هفتبرکه: با راهاندازی مرکز شیمیدرمانی، روند درمان سرطان در گراش تکمیل شده است. دکتر احمد عبدالهی، دکتر ابوالفضل خلفینژاد و دکتر وحید محمد کریمی در مصاحبه با روابط عمومی بیمارستان گراش، با معرفی بیشتر مرکز درمان سرطان گراش به عنوان مرکزی دارای تجهیزات کامل و اساتید متخصص، به شما این اطمینان را میدهند که تمام مراحل علاج سرطان در این مرکز قابل انجام است.
به گزارش روابط عمومی مرکز آموزشی درمانی امیرالمؤمنین علی(ع) گراش؛ مرکز شیمی درمانی گراش کار خود را از یک اتاق معاینه در مرکز پیشگیری از سرطان، واقع در انتهای بیمارستان امیرالمؤمنین(ع) شروع کرد. در سال ۱۴۰۰ این مرکز به کلینیک مولیالموحدین(ع) منتقل شد و در فضایی بزرگتر و با امکانات و تجهیزاتی بروز و کامل به فعالیت خود ادامه داد. اکنون در این مرکز خدماتی شامل؛ پیشگیری، تشخیص و درمان سرطان انجام میگیرد.
بیماران در بخش شیمیدرمانی با ۲۴ تخت توسط ۲ پزشک متخصص، ۷ نیروی پرستاری و ۲ نیروی بیهوشی، خدمات مناسب و مورد نیاز خود را دریافت میکنند. در همین راستا با سه تن از پزشکان گفتگو داشتهایم.
دکتر احمد عبدالهی: روز به روز بر تعداد بیماران نیازمند شیمیدرمانی افزوده میشود
دکتر احمد عبدالهی، متخصص جراحی عمومی و فلوشیپ خون و سرطان در گفتوگو با روابط عمومی مرکز آموزشی درمانی امیرالمؤنین علی(ع) گراش میگوید:«در طول مدت طبابت و فعالیتم در حوزهی درمان، تجربهی کار در چندین محیط را داشتهام، چه در ایران و چه خارج از آن؛ اما فعالیت در مجموعه علوم پزشکی گراش برایم لطف دیگری داشته و دارد. مرحوم شیخ احمد انصاری که اساس این مجموعه را بنا نمود فراتر از دغدغههای یک شهرستان میاندیشید.امروز به وضوح میبینیم اموراتی که در حیطهی بهداشت و درمان جریان دارد در حد استانی و بعضاً کشوری است. برای مثال در بحث جراحیهای قلب، شیمیدرمانی، جراحی سرطان، رادیوتراپی و آنکولوژی ما بروزترین خدمات را شاهد هستیم.»
او ادامه میدهد:«چند سال پیش طی جلسهای که با حضور شیخ احمد انصاری و مرحوم حاج حسن سراجی داشتیم مقرّر شد که برای بیماران، کارهای شیمیدرمانی را نیز انجام دهیم. دکتر خلفینژاد این مسئولیت را به عهده گرفت. تا پیش از آن بیماران سرطانی که توسط بنده عمل میشدند برای ادامهی درمان و دریافت خدمات شیمیدرمانی به شیراز یا جاهای دیگر مراجعه میکردند. راهاندازی این مرکز کار دشوار و مهمی بود که ثمرهاش را اکنون میبینیم.»
دکتر عبدالهی با این هشدار که روز به روز بر تعداد بیماران نیازمند شیمیدرمانی افزوده میشود، گفت:«گرچه با تأسف و تأثر باید به این مطلب اشاره کنیم که روز به روز بر تعداد بیماران نیازمند به شیمیدرمانی اضافه میشود ولی باید بپذیریم و در جهت نجات و درمان مبتلایان قدم برداریم. خوشبختانه توسط متخصصین فعال در این مرکز، دکتر خلفینژاد و دکتر محمد کریمی و همکاران ما در حوزهی رادیوتراپی، خانمها دکتر تزنگ و دکتر کاملی و در بخش پاتولوژی و تشخیصی سرطان آقای دکتر سمیعی و همکاران رادیولوژیست و نمونهگیر که تمام این عزیزان در حیطهی تخصص خود در کشور سرآمد و صاحب نظر هستند، درمانهای غیر جراحی نیز در سطوح بسیار عالی در حال انجام است.»
