اشاره
در کتاب دوم«مطالعات سیاسی»که در پاییز ۱۳۷۲ از طرف مؤسسه مطالعات و پژوهشهای سیاسی منتشر شد،یادداشتهای روزانه«حسین میرممتاز» – یکی از حاکمان رضا شاه – با عنوان «تهران ۱۳۰۸-۱۳۰۹» به چاپ رسید. با توقف انتشار آن گاهنامه،چاپ این یادداشت ها نیز ادامه نیافت. با توجه به نکات تاریخی نهفته در متن یادشده، شورای تحریریه فصلنامه«مطالعات تاریخی»تصمیم گرفت، انتشار یادداشتهای روزانه حسین میرممتاز را از سر گیرد.
حسین میرممتاز،نماینده مشهد در دوره ششم مجلس شورای ملی است.او به همین مناسبت زندگی و علایق ملکی خود را در خراسان ترک کرد و در تهران اقامت گزید. دوره دوساله مجلس ششم در ۲۲ مرداد ۱۳۰۷ به پایان رسید و میرممتاز به مجلس هفتم راه نیافت.میرممتاز به مشهد بازنگشت.او در تهران ماند تا سرنوشتش تعیین شود.امید راهیابی به مجلس هشتم را از دست نداد.از همشهریان و دوستان متنفذ خود،که همه از اطرافیان تیمورتاش بودند،یاری جست. ولی او مطبوع طبقه حاکمه جدید به شمار نمیرفت. طبقه حاکمه جدیدی که در دوران صعود رضا شاه به اوج دیکتاتوری در حال شکلگیری بود.عبد اللّه یاسایی-کار چاق کن.
تیمورتاش و مرد قدرتمند مجلس هفتم-به او گفته بود:«شما به درد وکالت این دوره نمی خورید،هروقت مشیر الدوله روی کار آمد،روی کار آمد، شما باید وکیل بشوید،زیرا از تیپ او هستید.»
میرممتاز به خود گفت:«عجب وضعیتی است. هرکس متین و سنگین و درست باشد،باید امروزه کنار باشد.»میرممتاز در آزمون نمایندگی مجلس ششم-که می توانست راهگشای او به سوی قلههای مقام و ثروت باشد-موفق نبود،مع هذا نومید نشد. تلاش کرد و بالاخره، احتمالا،با یاری دوست نزدیکش، شاهزاده شیخ الرئیس افسر،حکم حکومت چهار محال و بختیاری را گرفت. میرممتاز چون برخی از فرهیختگان زمان خود،این عادت پسندیده را داشت که وقایع یومیه را در دفترچهای،بیکموکاست،می نگاشت و از آنجا که هنوز نشر خاطرات مرسوم نبود،این نوشته نه به نیت ارائه به؛اغیار»،که تنها به خاطر ثبت یادمان خود بود. میرممتاز تا اواخر سال ۱۳۰۹ در تهران اقامت داشت و با محافلی از نخبگان تازهرسته سلطنت پهلوی- که بیشتر نمایندگان مجلس بودند-دمخور بود.
از آغاز سال ۱۳۱۰ به حکومت چهار محال و بختیاری رفت.از ۱۳۱۳ تا اوایل ۱۳۱۵ حاکم لارستان بود.سپس در شهر شیراز اقامت گزید و با دختر بنان الملک شیرازی وصلت کرد؛که سرنگرفته به متارکه انجامید.او سپس،از اواخر ۱۳۱۵ تا ۱۳۲۰،حاکم(بخشدار)فیروزآباد فارس بود.طی این دوران دوازده ساله،میرممتاز هرگاه دل و دماغی داشت،وقایع یومیه را به رشته تحریر درآورد.مجموعه این یادداشتها،هر چند ناقص و نامنظم،تصویر زنده و گویایی از گذران زندگی در دوران سلطنت رضا شاه به دست می دهد که از ابعاد گوناگون،واجد اهمیت است.بخش اول یادداشتها،که از بهمن ۱۳۰۸ تا آذر ۱۳۰۹ را در بر میگیرد،تصویر آیینه واری است از تهران آن زمان و در بقیه این خاطرات،چگونگی زندگی اجتماعی و بویژه شکلگیری دیوانسالاری پهلوی در چهال محال و بختیاری،لارستان و فارس منعکس است.
بخش اول یادداشتهای روزانه میرممتاز شامل دورهای می شد که قریب به یک سال در تهران اقامت داشت.از یادداشتهانی میرممتاز پیش از این زمان،تنها چند برگ مربوط به دوران اقامت او در مشهد وجود دارد که نشان می دهد وی پیشتر نیز خاطرات خود را می نوشته است. از این یادداشتها،آنچه مربوط به دوران دو ساله نمایندگی او در مجلس ششم است،متأسفانه بیاطلاعیم.یادداشتهای میرممتاز عینا و با وفاداری کامل به سبک و سیاق نگارش او به چاپ می رسد.آنچه در این بخش میخوانید شامل دورهای است که وی حاکم چهار محال و بختیاری و لارستان است.یادداشتهای این دوره از یازدهم فروردین ۱۳۱۰ آغاز میشود و تا ۲۲ اردیبهشت همان سال ادامه می یابد. روزنامه نویسی او در این زمان قطع می شود و بار دیگر از هشتم اردیبهشت ۱۳۱۳ که وی به حکومت لارستان می رسد،آغاز می گردد و پس از وقفه ای یک ساله از ۲۱ خرداد ۱۳۱۴ از سر گرفته میشود.یادداشت های این دوره تا ۲۴ مرداد همان سال تقریبا مرتب نگاشته می شود.