بستن

حواسمان به کم‌آبی باشد

هفت‌برکه (گریشنا): در روزهای نزدیک به عید نوروز که خانه‌تکانی مرسوم است، حواسمان به بحران کم‌آبی در کشور باشد.

روابط عمومی اداره آبفا گراش در مطلبی آموزشی که برای هفت‌برکه ارسال کرده است، مردم را به صرفه‌جویی در مصرف آب دعوت کرده است. در این مطلب آمده است: با نزدیک شدن این روزها با نزدیک شدن به عید نوروز طبق سنت و رسوم ما ایرانی‌ها، خانه تکانی و نظافت خانه‌ها معمول و مرسوم است. خانه تکانی یک سنت زیبا است که هم در آن بر اصل نظافت توجه می‌شود و هم بهانه‌ای می‌شود تا خانواده‌ها در همکاری با یکدیگر دستی به سر و روی خانه بکشند. غالبا یکی از موارد مورد مصرف در خانه تکانی‌ها آب است، چون همه چیز با آب پاک و تمیز می‌شود.

کشور ما از گذشته تاریخی کشوری کم آب محسوب می‌شود و طبق مطالعات اخیر بین المللی و ملی منطقه خاورمیانه از جمله کشور ما در آینده‌ای بسیار نزدیک با بحران کم آبی مواجه خواهد شد. این بحران بسیار جدی خواهد بود و حتی برخی فرضیه جنگ برای آب به جای جنگ برای نفت را برای منطقه خاورمیانه مطرح می‌کنند. اخیرا نیز مقامات مسئول کشورمان از احتمال جیره‌بندی آب سخن گفته است و شهروندان را به رعایت الگوی مصرف فراخوانده است.

الگوی مصرف چیست؟

الگوی مصرف به این معنا است که به اندازه مورد نیاز آب مصرف شود نه بیشتر نه کمتر. خیلی از ما اگر رفتار روزانه خود درباره مصرف آب را مورد توجه قرار دهیم، حتما به این نتیجه می‌رسیم که می‌توانیم مصرف آب خود در طول روز را به نصف کاهش دهیم. فقط کافی است برخی کارهای ساده را انجام ندهیم و برخی کارها را جایگزین آنها کنیم.

این روزها همزمان با خانه تکانی‌های شب عید رعایت الگوی مصرف آب و داشتن دغدغه مصرف بهینه آب بسیار مهم و حیاتی است و هر یک از شهروندان باید در این زمینه احساس مسئولیت کنند. می‌شود با روش‌هایی که کمتر آب مصرف می‌شود خانه تکانی کرد. مثلا لازم نیست برای شستشوی حیاط از فشار شیر آب استفاده کرد می شود حیاط را نخست جارو کرد و سپس با آب گرد و خاک آن را گرفت. می‌شود فرش را سالی یکبار به جای شستشو در خانه به قالیشویی ها داد . می شود به هنگام شستشوی آشپزخانه و سرویس های بهداشتی از آب کمتری استفاده کرد و به طور کلی می شود در کارهای روزمره که با آب سروکار داریم، از آب کمتری استفاده کنیم.

اگر هر شهروند تنها به سهم خود روزانه چند لیتر از هدر دهی آب بکاهد ضرب این رقم در تعداد جمعیت کشور می تواند آب شرب مورد نیاز چند سال کشور را تامین کند. بیایید قدر آب، این ماده حیاتی و بسیار مهم برای زندگی انسان ها را بدانیم و آن را هدر ندهیم. راستی می دانید در جهان چند میلیارد نفر به آب سالم و بهداشتی دسترسی ندارند؟

 ۳۷ روش صرفه‌جویی در مصرف آب

۱-از کلیه قوانین و محدودیت‌های حفاظت آب که ممکن است در محل زندگیتان اعمال شوند، آگاه شوید و از آن تبعیت کنید.

۲-از آب حفاظت کنید، چون زندگی ما به آن وابسته است. هیچگاه به دلیل اینکه فرد دیگر مسئول پرداخت آب بهاء است، آب را هدر ندهید.