او در رابطه با روشهای دیگر درمان سرطان گفت:«امید داریم در آیندهای نزدیک امکان بهکارگیری روشهایی در باب درمان سرطان را داشته باشیم که کمتر تهاجمی بوده و بیشترین اثر را داشته باشند. روشهایی مثل؛ ژنتراپی یا درمان ژنتیکی، درمان سلولی، ایمونوتراپی و…با این متدهای جدید، بیمار پروسه درمانی کوتاهتر و عمر طولانیتری خواهد داشت.سالها پیش که این مرکز کار خود را شروع کرد شیمیدرمانیها عوارض جانبی زیادی داشتند اما امروز داروهایی به بازار آمده و در اختیار داریم که عوارض کمتر و اثربخشی بسیار بالاتری دارند.»
دکتر عبدالهی با اشاره به رایگان بودن خدمات شیمیدرمانی در مرکز گراش ادامه داد:«اساتید همکار ما با روشهای درمانی بروز دنیا پیش میروند. روشهایی که به فاصلهی ۱ تا ۲ ماه از ابداعشان در این مرکز استفاده شده و شاهدش هستیم. تنها در بحث قیمت داروها کمی با مشکل مواجهایم که در مجموع بدون در نظر گرفتن شرایط مالی و اقتصادی، برای تمامی بیماران، خدمات شیمی درمانی به صورت رایگان ارائه میشود. ما بیمارانی داشتهایم که در جاهای دیگر جواب شدهاند ولی در این مرکز به بهبودی رسیده و سالهاست زندگی طبیعی دارند. آمار بهبود یافتگان سرطان در این مجموعه، قابل مقایسه و رقابت با سایر مراکز سطح بالای کشوری و حتی جهانی است. در پایان از تمامیِ حامیان، مسئولین بیمارستان و دانشگاه گراش و خیّرین بزرگوار که ما را تا رسیدن به این نقطه مساعدت نمودهاند مراتب تشکر و قدردانی را دارم و برایشان خیر و اجر صد چندان را از خدا خواستارم.»
دکتر خلفینژاد: جزء بهترین مراکز شیمیدرمانی در سطح کشور هستیم
دکتر ابوالفضل خلفینژاد، فوق تخصص خون و آنکولوژی به پیشنهاد دکتر عبدالهی در مرکز درمان سرطان گراش فعالیت خود را آغاز کرد. او میگوید:«این مجموعه در سال ۹۵ به تلاش دکتر عبدالهی، کار خود را از یک اتاق معاینه در مرکز پیشگیری از سرطان شروع کرد. چندی بعد آقای دکتر از من خواستند تا به کمک خودشان آنجا را اداره کنم. البته تعداد مراجعین و بیماران ما زیاد نبود، اما در یک بازهی زمانی کوتاه توانستیم اعتماد مردم را جلب کرده و به فکر گسترش آن باشیم. پس از راهاندازی کلینیک مولیالموحدین(ع)، این مرکز با پیگیری ایشان و همت خیرین تکمیل و تجهیز شد و تحت نظر اساتید دانشگاه علوم پزشکی شیراز به کار خود ادامه داد. و حالا یک مرکز پیشرفته و بروز، چه از لحاظ امکانات و تجهیزات و چه از نظر فضای فیزیکی را در اختیار داریم که در حیطهی درمان سرطان میتوان ادعا کرد با توجه به استانداردهای درمانی جزء بهترین مراکز شیمیدرمانی حتی در سطح کشور است.»
او میگوید:«تمامی مراحل پیشگیری، تشخیص و درمان سرطانها از صفر تا صد شامل جراحی، شیمیدرمانی، پرتو درمانی، مداخلات رادیولوژیک و … در این مجموعه انجام میگیرد. متخصصین جراحی، خون و آنکولوژی، رادیو آنکولوژی و مدیکال آنکولوژی با همکاری متخصصین رادیولوژی ، قلب و داخلی در این مرکز فعالیت دارند.»
