هفت‌برکه: گروه حنین نسخه نهایی کلیپ «سلام بر گراش» را در روز گراش سال ۱۴۰۳ به شکل عمومی منتشر کرد و بازخوردهای مثبتی دریافت کرد. هفت‌برکه در گفتگو با حجت عالمی، مدیر تیم فرهنگی و رسانه‌ای حنین، و فرزاد رجاییان، کارگردان این نماهنگ، از چرایی و چگونگی ساخت این کلیپ پرسید. این کلیپ شاید کامل‌ترین کلیپ از معرفی گراش در نوع خود است که هنوز به گفته‌ی عالمی باید در انتظار نسخه‌های جدیدی از آن باشیم.

14031130 Honein

تشکیل تیم فرهنگی و رسانه‌ای حنین

به گزارش هفت‌برکه، حجت عالمی، مدیر تیم فرهنگی و رسانه‌ای حنین، در ابتدا به تاریخچه‌ی کوتاهی از تشکیل این تیم که اکنون وارد ششمین سال فعالیت خود شده، اشاره کرد و گفت: «این تیم سال ۱۳۹۸ با شش نوجوان دانش‌آموز به علاوه‌ی سه نفر، یعنی خودم، فرزاد رجاییان و مهدی پورشمسی که ایده را آنجا دادیم تشکیل شد؛ با این هدف که بتوانیم یک تیم متخصص و منسجم در گراش تشکیل بدهیم که حداقل در گراش چند نفر در حوزه‌ی تصویربرداری، فیلمبرداری، تدوین و موشن‌گرافیک پرورش پیدا کنند و چند تا متخصص گراشی هم داشته باشیم و هر کسی بعدها بتواند فعالیت‌هایی به صورت شخصی هم انجام بدهد. همچنین در سال ۱۴۰۲ تیم فرهنگی و رسانه‌ای حنین با عنوان «پویش فناوران گریش» و در قالب سازمان مردم‌نهاد زیر نظر وزارت ورزش و جوانان ثبت شده است.»

آرشیو تصاویر، گنجینه‌ی اولیه ساخت «سلام بر گراش»

برگزاری کلاس‌های آموزشی برای تقویت توان تخصصی تیم و جمع‌آوری آرشیو برای بانک اطلاعاتی و تصویری، دو هدف عمده‌ی این تیم در فعالیت‌های اولیه بوده است. عالمی در این باره گفت: «در آغاز فعالیت، یک سری کلاس‌های آموزشی برگزار کردیم تا هم بتوانیم تخصص تیم را بالاتر ببریم و هم تیم را منسجم‌تر کنیم و در کنار آن در حوزه‌های مختلف مذهبی و فرهنگی بسیاری از کلیپ‌های ما در ایام محرم و اربعین منتشر شد و بازخورد خوبی هم داشت. در سال‌های اول تنها تیم رسانه‌ای که فعال بود حنین بود و بعد دیگر تیم‌های همکار گراشی هم فعالیت‌شان را شروع کردند و تیم تشکیل دادند و در کنار ما هم کار کردند. یک سری فعالیت‌ها به سفارش اداره‌ی ورزش و جوانان، یک سری فعالیت‌های اجتماعی با همکاری سایر ارگان‌ها و همچنین فعالیت‌های چشمگیری در ایام کرونا با توجه به شرایط موجود که به تصویر کشیدن آن شرایط در برنامه‌ی تیم حنین بود هم داشتیم. به مرور سالیان سال گذشت و آرشیو محتوایی جمع شده از مستندات که در آپارات قرار داده شده و یک سری آرشیو خام، حدود مثلا هشت تا نه ترابایت، در این سه چهار سال از گراش جمع شد.»

