هفت‌برکه: در جلسه‌ای به دعوت معاونت غذا و داروی علوم پزشکی گراش، ۱۶ نفر از تولیدکنندگان غذای خانگی با ضرورت و مراحل صدور مجوزهای بهداشتی آشنا شدند.

به گزارش خبرنگار هفت‌برکه، شنبه ۱۲ آبان ۱۴۰۳ دوره‌ی آموزشی مشاغل خانگی ویژه‌ی تولیدکنندگان مواد غذایی در سالن کنفرانس دانشکده‌ی علوم پزشکی شهرستان گراش با حضور دکتر سعید مهروری، معاون غذا و داروی دانشکده علوم پزشکی؛ مهندس فضیلت بنی‌زمانی، مدیر نظارت بر مواد غذایی و آرایشی و بهداشتی دانشکده‌ی علوم پزشکی گراش؛ مهندس احمد ارجمندزاده، مدیر گروه بازرسی سلامت و بهداشت حرفه‌ای محیط در مشاغل خانگی و ۱۶ نفر از تولیدکنندگان محصولات غذایی در گراش برگزار شد.

این کارگاه با هدف ساماندهی مشاغل خانگی، آموزش تولیدکنندگان محصولات خانگی و چگونگی اخذ مجوز بهداشت از غذا و دارو دانشکده‌ی علوم پزشکی برای ادامه‌ی کار تولیدکنندگان تشکیل شد. ابتدا معاون غذا و داروی دانشکده‌ علوم پزشکی و در ادامه مهندس بنی‌زمانی و مهندس ارجمندزاده با تولیدکنندگان محصولات خانگی به بحث و گفتگو پرداختند. تولیدکنندگان هم در آخر از موانع و مشکلاتی که سر راه تولید، فروش محصولاتشان است به صحبت پرداختند.

Khanegi Ghaza

از ۳۵ واحد تولید غذای خانگی فقط ۳ واحد برای مجوز اقدام کرده‌اند

دکتر سعید مهروری، معاون غذا و داروی علوم پزشکی گراش، گفت: «این جلسه با هدف شناسایی تولیدکنندگان خانگی، الزام به داشتن مجوز مشاغل خانگی برای ادامه کار، اعلام رشته‌های مجاز مشاغل خانگی، اعلام حداقل ضوابط فنی و بهداشتی برای شروع کار، شرایط دریافت مجوز و آموزش مرحله به مرحله برای گرفتن مجوز برگزار شد.»

دکتر مهروری همچنین در خصوص مشاغل خانگی فعال در گراش گفت: «در حال حاضر حداقل ۳۵ واحد تولیدی محصولات غذایی خانگی در گراش وجود دارند که تنها ۳ واحد برای کسب مجوزهای قانونی اقدام کرده‌اند.»

۱۶ تولیدکننده محصولات غذایی خانگی حاضر در این جلسه از قشر جوان بودند که ۱۴ نفر از آنها در زمینه‌ی شیرینی‌های اروپایی و مدرن فعالیت می‌کنند و ۲ نفر از تولیدکننده در زمینه‌ی غذاهای فست‌فودی فعال بودند و نکته‌ی قابل توجه این جلسه عدم حضور زنان خانه‌داری بود که این روزها به پختن نان‌های محلی گراشی (تپتپی، لیتک، پلزی و بالاتوه) و کلوچه‌های محلی (کتلمه، زئگره و …) مشغول هستند و محصولات خود را در سوپری‌های محله توزیع می‌کنند.

مهروری در ادامه گفت: «ما از مدتی پیش تصمیم گرفتیم که به مشاغل خانگی نظمی بدهیم و اولین کار برای ایجاد نظم آگاهی‌بخشی است و هدف این جلسه این است که تولیدکنندگان با قوانین و مقرراتی که در این زمینه است آشنا بشوند و در ادامه تولیدکنندگان با همکاری معاونت غذا و دارو بتوانند مجوز از بهداشت بگیرند و در چارچوب قانون عمل کنند.»

دکتر مهروری گفت: «هدف ما مچ‌گیری نیست و یا اینکه با تولیدکنندگان برخوردی داشته باشیم، در واقع هدف ما این است که در کنار تولیدکنندگان باشیم و اگر در مسیر اشتباه قدم برمی‌دارند به آنها کمک کنیم که در مسیر درست قدم بردارند و در چارچوب قانون به مسیرشان ادامه دهند.»

