هفتبرکه- مهدی جعفری: یکی از کسبوکارهای کوچک که در هنگام تنگیِ روزی و ضیق معاش در روایات به آن توصیه شده است، خرید و پرورش دام و طیور کوچک و فروش آنها بعد از بزرگ شدن است.
امام صادق(علیه السلام) فرمود: «من ضاق علیه المعاش فلیشتر صغارا و لیبع کبارا» یعنی هر کس دچار تنگی معاش شد، (دام و طیور) کوچک بخرد و وقتی بزرگ شد، بفروشد.
البته در زمان صدور روایت، شاید پرورشدهندهی دام و طیور از جهت هزینهی تغذیهی آنها مثل امروز دغدغه نداشته است اما امروزه هم با توصیهی قرآنی «کلوا و ارعوا انعامکم» (از نعمتهای خدا بخورید و از «پسماند» آنها به چهارپایان خود بدهید) میتوان بخشی از هزینهی تغذیه دام و طیور را کاهش داد.
در گذشته، در مناطقی مثل گراش، در فصل بهار علوفهی خدادادی را از صحراها میچیدند و آن را به صورت خاصی خشک میکردند که «گیاه» نامیده میشد. گیاه در محلی ذخیره میشد و برای غذای دام در طول سال از آن استفاده میکردند.
همچنین در سالهای پیش، خانوادهها بخشی از «پسماند تر» را به صورت جداگانه نگهداری میکردند و آن را تحویل همسایهها میدادند تا برای تغذیه دام و طیور استفاده کنند. در حال حاضر هم برخی از شهرها مردم پسماند غذا و میوه خود را به مراکز خاصی تحویل میدهند و در عوض هدیهای مثل گل یا نهال میگیرند و آن پسماندها در طی یک سری فعل و انفعالات، تبدیل به «خشکاله» میشوند که غذای خوبی برای دام و طیور است.
اداراتی مثل جهاد کشاورزی و شهرداری اگر همت کنند، میتوانند با برنامهای مشخص به ایجاد استارتاپی برای جمعآوری «پسماندِ تر» و تولید خوراک دام و طیور کمک کنند و در نهایت، در زمینهی ترویج این کسبوکار تولیدی، کمک کار مردم باشند.
☑️ هفتبرکه: در هشتگ #منشور، حجت الاسلام مهدی جعفری سعی میکند استفاده از آیات و روایات را در زندگی روزمره به زبانی ساده بیان کند.