ایده‌ی اولیه‌ی نماهنگ «سلام بر گراش» از کجا بود؟

چراغ اولیه‌ی نماهنگ «سلام بر گراش» از خلا وجود یک کلیپ معرفی جامع از گراش روشن می‌شود و تیم حنین با تکیه بر آرشیو خود و تصاویر جدید این ایده را عملی می‌کند. حجت عالمی درباره‌ی روند اولیه ساخت این کلیپ نیز گفت: «با توجه به اینکه در این چهار پنج سال در حوزه‌ی رسانه‌ای و تولید محتوا فعالیت کردیم بارها و بارها در اجتماع اشخاص فعال فرهنگی و اجتماعی و مسئولین یک سری درخواست‌ها از ما داشتند و می‌گفتند سال‌ها است دارید کار می‌کنید و آرشیو محتوایی خوبی دارید و چرا یک کار ماندگار انجام نمی‌دهید. مثلا پیشنهادشان این بود که بیایید سرود «گراش من» را بازسازی کنید. قبل از نماهنگ «سلام بر گراش» همین یک کلیپ بود و یک سرود ملی گراش که آقای نیساری و مسلم محمدی در گروه القائم ساخته بودند و یک کلیپ بومی  و جامع نداشتیم و شروع آن از اواخر سال ۱۴۰۱ بود و نیاز به یک سری همکار و متخصص در حوزه‌های مختلف داشتیم و با برنامه‌ی پرچمدار در بخش نویسندگی با آقای مجتبی بنی‌اسدی، مصطفی کارگر و مهدی وفایی‌فرد همکاری و در بحث روایت و متن هم راهنمایی کردند. با توجه به آرشیوی که داشتیم و یک سری آرشیو جدید هم گرفتیم که نسخه‌ی اولیه آن در ۲۱ بهمن ۱۴۰۲ در ویژه‌برنامه‌ی پرچمدار رونمایی شد.»

انتشار اولیه کلیپ در روز گراش

اما تقویت کلیپ و بهبود آن قدم به قدم بوده است. مدیر تیم حنین درباره‌ی سختی‌های کار نیز گفت: «در این رونمایی و اکران این مستند اولیه‌ی شش دقیقه و سی ثانیه‌ی یا دمو، بازخوردهای مثبت و منفی داشتیم. ما منتظر این انتقادها بودیم و بنای ما بر این بود که انتشار عمومی پیدا نکند و جایی هم اگر پخش شد کیفیت خوبی نداشت. بعد از آن روایت مجددا بازنویسی شد و هم یک سری تصاویر جایگزین و اضافه شد و این جمع‌آوری تصاویر و نوشتن روایت کار سنگینی بود. مثلا نیاز بود یک سری تصاویر از بازار سبخه دبی باشد و یا یک سری تصاویر از قطر و هم در گراش و هم در شهرها و کشورهای دیگر ارتباط زیاد بود و تصاویر جمع‌آوری شد و سرانجام بنا بود که در روز گراش در پارک شهر اختتامیه آن انتشار پیدا کند و بشود کلیپ نهایی. در آن شب منتشر شد و صبح هم در رسانه‌ها انتشار پیدا کرد و عملا کلیپ نهایی ما شد.»

نسخه‌های جدید از «سلام بر گراش» در راه است

حجت عالمی درباره‌ی نسخه‌های جدید از این کلیپ هفت‌دقیقه‌ای که در آینده به شرط زمان و حمایت مالی منتشر می‌شود هم گفت: «این نکته هم است که یک سری انتقادات درست وجود دارد چون چاره‌ی دیگری نبود و یک سری برنامه‌ی دیگر هم در ذهن‌مان است تا بتوانیم یک سری نسخه‌های دیگر هم از آن منتشر کنیم. مثلا الان کلیپ هفت دقیقه است و شاید زمان آن برای مثلا پخش در یک جلسه که یک وزیر یا مسئول بلندپایه حضور دارد طولانی باشد. بنا شد اگر زمان و حمایت‌های ارگان‌ها باشد کلیپ را با موضوعات مختلف منتشر کنیم. مثلا تقطیع بشود به کلیپ‌های دو دقیقه‌ای یا پنج تا کلیپ دو دقیقه‌ای که به تناسب مناسبت و موضوع باشد.»

عالمی درباره‌ی تیم تولیدکننده‌ی این کلیپ و ابعاد تخصصی آن هم توضیحاتی داد و افزود: «زحمت کارگردانی آن به عهده‌ی فرزاد رجاییان و تدوین آقای مصطفی آیینه‌افروز، حسین وفایی‌فرد و محمدهادی فتاحی بود.»