۳- موقع مسواک زدن شیر آب تصفیه شده را باز نگذارید.
۴- موقع شامپو و چنگ زدن موهای سر در هنگام استحمام، شیر آب را ببندید.
۵- سعی کنید مدت استحمامتان کوتاه باشد. آب پخش کن دوش حمام را با نوع جدید آن (سر دوش کاهنده مصرف) تعویض کنید.
۶- برای آب دادن به درختان، درختچه‌ها، بوته‌ها و گل‌ها از آبیاری قطره‌ای صرفه‌جویی کننده آب استفاده کنید.
۷- برای دوش گرفتن در حمام، زمان بگیرید و آنرا به کمتر از ۵ دقیقه برسانید، چون در این صورت ماهیانه حدود ۴۰۰۰ لیتر آب صرفه‌جویی خواهد شد.
۸- بهتر است برای شستن سبزیجات ابتدا آنها را در ظرفی بخیسانید و سپس آب بکشید.
۹- از جریان آب به منظور آب شدن یخ گوشت یا دیگر مواد غذایی منجمد استفاده نکنید؛ و برای آب شدن یخ مواد خوراکی منجمد، آنرا در هوای آزاد قرار دهید.
۱۰- فرزندانتان را در مورد نیاز به حفاظت از آب آگاه سازید. از خرید اسباب بازی‌ها و سرگرمی‌هایی که به جریان ثابت آب نیاز دارند، اجتناب کنید.
۱۱- هنگام استفاده از دستشویی شیر آب را بطور مداوم باز نگذارید چون جریان دائم آب موجب اتلاف آن می‌شود.
۱۲- اگر دوش حمام شما بتواند در طی کمتر از ۲۰ ثانیه یک ظرف چهارلیتری را پر از آب کند در آنصورت حتماً آنرا با یک سر دوش کاهنده مصرف تعویض نمایید.
۱۳- برای نظافت حیاط بجای مصرف آب، بهتر است از جاروب استفاده شود.
۱۴-  در باغچه خانه، درختان، بوته‌ها و چمن‌های بومی و مقاوم به خشکی که به آب کمتری نیاز دارند و تحمل ماه‌های گرم تابستان را دارند؛ بکارید. این گونه‌ها هنگام کاشت، نیازی به آبیاری مرتب ندارند و معمولاً یک دوره خشکی را بدون آبیاری، به خوبی تحمل می‌کنند در یک منطقه گیاهانی را در کنار هم بکارید که نیازی مشابه داشته باشند. بهتر است از روش آبیاری قطره‌ای استفاده شود. از کاشت گیاهانی مانند چمن و شمشاد که هر روز نیاز به آبیاری فراوان دارند؛ خودداری کنیم.
۱۵- تمام شیلنگ‌ها، اتصالات و شیرها را بطور مرتب کنترل کنید تا از نشتی آب جلوگیری شود. ضروری است برای اطمینان از سلامت لوله‌ها و شیرهای آب؛ آنها مرتبا کنترل شوند.
۱۶- در مواقع جایگزینی یا افزودن گل و گیاه در باغچه خانه، گیاهی را انتخاب کنید که آب کمتری را مصرف کند. به این طریق سالیانه تا ۲۲۰۰ لیتر آب برای هر گیاه قابل صرفه جویی خواهد بود.
۱۷- از نصب سیستم‌های آب تزیینی (مثل فواره‌ها) اجتناب کنید. مگر اینکه آب در سیستم بازیافت شود. همچنین سیستم را در جایی نصب کنید که تلفات کمی در اثر تبخیر و باد داشته باشیم.
۱۸- لوله‌های آب منزلتان را عایق‌بندی کنید، عایق کاری لوله‌های گرم، روشی است که هدر رفتن آب را قبل از خروج آب گرم کاهش می‌دهد.
۱۹- لوله‌های آب گرم را عایق‌بندی کنید تا برای رسیدن آب گرم به شیر آب لازم نباشد آنرا بی جهت باز بگذارید.
۲۰- هرگز آبی را که می‌توان به مصارفی نظیر آبیاری و یا شستشو رسانید، فاضلاب حساب نکنید.
۲۱- ماشین‌های لباسشویی معمولاً مقداری زیادی آب مصرف می‌کنند. بنابراین اگر از تعداد دفعات کاربرد ماشین لباسشویی بکاهید، عملاً در مصرف آب صرفه‌جویی کرده‌اید.
نیازی نیست که از میزان شست و شوی لباس‌ها بکاهید بلکه فقط صبر کنید تا مقدار لباس‌های کثیف باندازه ظرفیت کامل ماشین برسد.
۲۲- یک بطری پر از آب یا یک کیسه نایلونی پر از شن و کاملاً در بسته را در مخزن آب توالت فرنگی و یا فلاش تانک قرار دهید تا مصرف آب را در هر بار کشیدن سیفون کاهش دهید. (لازم است این وسایل را در جایی از مخزن قرار دهید که با کار وسایل و اجزای عمل کننده درون مخزن تداخل نداشته باشد.)
۲۳- آب خنک مورد مصرفتان را همواره در یخچال نگهدارید تا هر گاه که یک لیوان آب خنک می‌خواهید، مجبور نباشید شیر آب را برای مدتی باز بگذارید تا آب خنک شود.
۲۴- برای نوشیدن آب به جای آنکه شیر آب را به مدت زیادی باز بگذارید، بهتر است ابتدا چند قطعه یخ در لیوان قرار دهید و سپس شیر آب را باز کنید.
۲۵- به کودکان آموزش دهیم تا با بستن به موقع شیر، آب را هدر ندهند.

