هفت برکه – فاطمه یوسفی: دریافت پول از عابر بانکها را هم باید به لیست خوششانسیهای خود اضافه کنید. در شبی که ما به عابربانکها رو زدیم از ۱۸ عابر بانک در سطح شهر گراش فقط ۴ عابر بانک پول خودمان را به خودمان تحویل دادند.
زن سرپرست خانوار و ۴۲ ساله است. تنها با برادر معلولش زندگی میکند، میگوید آبدارچی یک شرکت خصوصی است و به جز شبها، وقت آزاد زیادی ندارد: «فردا قرار است برادر معلولم را ببرم دندانپزشکی ولی دکتر فقط پول نقد قبول میکند، برادرم تحت پوشش بهزیستی است، الان چهار روزی میشود که درگیر این عابربانکها هستم تا از طریق این کارت مستمری، با کشیدن روزی دویست هزار تومان، پول ویزیت دندانش را از عابر بانکها بگیرم، ولی نمیدانم چه شده که چند روزی است همه عابر بانکها خسیس شدند و پول نمیدهند دست مردم.»
چند روزی است که پچپچهایی از مشکلات عابر بانکها در سطح شهر پیچیده است. و هر کسی بر اساس دیدگاه شخصی خود دلایل ، گمانه و شایعاتی را برای آن میتراشد. سرعت پایین اینترنت، دلایل سیاسی، خرابی و فرسوده بودن عابربانکها از جمله گمانههایی است که بین مردم میچرخد.
پانزدهم دی ماه شنیدن این حرفها مصمم میکند تا گشتی در شهر بزنم و با چک کردن عابربانکها راست و دروغ این موضوع را بسنجم و نتیجه این شد که، از بین ۱۸ عابر بانک سطح شهر، ۱۴ عابر بانک قادر به انجام خدمت پرداخت پول به مشترکین خود نبودند (یا حداقل صفحه آنها این طوری نشان میداد) و تنها ۴ عابر بانک تجارت شعبه مرکزی، سینا، مسکن و صادرات شعبه گراش، پول نقد تحویل دادند.
و از عابربانکهای، بانک اقتصاد نوین شعبه اول، بانک کشاورزی، روبه روی حسینیه اعظم، بانک ایران زمین، بانک سپه شعبه گراش، بانک سپه شعبه معراج، بانک ملت شعبه گراش، بانک ملی شعبه گراش، بانک سپه شعبه غدیر، بانک سپه شعبه آبیاری، بانک پارسیان شعبه گراش، شهر نت بانک شهر، بانک تجارت شعبه بلوار سرداران، بانک رفاه کارگران و بانک ملی جنب آموزش و پرورش، امکان دریافت پول نبود.
کنار عابر بانک اقتصاد نوین، مردی که به واسطهی بستری شدن مادرش در بیمارستان، چند روزی مهمان شهر گراش بود،گفت: «خیلی عجیب است این چند روزی که اینجا بودم نه تنها شبها که حتی در ساعت اداری و باز بودن بانکها هم عابر بانکها، پول نداشتند.»
زنی که از خودرویش پیاده میشد، رو به سوی پسر کوچکش که شیشهی ماشین را پایین داده بود، گفت:«شیشه رو ببر بالا، سرما نخوری.» او مشکل عابر بانکها را عمقی و قدیمیتر از این مسائل میبیند و میگوید:«سالها است که مبلغ قابل برداشت از عابر بانکها۲۰۰ هزار تومان است. ولی الان با ۲۰۰ هزار تومان هیچی نمیشود خرید. آن هم با این تورمی که کشورمان در این چند سال با آن رو به رو است، این پول برای سرگرم کردن سادهی پسرم در یک شب هم خیلی کم است، چه برسد برای مخارج روزانهی زندگی، هر چند همراه بانکها کاربردیتر است و کار ما را راحتتر کرده است. اما هنوز هم ما به داشتن پول نقد در کیف پولمان محتاجیم، به خصوص بعد از قضیهی تعیین مالیات از طریق گردش مالی و راهکارها و قوانین خودساختهای که بعضی از افراد برای فرارهای مالیاتی، مردم را مجبور به تابع شدن به قوانین آنها میکند.»
برای پیدا کردن دلیل این موضوع با یکی از کارمندان بانکهای سطح شهر به صورت تلفنی صحبت کردم، او عقیده دارد:«با توجه به قانون فرسودهکشی پولها، همه پولها را نمیشود داخل دستگاه گذاشت ولی الان با توجه به فرسوده بودن اکثر پولهای نقد و همچنین کمبود پول نقد، بیشتر خودپردازها به صورت روزانه پولگذاری میشوند ولی باز،جوابگوی مشتریان نیست که این به خاطر بحث مالیات است که بعضی از مشاغل از کارت کشیدن و استفاده از کارتخوان امتناع میکنند.»
