هفت‌برکه (گریشنا)-#آب: در آینده آب شرب جنوب استان فارس با مشارکت شرکت‌های خصوصی از دریای عمان تامین خواهد شد. این در حالی است که بارندگی‌های امسال در حوزه خلیج فارس و دریای عمان ۵۱ درصد نسبت به سال‌های گذشته کاهش داشته است. کشورهای کوچک حوزه خلیج فارس ۱۷ برابر ایران آب دریا را شیرین و مصرف می‌کنند.

 Rahim Meydani Ab

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا با بیان این که دستورالعمل برداشت آب از دریا برای شیرین‌سازی اول آذرماه ابلاغ شده است، گفت: مناقصه انتقال آب شیرین از دریای عمان به شهرهای جنوب استان فارس در اوایل سال ۹۶ برگزار خواهد شد.

از کرانه به پس کرانه

رحیم میدانی در جمع خبرنگاران با بیان این که دستورالعمل برداشت آب از دریا توسط سرمایه‌گذاران بخش خصوصی اول آذر ماه امسال از سوی وزیر نیرو ابلاغ شده است، گفت: پس از ابلاغ این دستورالعمل به شرکت‌های آب منطقه‌ای استان‌ها قرار بر این شد اقدام به شناسایی و ساماندهی شرکت‌های بخش خصوصی برای شیرین‌سازی آب دریا کنند.

وی افزود: در این برنامه سعی شده است که بخش خصوصی حمایت شود تا متقاضیان بتوانند برای برداشت آب دریا اقدام کنند و آن را با نرخ تضمینی به فروش برسانند.

معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا با بیان این که حدود دو میلیارد و ۶۵۰ هزار مترمکعب آب از دریا برداشت می‌‌شود،گفت: در حال حاضر به طورکلی سالانه ۴۰۰ میلیون متر مکعب آب دریا شیرین‌سازی می‌شود که عمدتا در سواحل  استان بوشهر و بندرعباس مصرف می‌شود.

به گفته وی مجوزهایی درخصوص آب شیرین‌کن‌ها داده شده است که حجم این مجوزها در حال حاضر ۱.۴ میلیارد متر مکعب است.

خرید تضمینی آب: هر متر مکعب ۳ تا ۶ هزار تومان

میدانی ادامه داد: در حال حاضر قیمت آب خریداری شده از بخش خصوصی برای هر متر مکعب ۳ تا ۶ هزار تومان است اما پولی که به طور متوسط سالانه از مردم دریافت می‌شود ۵۷۰ تومان برای هر متر مکعب است بنابراین برای جبران این مابه التفاوت ردیف بودجه‌ای با نام خرید تضمینی ایجاد شده است که پول سرمایه‌گذار را از این ردیف پرداخت می‌کنیم.

معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا همچنین با اشاره به اینکه کشورهای حاشیه خلیج فارس روزانه ۲۰ میلیون متر مکعب آب از دریا برداشت، نمک‌زدایی و شیرین‌سازی می‌کنند،گفت: سالانه این عدد حدود هفت میلیارد مترمکعب می‌شود این در حالی است که به دلیل اینکه فعلا شیرین‌سازی آب دریا اقتصادی نیست این عدد در کشور ۴۰۰ میلیون مترمکعب در سال است.

وی اضافه کرد: یکی از برنامه‌های وزارت نیرو برای شیرین‌سازی آب دریا و انتقال آن برای مصرف آب شرب این است که به شهرهای جنوب استان فارس از این طریق اقدام شود.

میدانی ادامه داد: قرار است مناقصه انتقال آب از طریق دریای عمان و شیرین‌سازی آن اوایل سال ۹۶ فراخوان شود.

به گفته وی قرارگاه خاتم‌الانبیاء نیز به تازگی اعلام آمادگی کرده است که می‌تواند سالانه یک میلیارد متر مکعب آب شیرین‌سازی کرده و به وزارت نیرو تحویل دهد اما باید متقاضی این میزان آب در کشور وجود داشته باشد که این پیشنهاد مورد قبول واقع شود.

اجماع ملی برای کاهش مصرف آب

میدانی در خصوص اینکه قریب به سه سال در بخش آب تلاش شد و همه پذیرفتند که باید یک اجماع ملی برای بخش آب کشور ایجاد شود،گفت: در ماده ۴۵ برنامه ششم توسعه مقرر شده است که ۱۱ میلیارد مترمکعب از مصارف آب باید کاهش یابد، بنابراین با این اجماع ملی موفقیت بزرگی برای بخش آب کشور ایجاد خواهد شد که همانا شاهد توسعه پایدار در کشور خواهیم بود.

