مرکز مشاوره ژنتیک دکتر دلاوری از چهارم خرداد ۹۲ در ابتدای بلوار سرداران، ساختمان شیرشمسی شروع به کار کرد.
زمان مراجعه به این مرکز هر روز صبح (به جر دوشنبهها و چهارشنبهها) از ساعت ۱۰ الی ۲، و هر روز عصر از ساعت ۵ تا ۸ است.
دکتر دلاوری در مطلبی که برای سایت گریشنا فرستاده است، توضیحاتی درباره مشاوره ژنتیک ارائه کرده است که میخوانید.
مشاوره ی ژنتیک چیست؟
مشاوره ی ژنتیک گامی مؤثر در کم کردن معلولیت هاست . پیشگیری از اختلالات ژنتیک و مادرزادی جنبه های مختلفی را در بر می گیرد که «مشاوره ی ژنتیک» هسته ی اصلی و بخش مهم این خدمات را تشکیل می دهد. مشاوره ژنتیک با بالا بردن سطح اطلاعات و آگاهی مردم، نقش مؤثری را در پیشگیری از بروز معلولیت های ژنتیکی و مادرزادی به عهده دارد.
مرکز مشاوره ی ژنتیک :
مرکزی است که در آن خدمات مشاوره ی ژنتیک با حضور پزشک متخصص که دوره ی آموزشی مشاوره ی ژنتیک سازمان بهزیستی کشور را گذرانیده است، ارائه می شود. در صورت نیاز به انجام دادن آزمایش های تخصصی مراجعین را به آزمایشگاه های معتبر معرفی می کنند تا پس از آماده شدن جواب آزمایش های درخواستی توصیه های لازم و نهایی توسط مشاور ژنتیک مرکز به مراجعین ارائه شود.
چه کسانی نیاز به انجام مشاوره ی ژنتیک دارند؟
در این موارد، افراد، زوجین یا خانواده ها از مشاوره ی ژنتیک استفاده می کنند:
- نگرانی از خطر بروز مکرر یک بیماری فامیلی
- ازدواج فامیلی
- سابقه ی عقب ماندگی ذهنی در خانواده یا بستگان نزدیک
- نقص های متعدد مادرزادی
- کوتولگی و اختلال رشد
- سابقه ی اختلالات سوخت و ساز مواد در افراد خانواده، مانند بیماری فنیل کتونوری
- شکل و قیافه ی غیرطبیعی
- ناشنوایی
- ابهام تناسلی، اختلال در بلوغ
- نازایی، سقط های مکرر، مرده زایی
- حاملگی در سنین بیش از ۳۵ سال
- رویارویی با عوامل محیطی ناهنجاری زا در دوران بارداری، مانند اشعه، دارو، مواد شیمیایی و عوامل عفونی
- اختلالات عصبی- عضلانی و بیماری های عصبی مزمن و پیشرونده
- سرطان، دیابت، بیماری های قلبی و …
- کسب اطمینان از ناقل نبودن یک بیماری ژنتیکی شایع در جمعیت (مثل تالاسمی، هموفیلی، کم خونی داسی شکل و …)
- زنان بارداری که نتیجه ی سونوگرافی یا غربالگری و آزمایش قبل از تولد درآنان افزایش خطر نقص ها یا عوارض را نشان می دهد.
- زنانی که دوست دارند درباره آزمایش ها و بررسی های دوران بارداری، بیشتر بدانند.
- تشخیص، تقاضا و احساس نیاز فرد برای انجام مشاوره
بهترین زمان برای انجام مشاوره ژنتیک و مراحل انجام یک مشاور ی ژنتیک:
بهترین زمان انجام مشاوره ی ژنتیک قبل از ازدواج است، ولی قبل از بارداری، در دوران بارداری و پس از تولد اولین فرزند ناهنجار هم می توان برای انجام مشاوره ی ژنتیک مراجعه کرد.
زمانی که شما برای انجام مشاور ی ژنتیک مراجعه می کنید، درباره ی تمام نگرانیهای خود و بیماری های ارثی- ژنتیکی که در شجره نامه شما وجود دارد، بحث می کنید. این موارد شامل خطر تکرار بیماری ژنتیک در شما، حاملگی شما، فرزندان شما یا سایر افراد خانواده می شود.
بطور مشخص یک جلسه مشاوره ژنتیک شامل:
- بحث در مورد علت مراجعه جهت انجام مشاوره ی ژنتیک
- بحث در مورد تاریخچه ی پزشکی، خانوادگی و بارداری فرد مراجعه کننده
- توضیح خطرهای مشخص شده در روند انجام دادن مشاوره ی ژنتیک
- بحث درباره روش های بررسی ژنتیکی موجود، مزایا، محدودیت ها و خطرهای این روش ها و مشخص نمودن اینکه چه روش بررسی و یا آزمایشگاهی ممکن است، برای فرد مراجعه کننده مناسب باشد.
