هفت‌برکه: اختتامیه نمایشگاه عکس خبری مجید افشار، «افشاگر»، با حضور هنرمندان و مدیران رسانه به محفلی برای گفتگو در مورد عکاسی خبری در گراش و منطقه و چگونگی ارتقای آن تبدیل شد. این گفتگو حاکی از جایگاه مجید افشار در عکاسی خبری به لطف تلاش چندین‌ساله‌اش در این زمینه بود. او دبیر عکس رسانه‌های هفت‌برکه است و با رسانه‌های دیگر گراش و منطقه نیز همکاری دارد.

نمایشگاه عکس «افشاگر» از ۱۱ تا ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۴ در گالری اُ پذیرای علاقه‌مندان بود. دوشنبه‌شب، ۱۵ اردیبهشت، اختتامیه‌ای دوستانه بر این نمایشگاه با حضور رییس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی گراش، اعضای شورای شهر و شهردار گراش، مدیران رسانه‌های گراش‌نیوز، پندری و هفت‌برکه، و جمعی از هنرمندان و فرهنگ‌دوستان در گالری اُ برگزار شد.

14040216 Efshagar 1

یک شروع تازه برای عکاسی خبری

مسعود غفوری، سردبیر سایت هفت‌برکه، در ابتدای مراسم از افتخار همکاری با مجید افشار در رسانه‌های هفت‌برکه گفت: «یکی از بزرگ‌ترین شانس‌های ما این بوده که مجید در تمام این سال‌ها در کنار ما بوده و فکر می‌کنم این حق را داریم که در این مورد پز بدهیم! بالاخره با هزار فشار و گوشزد مداوم، مجید این نمایشگاه را راه انداخت. تا جایی که ما به یاد داریم، این اولین نمایشگاه عکس خبری در گراش و در منطقه است. امیدواریم و تلاش می‌کنیم که این شروع تازه‌ای برای عکس خبری در گراش باشد تا بتوانیم با کمک خود مجید و دوستان دیگر، استانداردهای این رشته‌ی عکاسی را بالاتر ببریم.»

سجاد فتحی، رییس اداره فرهنگ و ارشاد، نیز از مجید افشار و تلاشش در زمینه عکاسی خبری و همچنین به عنوان رییس انجمن فیلم و عکس گراش تقدیر کرد و گفت: «مجید به عنوان یک عکاس خبری اهمیت کارش از این حیث است که هزاران عکس از این شهر و برنامه‌ها و آدم‌ها دارد و در دهه‌های آینده این تصاویر جزو تاریخ شهر می‌شوند و بهشان استناد می‌شود.» او با دعوت از علیرضا دانشور، رییس شورای شهر، لوح تقدیری از طرف اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان گراش به مجید افشار تقدیم کرد.

علیرضا دانشور نیز با تشکر از برپایی این نمایشگاه که برای اولین بار برگزار می‌شود، شروع کرد و گفت: «البته هنر مجید در این نمایشگاه عکس خلاصه نمی‌شود. او سوگواره عکس عاشورایی را هم هرساله با وجود تمام بی‌مهری‌ها و سختی‌هایش برگزار می‌کند.» دانشور در سخنانش، از دو اقدام برای کمک به هنرمندان گفت: «ما به آقای فتحی و آینه افروز [رییس پیشین اداره فرهنگ و ارشاد] قول داده‌ایم که نگارخانه بوستان یاران را احیا کنیم تا فضایی وسیع‌تر در اختیار هنرمندان باشد. هم با شهردار و هم با یکی از عزیزان خیر صحبت کرده‌ایم و قول مساعد دادند و امیدواریم در آخرین سال عمر شورا بتوانیم این نگارخانه را برای برنامه‌های هنری آماده کنیم. برای سالن سینما هم که مدیر کل قول مساعد برای تجهیز داده بودند مشروط به این که کار عمرانی‌اش تمام شود. این موضوع را هم با همت خیرین حمایت کردیم تا بحث سیستم اطفای حریق انجام شود و این سالن هم به‌روزرسانی بشود.»

پس از صحبت رییس شورا، با حضور او و مجید افشار، مسلم پورشمسی و جواد آب‌افکن، از چند نفر از اعضای خانواده‌ی افشار که در برگزاری این نمایشگاه نقش داشتند، با اهدای تندیس افشاگر تشکر شد: علی افشار، طراح پوستر؛ حاج حسن و حاج عبدالرسول افشار، دو برادر و همکار مجید در پاساژ حسینیه اعظم؛ علی‌اکبر دستیار؛ و هادی افشار، نمایشگاه‌گردان افشاگر.

 

 

اهداف، موضوعات و چشم‌انداز از نگاه نمایشگاه‌گردان

هادی افشار که خودش هم یکی از عکاسان خبری شناخته‌شده در گراش است، در مورد نمایشگاه عمویش مجید گفت: «یکی از اهداف ما از این نمایشگاه این بود که نشان بدهیم که عکس خبری یک عکس هنری هم هست که تا سال‌ها می‌تواند حرف برای گفتن داشته باشد و هر چه ازش می‌گذرد باارزش‌تر می‌شود. همچنین هدفمان این بود که عکس‌های مجید بیشتر دیده شود، بخصوص برای کسانی که خیلی در فضای مجازی نیستند. آدم‌ها می‌آمدند و خاطراتی زنده می‌شد. من تشکر می‌کنم از مسئولان و کسانی که حمایت کردند، چه قبل و چه حین برگزاری نمایشگاه.»

