هفت‌برکه: در جلسه‌ای با عنوان مطالبه‌گری از سوی مجمع مطالبه‌گران شهرستان گراش که یکشنبه‌شب هجدهم آذر ۱۴۰۳ در مسجد صاحب‌الزمان برگزار شد، سوالاتی مطرح شد و شهردار نیز به بخشی از آنها پاسخ داد. بخش دوم این جلسه پاسخگویی مهندس حلیمی به سوالات بود. مهدی حلیمی که از خرداد ۱۴۰۱ سکان‌دار شهرداری گراش است کمتر سخنرانی عمومی داشته و شاید بتوان گفت این جلسه اولین محک جدی از پاسخگویی او به مردم است.

شهردار حلیمی در ابتدا و در پاسخ به بحث تامین نیروی شهرداری از اهمیت ارتقا درجه‌ی شهرداری در دوره‌ی او به هشت گفت و اضافه کرد: «دکتر دانشور و مهندس بیضایی صحبت‌های اصلی را در مورد عملکرد شورا و شهرداری ذکر کردند. خیلی از این پروژه‌ها اعلام نشد و صحبت‌های متفاوتی شد. ما خدمات ارزنده‌ای در این شهر برای مردم انجام دادیم. در اولین روز حضورم پیگیر موضوعی بودم که اعتبارات بیشتری به ما تعلق می‌گرفت. یکی اینکه درجه‌ی شهرداری بعد از دوازده سال به درجه هشت بردیم. اتفاق خوب این است که خدمت‌رسانی بیشتر مستلزم تامین نیروی انسانی بیشتر است. یکی از معضلات ما کمبود نیروی انسانی است. پنجاه پست سازمانی در اداره‌ی شهرداری خالی شده و می‌توانیم پنجاه نفر در پست‌های سازمانی اضافه کنیم و این به خاطر ارتقا درجه‌ی شهرداری است. در ادوار گذشته شهرداری را ظاهرا گل و بلبل می‌دیدند و نیروی انسانی را نمی‌دیدند. در زمان بنده و شورا این مهم را پیگیری کردیم و نامه زدیم برای افزایش نیرو چون تامین نیرو یکی از معضلات ما است.»

140309 MatalebehGari 2

درآمد پایدار و شفاف‌سازی

سوال مطرح شده در این بخش این بود که با توجه به منابع درآمد سنتی شهرداری چه منابع جدید دیگری در این زمینه افزوده شده و چه اقداماتی صورت گرفته است؟ چگونه می‌توان اطمینان حاصل کرد که منابع مالی شهرداری به صورت کارآمد و شفاف هزینه می‌شود و آیا سامانه‌ای برای شفاف‌سازی برای شهروندان طراحی شده است؟

مهندس حلیمی در مورد شفاف‌سازی عملکرد شهرداری و پاسخگویی به ابهامات مردمی هم از عملکرد پرسنل خودش و شورای حاضر دفاع کرد و گفت: «موضوع مهم‌تر شفاف‌سازی است. یکی از کارهای مهم ما شفاف‌سازی بوده است و اگر نباشد حق دارید گلایه کنید. به قاطعیت عرض می‌کنم شهرداری و شورای ششم پاک‌ترین و سالم‌ترین مجموعه‌ی شهرداری و شورا بودند. ما باغات را تفکیک نکردیم اگرچه می‌توانستیم. توازن در انجام پروژه‌ها داشتیم. کسی نیست بگوید در محله‌ای کار نشده. هر کدام از اعضا نسبت به محله‌ی خودشان اصراری نداشتند و به محلات دیگر اهمیت می‌دادند. از سلامت اداره‌ی شهرداری و مدیریت و اعضای شورا یکی اینکه امروز ۲۰۰ قطعه برای شهرداری‌ آماده کرده‌ایم و در آینده شهرداران می‌توانند بی‌دغدغه استفاده کنند. همین زمین‌ها در بحث سرمایه‌گذاری و اجاره‌نشینی می‌تواند استفاده شود. تعداد کثیری از چک‌هایی که برخی از شهروندان به شهرداری داده بودند اما در حساب مالی شهرداری نبود و بعد از ده دوازده سال با پیگیری ما وصول شد و الان هم صدور چک به روز است. سامانه‌ی ستاد پروژه‌ی عمرانی راه‌اندازی کردیم و شفافیت از این واضح‌تر نیست وقتی مزایده‌ای می‌خواهد برگزار شود دست هر کسی بخواهد تخلف کند را کوتاه کردیم. این سامانه خودش بر اساس اولویت‌ها و شرایط مناقصه و بهترین قیمت پایه است. ارائه‌ی گزارش ماهانه در درآمد و هزینه و گزارش شش ماهه به شورا و استانداری دادیم و در یکی از روزنامه‌های کثیرالانتشار اعلام شده. پرداخت مطالبات پیمانکاران از گذشته تا امروز را پرداخت کرده‌ایم.»

