هفت‌برکه: بر اساس آمار اورژانس ۱۱۵ گراش، به طور متوسط حداقل روزانه یک تصادف در گراش اتفاق می‌افتد. جلال ایزدی، کارشناس فوریت‌های پزشکی، در این یادداشت با ارائه آمار دقیق یک‌ساله تصادفات و نقاط حادثه‌خیز در گراش، به مرور توصیه‌هایی برای کاهش این تصادفات و همچنین آموزش اقدامات بعد از تصادف پرداخته است. 

14030928 Tasadof 1

جلال ایزدی: ۲۶ آذر، روز حمل و نقل، فرصتی است تا به همه تلاشگران این عرصه که شبانه‌روز و حتی ماه‌ها در سرما و گرما در کل کشور مشغول به خدمت‌رسانی هستند تبریک و خسته نباشید عرض کنیم. حمل و نقل یکی از سرمایه‌های بزرگ و زیربنایی اقتصاد کشور محسوب می‌شود. کشوری که حمل و نقل بسیار ضعیف داشته باشد، از نظر اقتصادی هم بسیار ضعیف خواهد بود.

یکی از عوامل مرگ و میر سالانه ایرانی‌ها تصادفات جاده‌ای است. در حوزه ایمنی حمل و نقل، ما همچنان با استانداردهای جهانی فاصله زیادی داریم. این است که تعداد کشته‌شدگان حوادث جاده‌ای ما به اندازه تلفات یک جنگ بالاست. شاید تا به حال به این آمار دقت نکرده باشید که در هر ۳۰ دقیقه یک هموطن جان خود را بر اثر تصادفات جاده‌ای در ایران از دست می‌دهد. حوادث رانندگی دومین علت مرگ بعد از بیماری‌های قلبی عروقی و اولین علت مرگ در گروه سنی زیر ۴۰ سال به شمار می‌آید.

آمار در گراش: ۴۵۰ تصادف در یک سال

طبق آمار، در طی یک سال، از ۲۶ آذر ۱۴۰۲ تا ۲۶ آذر ۱۴۰۳، آمار کل تصادفات شهرستان گراش که توسط پایگاه‌های شهری و جاده‌ای پوشش داده شده، ۴۵۰ مورد است. از این میان، ۳۴۲ ماموریت شهری و ۱۰۸ ماموریت جاده‌ای بوده است. از این تعداد ماموریت، ۴۰۶ مورد اعزام به مرکز درمانی نیز ثبت شده است که نشان می‌دهد سرنشینان نیاز به بررسی بیشتر و اقدامات درمانی پیشرفته داشته‌اند.

بیشترین تعداد تصادفات در خردادماه ۱۴۰۳ با ۴۲ ماموریت شهری و ۵ ماموریت جاده‌ای ثبت شده است که دلیل آن افزایش دما و از طرفی سرعت زیاد، بخصوص از طرف موتورسواران است. هرساله بیشترین آمار تصادفات را در فصل تابستان داریم، یعنی از خرداد تا شهریور. نیاز است رانندگان دقت بیشتری داشته باشند و با احتیاط بیشتر رانندگی کنند.

نقاط پرحادثه در گراش

نقاط پرحادثه در سطح شهر گراش را می‌توان این نقاط دانست:

۱- بلوار سرداران، روبه‌روی خیابان باقرالعلوم

۲- میدان دانش، به طرف خیابان دکتر حسابی

۳- بلوار شیخ احمد انصاری، محدوده میدان شهید بهشتی و بیمارستان

در سطح جاده نیز دو نقطه‌ی حادثه‌خیز اصلی اینها هستند:

۱- حدود ۳ کیلومتری جاده گراش-لار، بلوار خلیج فارس، محدوده شرکت سایپا

۲- حدود ۵ کیلومتری جاده گراش- اوز، محدوده زندان

سه عامل اصلی در بروز تصادفات

تصادفات رانندگی معمولاً نه تنها باعث تلفات انسانی قابل توجهی می‌شود، بلکه خسارات اقتصادی قابل توجهی نیز به همراه دارد و جامعه از نظر روحی و روانی و جسمانی تحت تاثیر قرار می‌گیرد. تخلفات رانندگی همواره یکی از علل بروز حوادث ترافیکی در همه جوامع است. یکی از دلایل اصلی بالا بودن تخلفات رانندگی و تصادفات در کشور فرهنگ ترافیک است.