نمایشگاه‌گردان افشاگر در مورد موضوع‌بندی این نمایشگاه هم گفت: «تعداد عکس‌هایی که مجید برای انتخاب عرضه کرده بود بسیار زیاد بود. تصمیم گرفتیم نمایشگاه در دو موضوع برگزار شود، یک طرف شخصیت‌ها و یک طرف هم مراسم ملی مذهبی. عکس‌های دیگر مجید از فوتبال و ورزش و دوره کرونا که جذابیت خاصی هم دارد برای نمایشگاه بعدی ماند.»

سپس دو نفر دیگر هم تندیس افشاگر را به پاس زحماتشان برای این نمایشگاه دریافت کردند: مجتبی بنی‌اسدی، که کپشن هر کدام از عکس‌ها را نوشته بود؛ و مسلم پورشمسی، یکی دیگر از پایه‌های انجمن فیلم و عکس گراش در کنار مجید افشار و جواد آب‌افکن.

14040216 Efshagar 18

مجید: چیزی که در عکس خبری علاقه دارم، عنصر زنده است

مجید افشار معمولا کمتر حرف می‌زند، و معمولا خیلی کمتر در مورد خودش حرف می‌زند. او که یکی از دست‌اندرکاران اصلی بسیاری از نمایشگاه‌های عکس در گراش است، در این جمع، از تجربه‌اش برای برگزاری نمایشگاه خودش گفت: «بار اصلی مسئولیت این نمایشگاه مثل همیشه به دوش جواد آب‌افکن بود. انتخاب عکس‌ها را با محمد خواجه‌پور، مسلم پورشمسی، جواد آب‌افکن، عبدالرضا و هادی افشار و مجتبی بنی‌اسدی انجام دادیم. برای این که نگاه‌های تماشاگران خیلی سرگردان نشود، به پیشنهاد جواد، نمایشگاه در دو بخش شخصیت‌ها و مراسم ملی و مذهبی برگزار شد. عکس‌های دیگر برای نمایشگاه‌ها ماند که در سال‌های بعد برگزار می‌شود انشالله.»

مجید که به گفته خودش حدود ده هارد عکس دارد، از نحوه ورودش به کار عکاسی خبری نیز صحبت کرد: «برادرم، عبدالرضا افشار، مشوق و حامی‌ام بود. دوربینش را برمی‌داشتم و عکس می‌گرفتم. تا وقتی که خودم دوربین گرفتم و بعد دوربین هدیه گرفتم و لنز گرفتم و جدی‌تر ادامه دادم. تا الآن چهار تا دوربین دیجیتال عوض کرده‌ام. اولین عکس‌هایم که منتشر شد، احتمال زیاد از روز عاشوراست. با عبدالرضا آن موقع ۴-۵ تا حلقه فیلم می‌گرفتیم و عکاسی می‌کردیم و روز بعدش می‌رفتیم عکاسی زارعی تا ظاهر کنیم.»

او علاوه بر عکاسی خبری، دستی هم در عکاسی هنری دارد: «به غیر از عکس خبری، عکس هنری هم دارم اگر مسلم و جواد قبول کنند! ولی با عکس خبری چون عنصر زنده دارد و مستند اجتماعی است، بیشتر حال می‌کنم.»

یک پایان‌بندی بسزا

مسلم پورشمسی که خودش در سال‌های دورتر عکاسی خبری هم کار می‌کرد، در مورد نمایشگاه افشاگر گفت: «این نمایشگاه عکس خبری از محدود نمایشگاه‌هاست که برگزار می‌شود، مخصوصا در جنوب ایران. خیلی خوشحالم که مجید استارت این کار را زده. این کار باید ده پانزده سال قبل زده می‌شد. عکس خبری بیشترین عکسی است که مخاطب می‌بیند و بیشترین طرفدار را هم دارد ولی خیلی‌ها هنوز تصوری از عکاسی خبری ندارند.

عکاسی سختی هم هست. انشالله که تداوم داشته باشد که در این زمینه هم گراش شناخته‌شده‌تر بشود، در کنار جشنواره عاشورایی که الآن در کشور شناخته شده است. انشالله که مجید بتواند سطح عکاسی خبری خودش را هم باز هم بالاتر ببرد.»

جواد آب‌افکن هم که به تازگی نمایشگاه طبیعت‌گرد را در همین گالری برگزار کرده بود (خبر در هفت‌برکه)، درباره راه‌اندازی این نمایشگاه گفت: «ما فرمت حرفه‌ای را در این نمایشگاه رعایت نکردیم، چون عکس خبری کمتر دیده شده و ما می‌خواستیم مخاطب بیشتری داشته باشد. من انتظار داشتم این نمایشگاه برد خبری بیشتری داشته باشد و در رسانه‌های گراش و منطقه بیشتر سروصدا کند و بازخورد بزرگ‌تری داشته باشد؛ چون اولین بار بود که در منطقه برگزار می‌شد. به هر حال، این نمایشگاه بیشتر برای معرفی مجید افشار به جامعه بود. انشالله آرشیو عکس‌های مجید به دست ما برسد؛ ما می‌دانیم در سال‌های آینده چطور نمایشگاه را بهتر و باکیفیت‌تر برگزار کنیم.»

در پی این صحبت آب‌افکن، بخشی از اختتامیه هم به صحبت در مورد نقش رسانه‌ها و انجمن فیلم و عکس در ارتقای هنر عکاسی و بخصوص عکاسی خبری گذشت. و این پایان‌بندی بسزایی برای نمایشگاه افشاگر بود: نگاه به آینده، و تلاش برای وسعت دادن و عمق دادن به هنر.

14040216 Efshagar 9