حلیمی به افزایش بودجه‌ی شهرداری در دوره‌ی خودش اشاره کرد و افزود: «آیا در ادوار گذشته هم پول بوده؟ به پاک بودن پرسنل بنده و شفاف بودن کار من است. چرا بودجه‌ی شهرداری در ادوار گذشته یک تا دو میلیارد سالانه افزایش داشت. در این دو سال که خدمت شما هستم بودجه از ۳۰ میلیارد به ۲۳۰ میلیارد رساندم چون از بسیاری از اتفاقات در شهرداری جلوگیری شده. پاک بودن نیروهای ما و تلاش اعضای شورا. اگر تعامل اعضای شورا نبود ما موفق نمی‌شدیم.»

افزایش تجاری‌سازی، مشارکت مردم و سرمایه‌گذاری در پروژه‌ها، تامین پارکینگ

حلیمی در این بخش از تامین زمین برای احداث پارکینگ در پشت زورخانه خبر داد و گفت: «تامین پارکینگ یکی از معضلات ما است. این اتفاق به دست شهرداری و شورای کنونی به وجود نیامده و از گذشته بوده و گریبان‌گیر ما شده. پارکینگی که در گلزار شهدا احداث شده ۲۵۰ ماشین جای پارک دارد و و اگرچه ربطی به شهر ندارد اما نیاز شهر بود. پارکینگ حاشیه‌ای بلوار سپاه که ناچارا بود و اگر زمین بود قطعا تامین می‌کردیم. ساخت پارکینگ پیرپنهان. امروز طبق اسناد مالی یک میلیارد و چهارصد میلیون تومان برای محوطه‌ی گلزار هزینه شده. شاید توقع این باشد که برای خود گلزار هم هزینه شود و حتما انجام می‌شود و وظیفه‌ی ما است و کاری که ضروری است به پیمانکار می‌دهیم انجام شود. در مورد پارکینگ گفتیم اگر زمینی است به ما بگویید و جلسات متعددی با اشخاص داشتیم ولی آیا قانون به من اجازه می‌دهد زمینی را با قیمت بالاتر از عرف بازار بخریم؟ زمین آقای محسنی که خانه و حدود ششصد متر است برای تامین پارکینگ در پشت زورخانه در نظر گرفته شده و فقط به تفاهم‌نامه نیاز است.»

او افزود: «بحث خیابان‌ها دو مشکل دارد و مالکین بیایند پای تفاهم یا با تهاتر و معاوضه‌ی زمین که باید در محدوده‌ی خدماتی ما باشد. کاهش ترافیک که پیگیر هستیم پارکینگ ایجاد شود. مجتمع طلا چرا نمی‌روید از ادارات مربوطه بخواهید به شهرداری واگذار کند. هر اداره‌ای لازم بود مراجعه کردیم تا اداره‌ی ثبت را تخلیه کنند برای پارکینگ که تاکنون موفق نشدیم.» و با دفاع از عملکرد شهرداری اضافه کرد: «کاش زمان اجازه می‌داد که تک تک زیرساخت‌ها را توضیح دهیم و اینکه چه زیرساخت‌هایی ایجاد شده. ما در طرح تفصیلی تعدادی از زمین‌ها را برای پارکینگ اختصاص دادیم تا برای آینده مشکل نباشد. عقب‌ماندگی نبوده و ما تمام تلاش‌مان را کردیم و من با اسناد و مدارک آمده‌ام. تنها شهرداری هستم که در روزهای اول درخواست برای اجرای پروژه‌ها دادم. اول فروردین امسال نامه زدم به شورا برای اجرای پروژه‌ها. عقب‌ماندگی کار مقصر بنده نیستم. برای گلزار شهدا هزینه خواهیم کرد.»

