هفت‌برکه: عصر روز جمعه پانزدهم فروردین ۱۴۰۴ سید علاءالدین بروجردی، نماینده‌ی مردم لارستان، خنج، گراش، اوز و جویم در مجلس شورای اسلامی، در حسینیه چهارده معصوم گراش حاضر شد و برای دومین بار در طول دوران نمایندگی‌اش در این دوره، با مردم دیدار کرد. در این دیدار موضوعات مختلفی مطرح شد. یکی از این موضوعات، شفاف‌سازی واگذاری زمین‌های دولتی بود که محسن مهرابی، فعال اجتماعی، پیشنهاد تشکیل یک کارگروه برای این موضوع حساس را مطرح کرد و دکتر بروجردی نیز از این پیشنهاد استقبال کرد.

14040118 Zamin

مهرابی: چرا هشتاد درصد زمین‌های مزایده‌ای از گراش به فروش می‌رسد؟

به گزارش هفت‌برکه، در این دیدار محسن مهرابی روی یکی از موضوعات حساس یعنی واگذاری زمین‌های دولتی گراش، که در مقایسه با شش شهرستان دیگر منطقه بسیار بالاتر است، دست گذاشت. او گفت: «هر کس اندکی در سیاست کار کرده باشد، می‌داند مسئله‌ی زمین در توسعه چقدر مهم است. عملا توسعه به زمین گره خورده است. امکان ندارد شهر، شهرستان، استان یا کشوری پیشرفت کند بدون آنکه منابع محدود و ارزشمند زمنیش را درست، اصولی و علمی استفاده کند. افسوس که چند سالی است که گراش ما ظاهرا مثل گوشت قربانی افتاده زیر دست عده‌ای که نمی‌دانیم چه کسانی هستند و چه اهدافی دارند و هر از چندگاهی یک بخش مهمی از ذخایر زمین تغییر کاربری‌هایی دارند و به اسم واگذاری و مزایده حراج می‌شود.»

مهرابی با اشاره به جدیدترین مزایده‌ی زمین از سوی اداره کل در سال گذشته گفت: «اخیرا قبل از ماه رمضان، مزایده‌ای اعلام شد و در فضای مجازی حاج آقا فخاری و مردم بحث کردند و امیدوارم به گوش شما رسیده باشد. مزایده‌ای از سوی اداره کل راه و شهرسازی لار اعلام شد با مبلغ پایه ۳۰۵ میلیارد تومان. اداره کل راه و شهرسازی متولی مسئله‌ی زمین در هفت شهرستان جنوب استان است. باعث خجالت من جوان گراشی است که از این ۳۰۵ میلیارد تومان، ۲۴۵ میلیارد تومان زمین‌های شهر گراش است! یعنی قریب به هشتاد درصد مبلغ پایه در گراش به فروش برسد و ۵۰ میلیارد سهم شش شهرستان دیگر. بی‌عدالتی از این واضح‌تر؟! تبعیض از این آشکارتر؟! آقایان می‌گویند ما باید این زمین‌ها را به فروش برسانیم و در طرح نهضت مسکن استفاده کنیم. اگر بودجه به اداره کل برمی‌گردد، اداره کل نسبت به هر هفت شهرستان مسئولیت دارد. در هر هفت شهرستان به یک مبلغ بفروشد و به یک مبلغ هم هزینه کند و اگر بودجه به شهرستان برمی‌گردد پس نهضت مسکن در لار و جویم و مُهر که این زمین‌ها را دارید می‌فروشید چه طور دارد پیشرفت می‌کند و اداره می‌شود.»

