسنی و زندوی در مجموع ۵۴ درصد آرا را به دست آوردند و در نهایت حسنی در رقابت با زندوی به مجلس راهیافت. یعنی با وجود اجماع در لار، نامزد اصلی لار به همراه دیگر نامزدها روی هم نتوانستند بیش از ۳۶ درصد آرا حوزه انتخابیه را به دست آورند.
انتخابات مجلس دهم بیش از هر دوره دیگر، مشابه مجلس هفتم است. در این دوره نیز همانند مجلس هفتم نامزدهای اصلاحطلب اجازه حضور در انتخابات را پیدا نکردهاند و احتمالا چند نامزد اصولگرای لار که خود را قدر میدانند در برابر نامزد گراش قرار میگیرند. جالب این که با وجود گذشت ۱۲ سال از ۱۳ نامزد آن دوره شش نفر در این دوره نیز حضور دارند و همگی تایید صلاحیت شدهاند.
در انتخابات هفتم با وجود این که در لار اجماعی اتفاق نیافتاد و چندین نامزد قدر لاری با یکدیگر رقابت کردند، یک توافق نسبی برای رای به یکی از نامزدهای لار به وجود آمد. به خاطر همین در دوره دهم نیز بعید نیست چندین نامزد قوی از لار حضور داشته باشند اما یک توافق ضمنی بر روی یکی از نامزدها به وجود بیاید. به خاطر همین، رقیبان انتخاباتی نباید با وجود حضور چندین نامزد امید داشته باشند که آرای لار شکسته شود. در مجلس هفتم نامزد پیروز در حضور رقبا ۷۰ درصد آرای لار را به دست آورد و به راحتی به مجلس راه یافت.
در سوی دیگر میدان انتخابات نیز به نظر نمیرسد به جز نامزد گراش، نامزد دیگری توان رقابت با رقبای شهر لار را داشته باشد. تا اینجای کار به نظر میرسد همه نامزدهای گراش میدانند تنها در صورتی شانس رقابت دارند که تک نامزد شهر خود باشند. از این رو همانند دورههای سوم، ششم، هفتم و هشتم اجماع در گراش کاملا ممکن است. فرمول انتخابات مجلس هفتم «یک لاری در برابر دو غیر لاری» بود. اما قریبالوقوعترین فرمول رقابت برای این دوره همانند دوره هشتم «چند لاری در برابر یک غیر لاری» است. به طور تقریبی شهر لار تنها ۲۴ درصد و شهر گراش تنها ۱۵ درصد کل آرا حوزه انتخابیه را به صندوق میریزند. اما ۶۰ درصد دیگر ممکن است به سمت هر کدام از نامزدها گرایش پیدا کنند.
فرمول نامزدهای لاری/غیرلاری سادهترین فرمول برای تحلیل انتخابات است اما تمام متغیرها در این فرمول لحاظ نشده است . هر چند با رد صلاحیتها اثر متغیر گرایش سیاسی نامزدها کمتر شد اما هنوز عوامل متعددی در رای دادن مردم به یک نامزد موثر است. از جمله آنها یک کمپین انتخاباتی موثر است که یک نامزد را با یک شاخص از دیگر نامزدها متمایز کند.
*سرمقاله سومین شماره نشریه گراش
گراشی
۲۸ بهمن ۱۳۹۴
همولایتی عزیز ، من فکر میکنم شما باید خیلی هم خوش سعادت باشیم که امسال به قول خودتون الف.ف (ابولحسن فردوسی) دورتون هستن
مواظب باشید تو انتقادا به شخصی توهین نکنین
همولایتی
۲۷ بهمن ۱۳۹۴
این دوره هم مثل قبل تا حالا که هیچی عوض نشده
ا-ف دور و برمون زیاده
حسین
۲۵ بهمن ۱۳۹۴
دکتر بهمنی به دلیل نفوذ بالایی که در تهران دارن گزینه مناسبی هستند
Ali
۲۵ بهمن ۱۳۹۴
فعلا همونطور که پیش بینی می شد یه نفر زده زیر همه چیز و اجماع تو هواست
خوشم میاد از این سبک مهندسی اراء
از سالها قبل زحمت کشیدن کرسی امسال رو هم تصاحب می کنن
Ali
۲۴ بهمن ۱۳۹۴
باید زودتر اجماع بشه
بدون اجماع ملت بازنده هستن
قیام لارستان
۲۴ بهمن ۱۳۹۴
نظرسنجی انتخابات مجلس در
حوزه انتخابیه
لارستان ، خنج ، گراش
لطفا با ارسال نظردر این نظر سنجی شرکت کنید
قیام لارستان:
http://qeyamelarestan.blogfa.com/
علی
۲۳ بهمن ۱۳۹۴
آقایون کاندیداها مبادا جوری بشه که فردای روز انتخابات بشینیم حسرت اینو بخوریم که چرا فلانی انقد خودخواه بود و انصراف نداد و بشینیم آرا رو جمع بزنیم که مثلا اگه فلانی خودشو کنار کشیده بود الان ما پیروز انتخابات بودیم.آقایان خواهشا خودخواهی رو بذارین کنار و اگه روزهای آخر دیدین واقعا زیاد طرفدار ندارین بکشین کنار چون این مردم فردای روز انتخابات به قضاوت خواهد نشست.یه جور نشه که همین محبوبیت نسبی رو هم از دست بدین.