او در مورد سند زمین شهرداری هم گفت: «در بحث تجاری‌سازی، چرا بعد از ۵۰ سال در سال ۱۴۰۱ متوجه شدیم زمین شهرداری و مغازه‌های کنار آن موتوری آن سند به نام اداره‌ی راه و شهرسازی است؟ چون یکی از دغدغه‌های ما ساخت واحدهای تجاری مورد نیاز مردم مانند بازارچه است. هم سرمایه‌گذار آوردیم و هم خودمان ورود کردیم. اول قبل از هرگونه هزینه‌کردی باید احراز مالکیت انجام شود چون در صورتی که احراز نشود هزینه‌های میلیاردی می‌شود و بعدها مشکل ایجاد می‌شود. بر همین اساس اسناد زمین‌ها را پیگیری کردیم و آوردند و اسناد به نام راه و شهرسازی بود. چرا ادوار گذشته واقعا چشم‌پوشی کردند؟ در صورتی که تفاهم‌نامه پیدا کردم که این زمین شهرداری شخص آقای امین و شرکایش به شهرداری داده‌اند در قبال سهم زمین‌شان. در پروسه‌های دادگاه هستیم و اگر به نتیجه برسیم بزرگ‌ترین پروژه‌ای که می‌شود در محدوده‌ی این قسمت شهر ساخت همین است و اول باید مالکیتش احراز شود.»

حلیمی در مورد تغییر کاربری و تجاری‌سازی بخشی از پارک شهر گفت: «بعدی مسئله‌ی پارک شهر است. گرفتن زمین و تبدیل آن به تجاری مستلزم این است که سندش به نام شهرداری باشد. من نامه به اداره راه و شهرسازی و هم دفتر فنی شیراز زدم برای تغییر کاربری همان قسمت جلو که تجاری بشود و بزرگ‌ترین تجاری هم پیش‌بینی کرده بودیم و سرمایه‌گذار هم پای کار بود ولی چون زمین‌های پارکینگ در سطح شهر مالکیتش به شهرداری نمی‌دهند و فقط به عنوان بهره‌بردار آن هم به در فضای سبز. هرگونه تغییر کاربری در پارک‌ها ممنوع کرده‌اند و به ما اجازه نمی‌دهند و بر همین اساس گفتند اگر قرار است تجاری شود خودمان تجاری می‌کنیم چرا شما تجاری کنید. اگر مطالبه‌گران عزیز می‌توانند بسم‌االله و بنده هم همراهی می‌کنم. زمین را در اختیار ما بگذارید برای ساخت تجاری‌سازی.»

راه‌ها و شریان‌های اصلی و تقویت رینگ‌های شهری

در پاسخ به این بحث شهردار گفت مشکل اصلی تفاهم با مالکین است و افزود: «بحث شریان‌ها وظیفه‌ی قانونی ما است. ما همین بلوار صیاد شیرازی از بدو بازدیدم همه‌ی خواسته‌های شهروندی که زمینش باغی است همه‌ی خواسته‌های قانونی‌اش را اجابت کردم برای اتصال شریان‌ها. بعد از همه‌ی تلاش‌ها، جلسات و همکاری‌ها اخیرا که نزدیک به تفاهم بودیم چند نفر از اقوام آن فرد آمدند و گفتند ما مالک آن زمین هستیم. برای تملک و تعریض خیابان واقعا راضی کردن شهروندان سخت است. قانون این است که کارشناس دادگستری ارزیابی می‌کند. خواسته‌ها بعضا قانونی نیست و نشده و این مستلزم این است که شهروندان با ما همکاری داشته باشند. خیابان شهیدان محقق خواسته‌ی بیست ساله‌ی خیلی‌ها بود و اخیرا با اداره‌ی آموزش و پرورش برای ادامه‌ی همین خیابان داریم به تفاهم می‌رسیم. بلوار امام حسین در دستور کار است و در سامانه‌ی ستاد گذاشته شده و به زودی پیمانکارش مشخص می‌شود. بلوار امام حسین را به بلوار شهیدان بهمنی وصل کنیم و ادامه‌ی خیابان فلسطین و اجرای میدان به سمت کشتارگاه که به کمربندی می‌رسد. کمربندی در ادوار گذشته سال ۹۷-۹۸ قراردادش بسته شده و پیمانکار مشغول به کار شده. در زمان شهردار وقت دستور کتبی فسخ قرارداد داده شده. ما پیمانکار را آوردیم و قیمت عالی بود. گفتیم با همان قرارداد قبلی برای ما کار کنید و پذیرفت اما به دلایل قانونی محقق نشد. بخشی از کمربندی همین یک لاین کمربندی هشتاد میلیارد برآورد شده و قول می‌دهیم در سال آتی این پروژه‌ی کمربندی استارت بخورد. خیابان شهیدان عظیمی به بلورا شهیدان خوشبخت وصل می‌شود. مکان‌های دیگر در تعریض موثر است. لطف کنید و مالکین آن را بیاورید و در حد قانونی تفاهم می‌کنیم. به شهرهای همجوار هم سری بزنید و ببینید در این دو سال و نیم کارهایی که انجام شده چقدر زیاد است.»