- هماهنگی برای انجام بررسی لازم و پی گیری جواب بررسی های انجام شده
- در اختیار قرار دادن آموزش های لازم، معرفی جهت اقدامات حمایتی مورد نیاز یا معرفی به سایر پزشکان متخصص
جهت درمان های مورد نیاز چگونه باید برای انجام دادن مشاوره ی ژنتیک آماده شد؟
- گرفتن وقت از مرکز مشاوره ی ژنتیک
- جمع آوری اطلاعات در مورد سلامت اعضای فامیل شامل، جزئیات آن در مورد بیماری های خانواده های مادر و پدر.
- جمع آوری اطلاعات در مورد ازدواج های فامیلی انجام شده در خانواده های پدر و مادر و سایر اعضای فامیل.
- سؤال از اعضای خانواده در مورد بیماری های احتمالی موجود در خانواده و فامیل از جمله موارد مبتلا به عقب ماندگی ذهنی، نقص های هنگام تولد، ناتوانیها، سقط های مکرر، مرده زایی، بیماری های شدید دوران کودکی یا سرطان
- به همراه بردن کپی مدارک پزشکی، نتایج آزمایشگاهی یا بررسی های ژنتیکی انجام شده ی قبلی بر روی هر یک از اعضای خانواده یا فامیل با یک بیماری شناخته شده ی ژنتیکی که می تواند در زمان مراجعه جهت انجام مشاوره ی ژنتیک کمک کننده باشد.
- لیستی از کلیه سؤال هایی که در مورد نگرانی های فرد مراجعه کننده تهیه شده است.
- پرداخت تعرفه (هزینه ها طبق تعرفه دریافت می شود مگر برای اشخاص تحت پوشش سازمان)
يك منصف
۲۰ خرداد ۱۳۹۲
من تعجب میکنم از این اقا یا خانم outlaw که قریب به یقین از فارغ التحصیلان عزیز رشته های پیرامون پزشکی یا علوم پایه پزشکی هستند . کل هدف ایشان از این تحلیل ظاهرا این بود که چرا مجوز تاسیس مرکز مشاوره ژنتیک صرفا به پزشک ، یعنی فردی که حداقل دارای مدرک دکترای پزشکی – اعم از عمومی و متخصص – است اعطا میگردد . همان مشکلی که کارشناسان ارشد علوم دارویی با داروسازان دارند ، کارشناسان رادیولوژی و علوم آزمایشگاهی با رادیولوژیستها و پاتولوژیستها دارند و اخیرا لیسانسه های فیزیوتراپ نیز همین چالش را با متخصصین توانبخشی پیدا کرده اند . شاید پاسخ تمام این دوگانگی ها در پزشک بودن پزشکان باشد . حسب قانون ، معاینه و تشخیص بیماری ، فقط و فقط با پزشک میباشد و سایر افراد غیر پزشک قانونا و شرعا حتی اجازه ندارند به بیمار دست بزنند چه برسد به اینکه معاینه کنند یا تشخیص دهند چرا که این کار جرم بوده و قابل پیگیری است .
دوست عزیز outlaw صرفا بدلیل ناکامی صنفی اجازه ندارید کار ارزشمند دکتر دلاوری عزیز که با جان و دل در خدمت بیماران این شهر بوده را زیر سوال ببرید . اگر چه مبانی تئوری و تکنیکهای جدید ژنتیکی نقشی بسیار مهم در تشخیص بیماریهای ژنتیکی دارند اما گرفتن شرح حال ، رسم شجره نامه و معاینه های فیزیکی ، مهمترین عوامل در تشخیص سریع و بهنگام همه این بیماریها هستند که جملگی اهمیت تشخیص و نقش تعیین کننده پزشک را نشان میدهند . در مرکز مشاوره روندی باید طی شود روشهایی اعمال میشود که مشاور ژنتیک باید خود پزشک باشد تا به تشخیص بسیاری از اختلالات ماذرزادی بیانجامد . آیا فکر میکنید Phd ژنتیک که یک دوره دو ساله یا سه ساله مبانی تئوری ژنتیک را گذرانده است با پزشکی که لااقل یازده سال از عمرش را در بالینی سپری کرده است در نشانه شناسی و تشخیص فرضا دیس مورفی ها و سندرومهای ژنتیکی برابرند؟!
