هفت‌برکه: علی بیضایی، نایب‌رییس و سخنگوی شورای اسلامی شهر گراش، در گفتگوی زنده در «هفتاگرام» شماره ۳۱ که روز سه‌شنبه ششم آذرماه ۱۴۰۳ از صفحه اینستاگرام هفت‌برکه پخش شد (اینجا)، به سوالات هفت‌برکه و شهروندان پاسخ داد. بودجه امسال شهرداری، اولویت‌های شورا و شهرداری در آخرین ماه‌های فعالیت، عملکرد شورا در بحث نظارت بر شهردار و مجموعه شهرداری، وضعیت تصویب و ابلاغ طرح تفصیلی، وضعیت محمدآباد و سلطان‌آباد از جمله مهم‌ترین مباحث مطرح‌شده در این گفتگو بود.

گفتنی است که ثبت نام برای انتخابات هفتمین دوره شوراهای اسلامی شهر و روستا در هفته آخر اسفندماه ۱۴۰۳ انجام می‌شود و انتخابات نیز آخر خردادماه ۱۴۰۴ برگزار می‌شود. بدین‌ترتیب، بیش از ۶ تا ۷ ماه تا پایان شورای ششم فرصت باقی نمانده است.

بخش‌هایی از گفتگوی زنده هفت‌برکه با سخنگوی شورا را در ادامه می‌خوانید.

14030906 Haftagram 31 Beizaei

وضعیت محمدآباد و سلطان‌آباد

هفت‌برکه: یکی از سوالاتی که زیاد به دست ما رسیده، در مورد وضعیت محمدآباد و سلطان‌آباد است. آخرین وضعیت این مناطق چگونه است؟ تقریبا دوره شورا تمام شده ولی هنوز نتیجه عملی نمی‌بینیم. حتی جلوی ساخت‌وساز را هم نتوانستند بگیرند که به مشکلات عده‌ای که هستند اضافه نشود.

بیضایی: همه دوستان پای کار بودند، ولی یک سیر اداری لازم بود که در آن برهه حل شد؛ بحث کاربری زمین و ساخت‌وسازها که تشکیل پرونده شده بود. ما به جد پیگیری کردیم تا به مرحله کد روستایی رساندیم که لازمه است. بعدش یک سری اتفاقات افتاد و شورای تامین وارد شد. ولی مجددا مشکلات قانونی ایجاد شد: اولین مشکل، نداشتن طرح هادی برای روستا بود. بنیاد مسکن خیلی وقت گذاشتند و همین یک هفته قبل از طرف مهندس آقایی، رییس بنیاد مسکن، اعلام شد که تازه از طرف اداره کل، منبع مالی برای اخذ مشاور تامین شده است. دوستان پیشنهاد می‌دادند که خیرین این کار را بکنند ولی برخی طرح‌ها حاکمیتی هستند و باید از طرف دولت تامین شود. تا این مطالعات شروع نشود، دستگاه‌ها نمی‌توانند وارد شوند. مثلا روسای ادارات آب و برق و گاز پیگیری کرده‌اند ولی مستلزم تهیه طرح هادی است.

در حال حاضر حق با مردم است و ما هم مثل مردم مطالبه‌گریم. در استان هم به ما می‌گفتند که این موضوع که در حیطه شورای شهر نیست. ولی ما دغدغه شهر را دنبال می‌کنیم.

هفت‌برکه: چرا شهرداری جلوی ادامه ساخت‌وسازهای غیر مجاز را نمی‌گیرد که بشود کار را پیش برد؟

بیضایی: ما چند بار به شهرداری اعلام کرده‌ایم و باز هم به جد منتقل می‌کنیم.

بودجه شهرداری

هفت‌برکه: وضعیت بودجه امسال شهرداری چطور است؟ از اول چقدر بوده و چقدر متمم مصوب کردید؟

بیضایی: زمانی که ما وارد شورا شدیم، بودجه شهرداری ۳۰ میلیارد تومان بود. ما در سال اول، مبلغ را به ۶۰ میلیارد رساندیم. در سال بعد به ۸۵ میلیارد و محقق شد. ولی امسال به ۱۸۰ رساندیم. الآن وضعیت بودجه طبق پیش‌بینی است و با منابعی که به دست آوردیم، متمم رسید که به ۲۳۰ میلیارد افزایش دادیم. الآن بودجه عمرانی شهر گراش حدود ۱۵۰ میلیارد تومان است.