تولیدکنندگان مواد غذایی خانگی حتما مسئول فنی داشته باشند

فضلیت بنی‌زمانی ضمن تقدیر و تشکر از تولیدکنندگانی که در این جلسه حضور پیدا کردند، گفت: «در یک سال گذشته طرح حمایت از مشاغل غذایی هم در بخش غذایی و هم در بخش غیرغذایی توسط دولت شروع شده که تولیدکنندگان می‌تواند در سامانه‌ی مشاغل خانگی ثبت‌نام کنند و برای اخذ مجوزهای لازم اقدام کنند.»

بنی‌زمانی گفت: «در بخش غذایی باید به دانشکده‌ی علوم پزشکی و دامپزشکی شهرستان گراش مراجعه کنند تا بتوانند مجوزهای لازم را برای ادامه‌ی تولیدشان بگیرند و بعد از ثبت‌نام می‌توانند از تسهیلاتی که دولت برای آنها در نظر گرفته هم استفاده کنند.»

مدیر نظارت بر مواد غذایی و آرایشی و بهداشتی دانشکده‌ی علوم پزشکی گراش در ادامه از حداقل ضوابط فنی و بهداشتی‌ مشاغل خانگی که باید برای تولید محصولاتشان داشته باشند و همچنین لیستی از مشاغل خانگی ثبت‌ شده در سامانه‌‌ی ثبت مشاغل خانگی در بخش مواد غذایی توضیحاتی ارائه نمود و گفت: «مشاغلی که در لیست سامانه نیست اجازه توزیع در فروشگاه‌ها را ندارند و فروش آنها از طریق فضای مجازی (اینستاگرام، واتساپ، تلگرام و ….) موردی ندارد و برای تحویل درب منزل لازم نیست مجوز از بهداشت بگیرند.»

‌«برای مشاغل خانگی هیچ اجباری نیست که برای ثبتِ نام تجاری خود اقدام کنند، اگر هم تولید کننده‌ای برای ثبتِ نام تجاری اقدام کرده است اشکالی ندارد، در کل برای مشاغل خانگی ضرورتی ندارد که نام تجاری ثبت کنند.»
‌‌
‌بنی‌زمانی بعد از ارائه‌ی حداقل ضوابط‌های فنی به حضور مسئول فنی در کنار تولیدکنندگان محصولات غذایی خانگی اشاره کرد و گفت: «برای تولیدکنندگانی که در لیست سامانه‌ی مشاغل خانگی قرار دارند حضور مسئول فنی الزامی است و تولیدکنندگان می‌توانند برای انتخاب مسئول فنی از بین آشناها و اقوام خود اقدام کنند، هر مسئول فنی می‌تواند حداکثر بر روی ۶ واحد تولیدکننده‌ی مشاغل خانگی نظارت کنند. مسئول فنی نظارت کننده بر روی محصولات تولید شده‌ی خانگی باید در رشته‌های کارشناسی صنایع غذایی، تغذیه، شیمی و میکروبیولوژی تحصیل کرده باشد.»

وی در ادامه گفت: «بعد از انتخاب مسئول فنی باید برای ثبت‌نام در سامانه اقدام کنند و بعد از ثبت مسئول فنی در سامانه، یک کد پنج رقمی برای مسئول فنی ثبت می‌شود که همان کدی است که بر روی محصولات خانگی درج می‌شود.»

بنی‌زمانی همچنین از نقش دانشکده و معاونت غذا و دارو در هدایت و ساماندهی مشاغل‌ خانگی مواد غذایی خانگی گفت: «برای راهنمایی‌های لازم برای ثبت‌نام در سامانه‌ی مشاغل خانگی در ابتدا به دانشکده‌ی علوم پزشکی و معاونت غذا و دارو مراجعه کنند تا ما راهنمایی‌های لازم را به آنها بکنیم.»

‌مهندس بنی‌زمانی گفت: «ما در قدم اول با تولیدکنندگان همکاری می‌کنیم و اگر افاقه نکرد با آنها برخورد خواهیم کرد.»

برای دریافت راهنمایی‌های لازم جهت اخذ مجوز بهداشت و ثبت‌نام در سامانه‌ی مشاغل خانگی در بخش مواد غذایی با مهندس بنی‌زمانی مدیریت نظارت بر مواد غذایی و آرایشی و بهداشتی دانشکده‌ی علوم پزشکی گراش با شماره‌ی ۰۹۱۷۳۸۳۱۶۷۰ تماس بگیرید.

