کمبود عرضه زمین در سالهای گذشته باعث تورم مسکن شد
مجتبی حقبین، بازرس ویژه استاندار فارس، با اشاره به این که یکی از بزرگترین طرحهایی که در دولت سیزدهم در راس کار قرار گرفته بحث نهضت ملی مسکن است، گفت: «نهضت ملی مسکن از چند جنبه برای نظام و دولت مورد اهمیت است. اولین نکته و مساله، نیاز اساسی امروز مردم جامعه به مسکن است و بحرانی که ما در مسکن داریم. در دولت احمدینژاد بحث مسکن مهر مطرح شد و به هر شکل با این طرح دولتی تورم مسکن تا چند سال مهار و کنترل شد. در هشت سال دولت بعد به لحاظ این که مدیران اعتقادی به مسکن دولتی نداشتند، ما هشت سال عرضه مسکن دولتی را در برنامه دولت نداشتیم و حاصل آن این شد که ما نتوانستیم در این مدت زمینی را در اطراف شهرها برای مسکن اختصاص دهیم و یا دامنه شهرها را گسترش دهیم و امروز شاهد این تورم هستیم.»
او با بیان اضافه شدن چهار هزار هکتار زمین به عرصه شهرها در استان فارس برای حل این بحران، ادامه داد: «کاری که یک سال و نیم گذشته در استان فارس انجام شد، افزوده شدن چهار هزار هکتار زمین به عرصه شهرها بود. طبق آماری که در حوزه راه و شهرسازی لارستان به ما دادند، میزان الحاق زمین در این ۸ سال زیر ۵۰۰ هکتار بود. کمبود عرضه زمین در این ۸ سال این بحران را به وجود آورد. تقاضا بالا رفت و عرضه پایین بود و بحران مسکن در کشور شکل گرفت.»
حقبین با مثبت و مناسب دانستن عملکرد دولت سیزدهم و استاندار فارس برای حل این بحران گفت: «خیلیها میگفتند شعارهای رییس جمهور دولت سیزدهم در شروع کار در حد حرف میماند. اگر میخواستیم حرکت را لاکپشتی در همان مسیر و با همان دستفرمان دولتهای پیشین ادامه دهیم، قطعا به نتیجه نمیرسیدیم. اگر میخواستیم کمیسیون ماده ۵ و کمیسیونهای زیربنایی و کارگروهها را ۳ ماهه و ۴ ماهه و شش ماه و یک ساله برگزار کنیم به جایی نمیرسیدیم. با تدبیری که جناب استاندار در استان فارس داشتند، تمام کمیسیونها و کارگروهها هفتگی برگزار میشود و نه با یک دستور کار، با چهارده دستور کار. ما با همین نگاه جهادی توانستیم در یک سال و نیم این مقدار زمین را تولید کنیم و نه برای یک سال بلکه زمین ۴ سالهمان را تامین کنیم.»
او صحبتهایش را ادامه داد و گفت: «اگر همین چهار هزار هکتار زمین در همان هشت سال الحاق میشد، آیا امروز بحران زمین و مسکن بود؟ امروز در گراش دنبال زمین باید میگشتیم؟ یا مردم اگر میخواستند زمینی بخرند بایستی با قیمتهای نجومی بخرند؟ ما با یک نگاه جهادی و با رعایت کلیه ضوابط و مقررات حرکت را سرعت بخشیدیم و توانستیم به این نتیجه برسیم. تا همین جا اثبات کردیم اگر اراده کنیم برای انجام کار حتما میتوانیم. پس اگر توانستیم تا این مرحله بیایم بدون شک میتوانیم در شهرستان گراش آن چهار هزار نفری که مد نظر ما هست را هم میتوانیم خانهدار کنیم.»
مسکن باعث حل مشکلات اقتصادی شهر میشود
حقبین با بیان این که مسکن به عنوان یک پیشران اقتصادی چرخ اقتصاد را به حرکت درمیآورد، گفت: «اگر چهار هزار پروژه در گراش میخواهد انجام شود، معادل هر پروژه یک میلیارد تومان در این شهر پول خواهد آمد. من از آقای شهردار میپرسم چه میزان کمک به شهرداریها میشود؟ چقدر کارگر در این پروژهها مشغول به کار میشوند و چقدر بیکاری و مشکلات جامعه حل میشود؟ ما در همه شهرستانها تکلیف کردیم وزارت کار و نماینده اداره کار در اینجا و مدیر اداره کار لیست استادکارها و کارگران ساختمانی را در اختیار بنیاد مسکن و راه و شهرسازی قرار دهد. فرماندار در اینجا نظارت میکنند که این اتفاق بیافتد. با انجام این پروژه قرار نیست کارگر بیکاری در این شهر داشته باشیم.»
