هفتبرکه: پانزدهم اردیبهشتماه در تقویم «روز شیراز» است؛ شهری که نماد بهار است و پیر نمیشود. شیراز همیشه مقصد محبوب گراشیها، جنوبیها و گردشگران است. شیراز آنقدر همیشه دلربا بوده است که برخی از گراشیها خانهای هر چند کوچک در آنجا دارند. با گسترش اقامتگاههای سنتی در سالهای اخیر، تعدادی از گراشیها هم خانه یا عمارت قدیمی داشته یا خریداری کردهاند و به گرداندن هتلبوتیکها یا اقامتگاههای بومگردی رو آوردهاند.
پیشنهاد میکنیم در سفر بعدی به شیراز، سری هم به همشهریها و اقامتگاههای آنان در شیراز بزنید. در این یادداشت به پاس روز شیراز نگاهی کوتاه به سه اقامتگاه بومگردی بوتیک هتل سحرخیزان، اقامتگاه سنتی پسین و خانهی والاد داریم. شما هم اگر خانهی دیگری میشناسید که درِ آن به روی عموم باز است در بخش نظرات یادآوری کنید.
بوتیک هتل سحرخیزان
مدیریت این عمارت زیبا را علی درویشی و همسرش خانم سحرخیزان به عهده دارد. این عمارت به شکل حیاط مرکزی است و برای تبدیل شدن به اقامتگاه بومگردی در سالهای اخیر نوسازی شده است و تقریبا دو سال است به صورت رسمی به روی گردشگران باز است. این عمارت دارای هشت اتاق بزرگ و دو حیاط است و ظرفیت پذیرش بیست مهمان را دارد. معماری سنتی ایرانی، پنجرههای آیینهکاری و درهای چوبی، دیوار آجری، نقاشیهای ایرانی و سنتی روی برخی فضاهای عمارت، سقف چوبی منبتکاریشده، حیاط سنگفرش، حوض بزرگ کاشیکاری و ایوان با ستونهای بلند در دو طبقه، از ویژگیهایی خاص این عمارت است. از دیگر امکانات این عمارت، پذیرایی از مهمانان با غذاهای سنتی است که میتوان از منو سفارش داد. واقع شدن عمارت در قلب بافت قدیمی شیراز امکان دسترسی مهمانان را به برخی مکانهای تاریخی آسان میکند، مثلا رسیدن به بازار وکیل با پیادهروی تنها پنج دقیقه طول میکشد.
شیراز را که همه بلدیم! این اقامتگاه در خیابان کریمخان زند، کوچهی ۱۳، اولین فرعی سمت راست، پلاک ۱۴ قرار دارد.
بوتیک هتل سحرخیزان در اینستاگرام
اقامتگاه سنتی پسین
مدیریت این اقامتگاه بومگردی با خانوادهی فقیهی است و به صورت خانوادگی اداره میشود. قدمت این خانهی تاریخی به ۱۲۰ تا ۱۳۰ سال پیش یعنی اواخر دورهی قاجار برمیگردد و مانند دیگر بومگردیها نوسازی شده تا به اقامتگاه گردشگری تبدیل شود. این خانه متعلق به خاندان قوام، از خانوادههای سرشناس شیراز و یکی از حاکمان وقت، بوده است. این بومگردی نیز دارای حیاط مرکزی است. کاشیکاریهای روی دیوار عمارت، درهای چوبی و سقفهایی با تیر چوبی از ویژگیهای متمایز این اقامتگاه است. این خانه شش اتاق دارد و در مرکز شهر و در همسایگی کوچهی نارنجستان قوام است. با پیادهروی میتوانید از مکانهای تاریخی مانند باغ نارنجستان، مسجد نصیرالملک، مسجد و بازار وکیل، ارگ کریمخان و آرامگاه حافظ دیدن کنید. بومگردی پسین هم با داشتن منو، مهمانان را مهمان غذاهای سنتی میکند.
این اقامتگاه در خیابان لطفعلی خان زند، کوچهی ۲۴ در نارنجستان قوام، پلاک ۲۰ قرار دارد.
اقامتگاه سنتی پسین در اینستاگرام
خانهی والاد
این اقامتگاه بومگردی هم با مدیریت خانم رادمرد و همسرش در بافت قدیمی شیراز در خیابان لطفعلیخان زند قرار دارد. این خانهی تاریخی نیز به صورت حیاط مرکزی است و ترکیب گچ و آجر و چوب، فضای دلانگیز سنتی در آن خلق کرده است. قدمت این خانه به حدود ۱۵۰ سال پیش برمیگردد و مرمت آن در دو سال اخیر، این خانه را برای یک اقامتگاه بومگردی آماده کرده است. این بنای دوطبقه ظرفیت پذیرش هجده مهمان را دارد و دارای شش اتاق مهمانپذیر است. از جمله امکانات اختصاصی آن رستوران و کافه است که در فضای حیاط با میز و صندلی ایجاد شده، همراه با منویی که غذاهای ایرانی دارد. این خانه نیز به دلیل اینکه در بافت قدیمی شیراز واقع است امکان بازدید از مکانهای تاریخی آن اطراف مثل ارگ کریمخان، باغ دلگشا، باغ عفیفآباد و شاهچراغ را آسانتر میکند.
خانهی والاد در همان شیرازِ زیبا، خیابان لطفعلیخان زند، کوچهی ۳۶ قرار دارد.