او در مورد ابهام در تغییر کاربری‌ها هم توضیح خواست و افزود: «مدیر کل قبلی راه و شهرسازی (که متاسفانه رسم غلط کشور ما این است که مدیران وقتی پستی را واگذار می‌کنند دیگر هیچ وقت پاسخگو نمی‌شوند) در جواب سوال رسانه‌ی ما برگشت و گفت زمین‌های ما [گراش] مرغوب‌تر است و راحت‌تر به فروش می‌رود. چون زمین‌های ما راحت‌تر به فروش می‌رود باید چوب حراج بزنند؟ پس آیندگان چکار کنند؟ و نکته‌ی اصلی اینجاست، تغییر کاربری بر چه اصولی انجام شده است؟»

مهرابی موضوع زمین روبروی ترمینال قدیم را مثال زد که در ابتدا فضای سبز بود و سپس با فروش آن به زمین مسکونی تغییر کاربری داده شد. او گفت: «زمینی روبه‌روی بلوار الله‌قلی‌خان گراش، روبه‌روی ترمینال قدیم است. این زمین کاربری‌اش چه بوده؟ فضای سبز. الان کاربری‌اش چیست؟ با چه اصولی و قاعده و قانون و شفافیتی؟ چه کسی اینجا ذی‌نفع و تصمیم‌گیرنده بوده است؟ فضای سبز چرا باید تبدیل به مسکونی شود؟ چرا سال‌های سال است طرح تفضیلی معطل است؟ پس کی باید یک بار مسئله‌ی زمین در گراش شفاف شود؟ در دوره‌ی رئیس جمهور فقید، دکتر عبدالمالکی آمدند و با اینکه به لحاظ سیاسی با آن دولت زاویه داشتم، اما رفتم و گفتم موضع من گراش است و گفتم هیئتی بیاورید و مسئله‌ی زمین را در گراش واکاوی کنید.»

مهرابی با انتقاد از فروش زمین‌های دولتی گراش با قیمت‌های نجومی و عدم شفاف‌سازی درباره‌ی واگذاری آن، درباره‌ی تاریخچه‌ی فروش زمین‌ها و قیمت پایه آن از سال ۱۳۹۸ ادامه داد: «چرا شهر باید به لحاظ ذخیره‌ی زمین دولتی تهی بشود و به قیمت‌های نجومی به فروش برسد. فردا روزی یک خیر بیاید و بگوید من یک مجتمع مثلا ورزشی بسازم، ما کجا زمین داریم به او بدهیم؟ باید برود به قیمت مثلا متری بیست میلیون تومان خریداری کند. کدام خیر این کار را می‌کند؟ دوما با این قیمت‌ها کارشناسی که بزند، خود دولت می‌شود عامل تورم زمین. خود دولت بشود عامل گرانی زمین در گراش. یک بار باید جواب داده شود. از سال ۱۳۹۸ به اینطرف را بررسی کنید. در تمام مزایده‌ها سهم فروش زمین گراش بیشتر از همه‌ی شهرستان‌ها است. مزایده آذرماه سال گذشته، مزایده‌ی دی‌ماه سال ۱۴۰۱ که ۴۵ میلیارد تومان کل قیمت پایه بوده که ۳۷ میلیارد تومان از شهرستان گراش بوده.»

مهرابی سپس با طرح پیشنهادی برای شفاف‌سازی فروش زمین‌های دولتی در گراش گفت: «همه‌ی اینها در اثر عدم شفافیت در روال اداری است که به نتیجه نرسیده. من یک فرمول ساده بگویم. اداره کل راه و شهرسازی لار نمایندگانش را بفرستد. فرماندار گراش هم خودش و معاونینش حضور داشته باشند. شورای شهر، رسانه‌ها و گروه‌های مردمی هم حضور داشته باشند. ما اسناد رسمی که در سایت ستاد دولت اعلام شده را می‌آوریم. شفاف گفته شود که دلیلش چیست که هشتاد درصد زمین‌های پایه از گراش به فروش می‌رسد؟»

او در ادامه با انتقاد از حضور نیروهای اداری بعضی از نهادهای دولتی از دیگر شهرستان‌های استان در فهرست خریداران زمین مسکونی طرح نهضت ملی مسکن در گراش گفت: «آنها در گراش زمین گرفته‌اند. طرف در قیر و فیروزآباد کار می‌کند اما در گراش واحد زمین گرفته. آقای فرماندار بفرمایید اسامی افرادی که در صف زمین فرزندآوری هستند اعلام شود ببینیم چند نفر از این افراد بومی هستند و چند نفر غیربومی هستند؟ الان می‌شنویم از همه‌ی منطقه آمده‌اند و در گراش زمین گرفته‌اند. پس سهم فرزندان و آیندگان ما چه می‌شود؟»