او ادامه داد: «رفتم سر میدان دیدم هفت هشت نفر ایستادند و بیکار هستند. گفتم مگر اینجا ساختمان نمیسازند؟ شما چرا بیکارید؟ از همانجا زنگ زدم فرماندار و اداره کار و گفتم لیست این اسامی را هم بردارید که مشغول شوند. شاید سر شب مزد به آنها ندادند ولی پنج تا ده روز بعد پول خوبی دریافت میکنند. یا چرا کارگاه فروش مصالح ساختمانی نیست؟ این پولها باید در خود شهر بچرخد و در اقتصاد شهر وارد شود. قطعا اگر این طور حرکت کنیم مشکل اقتصادی شهر حل میشود. ما قرار است در مرحله اول صد و پنجاه هزار واحد را بسازیم. و با کمک دستگاهها حتما این اتفاق را رقم خواهیم زد. اگر تامین مصالح این ۱۵۰ هزار واحدی که قرار است ساخته شود در خود استان باشد، حتی کارخانههای مصالح ساختمانی که تعطیل شده را هم میتوانیم حرکت دهیم و تحول بزرگی در حوزه اقتصادی اتفاق میافتد.»
او با تاکید روی این موضوع که هر دقیقه و روزی که این پروژه به تاخیر بیافتد، به مردم ضرر مالی خواهد رسید، گفت: «بعضی اوقات میبینیم سر یک صدور پروانه بین سه دستگاه درگیری است. هر دقیقه و روزی که ما تاخیر میاندازیم در رسیدن به نتیجه، داریم ضرر میزنیم به مردم. هفتههای گذشته به خنج، آباده و لامرد سر زدم و با مالکین مسکن ملی که ساکن منزل بودند، صحبت کردم و گفتم خانه سر جمع چقدر برای شما هزینه داشته؟ در آباده به من گفته ۶۵۰ میلیون؛ در خنج که پروژه زودتر اقدام شد بین ۵۸۰ تا ۵۹۰ میلیون؛ و در لامرد هم هزینهها حول و حوش خنج بود. الان چطور میتوانید با این رقم خانه درست کنید برای مردم؟ این ضرر به جیب چه کسی بود؟ مردم. مردم که وقتی شما گفتید ۴۸ تومان بدهید، ریختند. وقتی گفتند ۴۰ تومان، ریختند. رحم کنید به مردم. ما در برابر تکتک مردم مسئولیم. هر روزی که از آنها گرفتیم و نشد، این را بین خودمان و خدا حل کنیم. خانهای که میتوانستیم با هزینه ۷۰۰، ۹۰۰،۸۰۰ به دست مردم بدهیم، امروز باید عدد بیشتری باشد.»
او ادامه داد: «اولین بازدیدها که آمدیم شهرستان گراش، آقای جمشیدی رییس بنیاد مسکن بود. یادم هست رفتیم سر زمین. قرار نبود آن زمین را به این پروژه اختصاص دهند. دوستان میگفتند این طلاست و باید زمینی را بالاتر انتخاب کنیم. گفتم این طلا برای مردم است. همان روز با دوستان رفتیم سر زمین و مساله را بستیم. مشکل زمین حل شد و دوستان راه و شهرسازی مساله را جلو بردند و بعد معطل پروانه ماندیم. و باز این بحثها در نظام مهندسی چرخید. میگویند مردم پول نمیدهند و استقبال نمیکنند. حق دارند مردم، چون عملکرد ما را میبینند، دعواهای ما را میبیند. فکر نکنید نمیبینند.»
حقبین با تاکید روی این موضوع که مردم از شما ثمره میخواهند، رو به سوی مسئولین دستگاههای اداری مرتبط گفت: «با روحیهای که از دوستان سراغ دارم به ویژه آقای فرماندار، توقع استانی ما از مجموعه این است که همانطور که حرکت جهادی است، جهادیتر پیش رود. مردم از شما ثمره میخواهند.»
احمد
۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۲
متأسفانه باند زمین سازی و زمین خواری در گراش هست و خیلی قوی و دست پر هست و ادارات کند و ضعیف و درگیر باهم و شاید مدیون باند فوق الذکر
لارستانی
۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۲
به جای یک دقیقه تاخیر که روسای مسول میفرمایند مردم یک دهه هم صبر کردند و هیچ اقدامی. نشده است دیگه کارد به استخوان. رسیده است
خالص
۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۲
یکی از دلایل اصلی افزایش افسار گسیخته زمین و خانه در شهر گراش وجود تعداد زیادی بنگاههای املاکی مجاز و غیر مجاز(۳۰ عدد) می باشد .چرا یک قطعه زمین ۲۰۰ متری در شهر باید حداقل یک میلیارد و دویست میلیون تومان قیمت داشته باشد .