در این مرکز علاوه بر خدمات درمان، خدمات پیشگیری نیز ارائه میشود. خلفینژاد ادامه داد:«پزشکان و کارشناسان ما غربالگری و بررسیهای لازم را برای مراجعین به وسیلهی معاینه، ماموگرافی، سونوگرافی، آندوسکوپی و کولونوسکوپی و… انجام میدهند تا در صورت وجود مشکل پروسهی درمان سریعا آغاز شود. اقداماتی که در رأس آن عمل جراحی توسط متخصصین و جراحان فعال در مجموعه است. به خصوص دکتر عبدالهی عزیز که یکی از بهترین جراحان آنکوسرجن کشور هستند.»
دکتر خلفینژاد میگوید:«در روزهای کاری، بین ۱۰۰ تا ۱۵۰ نفر را پذیرش میکنیم و سالانه به حدود ۶ تا ۷ هزار بیمار، خدمت شیمیدرمانی ارائه میدهیم که در واقع مکمل عملهای جراحی است. در صورت نیاز، مکمل شیمیدرمانی هم اقدامات رادیوتراپی میباشد که در همین مرکز انجام میگیرد.در مجموع بین ۲۴ تخت را جهت شیمیدرمانی داریم که کاملا استاندارد، با فاصلهی مناسب و مانیتورینگ مرکزی در اختیار بیماران قرار دارد.از اکثر نقاط منطقه و استانهای مجاور بیمار و مراجعه کننده داشته و داریم. به هیچ وجه از آمار صعودی و شلوغی این روزها راضی و خوشحال نیستیم. به امید روزی که از کاهش تعداد مبتلایان گزارش داشته باشیم.»
دکتر محمدکریمی: تا زمان طلایی از دست نرفته، غربالگری را جدی بگیرید
دکتروحید محمد کریمی، فوق تخصص خون و آنکولوژی ۴ سال است که در این مرکز فعالیت خود را آغاز کرده است. او میگوید:«ابتدای شروع به کار این مرکز در کلینیک مولیالموحدین(ع) روزانه بین ۱۵ تا ۲۰ نفر مراجعه کننده داشتیم . افزایش شیوع سرطان، جهانی و کشوری است. اینکه فکر یا عنوان کنیم آمار ابتلای افراد این منطقه بالاتر است شاید ادعای موجهی نباشد. یکی از دلایل ایجاد این ذهنیت، تشخیص زودهنگام و شروع به موقع روند درمان است که توسط همکاران متخصص ما انجام میگیرد. پیش از این اکثر بیماران به مرکز استان یا شهرهای بزرگتر مراجعه میکردند که اکنون با توسعه و تجهیز و تکمیل مجموعه، شاهد افزایش قابل توجه تعداد مراجعین، چه از منطقه و چه از استانهای همسایه هستیم. ما از چابهار و قشم و در مواردی خاص حتی از تهران و مشهد نیز مراجعه کننده داشته و داریم.»
او میگوید:«از ابتدای سال ۱۴۰۳ تا کنون به حدود ۵۰۰ بیمارِ مهمان خدمت ارائه دادهایم. تعداد زیادی از بیماران ما به مرحلهی بهبودی رسیدهاند و تنها برای بررسیهای منظم سر میزنند. موردهایی که گاه از شدت گسترش و پیشروندگی سلولهای سرطانی، خود پزشک نیز امید چندانی به درمان کامل و قطعی نداشته است. به خاطر دارم ۳ سال پیش خانمی جوان از قشم به ما مراجعه کرد. در بررسیهای اولیه تودهی بدخیم بزرگی را در سینهی ایشان تشخیص دادیم. در مراحل بعد متوجه درگیری ریه نیز شدیم. خود من فکر نمیکردم با این وخامت اوضاع، بیش از یک سال دوام بیاورد. درمان را شروع کردیم. به لطف خدا و علم همکاران، این بانو اکنون به بهبودی کامل رسیده و چند وقت یکبار جهت بررسی به این مرکز سر میزند.»
او توصیههایی نیز برای مردم دارد:«توصیهی ما این است که همه، غربالگریهای اثبات شدهی هر نوع از بیماری را در فواصل معیّن انجام دهند تا در صورت وجود مشکل در همان مراحل اولیه اقدامات درمانی مناسب برایشان آغاز شود که زمان طلایی از دست نرود. آزمایشاتی مثل؛ پاپ اسمیر، ماموگرافی، کولونوسکوپی و… که به راحتی در دسترس میباشند. علامتها و نشانهها را بشناسند و جدی بگیرند. برای ما دیدن بیماران در شرایط سخت و دردآلود آسان نیست.»