نماد سایت هفت‌برکه – گریشنا

تعیین جریمه برای ریختن زباله در تنگ آب + تکمیل خبر

هفت‌برکه (گریشنا): شورای فرهنگ عمومی شهرستان گراش در جلسه‌ای فوق‌العاده برای ریختن زباله در محدوده‌ی تنگ آب جریمه تعیین کرد.

به گزارش هفت‌برکه، این تصمیم در سیزدهمین جلسه‌ی شورای فرهنگ عمومی اتخاذ شد. مهدی آینه‌افروز، دبیر شورا، با اعلام این خبر گفت: «حضور شهروندان و مهمانان نوروزی در محدوده سد تاریخی تنگ آب باعث شده است مقدار زیادی زباله در این منطقه به جا گذاشته شود. شورا تصمیم گرفته است با اعمال جریمه‌های نقدی و غیرنقدی، به مقابله با این پدیده‌ی شوم بپردازد.» آینه‌افروز می‌گوید این تصمیم با امضای فرماندار شهرستان به پلیس ابلاغ شده و از فردا، سیزدهم فروردین‌ ۱۳۹۶، اجرا می‌شود.

بررسی خبرنگار هفت‌برکه نشان می‌دهد جریمه‌ی در نظر گرفته شده برای هر نوع زباله متفاوت است: ریختن کاغذ و دستمال کاغذی، جریمه‌ی نقدی از صد هزار تا یک میلیون تومان دارد. ریختن پوست میوه موجب گماشته شدن به کار اجباری می‌شود. ریختن انواع پلاستیک، باعث برداشته شدن حقوق شهروندی از جمله حق خرید افراد می‌شود. ریختن قوطی کنسرو و نوشابه، زندان انفرادی و خانوادگی را در پی دارد. ریختن ته‌سیگار باعث انفصال از خدمات شهری و دولتی می‌شود. و ریختن هر نوع شیشه‌خرده، لغو مادام‌العمر حق نامزدی در انتخابات شورای شهر را در پی خواهد داشت.

یکی از اعضای شورا که به دلیل پیشگیری از تبلیغات زودرس نام او را ذکر نمی‌کنیم، گفت: «پیشنهاد داده بودیم که کار اجباری حتما در گاوداری باشد، اما اعضای شورا به دلایل اجتماعی با این پیشنهاد موافقت نکردند. پیشنهاد دوم ما این بود که افرادی که از خود تکه‌های پارچه مثل شورت و جوراب و پمپرز بچه به جای می‌گذارند، از گراش تبعید شوند، که آن هم متاسفانه به دلایل اخلاقی تصویب نشد.» وقتی از این عضو شورا پرسیدم آیا واقعا چنین زباله‌هایی هم دیده شده است، او در جواب گفت: «آقا! واویلاست!» او برای اثبات ادعایش، عکس‌هایی در اختیار هفت‌برکه گذاشته است که به دلایل اخلاقی از انتشار آنها معذوریم.

خبرنگار هفت‌برکه از این جلسه فوق‌العاده که ساعت یک بامداد ۱۳ فروردین تشکیل شد، گزارش می‌دهد: «پیش‌نهادهای دیگری مانند انداختن افراد از بالای سد تنگ ‌آب، انتصاب به عنوان رییس اداره میراث فرهنگی، رد شدن از روی مجرمین با تراکتور و دفن مجرمین با زباله‌هایشان نیز مطرح شد که انجمن‌های محیط زیست و دستکش‌سفیدها با این میزان شدت عمل مخالفت کردند.»

یکی از اعضای گروه دستکش‌سفیدها که حدود دو سال پیش تنگ آب را از زباله پاک کرده بودند (خبر در هفت‌برکه) به خبرنگار ما گفت: «کاش حداقل چند تا دیوار آنجا بود که رویش می‌نوشتیم لعنت بر پدر و مادر هر کس که اینجا آشغال بریزد. اما همین هم نیست. البته تاثیری ندارد، ولی دل آدم که خنک می‌شود.»

اما حسنعلی وندال، یکی از شهروندان مخالف این طرح، در پیامی برای هفت‌برکه نوشته است: «این قانون ضد انسانی، ضد طبیعت و مخالف روح آزادی‌خاه انسان است. من قطعا از طریق مراجح قانونی برای لغو این چرندیات اقدام می‌کنم. این حق هر شهروند است که هر چقدر که می‌خواهد از طبیعت استفاده کند. اصلا به شورا چه مربوط؟» ح. باشعورزاده نیز در پیامی نوشته است: «خجالت آور است که بعضی‌ها با ایجاد فضای امنیتی و پلیسی خودشان را مالک و صاحب یک فضای عمومی می‌دانند. کسی که خودسرانه این روزها برای تنها مکان تفریحی طبیعی عمومی قانون وضع می‌کند فقط باید یک جمله بشنود: خجالت بکش […]»

در تصویر زیر می‌توانید زمانی را که هر نوع زباله در طبیعت تجزیه می‌شود، و مقدار جریمه‌ای را که بر همین اساس برای آن تعیین شده است، ببینید. با توجه به تبعات قانون جدید، این خبر در آینده به‌روز می‌شود.

تکمیل خبر: این خبر یک «دروغ سیزده» است، خبری که در واقعیت اتفاق نیفتاده است، اما با اصول و مبانی خبرنویسی حرفه‌ای نوشته می‌شود، و به هدف شوخی و همچنین بالا بردن سواد رسانه‌ای مخاطبان منتشر می‌شود. برای خواندن تاریخچه‌ای از دروغ سیزده، یا دروغ اول آوریل، یا به انگلیسی April Fool’s Day کافی است در اینترنت جستجوی کوتاهی انجام دهید.

ما برای انتشار این خبر دروغ، دست کم دو دلیل داشتیم: اول این که توجه خوانندگانمان را به این نکته جلب کنیم که هر خبری را با دیدی انتقادی بخوانند و آن را به راحتی باور نکنند. حتی منابع معتبر خبری هم ممکن است گاهی به خاطر اشتباه فردی یا سوء تفاهم یا … خبر نادرست منتشر کنند. با این که تنظیم این خبر به زبانی کاملا طنزآمیز انجام شده است، باز هم بعضی از خوانندگان آن را جدی فرض کردند.

و دوم این که قصد داشتیم از خلال این شوخی رسانه‌ای، توجه خوانندگان را به نکته‌ای بسیار حیاتی جلب کنیم: تبعات ریختن زباله در طبیعت. هرچند این خبر شوخی بود، اما با یک جستجوی کوتاه دیگر درباره‌ی جریمه‌های شهروندی، می‌توانید مطالب زیادی درباره‌ی جریمه‌های سنگین ریختن انواع زباله و ایجاد آلودگی در کشورهای دیگر پیدا کنید (برای مثال اینجا). مثلا آیا می‌دانستید در ایران هم پرت کردن زباله از ماشین، جریمه‌ی سی هزار تومانی در پی دارد؟

 

خروج از نسخه موبایل