معاون وزیر نیرو ابراز امیدواری کرد شورای نگهبان ماده ۴۵ برنامه ششم را تایید و ابلاغ کند تا از منابع آب کشور صیانت شود، چرا که تاوان از دست رفتن منابع آب را داریم با فرونشست‌های زمین پرداخت می‌کنیم.

وی درخصوص اینکه برای بخش آب روستایی علی‌رغم تمام مشکلات ردیف ملی نداشتیم، افزود: در سال ۹۳ موفق شدیم یک ردیف ملی برای آب روستایی ایجاد کنیم به طوری که برای سال آینده ۱۲۰۰ میلیارد تومان برای تامین آب شرب روستایی ایجاد شده است.

۳۵۰ هزار چاه غیرمجاز

معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا با اشاره به طرح تعادل‌بخشی سفره‌های آب زیرزمینی گفت: امسال باید برداشت یک میلیارد مترمکعب آب از طریق چاه‌های غیرمجاز کاهش پیدا کند که تا این لحظه ۷۹۲ میلیون مترمکعب از اضافه برداشت آب جلوگیری شده است.

به گفته وی در حال حاضر ۳۵۰ هزار حلقه چاه غیرمجاز داریم که ۱۳۰ هزار حلقه چاه مربوط به چاه‌هایی هستند که بیشترین اضافه برداشت را دارند.

باروری ابرها در فارس و ۷ استان دیگر

معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا از آغاز عملیات باروری ابرها در ۸ استان کشور خبر داد و گفت: از ۱۰ آبان ماه امسال عملیات باروری ابرها در ۸ استان فارس، خراسان جنوبی، آذربایجان شرقی و غربی، کرمانشاه، خوزستان، چهارمحال و بختیاری آغاز شده است.

وی در پاسخ به این سوال خبرنگار فارس مبنی بر اینکه ارزیابی موفقیت‌آمیز بودن بارور شدن ابرها چه زمانی منتشر خواهد شد گفت: ارزیابی باروری ابرها به دانشگاه تهران سپرده شده است که هنوز زمان آن مشخص نیست و باید اذعان کرد که باروری ابرها حداکثر ۱۵ درصد موفقیت‌آمیز خواهد بود. یعنی اگر بارش‌ها صد میلیمتر بخواهد انجام شود با باروری ابرها ۵۰۰میلیمتر به ۱۱۵ میلیمتر افزایش بارش خواهیم داشت پس باروری ابرها معجزه نمی‌کند.

میدانی در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار فارس مبنی بر اینکه مسئولان ارشد وزارت جهاد اعلام کردند که مصرف آب در بخش کشاورزی از ۹۰ درصد به ۶۰درصد کاهش یافته است آیا این اظهارات را قبول دارید، گفت: در تمام دنیا مصرف آب کشاورزی ۷۰ درصد است پس اینکه گفته می‌شود مصرف آب بخش کشاورزی در ایران به ۶۰درصد رسیده است درست نیست.

سال آبی خوبی نداریم

وی در خصوص سال آبی جدید که از اول مهر آغاز شده گفت: از اول مهر تا ۲۶ دی ماه سال جاری بارش‌ها به گونه ای بوده است که باید گفت سال ابی خوبی نداشته‌ایم هر چند هواشناسی پیش‌بینی کرده ماه‌های اسفند، فروردین‌ و اردیبهشت نرمال خواهد بود اما دمای هوا بیش از ۱.۵درجه نرمال پیش‌بینی شده است.

میدانی افزود: کل بارندگی در کشور ۵۳ میلیمتر بوده است به طوری که سال گذشته تا همین امروز بارش‌ها ۱۲۷ میلیمتر بوده است که این آمار نشان می‌دهد سال گذشته بارش‌ها ۲.۴ برابر امسال بوده است.

معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا با اشاره به اینکه بارش‌ها در حوزه خلیج فارس و دریای عمان ۵۱درصد نسبت به درازمدت منفی بوده است، دامه داد: ورودی آب به سدها نیز در سال جاری تاکنون ۷ میلیارد مترمکعب بوده است که نسبت به سال گذشته ۴ میلیارد مترمکعب کاهش داشته است،

میدانی افزود: بنابراین با کاهش ورودی آب به سدها آبگیری سدها نیز به تاخیر خواهد افتاد.

masaleh-ab-water