هفت‌برکه: شاید فکر کنید برای دیدن موزه‌ها حتما باید به شهرهای بزرگ بروید، اما ۱۶ موزه در شهرها و روستاهای منطقه وجود دارد که احتمالا به آن‌ها سر نزده‌اید و نامشان را هم نشنیده‌اید.

موزه‌های دولتی، خصوصی، شخصی زیادی در نزدیکی شهر ما هستند. بعضی از آن‌ها ثبت رسمی شده‌اند و تعدادی هم موزه‌های شخصی یا غیر رسمی هستند. مجتبی اسدی که علاقه زیادی به گردش، طبیعت‌گردی و کشف مکان‌های ناشناخته منطقه دارد و قبلا ستون گشته را در هفت‌برکه می‌نوشت، این بار لیست تقریبا کاملی از ۱۶ موزه جنوب فارس تهیه کرده است. و در سری جدید گشته با مجتبی اسدی در رسانه هفت برکه موزه گردی می‌کنیم.

۱۱ موزه در سه شهر لار، گراش، اوز و بیرم و حداقل ۵ موزه در روستاهای منطقه واقع شده‌اند و چند موزه هم در حال ساخت است تا تعداد موزه‌ها بیش از آن چیزی باشد که فکر می‌کنید. نکته جالب این است که حدود نیمی از این موزه‌ها تخصصی هستند و شامل موزه‌هایی مانند موزه سنگ، موزه عروسک‌ها، موزه اسناد تاریخی و … می‌شوند.

امروز به مناسبت ۲۸ اردیبهشت روز جهانی موزه‌ها، موزهای قابل بازدید در همین نزدیکی را مرور کرده‌ایم و در آینده هر هفته به یکی از این موزه‌ها سر می‌زنیم.

Moozeh Geshta

عروسک‌ها در اوز موزه دارند

موزه‌گردی را از شهر اوز آغاز می‌کنیم؛ پایتخت کتاب ایران در سال ۱۴۰۴ به نوعی «شهر موزه‌ها» هم است و در این شهر کوچک، چهار موزه مختلف وجود دارد.

موزه مردم‌شناسی اوز یکی از بزرگ‌ترین و باسابقه‌ترین موزه‌های جنوب کشور به شمار می‌رود و اشیای قدیمی متنوعی در زمینه‌های مختلف در آن نگهداری می‌شود.

مورد بعدی، موزه عروسک‌های اوز است که انواع عروسک‌های بومی و سنتی از نقاط مختلف ایران و جهان در آن به نمایش گذاشته شده‌اند.

سومین موزه، موزه بازرگانان است که اسناد تاریخی تجار و بازرگانان جنوب در این موزه آرشیو شده است.

و در نهایت، موزه شخصی جعفرپور، جایی است که عادل جعفرپور، یک موزه کوچک از وسایل قدیمی را در گوشه‌ای از کارگاهش ایجاد کرده است.

Moozeh Aroosak

پنج موزه شهر لار

حالا سری به موزه‌های لار می‌زنیم که موزه‌های این شهر از نظر تعداد و تنوع، در رقابت با موزه‌های اوز قرار دارند!

موزه مردم‌شناسی لار در عمارت تاریخی باغ نشاط لار واقع شده است و تنها موزه دولتی شهر لار است.

موزه خط یا موزه آیت‌الله آیت‌الهی یک موزه تخصصی در زمینه خط‌شناسی است و انواع دست‌خط‌ها و اسناد تاریخی در آن به نمایش درآمده‌اند.

در موزه تخصصی سنگ‌های تزئینی و طبیعی است که انواع سنگ‌های کمیاب، سنگ‌های قیمتی، کانی‌ها و فسیل‌ها در آن نگهداری می‌شوند.

موزه آب: این موزه در دهن‌شیر تاریخی قنبر بیگی قرار دارد و انواع وسایل قدیمی مرتبط با تامین آب در آن به نمایش گذاشته شده است.

در نهایت، موزه شخصی مجتبی شهرآشوب که بخشی از منزلش به موزه وسایل قدیمی تبدیل کرده است.

Moozeh Sang

موزه گراش در دست ساخت است

موزه مردم‌شناسی است در خانه تاریخی شهیدان عظیمی و محل فعلی اداره میراث فرهنگی قرار دارد. این خانه در حال حاضر در مرحله بازسازی است و اشیا آن قابل بازدید نیست.

موزه قرآن: این موزه در مجمع القرآن گراش واقع شده و انواع قرآن‌های قدیمی و تاریخی در آن به نمایش گذاشته شده است.

در ورودی گراش از سمت اوز و کنار کلانتری از دو سال پیش ساخت یک موزه و مجمع فرهنگی مدرن آغاز شده است که با پایان کار تبدیل به  بزرگترین موزه جنوب فارس خواهد شد.

در گراش عبدالعلی صلاحی نیز گنجینه اسنادی را در موسسه کهن پارسیان جمع‌آوری کرده است که قرار است در آینده به مرکز اسناد ۱۴ شهرستان جنوب مرکزی ایران تبدیل شود.

Moozeh BaghNeshat

هر شهر یک موزه

در دیگر شهرها و روستاهای منطقه هم موزه‌هایی وجود دارد که کمتر دیده می‌شوند.

در بخش بیرم دو موزه وجود دارد گنجینه اسناد وکیل‌الرعایا (اسناد حاج سیدعلی تاجر)  بهمن ۱۳۹۹ با حضور رئیس وقت سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران افتتاح شد.

روستای هدف گردشگری کریشکی در نزدیکی بیرم هم قلعه‌ای دارد که در داخل قلعه به همت خانواده دلیر یک موزه راه‌اندازی شده است. خانواده دلیر یک موزه شخصی هم در شمال کشور دارند.

از موزه‌های روستا می‌توان به موزه مردم‌شناسی روستای چاه طوس از توابع خنج اشاره کرد. همچنین دو موزه تخصصی سنگ‌ قبر در روستاهای فیشور و علامرودشت قرار دارند که انواع سنگ‌ قبرهای تاریخی و کتیبه‌های سنگی در این مکان‌ها به نمایش درآمده است.

و در نهایت، موزه شخصی مسعود خرمدل در فداغ هم موزه‌ای دیدنی است که با انتشار ویدیو نیما ایرانگرد مدتی پیش در شبکه‌های اجتماعی وایرال شد.

به لیست موزه‌‌های در دست ساخت باید باغ موزه خنج را هم اضافه کرد. شهرداری خنج سال ۱۴۰۳ کلنگ یک باغ موزه را در مساحت ۷۵۰۰ متر مربع به زمین زده است.

تابستان فرصت مناسبی است که به تعدادی از موزه‌های که فاصله زیادی هم با شهرتان ندارند سر بزنید.

Moozeh MardomShenasi