هفتبرکه – غزاله شوری: در بین جنوبیها، نخل به درختی معروف است که همه چیز آن کاربرد دارد. حتی هستهی خرما هم از این قاعده مستثنا نیست و در سالهای اخیر، یک نوشیدنی جالب به لیست استفادههای از نخل و خرما اضافه کرده است: قهوه هسته خرما.
دوستم نرگس میگوید: :در زمان قدیم، همراه خواهران و برادرانم برای کمک به پدرم و البته بازیگوشی به صحرا میرفتیم. پدرم که بالای فسیل (نخل) میرفت و پاگ (خوشه) خرما را میچید، حتی اگر یک دانه خرما هم روی زمین میافتاد، ما آن را جمع میکردیم که خرماها حرام نشوند. خرماها به دستههای مختلف دمبزک، خرک، رطب، مگ، نم، کگی و… جدا میشد و هر کدام برای یک کار استفاده میشد.
هسته بعضی از رطبها و خرماهای رسیده را مادرم جدا میکرد و برایمان چنگال درست میکرد و به عنوان تغذیه به مدرسه میبردیم. ما میماندیم و هستهها. ولی این هسته هم بدون کاربرد نمانده است. الان این هستهها را پودر میکنیم و به جای چای و قهوه مصرف میکنیم.
بزرگترها از سالهای قحطی میگویند که این هسته خرما در جاغن تبدیل به آرد و بعدا خوراک مردم میشد.
چگونه هسته خرما را پودر کنیم؟
۱. ابتدا باید هسته خرما را به مدت ۱۵ روز در آب خیس کنیم.
۲. سپس هسته خرما را به مدت یک الی دو روز برای خشک شدن در هوای آزاد میگذاریم.
۳. هستههای خرما را روی حرارت تفت میدهیم تا ترد و شکننده شوند.
۴. وقتی هستههای خرما ترد شدند آن ها را آسیاب می کنیم و پودر هسته خرما به دست میآید.
۵. این پودر را میتوانید مانند چای دم کنید و به دلخواه چیزهایی مانند دارچین و زنجبیل به آن اضافه کنید.
قهوه هسته خرما در واقع ارتباطی با قهوه ندارد و همان پودر هسته خرما است. قهوه هسته خرما به دلیل نداشتن کافئین به عنوان یک نوشیدنی سالم به جای قهوه استفاده میشود. خواص زیادی هم برای آن ردیف میکنند که از هوش مصنوعی خواستیم تعدادی از خواص آن را بگوید. البته مثل حرفهای دیگر هوش مصنوعی صد درصد هم قابل اطمینان نیست.
در طب سنتی، طبع هسته خرما گرم و خشک است. هسته خرما دارای چندین ترکیب دارویی است که یکی از این ترکیبات مانند کورتیکواستروئیدها عمل میکند و برای درمان اختلالات کلیه و مثانه، التهاب و بیماریهای عفونی استفاده میشود. اگر این نوشیندنی را زیاد مصرف کنید قطعا ضرر هم دارد. افرادی که لوزالمعده حساس دارند و کسانی که دیابت در خانواده آن ها وجود دارد، باید کمتر و به مقدار مناسب مصرف کنند. به دلیل گرم بودن طبع قهوه خرما، در افرادی که مزاج گرم دارند باعث ایجاد حساسیت و جوش میشود. همچنین مصرف هسته خرما برای افرادی که حساسیت دارند، ممکن است موجب خارش و قرمز شدن پوست شود.
به هر حال بد نیست یک بار این نوشیدنی را بچشید. اگر حوصله پودر کردن آن را ندارید در بعضی فروشگاهها میتوانید سراغ قهوه هسته خرما را بگیرید. در گراش احتمال زیاد دست خالی سوپرمارکت را ترک نخواهید کرد.