۲۶- می‌توان از آبی که برای شستن سبزی‌ها، دست و صورت استفاده می‌شود به وسیله لوله کشی آنرا به سمت فلاش تانک هدایت کرد تا از آن به عنوان فلاش تانک در توالت استفاده شود.

۲۷- نشت احتمالی فلاش تانک توالت را با افزودن مواد رنگی به آب آن بیابید. اگر فلاش تانک دارای نشت باشد، ماده رنگی ظرف مدت ۳۰ ثانیه از محل نشت پدیدار می‌شود. به محض اینکه آزمایش انجام شد، فلاش تانک را بکشید چون ممکن است ماده رنگی به مخزن آب آن آسیب برساند. فلاش تانک‌هایی که نشتی دارند آب را به داخل کاسه توالت هدر می‌دهند.
۲۸- به جای شستن اتومبیل با شیلنگ آب، از یک سطل آب هم می‌توان استفاده کرد.

۲۹- در حالی که کمبود آب در شهر احساس می‌شود لزومی به شستشوی پیاده‌روی مقابل مغازه و منزل نیست.
۳۰- هنگام احداث ساختمان از کارگران ساختمانی بخواهید از آب تصفیه شده استفاده نکنند.
۳۱- زمانی که سرگرم آب دادن باغچه و گل‌های منزل هستید با شنیدن صدای زنگ تلفن یا زنگ در، بهتر است ابتدا شیر آب را ببندید و بعد به آنها پاسخ دهید.
۳۲- تا حد امکان از آب شرب برای فضای سبز استفاده نشود. باغچه را در شب یا صبح زود آبیاری کنید تا از تبخیر آب جلوگیری شود.
۳۳- اگر از کولر آبی استفاده می‌کنید نصب کولر در سایه و با استفاده از پوشش مناسب و جلوگیری از نشت آب، باعث صرفه‌جویی زیادی در مصرف آب می‌شود.
۳۴- زمانی که به مسافرت می‌روید، ضروری است شیر فلکه بعد یا قبل از کنتور آب را ببندید. تا از وقوع هر گونه حادثه پیشگیری شود.
۳۵- لازم است گاهی اوقات از لوله کشی ساختمان خود امتحانی به عمل آورید. توصیه می‌شود تمام شیرهای آب را ببندید و سپس کنتور را کنترل کنید. کار کردن کنتور در زمانی که همه شیرهای آب بسته است دلیل اتلاف آب از لوله‌های داخل ساختمان می‌باشد که در نتیجه آن مقدار زیادی آب به هدر رفته و هزینه گزاف آن را شما خواهید پرداخت.
۳۶- گروه‌های فرهنگی، غیردولتی را به ایجاد و ارتقاء فرهنگ حفاظت از آب در میان کودکان و بزرگسالان تشویق کنید.
۳۷- هر گونه اتلاف قابل توجه آب را (شکستگی لوله‌ها، باز بودن لوله‌ها، هدر روی آب در هر نقطه) به مرکز اتفاقات آبفا گراش (تلفن ۱۲۲) اطلاع دهید.

خبرنگار حوزه شهری و اداری هفت‌برکه عضو هیات مدیره انجمن دوببله و گویندگی گراش

4 نظر

  1. ترو خدا یکی جلوی آب ریختن بی رویه توی قبرستانها روی مزارها رو بگیره.شبهای جمعه عجب بشور بشوری راه میندازن منکه دلم میسوزه واسه این همه آب بی زبون.به وقتایی فکر کنیم که محتاج همین یه سطل آبیم

  2. سعى کنید اول از خودتون(اداره آبفا و شهردارى) شروع کنید!!!
    تمام لبه هاى خیابان ها با آب جارو مى کنید و تمام خاک ها و آشغال ها رو میریزید توى رودخونه که اونم فقط رفع تکلیفه و کار رو براى همکاران خودتون(رفتگران) بیشتر مى کنید.
    خواستید هم عکس و هم فیلم از شستن لبه خیابون ها رو دارم و بفرستم.
    وقتى این شستن ها رو گذاشتید کنار یعنى شما مى تونید ٣٧ روش رو مى تونید انجام بدهید.

  3. در هر کوچه ای یا خیابانی که می خوان آسفالت کنن جهت کاندیدا واک لبه گذاری از منازل آب تصفیه شده در خواست میکنن به جای اینکه آب غیر شرب بیارن
    اونوقت اگه خونه خودت بخوای یه تعمیر جزئی انجام بدی اگه مامور آلفا اومد میگه باید بری اداره تعرفه اش را غیر شرب کنی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

4 نظر
scroll to top