کتاب «فرهنگ عامه مردم منطقه لارستان» نوشته دکتر ساره شهپر
فیشور : فرهنگ عامه یا فولکلور بخشی از علم انسان شناسی و مردم شناسی است که به بررسی آداب و رسوم مردم می پردازد. آئین های مذهبی و ملی در خرده فرهنگ ها نشان از توجه به هویت هر مرز و بومی است. چند سالی است که بحث زبان و مردم شناسی منطقه با رویکرد همگرایی در منطقه جنبشی ایجاد نموده که اگر برنامه ریزان فرهنگی منطقه لارستان کهن به درستی از آن بهره ببرند بسیاری از نگرانی های برخاسته از جدایی مرزهای سیاسی مرتفع خواهد شد و چونان گدشته دیاری کهن با دل سپردن به هویت دینی و ملی خود دلگرم از پشتیبانی هویت قومی خود خواهند بود.
“فرهنگ عامه مردم منطقه لارستان” جدیدترین و شاید بتوان گفت اولین کتابی است که بصورت تخصصی به حوزه فرهنگ فولکلور منطقه پرداخته است. دکتر ساره شهپر که اخیرا رساله دکتری خود را در حوزه مردم شناسی به اتمام رسانیده در خصوص این کتاب میگوید: کتاب اخیر تحت عنوان “فرهنگ عامه مردم منطقه لارستان”که با همکاری دوستان بسیار خوب و نزدیک از همین خطه رقم خورده و جمع آوری شده و به محضر شما رسیده است در واقع یک مجموعه کلی از عقاید و آداب و رسوم و فرهنگ کهن مردم این خطه عزیز می باشد .از انجا که احساس کردم زمینه مطالعاتی من به فولکلور منطقه بسیار نزدیک است و به این دلیل که در این بوم زیسته ام و به گونه ای عرق آن را دارم و حس کردم چقدر زمینه های بکر فرهنگ کهن آن مهجور مانده است تصمیم قاطع گرفتم که دین خود را به گونه ای بر این خاک ادا کنم.
این بود که دست بر قلم شدم و با مرور بر کارهای پیشین که دوستان ارجمند انجام داده بودند، دریافتم که بیشترین زمینه های کاری در حیطه تاریخ و جغرافیا و شعر و ادبیات کهن منطقه صورت گرفته است و در زمینه فولکلور کارهای به صورت اندک بسیار پراکنده گه گاه در نشریات محلی به چشم می خورد .بر همین اساس تصمیم به انجام کاری بنیادی گرفتم. با تحقیق و بررسی منطقه و با توجه به وسعت و پراکندگی آن چه به لحاظ جمعیتی و چه نژاد و مذهب و جغرافیا ، آن را به چهار بخش شمال و جنوب و شرق و غرب تقسیم کرده با مرکزیت لار و نیز به طوایف ترک و فارس و مذهب شیعه و سنی و وجب به وجب آن را ماهها با همکاری دوستان خوبم، خانم تاجی گشته ایم و پیرترین افراد هر منطقه را که مطلع شده بودیم در زمینه مورد نظر دانش کهن در سینه دارند سر زده ایم و ساعتها با آنها به گفتگو نشسته ایم واین کار حول و حوش شش ماه به طول انجامیده است و پس از ان نوارهای ضبط شده را پیاده و تایپ و ویراستاری کرده و به کم و زیاد مطالب پرداخته ایم. کتابی که در دست شماست حاصل دو سال تلاش بی وقفه اینجاب است که امیدوارم با تمام کاستی هایش مقبول نظر مردم خوب سرزمینم واقع گردد.
کار در سیزده بخش به بررسی آییین نکاح و زایش و تدفین و طب سنتی دام و طیور ، اعتقادات خاص مردم منطقه به موجودات وهمی و روزهای خاص و رنگ های خاص و نیز درختان و گیاهان و سنگ ها و امکان مقدس و پرندگان و حیوانات خاص و هر آنچه که ردپایی قدیمی از سنت و خرافه و اعتقادات کهن مردم پاک دل قدیم بر چشم می خورد ، پرداخته شده است. در بخش هایی از آن نیز به کشاورزی و دامپروری منطقه به شیوه سنتی و اعتقاداتی که برای نزول و یا قطع باران در گذشته بین مردم رایج بوده است ، اشاره شده است. فصل هایی از آن نیز به بررسی آیین های رفع چشم زخم و انواع بیماری های که انسان و حیوان را در گذشته که علم و تکنولوژی به شکل امروز نبوده ، مورد تهدید قرار می داده است و چگونگی رفع آنها توسط باورهای عامیانه پرداخته است .با شد که ثبت این اعتقادات و باورها آنها را به عنوان گنجینه ای ماندگار برای این مردمان پاک تر از آب حفظ نماید.
مدیر گروه مطالعات فرهنگی رادیو فرهنگ
سردبیر نشریه افسانه ویِژه گراش
شاعر، پژوهشگر فرهنگ عامه، تاریخ و ادبیات در جنوب فارس
مدیر انتشارات همسایه
مدیرعامل موسسه فرهنگی هفت برکه
f....f
۲۱ خرداد ۱۳۹۲
اگه بخوان فقط با تبلیغات لار رو معروفش بکنن.همچین رو جلد کتاب بزرگ نوشته لارستان انگار مردم کور تشریف دارن
احمد
۲۰ خرداد ۱۳۹۲
افرین به دکتر شهپر در تهیه این مجموعه
افرین به گریشنا با این اطلاع رسانی .
مبارک مردم فرهنگ دوست منطقه
f....f
۲۰ خرداد ۱۳۹۲
فک نکنم زیاد مهم باشه
نوجووان
۲۰ خرداد ۱۳۹۲
یه انتشار رسیده؟