فرزاد رجاییان کارگردان این نماهنگ نیز افزود: «این کلیپ با استفاده از ۱۵۴ سکانس متنوع، تصویری گسترده و جامع از شهرستان گراش ارائه می‌دهد. در این اثر، ۱۴۰ موضوع و مکان مختلف از جمله اماکن تاریخی، فرهنگی، مذهبی و طبیعی گراش به نمایش درآمده است تا زیبایی‌ها و ظرفیت‌های این شهرستان به بهترین شکل ممکن به تصویر کشیده شود.»

لزوم حمایت مالی، شرط استمرار فعالیت تیم‌های تولید محتوا در گراش

مدیر تیم حنین به لزوم حمایت مالی ارگان‌ها از فعالیت‌های رسانه‌ای تیم‌های تولید محتوا در گراش هم اشاره کرد و گفت: «موضوع بعد این که شاید کار رسانه‌ای در این وسعت هزینه‌ی بالایی دارد و باید یک ارگان یا شخص بیاید سفارش به یک تیم بدهد. کار قطعا هزینه‌ی بالایی دارد اما بنا بر عرق گراشی بودن کلیپ را ساختیم. در کنار آن یک سری حامیان مالی هم گرفتیم که می‌توانم بگویم با توجه به وقت و هزینه و تجهیزات مورد استفاده‌ی اعضای گروه، شاید پانزده تا بیست درصد جبران شده باشد.»

او افزود: «در گراش این موضوع خیلی جا نیفتاده که برای افرادی که در تولید محتوا فعالیت دارند هزینه‌ای بپردازند و حمایت کنند تا گراش به جامعه‌ی گراش، ایران و حتی خارج از ایران معرفی شود. چرا ظرفیت‌های خودمان رسانه‌ای نمی‌شود؟ مثلا گاهی خبری کار و نوشته می‌شود اما با توجه به اینکه قدرت تاثیر و جذب مخاطب با تصویر یا کلیپی که ساخته می‌شود بیشتر است، من به نظرم اگر بتوانیم هزینه‌ها و حامیان مالی فراهم کنیم تا هر کسی، هر جوان و تیمی که در گراش در این حوزه کار می‌کند حمایت مالی بشود به نظرم برای گراش کم نگذاشته‌ایم.»

گراش و مردمش، چشم‌انداز تصویرسازان تیم حنین

حجت عالمی، مدیر تیم فرهنگی و رسانه‌ای حنین، در پایان از برنامه‌های آینده‌ی این تیم هم صحبت کرد و گفت: «نکته‌ی آخر اینکه استقبال خوبی از آثار تیم حنین شد و هم انتقادهای مثبتی دریافت کرده‌ایم. هدف ما این است که در سالیان آینده با توجه به آرشیوی که داریم یک سری مستندات تخصصی درباره‌ی فرهنگ و اجتماع گراش و یک سری موارد که مختص گراش است و در گراش استفاده می‌شود و در کشور کم است به تصویر بکشیم. این کار چند هدف دارد. اول اینکه گراش برجسته می‌شود. دوم اینکه این فرهنگ زنده می‌شود و زنده می‌ماند و خیلی از ابعاد فرهنگ گراشی در مراسم‌های مذهبی، اجتماعی و ورزشی استفاده می‌شود و وجود دارد اما به مرور زمان در حال از بین رفتن است. ما می‌خواهیم این هم زنده بماند تا آیندگان هم یادی کنند و هم فرهنگ گراشی بماند. اگر وقت و حمایت مالی و تجهیزات آن فراهم باشد آن را قطعی می‌کنیم.»

فرزاد رجاییان، کارگردان نماهنگ «سلام بر گراش»، نیز با قدردانی از حمایت‌های صورت‌گرفته در ساخت این اثر فرهنگی، گفت: «سلام بر گراش» بدون پشتیبانی نهادها و افراد دلسوز ممکن نبود. از جمله حامیان مالی این اثر می‌توان به شورای اسلامی شهر گراش، شهرداری گراش، مشاور املاک قاسمی، غذای خانگی ترنج، ادویه‌جات ایل و ویل، کافه بردیا، مجموعه فرهنگی گردشگری چل‌پسین، خیریه شباب البرکه و لوازم ورزشی فینال اسپرت، موسسه فرهنگی هنری هفت‌برکه و موسسه فرهنگی هنری پندری اشاره کرد.»