هفتبرکه: «فتحیه قناعتپیشه» شاعر شناختهشده و فرهنگی بازنشسته، سومین چهره ماه لارستان بود که روز چهارشنبه ۱۹ دیماه ۱۴۰۳ در سالن اجتماعات شورای اسلامی شهر لار مورد تجلیل قرار گرفت. «قناعتپیشه» شاعر لارستانی مقیم شیراز، تاکنون دو مجموعه شعر «۳۹» و «۱۹» چاپ کرده است و در چند رویداد ادبی سراسری و استانی صاحب عناوین برتر شده است.
در این نشست با اجرای محمد زارع، حمید منشی خیرمقدم گفت، دکتر صادق رحمانی، دکتر کاظم رحیمینژاد و دکتر محبوبه وحیدیان درباره آثار قناعتپیشه سخن گفتند، مریم جدلی و عبدالرضا مفتوحی شعرخوانی کردند، فرناد فرنام آواز خواند و درنهایت فتحیه قناعتپیشه پس از چند دقیقه سخنرانی مورد تجلیل قرار گرفت.
«چهره ماه» عنوان سلسله نشستهایی است که در آن تلاش میشود هرماه از یک چهره اثرگذار و ماندگار فرهنگ و هنر تجلیل شود. این برنامه به همت بنیاد فرهنگ لارستان و با همکاری حوزه فرهنگی اجتماعی شهرداری لار، شورای اسلامی شهر لار و موسسه چهارسوق تدارک دیده شده است.
فتحیه قناعتپیشه: بزرگترین الهامِ من لارستان است
فتحیه قناعتپیشه، شاعر شناختهشده و فرهنگیِ بازنشسته لاری، با تشکر از دستاندرکارانِ برگزاریِ این مراسم اظهار داشت:
🔹بزرگترین الهام من در شعرها و نوشتههایم، زادگاهم، لارستانِ کهن است؛ حرفها و احساساتم در قالب شعر، همیشه، بین خوب، بد و اتفاقات جامعه قرار دارد.
🔹جمال، جلال و شگفتیهای زادگاهم، لارستان کهن، در کتاب “۳۹” نمایان است.
🔹همیشه سعی میکنم با زبان طبیعی حرف بزنم، چون شعر مثل رفتار آدمهاست، اگر طبیعی باشد به دل مینشیند.
🗣️وی همچنین در حاشیه این مراسم گفت:
🔹از فرزندانِ خلفِ زادگاهم تشکر میکنم که اینقدر دغدغه فرهنگی دارند و در این راه تلاشِ زیادی میکنند.
🔹امروز برای منِ کمترین، معرفت خرج کردند و برنامه در سطح بسیار خوبی برگزار شد؛ از همه دستاندرکاران این برنامه تشکر و سپاسگزاری میکنم و برای همه آنها آرزوی توفیق و سربلندی دارم.
🔹امیدوارم این کارهای فرهنگی در زادگاهمان ادامه داشته باشد، به ویژه برای کسانی که در مورد مسائل فرهنگی دغدغه دارند و خودشان به لحاظ کارهای هنری و فرهنگی، در قلهها قرار دارند.
رحمانی: قناعتپیشه نگاهی انتقادی به محدودیتهایِ اجتماعیِ زنان دارد
دکتر صادق رحمانی، شاعرِ مطرحِ گراشی در نشست سومِ چهره ماه گفت:
📢🌙 برگزاریِ چنین نشستی، سنتِ نیکی است که در لار پایهگذاری شده است/ “فتحیه قناعتپیشه”، در اشعارش، نگاهی انتقادی به محدودیتهایِ اجتماعیِ زنان دارد
🔹برگزاری این نوع جلسات، فارغ از اسمگذاریها، همه را دور هم جمع میکند و سنت نیک و پسندیدهایست که در لار پایهگذاری شده و باعث میشود قدر شاعران و نویسندگان را پیش از اینکه صحنه زندگی را ترک کنند، بدانیم.
🔹فرهنگسازانِ ما در میان مردم، محبوب هستند و خادمانِ فرهنگ از یاد نمیروند.
🔹خانم فتحیه قناعتپیشه دو عنوان کتاب دارد که با اعداد است، “۳۹” که مربوط به زلزله سال ۱۳۳۹ در لار و همچنین “۱۹” که مربوط به کووید ۱۹ و در فرهنگ ما، عددی مقدس است.
🔹در کتاب “۱۹”، هویت زنانگی بیشتر به چشم میخورد؛ یعنی مسئله زن از جمله عشق، مادرانگی، خستگی از روزمرگی و… در این شعرها، هویتمحور است و به زیبایی بیان شده است.
🔹صدای خانم قناعتپیشه، صدای زنانهایست که در دل خانه و آشپزخانه حضور دارد، شاعر به جانبخشی به اشیا، طنز و زبانی صمیمی، نگاهی تازه و انسانی به تجربههای روزمره زندگیِ زنانه و دیدی انتقادی به نقشهای تکراری و محدودیتهایِ اجتماعی زنان دارد.
رحیمینژاد: شعر او از برجستهترین شاعران ایران کم ندارد
دکتر کاظم رحیمینژاد، استاد ادبیات و سرپرست دانشگاه فرهنگیان لارستان، در تجلیل از “فتحیه قناعتپیشه” اظهار داشت:
🔹برگزاری چنین جلساتی، در ایجاد امید برای توسعه، اهمیت زیادی دارد.
🔹خانم “فتحیه قناعتپیشه” سالها یا دههها قبل، میتوانست “چهره ماه” باشد، چون شعر ایشان دارای مضامینِ ادبیِ فاخر است.
🔹شعر خانم قناعتپیشه از نظر مضمون و زبان و از هر جهتی که به آن نگاه میکنیم به صورتی است که نمیتوان ایرادی از آن گرفت. ما شاعری با این سطحِ زبان و تخیلِ قوی حتی در کشور کم داریم.
🔹امروز، شعر، زبانِ زمانه ما نیست، معلوم نیست چه بر سر شعر در ایران آمده که داستانِ کوتاه خیلی از آن پیشی گرفته است؛ هنوز هم پرفروشترین مجموعهشعرِ بازارِ ایران، شعر “شاملو”ست.
🔹از نوع شعر گفتن خانم قناعتپیشه که به حد اعلایِ زبان و مضمونپردازی رسیده است، تجلیل میکنیم، شعر ایشان از شعر برجستهترینِ شاعرانِ ایران، چیزی کم ندارد.
تعدادی از عکسهای امین خرمبخت را در ادامه ببینید.