توصیه میکنم به این دوست عزیز که بدون اینکه بخواهیم در کار دیکری دخالت کنیم اجازه دهیم هر کس سر جای خود باشد .
outlaw
۱۸ خرداد ۱۳۹۲
راه افتادن همچین مرکزی مایه ی مسرت است! هر چند به عمق قضیه که نگاه میکنیم دردمان میگیرد که متخصص یعنی کسی که آموزش دانشگاهی آکادمیک رشته ای را دیده، تز گذرانده و دوره های بالینی مربوطه را گذرانده نه پزشکان، پرستاران و فزیشن هایی که صرفا با یک دوره ی ۶ ماهه آن هم از نهادی نه چندان متخصص (که البته بدبختانه/خوشبختانه تنها نهاد متولی این امر در مملکت ماست) پا در عرصه ای همچون مشاوره ی ژنتیک می گذارند.
باز گلی به جمال دکتر دلاوری که توانست پای این مرکز را به گراش ما هم باز کند، انشالله که گرهی از مشکلات همشهریها را باز کند این مرکز..
کریم
۱۹ خرداد ۱۳۹۲
باید بدانیم که بحث ژنتیک وبیماریهای ان از مباحث درسی رشته کودکان است و هدف در مشاوره ژنتیک همانگونه که از نامش پیداست ارائه تمام توانایی های متخصص ژنتیک نیست که شامل انجام تمامی ازمایشات و حتی ورود در بحثهایی صرفا تحقیقاتی و بدون کاربرد بالینی است .مشاور ژنتیک پس از بررسیهای ابتدایی از انجام ازمایشات توسط متخصصین ژنتیک بهره برداری می کند . در هر صورت بهتر است مقاله فوق دوباره خوانده شود و اهداف ان مرور و محدوده های عملکرد نیز دقت شود و انتظارات منطقی شود . بنده اگر در شهرستانی زندگی میکردم که ۹۰۰ مورد انسان معلول مادرزادی در ان بود هرگز با علامت تعجب ارائه خدماتی که ممکن است به افراد کمک کند را مورد تمسخر قرار نمی دادم .در هر صورت شما اگر تواناترید بسم الله این گوی و این میدان . کنار نایستید و بگویید لنگش کن !!!!!!! ماهم اگر مشکل داشتیم به شما مراجعه می کنیم .
outlaw
۱۹ خرداد ۱۳۹۲
همشهری عزیز، منظور من تمسخر باز شدن همچین مرکزی تو گراش نبود کما این که آخر حرفم هم از دکتر دلاوری قدردانی کردم، منظور سیستم غلطت متولی بهداشت در کشور ماست، درسته بچه های پزشکی ۶ واحد ژنتیک پاس میکنن متخصص های اطفال هم بیماریهای ژنتیک رو می شناسن اما وقتی حرف از مشاوره ی ژنتیک میزنیم با اون اهمیتی که هم شما میدونین هم من، ما متخصص ژنتیک میخوایم برای این امر، یعنی کسی که اصول مولکولی وراثت رو خونده باشه. محض اطلاع شما وزارت علوم متخصص های خوبی تربیت کرده که تو این شهرهای دوربرخودمون هم هستن با این حال وزارت بهداشت به اینها حتی با مدرک دکتری وزارت علوم مجوز آزمایشگاه و حتی مشاوره نمی ده! جالبه بدونین که بچه های ارشد ژنتیک علوم رو هم واسه PhD ژنتیک پزشکی( ژنتیک وزارت بهداشت) قبول نمی کنه! با این شرایط وزارت بهداشت حتی نیومده مشاوره ی ژنتیک رو محدود کنه به کسی که دکتری ژنتیک پزشکی بهداشت رو داره و بچه های مامایی، پرستاری، علوم آزمایشگاهی و متخصص ها به راحتی می تونن با گزروندن یه دوره دفتر مشاوره بزنن. قبول کنین که تخصص کسی که ۸ سال ژنتیک خونده با یکی که دوره ی ۶ماهه گذرونده بیشتره. من اصلا قصد توهین به شخص خاصی رو نداشتم و اگه همچین تصوری پیش اومده صمیمانه عذر می خوام
برای اطلاع شما عرض میکنم کشوری مثل انگلیس که یکی از پیشقراولان عرصه مشاوره ژنتیکه، برای دادن مجوز مشاوره PhD 6ساله میگیره! معلومه که کیفیت کارش هم بهتره. تازه تنها MD-PhD ها رو قبول میکنه یعنی پزشکهایی که بعد از طی کردن دوره پزشکی مجددا آموزش آکادمیک(ارشد-دکتری) ژنتیک مولکولی رو دیدن(مقایسه با دوره ی بهزیستی). اهمیت آموزش رو دست کم نگیرید.