به طور کلی سه عامل در بروز تصادفات نقش دارند:

۱ – خودرو: نقص فنی معمولا وسیله را در برمی‌گیرد و احتمال بروز حوادث و تصادفات را افزایش می‌دهد؛ نقص‌هایی از جمله از کار افتادن ترمز، نقص در سیستم فرمان، نقص در موتور ماشین و از کار افتادن تایرها. همچنین خودروهای فرسوده، خودروهای بی‌کیفیت با نواقصی مانند نداشتن یا نقص کیسه هوا، نداشتن کمربند ایمنی مناسب و استاندارد، نداشتن ترمز ضد قفل یا کیفیت پایین بدنه و ستون‌های خودرو، قطعات بی‌کیفیت و غیر استاندارد و… از عوامل مربوط به خودرو است.

۲- جاده: وضعیت نامناسب ایمنی راه‌ها، لغزندگی جاده، ترافیک سنگین، ریزش کوه، چاله‌ها، پیچ‌ها و طراحی‌های غلط، نبود چراغ در جاده، شرایط آب و هوایی نامناسب را می‌توان از عوامل مربوط به جاده نام برد.

۳- خطای انسانی (راننده): سبقت غیر مجاز، سرعت غیر مجاز، نداشتن تمرکز کافی، مصرف برخی داروهای خواب‌آور و ضد افسردگی× مصرف مشروبات الکلی، رعایت نکردن فاصله مجاز، بی‌تجربگی رانندگان، تغییر مسیر ناگهانی و… تنها برخی از عوامل مربوط به خطای انسانی است. مهترین عامل تصادفات نیز خطای انسانی است.

لزوم پیشگیری از خطاها

می‌توان نتیجه گرفت که در یک حادثه تصادف، راننده در هر سه عامل دخیل است. در واقع او می‌تواند در بروز و یا پیشگیری از حادثه نقش مهمی داشته باشد و تا حدی عوامل مربوط به خودرو و جاده را کنترل نماید.

قبل از شروع سفر با خودرو، بررسی‌های لازم از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. مثل چکاپ فنی خودرو، سالم بودن لاستیک‌ها، تنظیم باد لاستیک‌ها، بررسی سیستم ترمز، کنترل مایعات و روغن‌ها، چک چراغ‌های جلو و عقب و برف‌پاک‌کن‌ها و …. همچنین برنامه‌ریزی مسیر، آگاهی از شرایط جوی و همراه داشتن لوازم ضروری مانند جعبه کمک‌های اولیه، ابزارهای مورد نیاز، از دیگر مواردی است که باید مد نظر قرار گیرد. با رعایت این نکات و انجام بررسی‌های پیش از سفر، می‌توان از بروز مشکلات ناخواسته در مسیر جلوگیری کرد و سفری ایمن و بدون دغدغه را تجربه نمود. توجه به جزئیات آماده‌سازی مناسب، کلید موفقیت در هر مسافرتی است.

نکات کلیدی و مهم بعد از وقوع تصادف

۱- آرامش و خونسردی خود و دیگر سرنشینان را حفظ کنید.

۲- در صورت آسیب‌دیدگی و مصدومیت، با اورژانس ۱۱۵ تماس بگیرید.

۳- به هیچ عنوان مصدوم را جابجا نکنید، مگر اینکه خطری مثل آتش‌سوزی و یا… فرد را تهدید کند.

۴- اگر مصدوم در خودرو حبس شده است و امکان دسترسی وجود ندارد، جهت رهاسازی با امداد جاده‌ای هلال احمر ۱۱۲ تماس بگیرید.

۵- با پلیس ۱۱۰ تماس بگیرید و وضعیت حادثه را گزارش دهید.

۶- ایمنی جاده را تا رسیدن نیروهای امدادی برقرار کنید.

۷- روشن کردن چراغ‌های اضطراری و استفاده از مثلث خطر برای هشدار دادن به سایر رانندگان را نیز در نظر بگیرید.