 

هفت‌برکه: با توجه به این ۱۵۰ میلیارد بودجه و زمان کم تا پایان دوره شورا، کدام پروژه‌های سطح شهر تمام می‌شود و اولویت‌های شما برای اجرا کدام است؟

بیضایی: در ایام بودجه‌بندی این اولویت‌ها مشخص می‌شود. برخی ردیف‌ها که همیشه باید باشد، از جمله آسفالت معابر که حجم عمده‌ای هم می‌گیرد. اما اولویت‌ها به صورت تیتروار: پارک بانوان، ممیزی شهر، حمام دهباشی،تکمیل المان میدان شهید برزگران، اجرای فاز یک بلوار سرداران، و اجرای میدان ولایت.

 

پروژه‌های زمین‌مانده

هفت‌برکه: ولی هشت ماه از سال گذشته و هنوز برای هیچکدام از این سه مورد اول، کاری شروع نشده.

بیضایی: این نیاز است که بنشینیم به صورت تخصصی بررسی کنیم. ولی اولویت‌های ما همین چند مورد بوده که تقریبا هیچ کدام به نتیجه نرسیده است. پروژه‌های اصلی ما قفل شدند به دلایل مختلف. مثلا میدان شهید برزگران؛ چون پیمان‌کار که می‌آید پای کار، مبلغی کمتر از رقبایش می‌زند، و بعدا نمی‌تواند کار را با این قیمت انجام بدهد. بعد ما مجبور می‌شویم یا دوباره به تفاهم برسیم و یا به پروسه حقوقی برود. پشت صحنه همین است: ضعف پیمانکار. که البته این توجیه‌پذیر نیست از نظر من. پیمانکار بلوار سرداران هم همین شخص است که متاسفانه قادر به جمع کردن پروژه نیستند، گرچه کار را دوباره شروع کرده‌اند و امیدوارم به تفاهماتی رسیده باشند.

اصل شورای شهر باید وظیفه نظارتش را خوب اجرا کند. اگر وارد گود اجرایی شدیم، اتفاق غلطی است و از سیاست‌گذاری و نظارت دور می‌شوید و یک سری از پروژه‌ها باید پاسخگو باشید.

 

هفت‌برکه: پس شورا در بعد نظارتی چکار کرده‌ است؟ وقتی که بودجه محقق شد ولی کارها انجام نشد؟

بیضایی: ببینید، سلسله‌جلساتی گرفته شد. خودم شخصا ترتیب یک جلسه فوق‌العاده را دادم و این مباحث را در صحن شورا با کمک رییس و دیگر اعضای شورا، موارد را توضیح داده‌ایم.

ما در جایی قرار داریم که پول هست ولی کار نیست. این برای شهروند قابل پذیرش نیست. تذکرهای جدی داده شده. این نقش نظارتی ماست. خارج از هر بحثی و هر صمیمیتی، ما باید به سوگندی خورده‌ایم پایند باشیم و ما سعی کرده‌ایم نقش نظارتی‌مان را به جا بیاوریم ولی الآن که به اینجا رسیده‌ایم چون آن بحث نظارتی به هر دلیلی کم بوده یا به آن شکل انجام نشده، الآن شده تلنبار کوهی از پروژه‌های عمرانی که مانده است.

 

هفت‌برکه: برگردیم به سوال اول: آیا می‌توانید قول بدهید که یکی از این پروژه‌ها تا آخر سال به اتمام می‌رسد؟

بیضایی: این یکی از سوالاتی است که من در جلسه بعدی از شهردار می‌پرسم. چون پتانسیل‌ها را من در شهرم می‌بینم و طبق آن برنامه‌ریزی می‌کنم. به هر دلیلی اگر اتفاق نیفتد، اگر منطقی باشد ما هم دفاع می‌کنیم ولی اگر منطقی نباشد مقام مسئول باید پاسخگو باشد. ما این تذکرات و هم‌فکری‌هایی انجام داده‌ایم و امیداریم سرعت بگیرد ولی نتیجه کار امیدوارم تا آخر سال منتج به ایجاد پروژه‌های عمرانی پیش‌بینی‌شده بشود.

 

هفت‌برکه: در پروژه فاز اول بلوار سرداران، هزینه زیاد و دوباره‌کاری‌هایی اتفاق افتاده است. مثلا درخت‌هایی که کاشته و برداشته شد، یا تابلوهایی که بعدا اضافه شد. دلیلش چه بود که این پروژه هم خیلی طول کشید و هم دوباره‌کاری زیاد داشت؟

