هفتبرکه: نما و منظر شهری یکی از مباحثی است که در هفتبرکه بارها مورد بحث قرار گرفته است. بخشی از این مباحث را میتوانید در این صفحه بخوانید. اکنون مهندس عباس مهرابی، کارشناس ارشد معماری، یادداشت کوتاهی در مورد لزوم ساماندهی به این مسالهی شهری برای هفتبرکه فرستاده است که در ادامه میخوانید.
مهندس عباس مهرابی: نمای ساختمان از یکی از پنج بعد یک ساختمان حساب میشود که علاوه بر تاثیر بر صاحب ملک، تاثیری مستقیم بر جامعه و افراد پیرامونی میگذارد. لذا در کشورهای پیشرفته از لحاظ بافت شهری، برای این رکن از ساختمان اهمیت ویژه قائل میشوند و با تشکیل کمیتهی نما در شهرداریها و نظام مهندسی، در شیوه اجرا و نوع و جنس و همگن بودن نمای ساختمان جدید با بافت موجود اعمالِ نظرِ مستقیم میکنند.
در مقالهای که چند سال پیش در روزنامه همشهری چاپ شده بود، تاثیر نمای ساختمانی در یکی از میادین تهران بر تعداد خودکشی افراد در آن منطقه تحلیل شده بود. آلودگی بصری در روحیه و شادابی جامعه تاثیر منفی دارد. وجود تابلوهای متفاوت و بدقواره، ساختمانهای نیمهکاره که چند سال رها شده، و یا ساختمانهای فرسوده، بافت شهری را تخریب میکند. همین ساختمانها سالانه با توجه به تورم و پیشرفت شهر، ارزشهای مضاعف مالی پیدا میکنند ولی صاحبان املاک کمتر توجهی به بازسازی و زیباسازی آن میکنند. گاه حتی خطر ریزش و سقوط اجسام و مرگ عابرین یا افرادی که داخل این بافتهای فرسوده مشغول تجارت هستند، وجود دارد.
در شهرهایی مثل کیش یا دبی، سختگیریهای خاصی برای دادنِ پایان کار به ساختمانهایی که در معابر عمومی هستند اعمال میشود و با قوانین سخت، کارفرماها را موظف به رعایت قانون و تکمیل سریع ساختمان و نیز رعایت نما و پیشامدگیهای آن طبق نمای مصوب میکنند.
در گراش نیز لزوم توجه بیشتر به آرامش بصری شهروندان احساس میشود. باید با تشکیل کمیته نمای قوی و رعایت قانون، هم برای ساختمانهای جدید تصمیمگیری شود و هم صاحبان ساختمانهای قدیمی به بازسازی نما طبق عرف و فرهنگ شهر ملزم شوند.