مهندس احمد ارجمندزاده، مدیر گروه بازرسی سلامت و بهداشت حرفه‌ای محیط در مشاغل خانگی، گفت: «عمده‌ی کار ما نظارت بر محصولات تولیدشده‌ی خانگی است و ما از طریق شکایات مردمی، سامانه‌ی ۱۹۰ و یا بازرسی از محل تولیدِ تولیدکنندگان خانگی بر روی کار آنها نظارت داریم و بازدید می‌کنیم.»

مدیر بازرسی بهداشت محصولات خانگی گفت: «بیشتر شکایت‌هایی که ما دریافت می‌کنیم در حوزه‌ی نگهداشت محصولات غذایی خانگی است و مورد بعدی بحث حمل و نقل این محصولات است.»

‌راه‌های ارسال شکایات از محصولات نامنطبق غذایی:
۱) شکایت حضوری در محل معاونت غذا و دارو
۲) تماس با سامانه‌ی ۱۹۰
۳) تماس تلفنی با دانشکده‌ی علوم پزشکی و داخلی ۳۰۴
۴)تماس با شماره‌ی ۰۹۱۷۶۰۵۰۱۹۰

وی در ادامه گفت: «تلاش ما بر این است که محصولات خانگی تولید شده در شهرستان گراش در فروشگاه‌ها عرضه شود، چه آنهایی که مجوز دارند و چه آنهایی که در حال اخذ مجوز هستند و از فروش محصولاتی که تولیدی شهرهای همجوار هستند طبق قانون جلوگیری کنیم.»

مهندس ارجمندزاده در مورد اقداماتی که می‌توانند با کمک همشهریان و مردم انجام دهند، گفت: «تولیدکنندگان محصولات غذایی بومی و عموم مردم می‌توانند محصولاتی که از شهرهای همجوار در فروشگاه‌های سطح شهر عرضه می‌شود را به ما اطلاع بدهند تا ما پیگیری‌های لازم را انجام دهیم.»

صحبت خیلی از تولیدکنندگان محصولات غذایی حاضر در جلسه از موانعی بود که سر راه فروش و عرضه‌ی محصولاتشان در فروشگاه‌های سطح شهر وجود دارد، که مهم‌ترین آنها عدم خوش‌حسابی فروشنده‌ها بود و پیشنهاد مدیر نظارت بر مواد غذایی و آرایشی و بهداشتی فروش درب منزل تولیدکنندگان بود، هر چند که نظر تولیدکنندگان مخالف فروش درب منزلی بود و آنها این کار را سخت می‌دانستند.

دومین مانعی که تولیدکنندگان از آن سخن به میان آوردند، نگرانی آنها بابت پرداخت مالیات بود. همه‌ی تولیدکنندگان نظرشان این بود که سود حاصل از تولید و فروش محصولاتشان آنقدر زیاد نیست که مالیاتی به آنها تعلق گیرد که از نظر مدیر نظارت بر مواد غذایی و آرایشی و بهداشتی دانشکده‌ی علوم پزشکی گراش این بود که مالیاتی به مشاغل خانگی تعلق نمی‌گیرد هرچند که برای اطمینان از این مسئله تولیدکنندگان باید به اداره‌ی مالیات مراجعه کنند.

مدیر گروه بازرسی سلامت و بهداشت حرفه‌ای محیط در مشاغل خانگی در سوالی از تولیدکنندگان محصولات غذایی خانگی پرسید و گفت: «آیا دوستان تولیدکننده اگر محصول تولیدی‌شان به فروش نرسید آنها را از سطح فروشگاه‌ها جمع‌آوری می‌کنند؟» که در پاسخ همه‌ی تولیدکنندگان با هم سر مرجوع شدن اجناس‌ تولیدی‌شان اتفاق نظر داشتند و پیشنهاد مهندس بنی‌زمانی به تولیدکنندگان درج تاریخ تولید و انقضا بر روی محصولات بود.

در نهایت جلسه با ذکر همکاری از سوی معاونت غذا و دارو با تولیدکنندگان به پایان رسید. پس از این جلسه باید دید که چه تعداد از تولیدکنندگان محصولات غذایی خانگی در سطح گراش برای اخذ مجوز بهداشت اقدام می‌کنند و ضوابط‌های فنی و بهداشتی را رعایت می‌کنند و برخورد گروه نظارت بر مواد غذایی و آرایشی و بهداشتی دانشکده‌ی علوم پزشکی گراش با آنهایی که به صورت غیرمجاز و بدون مجوز در گراش فعالیت می‌کنند، چیست؟