تقویت نیروی انسانی بومی در بدنه‌ی شهرداری

مهندس حلیمی در پاسخ به این پرسش گفت هدف کار است و بومی و غیربومی فرقی ندارد و گفت: «نبود نیروی کافی معضل شده. بحث بومی بودن پرسنل شهرداری. شهرداری گراش افتخار ما این است که هم بومی و غیربومی باشد. فرق نمی‌کند هدف کار کردن است و البته اولویت ما و شورا بومی بوده است. تمام مسئولین حال حاضر شهرداری گراشی هستند و نام می‌برم و در زمان بنده سمت‌های اصلی دریافت کردند. آقای سید جواد معصومی در واحد آتش‌نشانی بود و شد مسئول واحد شهرداری. کارپردازی و مسئول خرید آقای امانی. آقای صمیمی مسئول موتوری که مسئول مواظبت و هزینه‌کرد ماشین‌آلات شهرداری است. واحد فضای سبز و خدمات شهری آقای مولایی، سی ان جی آقای امانی. مسئول قراردادها آقای صمیمی. دبیرخانه و حسابداری. کمیسیون ۷۷. البته شهرسازی و عمران تخصصی بچه‌های گراش نیستند.»

امور فرهنگی

خرید کتاب نویسندگان و آموزش‌های مختلف در سطح مدارس به گفته‌ی حلیمی از اقدامات فرهنگی موثر شهرداری و شورا بوده است و افزود: «در بحث فرهنگی ما واحدی به نام فرهنگی و ورزشی در شهرداری نداشتیم و در همین دوره شورای ششم راه‌اندازی کردیم. قریب صد کار فرهنگی انجام شده. شاید بسیاری از آن مد نظر عزیزان نبوده و خیلی‌ها هم بوده. آقای غلامی مسئول آن هستند. دو کتاب خریداری کردیم. یکی «از این شهر می‌روم…» که یک جوان گراشی آن را نوشته بود و ما خریدیم و توزیع کردیم تا او را تشویق کنیم . کتاب بعدی «نماز» که خریداری کردیم و در نمازجمعه توزیع کردیم و مسابقه داشتیم و جوایزی دادیم. راه‌اندازی ایستگاه کتاب. آموزش پسماند و مسائل آن. آموزش مدارس در اطفای حریق. بنرهای زیادی برای عکس شهدا برای هر قاب عکس با معاونت سپاه و سردار کوشکی که قابهایی طراحی شده و به خانواده‌ها اهدا می‌شود.»

