هفتبرکه (گریشنا): هفتم دیماه ۱۳۵۸ نهضت سوادآموزی به فرمان امام در ایران تشکیل شد، به مناسبت روز سوادآموزی، با اصغر امیری، کارشناس واحد سوادآموزی مدیریت آموزش و پرورش شهرستان گراش گفتگو کردهایم. امیری متولد شانزدهم دیماه ۱۳۶۹ در شیراز و فارغ التحصیل رشته کارشناسی آموزش ابتدایی از مرکز تربیت معلم شهید رجایی شیراز است. او کارش را از سال ۸۸ با آموزش ابتدایی در شیراز و کوار آغاز کرده است و از ابتدای مهرماه ۱۳۹۶ در واحد سوادآموزی گراش مشغول است. امیری در این مصاحبه دربارهی فعالیت واحد سوادآموزی گراش، آماد سوادآموزان و آموزشدهندگان، و نگرانی بیمورد مردم از ارتباط بین بیسوادی و قطع شدن یارانههایشان صحبت میکند.
فعالیت بخش سوادآموزی در گراش اکنون در چه حوزهای است؟
کار اصلی ما شناسایی، جذب و نگهداشت بیسوادان در سطح شهرستان گراش است. هدف اولیه ما این است که آمار اولیای بیسواد در مدارس را به دست آوریم تا در خانه کمک حال فرزندانشان که دانشآموز هستند باشند. از لحاظ وجه اجتماعی هم دانشآموزان بیشتر تمایل دارند تا پدران و مادران خود را باسواد معرفی کنند، به مدارس در ابتدای سال تحصیلی امسال نامه زدیم تا اولیای بیسواد را به ما معرفی کنند و بعد از پالایش، توانستیم جذب حداکثری را داشته باشیم. با کمیته امداد، اداره بهزیستی و اداره ثبت احوال گراش هم صحبت کردیم و تفاهمنامهای را در این زمینه امضا کردهایم تا هم افراد تحت پوششی که بیسواد هستند را معرفی کنند و هم آدرس و شماره تماسها را در اختیار ما قرار دهند. تا به امروز همکاری خوبی با ما شده است.
آمار بیسوادی در گراش چگونه است؟
متاسفانه آمار دقیقی نداریم و هر بار آمار متفاوتی اعلام میشود، البته فقط افراد بین ۱۰ تا ۵۰ سال بیسواد شناخته میشوند و آموزش میبینند، افراد بالای ۵۰ سال جزو آمار بیسوادی حساب نمیشوند. برای آموزش سواد هم خیلی از مردم از اینکه خود را بیسواد اعلام کنند واهمه دارند و یکی از این ترسها برمیگردد به باور غلطی که بین آنها جا افتاده است که یارانهشان قطع میشود. به همین دلیل در بیشتر آمارگیریها و مراجعات، خود را باسواد معرفی میکنند.
امسال چه تعداد سوادآموز تحت آموزش هستند؟
امسال ۱۱۶ نفر در دوره سواد، ۳۰ نفر در دوره تحکیم و ۳۶ نفر هم در دوره انتقال داشتیم که توانستیم همه این ۱۸۰ نفر را تحت پوشش قرار دهیم. امسال نسبت به سال گذشته آمار کم است. ما در سال گذشته ۲۳۰ نفر داشتیم. البته این سهمیهها از استان اعلام میشود و در تلاش هستیم که در سال آینده سهمیه را افزایش دهیم. البته هدف ما این است که تعداد قبولی هم زیاد باشد. سال قبل آمار قبولی خیلی کمی داشتیم.
فرق این سه دوره که نام بردید در چیست؟
سوادآموزی شامل سه دوره سواد، تحکیم و انتقال است. دوره سواد شامل اول تا سوم ابتدایی میشود و فرد هیچ نوع سواد خواندن و نوشتن ندارد و یا اول و دوم ابتدایی را گذرانده است، ولی در کلاس سوم مردود شده است. این افراد میتوانند در این دوره شرکت کنند.
دوره تحکیم شامل یک دوره کوتاهمدت دو تا سه ماهه، حد فاصل بین دوره سواد و انتقال است که سوادآموز این دوره را میگذراند تا دورهی سوادی که گذرانده است محکم شود و برای دوره انتقال آمادگی کامل را داشته باشند.
دوره انتقال شامل افرادی میشود که دوره سواد و تحکیم را گذراندهاند و یا تا سوم ابتدایی درس خواندهاند ولی در پایه چهارم مردود شدهاند.
چه تعداد آموزشدهنده در سطح شهرستان داریم؟
تعداد آموزشدهنده در سطح شهرستان خیلی کم است و همین باعث میشود روند ثبت نام سوادآموزان کند شود. در حال حاضر ۹ نفر آموزشدهنده داریم که سه نفر از آنها هم ساکن گراش نیستند و از جهرم و خنج به گراش میآیند.
برای شخص آموزشدهنده در دوره سواد، به تعداد هر فرد سوادآموز، ۷۸۰ هزار تومان و همچنین ۱۴۴ هزار تومان به سوادآموزی که قبول شده است پاداش داده میشود. در دوره تحکیم به آموزشدهنده ۱۳۰ هزار تومان و دوره انتقال ۸۴۰ هزار تومان پرداخت میشود. این هزینه بعد از پایان دوره و بعد از قبولی سوادآموز پرداخت میشود.
توصیهتان برای مردم چیست؟
با توجه به شرایط خوبی که هم برای سوادآموز و هم آموزشدهنده فراهم شده است، من از مردم درخواست دارم که ترسی از اینکه خود را بیسواد معرفی کنند و آموزش ببینند نداشته باشند. اگر در بین دوستان و نزدیکان خود افراد بیسواد را میشناسید، متقاعدشان کنید که در این دورهها شرکت کنند. معرفی کردن خود به عنوان یک فرد بیسواد هیچ ارتباطی با یارانهها ندارد. مردم بیجهت از این بابت نگران هستند.