بیضایی: دلیلش را که گفتم، ضعف پیمانکار بود. وقتی یک پیمانکار از طریق سامانه برنده می‌شود، از لحاظ قانونی نمی‌توان پروژه را از او گرفت و به پیمانکار دیگری داد. ولی شاید پیمانکار نتواند حتی اینجا را اجرا کند. ولی برای تعیین تکلیف باید خیلی زودتر اقدام می‌شد. که ما تذکرات را داده‌ایم. در بحث دوباره‌کاری‌ها، من همیشه در هر جایی خودم را مدافع بیت‌المال می‌دانم. این دوباره‌کاری‌ها یعنی هزینه بیشتر در صرف بیت‌المال در جایی که شاید نیازی نباشد. این شخص من که هیچ، شاید دیگر دوستان شورا را هم ناراحت بکند. حتی طراح هم از این اجرا راضی نیست. این به این خاطر است که کارها شاید خارج از بعد نظارتی اتفاق می‌افتد. و این کار را سخت می‌کند. به همین خاطر جلساتی را در شورا به شدت برگزار می‌کنیم و متذکر شده‌ایم و به دنبال تغییر رویه هستیم و باید با جدیت بیشتری دنبال کنیم و جلوی این اضافه‌کاری‌ها را بگیریم. ولی اینها را من عدم کارشناسی می‌دانم. اگر بخواهم جواب سوال شما را بدهم، جواب همین است.

 

انتقادات به مدیریت فضای سبز

هفت‌برکه: حالا که بحث کارشناسی شد، یکی از انتقاداتی که زیاد مطرح می‌شود ولی به نظر می‌رسد در شهرداری توجهی به آن نمی‌شود، بحث فضای سبز است. یکی از ابهاماتی که وجود دارد این است که روند تصمیم‌گیری برای فضای سبز، چه حذف بعضی درختان و چه جایگزینی آنها، چطور است؟

بیضایی: اول این که اینطور نیست که توجه نمی‌شود. من شخصا همیشه دنبال می‌کنم. اول باید عرض کنم که قطع درختان قطعا باید در کمیسیون ماده ۷ باشد.

 

هفت‌برکه: یعنی تمام این قطع‌ها رفته در کمیسیون ماده ۷؟

بیضایی: خیر. این یک بحث. علتی را که گفتید هم بجا است. علتش این است که شخص متخصص در این حوزه در شهرداری نیست. حالا شهردار یا باید شخصی را وارد کند که از لحاظ قانونی ایرادات و سیر مراتب اداری دارد که شاید امکان‌پذیر نباشد. ولی راحت‌ترین کار که پیشنهاد هم داده‌ایم این است که یک مشاور قوی در حوزه فضای سبز کنار شهردار باشد. چون این حوزه که شهروندان اعتراض می‌کنند و ما هم به گوش شهردار می‌رسانیم ولی نتیجه‌ای را نمی‌بینیم و شهروندان به این نتیجه رسیده‌اند که شورا و شهردار با شهروند لج است. گاهی طرحی می‌خواهد اجرا شود و ضرورت و الزام است که این اتفاق بیفتد. ولی برخی جاها مثل بلوار سرداران، نظر ما هم این بود که درخت‌ها در ابتدا قطع نشود. و بعد که انجام شد، همین بحث دوباره‌کاری‌ها پیش آمد. سرمنشا همه اینها، نبود یک واحد مستقل و تصمیم‌گیرنده در حوزه فضای سبز در شهرداری است.

 

وضعیت طرح تفصیلی

هفت‌برکه: در اردیبهشت ۱۴۰۳ رییس شورا اعلام کرد طرح تفضیلی در مرحله نهایی است. الآن تا کجاست؟

بیضایی: حدود هفت سال از شروع طرح تفصیلی می‌گذرد. باید از طریق همان مطالعات کار را پیش می‌بردیم. ما که وارد شدیم دغدغه اصلی ما همین بود. اما مشکلاتی بود، از جمله این که مشاور به دلیل اختلافات قبلی پای کار نمی‌آمد؛ گیرهای قانونی وجود داشت و اختلافات سلیقه‌ای در برخی ادارات. ما کارگروه‌هایی راه انداختیم و مشاوره‌هایی داده شد. مغایرت‌گیری‌ها و کمیسیون‌ها طی شد. ولی در در فاصله دو کمیسیسون، بنا به اتفاقاتی که لزوم نمی‌بینم اینجا بگویم، اختلافات چندماهه می‌افتاد. که من از طرف شورا مامور شدم که در استان اقامت داشته باشم و مدیر کل دفتر فنی استانداری را ببینیم و بیاوریم و در لار اقامت داشته باشند. این مراحل را پیگیری می‌کردیم که وقتی به خودمان آمدیم دیدیم سه سال از زمان شورا گذشته است.

اما هفته قبل از کمیته نظارت شورای عالی شهرسازی نامه زده شد به اداره کل راه و شهرسازی لارستان؛ و آقای شبانی، مدیر کل، دیروز نامه زده به مشاور که آلبوم طرح را تهیه کند و برای امضا و مهر بیاورد. ما با مشاور تماس گرفته‌ایم و این پروسه هم انشالله سریع انجام می‌شود.