هر چند حالا صحت وجود مشکل در عابربانکهای شهر برایم ثابت میشود اما نمیتوان تنها یک دلیل را عامل وجود این مشکل دانست. به نظر میرسد عوامل متعددی دست به دست هم داده است تا جیب عابر بانکها خالی بماند. دلایلی که گاهی آن را از زبان مردم عادی جامعه میشنویم اما برای تحلیل و بررسی دقیقتر آن به متخصصینی نیاز است که بخواهند و بتوانند در مورد این موضوع حرف بزنند، هفت برکه از نظرات شما در رابطه با دلایل ایجاد این مشکل، استقبال میکند.
لغزیان
۲۶ دی ۱۴۰۱
آ آ آی همشهری مهران حال نمی شد این همه مراجع عظام بفرمایند مردم پولهایشان کجا بگدارند. شاید فرمایشات این مراجع عظام مربوط به دوره شاه بوده که پولها دست مردم کم حجم و با ارزش بوده و نقدینگی خرجی پنچ سالشان را براحتی می توانستند زیر “کِی بُو ” (کلمه مترادف فارسی این لغت گراشی خودتان پیدا کنید) نگهدارند نه پولهای صلی علی امروزی که باید برای صرف نقدینگی خرجی یک ماه ” تِیلَک ” همراه داشته باشید.
مهران
۲۶ دی ۱۴۰۱
این همه مراجع عظام فرمودن پولتون توی بانک نزارید حرومه کو گوش شنوا؟
لغزیان
۲۱ دی ۱۴۰۱
بانک داری اسلامی و یا بانک در حکومت اسلامی یعنی اینکه مال و پول سگ دوی کردن خود بدست آنها امانت بسپاری و وقتی به پول و مال خودت احتیاج و نیاز داشته باشی بدوی و التماس کنی که پول و امانت خود را از آنها با زور و مثقالی پس بگیری. آ آی مدیران بالای کشوری نمی تونید و بلد نیستید مثل همه جا دنیا بانک داری کنید کاکام کوتاه بیایید و برید دست به دیوار بگیرید. شما چه به تمدن و تجدد و بانک داری. تازه رئیس بانک مرکزی کشور که تازگی پستش گرفته رفته دبی که مثلا از شیخ محمد بانک داری یاد بگیرد. دِی دَم مَدی تو کار بلد نیستی چرا پست می گیری این نمونه اش حالا شما انتظار دارید کارکنان بانکهای در شهرستانها بتونند کاری انجام دهند.
—این شرع وند سعید هم مثل اینکه زورش به دکتر ها و بی دست و پا می رسد. برای چه دکتر غلط کند وقتی نمی تواند پول خودش هر مقدار بخواهد نقد و براحتی از بانک بکشد بیرون برای مصرف روزانه اش، چرا خودش را به درد سر بیندازد بهترین و ساده ترین راه نقد گرفتن است. غلط اون کسی بکند که باعث و بانی این گرفتاریها و ندانم کاریهای در کشور است.
—- آصغر خان خدا کاری به این چیزها ندارد. خود خدا گفته خودت بر خیز و بر خود ماتمی گیر
سکولار
۲۱ دی ۱۴۰۱
افرین باید با نافرمانی مدنی و اعتصابات و خارج کردن پول ازحساب بانک ها حکومت رو مجبور به عقب نشینی و تن دادن به خواسته های مشروع ملت کنیم.
لطفا” حق ازادی بیان رو نگه دارید و بدون هیچ سانسوری نظرم رو نشون بدین.
اصغر
۲۱ دی ۱۴۰۱
این از،وضعیت بانکها اون از،وضعیت ادارات و بیمارستان و مطب پزشکان خدایا خودت بداد این مردم مظلوم برس
سعید
۲۱ دی ۱۴۰۱
دکتر غلط کرده فقط پول نقد قبول میکنه
وظیفشه کارت قبول کنه
اریا
۲۱ دی ۱۴۰۱
دلیلش نافرمانی مدنی مردم کشورهای.کسانی که تو خیابون اعتراض نمیکنن اینکارها رو میکنن، مثلا از کارت بانکی استفاده نمیکنن یا مصرف گاز رو حداکثر میکننک….
الان دولا یکاری کرده که مردم از کارت استفاده کنن، چون دارن ضرر میکنن