احمد خضری – مدیر نشریه پسین اوز: کمیسیون شوراهای مجلس با افزایش ۴۰ نفر به تعداد نمایندگان مجلس موافقت و مقرر شد تا این موضوع در صحن مجلس مطرح و پس از تصویب برای تایید به شورای نگهبان ارسال شود.

براساس مصوبه کمیسیون در استان فارس ۲ نفر نماینده افزوده می‌شود. اگر این افزایش نمایندگان به صورت قانون درآید تعداد نمایندگان مجلس به ۳۳۰ نفر افزایش می‌یابد.

Majles

در قانون اساسی تاکید شده که هر ۱۰ سال یک بار تعداد نمایندگان مجلس افزایش یابد ولی آخرین بار سال ۱۳۷۸ تعداد نمایندگان از ۲۷۰ به ۲۹۰ نفر افزایش یافت و در ۵ دوره گذشته تاکنون تعداد نمایندگان مجلس تغییری نکرده است. اما مجلس یازدهم مصمم است که این تغییر را انجام دهد.

محسن علی زاده نماینده مردم سپیدان و بیضا و رئیس مجمع نمایندگان استان فارس در مورد تغییر تعداد نمایندگان فارس گفت: «یک نفر به حوزه انتخابیه مرودشت، ارسنجان و پاسارگاد و یک نفر هم به حوزه انتخابیه شیراز و زرقان اضافه می‌شود. اما این طرح هنوز به صورت کامل به تصویب نرسیده است و نیاز به بازنگری مجدد دارد.»

علی زاده اشاره‌ای نیز به حوزه انتخابیه‌ای ما داشت و گفت: «انتظار می‌رود در حوزه انتخابیه لارستان، گراش، اوز، خنج و جویم هم دارای ۲ نماینده باشند. چرا که پیگیری امور این حوزه انتخابیه با توجه به وسعت آن و تعداد شهرستان‌ها از توان یک نماینده خارج است.»

حسین زاده نماینده مردم شهرستان‌های لارستان، گراش، اوز، خنج و جویم می‌داند که به استان فارس فقط ۲ نفر نماینده اضافه خواهد شد و براساس افزایش این دو نفر که قبلا برای حوزه‌های انتخابیه شیراز و مرودشت در نظر گرفته شده تغییر در حوزه انتخابیه لارستان، خنج، گراش، اوز و جویم بسیار بعید به نظر می‌رسد.

اخیرا دوست و فعال اجتماعی محترم محمد مظفری مدیر دفتر نماینده سابق مردم در مجلس نسبت به اختصاص نماینده دیگر برای حوزه انتخابیه لارستان، گراش، اوز، خنج و جویم روی خوش نشان نداده و آن را به ضرر ارتقاء لارستان دانسته است.

وی در ابتدا می‌نویسد: «موضوع دو نماینده در حوزه انتخابیه به صورت طبیعی نه این که بد نیست بلکه می‌تواند تقویت کننده توسعه در منطقه باشد. اما…» و در این اما از مخالفت جعفرپور با افزایش نماینده در حوزه انتخابیه در مجلس دهم می‌گوید.

مخاطبان محترم برای آگاهی از دیدگاه این فعال اجتماعی باید به نوشته ایشان که در پایگاه‌های خبری لارستان درج شده است مراجعه نمایند. صرفنظر از نیات بعضی از مطرح کنندگان این طرح، آنچه برای ما مشخص است، این است که افزایش تعداد نمایندگان در حوزه انتخابیه برای مردم دارای منفعت است. ارتباط بیشتر نمایندگان با مردم و دسترسی آسان تر مردم به نمایندگان از مهم ترین مزایای این طرح است. اکنون حوزه انتخابیه لارستان شامل شهرستان‌های: لارستان، گراش، اوز، خنج و جویم یک منطقه وسیع با جمعیتی افزون بر ۳۰۰ هزار نفر و گستردگی در حد یک استان دارد.

بنابراین حضور دو نماینده ضروری است. طبق  اعلام نظر مرکز پژوهش‌های مجلس، در طرح افزایش نمایندگان مجلس برای حوزه‌های انتخابیه بیش از ۵۰۰ هزار نفر جمعیت و دارای محرومیت و یا حوزه‌های با ۳۰۰ هزار نفر جمعیت و گستردگی جغرافیایی می‌توان نماینده اضافه کرد.

بنابراین حوزه انتخابیه لارستان، گراش، اوز، خنج و جویم مطابق اعلام مرکز پژوهش‌های مجلس شامل افزایش نماینده می‌شود. ضمناطبق مصوبه کمیسیون شوراهای مجلس با افزایش نماینده، معمولا حوزه‌های انتخاباتی تفکیک و جدا نمی‌شوند اتفاقی که در حوزه مرودشت نیز احتمالا رخ خواهد داد. به طور مثال اگر حوزه انتخاباتی لارستان و …، شامل این طرح شود، به معنای آن نیست که یک نماینده برای لارستان وجویم ویک نماینده برای گراش، اوز وخنج اختصاص یابد، چون نماینده جدید به حوزه انتخاباتی لارستان، گراش، اوز، خنج وجویم افزوده می‌گردد.بنابراین به نظر می‌رسد که دغدغه دوستان از این جهت برطرف شود.

حال اگر نماینده دنبال این است که بتواند یکی از افزایش‌های نماینده استان فارس را به این حوزه اختصاص دهد کاری بس بزرگ انجام داده و حاصل آن، تهدیدهای احتمالی به فرصت تبدیل می‌شود. به نظر می‌رسد بهتر است از این طرح استقبال کنیم. چون نه تنها نماینده فعلی بلکه هر فردی به عنوان نماینده باشد نمی‌تواند به خوبی به همه حوزه‌ها سرکشی کند.

با این حساب اگر امکان افزایش نماینده در این حوزه باشد مطلوب منافع عموم است. البته عده‌ای نیز از افزایش تعداد نمایندگان در مجلس انتقاد دارند. عدم عدالت در توزیع نمایندگان یکی از انتقادات است ولی محاسن برمعایب می‌چربد.

بدیهی است دولت‌ها نیز طبق معمول افزایش بار مالی را مطرح کرده و از آن استقبال نمی‌کنند. علاوه بر آن اگر تعداد نمایندگان اضافه گردد، احتمال افزایش پرسش‌ها و استیضاح وزراء نیز بیشتر می‌شود.