محمد
۲۴ بهمن ۱۳۹۴
حسرت فردای روز انتخابات یعنی سرنوشت چهارساله همه مردم
همه کاندیداها باید به رای اجماع احترام بزارن
تک روی یک کاندیدا یعنی دور ریختن آراء
!I'm gerashi
۲۲ بهمن ۱۳۹۴
آقای احتشام ملاک صلاحیت قانون و ملاک حضور در مجلس رای مردم هستش! پس این ما یعنی مردم هستیم که تعیین میکنیم چکسی به مجلس برود! به امید انتخابات پرشور…
صدا تا صدا
۲۲ بهمن ۱۳۹۴
اگر برخی دوستان تابع کارگروه و مردم باشند انشاالله شبیه به مجلس هشتم خواهد بود.
عزیز نوبهار
۲۱ بهمن ۱۳۹۴
بنظرم فرق این دوره با دوره های دیگر این است که نامزد قدر و رقیب حسنی سید زندوی در مقابل و رقیب نیست و طبق شنیده ها در کنار کاندیدای گراش است و اگر زندوی بتواند ارای سنتی خود را که بر دو فاکتور سیادت و قومیت استوار است بطرف کاندیدای مورد نظر خود سوق دهد اقبال پیروزی بیشتر میشود .البته این در نوع خود میتواند یک معامله سیاسی باشد که دوره بعد باید نتیجه مثبت بگیرد که اشکالی هم ندارد .اگر کاندیدای لار به اجماع نرسند که حداقل دونفر بمانند و از این طرف ارای مناطقی که نگرانی هایی از شهرستان خود دارند بتوان جذب کرد و ائتلاف گراش بیرم جواب دهد شانس پیروزی افزایش می یابد .البته شرط اجماع و تبعیت از خرد جمعی و معتمدین شهرستان نیز عنصر اصلی در پیروزی است که امیدوارم هرچه زودتر به نتیجه برسد و صلاحدید منطقه بر منافع شخصی ارجحعیت یابد .
ابوالحسن احتشام
۲۱ بهمن ۱۳۹۴
آخه بیشتر کاندیداهای باصطلاح اصلاح طلب که رد صلاحیت شده اند پس همینها رو همینجوری،بدون انتخابات بفرستند داخل اون باصطلاح مجلس سنگینتره.
لارستان بزرگ
۲۱ بهمن ۱۳۹۴
انشاءالله این بار انتخاب مردم بدور از قومیت گرایی و بر اساس شایستگی خواهد بود به امید آنکه نماینده منتخب هم بدور از قومیت گرایی در فکر توسعه کل منطقه بوده و در پایان در سایه همدلی شاهد ایجاد قطبی مهم در جنوب کشور باشیم
محسن
۲۴ بهمن ۱۳۹۴
هههههه منشا اصلی قومیت گرایی خود لاره عزیزم
گراشی
۲۱ بهمن ۱۳۹۴
با تشکر از اقای خواجه پور بخاطر تحلیل دقیق
این دوره بخاطر نبودن نماینده بیرم که نقش تاثیر گذاری در انتخابات داره فرصتی خوبی واسه ما پیش اومده ولی متاسفانه هنوز به اجماع کلی نرسیدیم و باید تا روز اخر منتظر بمونیم بعدشم افسوس بخوریم بشینیم ارای گراشیها با هم جمع بزنم و بگیم اگه یک نفر بود ما بالاتر بودیم
ستاره آهون بر
۲۱ بهمن ۱۳۹۴
سلام خیلی واقع بینانه و منطقی بیان شده امید که مردم با وحدت و همدلی سرانجام خوبی را رقم بزنند