ماده‌ی ۱۷ و ۱۸ و تعاونی مسکن شهرداری و فرمانداری

یکی از حاضرین در این بخش بحث سهم سرانه خدمات، ساخت و سازهای بی‌ضابطه و تعاونی مسکن شهرداری را مطرح کرد و گفت: «بحثی به نام تفکیکی‌ها وجود دارد که یک سهمی لحاظ شده به عنوان سهم سرانه خدمات که بین شهروندان جا افتاده به عنوان سهم شهرداری. در صورتی که این سهم متعلق به شهروندان و عامه‌ی مردم است. شورا و شهرداری در مورد سهم خدماتی که برای استفاده‌ی عموم مردم باید در نظر گرفته شود چه کاری انجام داده‌اند؟ افزودن یک کلانتری دیگر و یا احداث اورژانس می‌تواند از کنار این سهم سرانه خدمات باشد. سهم خدمات آینده‌ی شهر است و اگر لحاظ نشود فردا شهر به بن‌بست می‌خورد. موضوع دوم بحث ساخت و سازها است که برخی ضوابط شهرسازی رعایت می‌شود و برخی نه. برخی به کمیسیون ماده‌ی پنج می‌روند و برخی نه. موضوع آخر تعاونی مسکن شهرداری که مشخص شود بر اساس چه معیاری تشکیل شده و اعضای آن چه کسانی هستند و قرار است زمین‌ها بر چه اساس به آنها تعلق بگیرد؟»

حلیمی درباره‌ی ماده‌ی ۱۷ و ۱۸ و تعاونی مسکن شهرداری گفت: «ماده‌ی ۱۶ و ۱۷ اصلا در بحث فرهنگی نیست و یک کار خدماتی و کمک به افراد بی‌بضاعت است و تعداد زیادی کمک کرده‌ایم. بحث درآمد پایدار و مشارکت شهروندان و درخواست به اداره‌ی اوقاف داده‌ایم و گفتیم هزار متر زمین شما که تقریبا متروکه است به تجاری تغییر دادیم. ساخت از ما زمین از شما و در قالب درآمدهای پایدار است اما باید اداره‌ی اوقاف موافق باشد و ما ساختمان تجاری هزار متری جلوی بلوار معلم در زمین استادیوم احداث کنیم. ساختمان‌هایی که ضوابط رعایت نشده را به ما اعلام کنید و من آقای غلامی مسئول واحد شهرسازی را می‌خواهم تا همین جا جواب شما را بدهد چون ما واقعا سعی کردیم دست خیلی از دلالان را در شهرداری کوتاه کنیم و حق و حقوق شهروندانی که توانایی مالی کمتری دارند ضایع نشود. تعاونی مسکن شهرداری و فرمانداری که یک مجموعه است که افراد از مجموعه از شهرداری و فرمانداری هیچ دخالتی در تامین و واگذاری زمین داشته باشند. تعاونی مسکن پنج نفر اعضا هستند و تعدادی از شهرداری و تعدادی هم از فرمانداری هستند. زیر مجموعه اداره‌ی کار است و ربطی به شهرداری و شورا ندارد و هیچ کدام زمینی به آنها تعلق نگرفته و شما هم اگر می‌خواستید می‌توانستید و الان هم می‌توانید به هیئت مدیره مراجعه کنید و عضو شوید.»

پارک بانوان جدید و قدیم و بازارچه میوه و تره‌بار

مهندس حلیمی درباره‌ی تغییر مکان پارک بانوان و بازارچه میوه و تره‌بار گفت: «پارک بانوان یک سری اشتباهات بود و تمهیداتی دیده نشده بود و بر همان اساس پارک بانوان اجرایی نبود و اشراف کامل داشت. ما پارک بانوان را به پارک شهر انتقال دادیم و مبلغی هم تامین اعتبار و طراحی هم انجام شده و چون هزینه‌اش سوخت نشود قرار بر دیوارکشی است و مهندس فیروزی بیایند و خرید دیوارهای پیش‌ساخته شکیل و قشنگ که اینجا نیست و از شهرهای دیگر خریداری شود.»

او در مورد استفاده از زمین کنار پارک برای بازارچه‌ی میوه و تره بار هم گفت: «این زمین در حال حاضر یک پارک بوده و در جوار همین پارک زمینی است و مهندس اسدی در سامانه گذاشته‌اند و با تایید پیمانکار اجرا شود. دکتر دانشور پیگیری کردند و طراحی انجام دادند و در اختیار ما قرار دادند برای اجرا. در محل پارک بانوان قبلی نیاز امروز مردم ما تامین بازارچه میوه و تره‌بار است. رها شده و بتوانیم از این استفاده کنیم. برای تامین زمین و بازارچه اصلی هم پیگیر هستیم و این محل موقت است. شکایات شهروندان است و نابسامانی در خیابان گلزار شهدا به وجود آمده و حق دارند و فعلا همان محل بازارچه میوه و تره‌بار است.»