 

هفت‌برکه: فکر می‌کنید چه زمانی طرح تفصیلی ابلاغ می‌شود؟

بیضایی: آلبوم و نقشه‌ها که قطعا آماده است و احتمالا فقط چاپش مانده باشد. وقتی آمد به اداره کل راه و شهرسازی لارستان، جلسه‌ای گرفته می‌شود و طرح امضا می‌شود و بعد به استان برده می‌شود و از سمت استاندار ابلاغ می‌شود. امیدوارم در این ماه انجام شود.

 

سوالات شهروندان

هفت‌برکه: یکی از موضوعاتی که خیلی از مردم، یعنی حداقل هزار خانوار، درگیرش هستند، بحث مسکن ملی است. مدیریت این پروژه‌ها از طرف شورای مسکن و اداره کل راه و شهرسازی است. ولی نقش شورا در این زمینه چیست و چقدر مداخله کرده است؟ چون مثلا در تنگ حسین، بلوار را در کف رودخانه احداث کرده‌اند.

بیضایی: در بحث مسکن ملی، تمام سیاست‌ها در شورای مسکن که شهرداری هم عضو است اتخاذ می‌شود. ولی نقش‌آفرینی شورا و شهرداری در کمیسیون‌هاست. شورا از واحدهای فنی و مسکن و املاک به جد نظارت می‌کنیم هم در طرح و هم در اجرا. نظراتمان را گاها اعمال کرده‌ایم و سرانه‌ها را گاه بیشتر از بقیه جاها دیده‌ام. تعهدات وزرات راه و شهرسازی را هم تلاش کرده‌ایم به صورت کامل انجام شود. اینها الحاق شده به محدوده شهر. در بحث بلوار تنگ حسین هم مکاتبات انجام شده و اگر رعایت نشده، قطعا تخریب می‌شود.

 

سوال شهروند: در کنار میدان ولایت، ورودی مسکن ملی، ساختمانی هست که از لحاظ شهرسازی باید دارای یک پَخ باشد. راه و شهرسازی تقاضای توقف پروژه را کرده است. شما هم بازدیدی داشته‌اید؟ مساله چیست؟

بیضایی: مشکلی که پیش آمده، سر زمانی بوده که پروانه صادر شده است، بدون توجه به مغایرت طرحی که بوده. من پیگیری کردم و دیدیم این پخ باید اجرا شود و از مهندس پروژه خواستیم که توضیح بدهد و قرار شد طرح انطباق را بیاورند تا در کمیته در هفته آینده بررسی شود. ولی اجرا و پخ باید حتما اتفاق بیافتد.

 

سوال شهروند: زمین‌هایی که باید از طریق تعاونی مسکن شهرداری تحویل داده می‌شد ولی نزدیک به ۶ سال است و خبری نیست.

بیضایی: تعاونی‌ها نه زیر نظارت شهرداری است و نه شورا. ما برای تسهیل برای واگذاری و نوع ساخت، قطعا همکاری کرده‌ایم. ما خودمان را موظف می‌دانیم که تسهیل‌گری انجام شود و هر جا درخواست شده حضور داشته‌ایم.

 

سوال شهروند: در موضوع سگ‌های ولگرد، روال جمع‌آوری و مدیریت این معضل شهری به چه فرمی است؟

بیضایی: ما طبق خواسته شهروندان این را از خدمات شهری شهرداری خواستیم و این که آیا پاسخگو هستند یا نه، باید منتظر گزارش‌های مردم بمانیم، چون همین دیروز شماره اعلام شده است. سگ‌ها انتقال داده می‌شوند به اقامتگاه موقتی که در سایت زباله است. هنوز محل ایمنی برای نگهداری این سگ‌ها نداریم.

 

سوال شهروند: با توجه به سیاست‌هایی که در مورد اتباع بیگانه وجود دارد، نقش شورا و شهرداری چیست؟ آیا پیمانکارهای شهرداری هم از اتباع استفاده می‌کنند؟

بیضایی: ما  لزوم را برای پیبمانکاران شهرداری گذاشته‌ایم بر این که اتباع مجاز را به کار بگیرند و چند بار هم تذکر داده‌ایم و در بررسی‌های هم مدارک قانونی را داشته‌اند. از لحاظ اجتماعی هم تصمیماتی در ذیل کارگروه امور اتباع گرفته شده و اقدامات موثری در این ماه‌های اخیر انجام شده که شاید فرماندار بخواهند در آینده اطلاع‌رسانی کنند.

 

هفت‌برکه: و سخن آخر؟

بیضایی: ما سعی کرده‌ایم که در بحث پاسخگویی تلاش کنیم، ولی واقعا شرمنده همشهریان می‌شویم که در فضای مجازی تمام گروه‌ها را رصد کنیم و اگر نمی‌رسیم جواب بدهیم، به صورت خصوصی از ما و اعضای دیگر بپرسید. در شورا برای دیدار حضوری هم به روی همه باز است.