محسن مهرابی در پایان صحبتش افزود: «آقای دکتر، شما مسئول انتصابی نیستید و انتخابی هستید و در اولین دیداری هم که در شهرستان حاضر شدید گفتید الجار ثم الدّار (اول همسایه بعد خانه). اولین قدم می‌تواند شفاف‌سازی مسئله‌ی زمین باشد. یک کارگروه تشکیل بدهید و خروجی جلسه همین باشد با حضور مسئولین محلی، گروه‌های مردمی که دلسوز هستند و تخصصی در این مسئله دارند تا این موضوع به سرانجامی برسد.»

14040118 Zamin Borujerdi

بروجردی: تشکیل کارگروه را تایید می‌کنم

بروجردی، نماینده مردم در مجلس، ضمن استقبال از مطالبه‌گری مهرابی گفت: «شما عملا با این فریادگری‌تان به دستور پیامبر عظیم‌الشان عمل کردید که نباید سکوت کرد. حرف‌های ایشان به دل ما که نشست. منتها ما عزیزی مثل مهندس [سلمان] مهرابی را به عنوان معاون مدیر کل همین اداره کل داریم. من ضمن اینکه تایید می‌کنم که کارگروهی داشته باشیم، محوریت را بسپریم به خود مهندس مهرابی که آنجا حضور دارند و به اسناد دسترسی دارند. این حرف خیلی حرف تکان‌دهنده‌ای است. مگر ما چقدر مسائل در گراش داریم که اینقدر این سهم در اینجا بالا باشد و در بقیه‌ی جاها پایین؟ هیچ منطقی به نظر من در پس این تصمیمات نهفته نیست. موضوع برای خود من هم جالب بود. اگر جناب فرماندار یا مهندس مهرابی توضیحی یا پیشنهادی دارند در این جلسه بگویند. با محوریت مهندس مهرابی ما افرادی را از جمله خود جناب مهرابی کوچک بیاوریم. اول هم نیازی نیست رسانه‌ها را بیاوریم. قانون اول این است که اول خودمان بدانیم داستان چیست؟ یعنی یک تصویر روشنی را ترسیم بکنیم بعد از همان اطلاع‌رسانی صورت بگیرد و اینطوری مشکل حل بشود.»

علی بیضایی، سخنگوی شورای شهر، در توضیحاتی درباره‌ی این مسئله، توپ را به زمین اداره کل انداخت و گفت: «این بحث بیشتر حقوقی و بیشتر در بحث املاک است که باید پاسخ داشته باشند. بحثی که گفته می‌شود هزینه‌ها بیشتر است. هزینه‌ی آماده‌سازی در گراش به خاطر فرهنگ عموم مردم که از آپارتمان‌نشینی زیاد استقبال نمی‌کنند رفتیم به سمت ویلایی‌سازی. این مساله هم زمین و هم هزینه‌ی آماده‌سازی به نسبت جاهای دیگر که به شکل تراکم ساخته می‌شود، هزینه را بالا می‌برد. اما این مساله مختص الان است. اگر تاریخچه را بررسی کنید سال‌های ۱۳۹۸، ۱۳۹۹، ۱۴۰۰ اینها را نداشتیم. باید پایه‌های قیمت‌گذاری بیشتر بحث شود که زمین را خود اداره کل نرخ زمین گراش را افزایش می‌دهد.»

بروجردی نیز در جمع‌بندی افزود: «قرار شد مهندس میرزایی و مدیر کل را بیاوریم تا در همین جا در محل تا با حضور شما و سایر افرادی که باید حضور داشته باشند، در مورد این مساله به یک جمع‌بندی اولیه برسیم که نگویید جلسه خروجی نداشت.»