هفتبرکه – گریشنا: گسترش استعمال مشروبخواری به حدی رسیده است که بخشی از جلسه کارگروه آسیبهای اجتماعی به این موضوع اختصاص پیدا کرد. بر اساس آمار رییس دادگاه گراش، ۱۵درصد احکام زندان به خاطر حمل و نگهداری مشروبات الکی است. محکومانی که بیشتر آنها جوان و نوجوان هستند.
یکشنبه دوم دیماه ۱۳۹۷ سالن فرمانداری گراش میزبان اعضای شورای تامین و کارگروه آسیبهای اجتماعی بود. در دو ساعت برگزاری این جلسه، موضوعات مختلفی مطرح شد که بخشی از آن نگرانی از افزایش مصرف مشروبات الکلی بود.
قاسم فرسوده توزیع و مصرف مشروبات الکلی را نقشه دشمن دانست: «دشمن کارش دشمنی است. با افزایش یاس و ناامیدی در جامعه به خصوص در بخش جوانان آسیب اجتماعی افزایش پیدا میکند. میبایست یاس و ناامیدی را کاهش دهیم و از طرفی همگانی کردن امر به معروف و نهی از منکر میتواند موثر باشد. البته ستاد امر به معروف و نهی از منکر برنامهای دارد ولی مبارزه با این آسیبها باید همگانی باشد.»
معاون فرماندار برای کاهش آسیبهای اجتماعی بر تاثیر روحانیت تاکید کرد و از آنها تقاضای کمک کرد تا آسیبهایی که در جامعه رو به افزایش است، کاهش یابد.
مشروب دومین عامل اصلی زندانی شدن
رییس دادگاه گراش روال قضایی را برخورد شدید با جرایم مرتبط با مشروبات الکلی دانست: «ما در رابطه با مشروبات الکلی به شدت برخورد میکنیم. مشروبات بعد از جرم سرقت، بیشترین درصد زندانیهای ما را تشکیل میدهد. نزدیک به ۱۵ درصد زندانیهای ما بابت همین بزه حمل و نگهداری مشروبات الکلی است. این جرایم بیشتر از ۹۰ درصد توسط قشر نوجوان و جوان رخ میدهد.»
روانبین برای مهار مصرف مشروبات در بین جوانان درخواست همکاری کرد: «نهادها و موسساتی که بیشتر با قشر جوان و نوجوان سروکار دارند موثر هستند و باید به هر نحوی که میتوانند در کاهش ارتکاب این جرایم به نیروی انتظامی و مرجع قضایی کمک کنند. این مساله نیازمند این است که این تشکیلات خودشان به صورت تخصصی اعلام آمادگی بکنند و راهکاری ارائه دهند تا نتیجه این باشد که این پروندهها ورودش به دادگستری به شدت کاهش یابد.»
زندان و شلاق در انتظار مشروبخواران
رییس دادگاه گراش در پاسخ به پرسش امام جمعه در مورد نحوه برخورد با این جرایم، محکومین را به دو دسته تقسیم کرد: «بر اساس ماده ۷۰۲ قانون مجازات اسلامی مصوب سال ۷۵ مجازات برای مشروبات الکلی دستساز و سنتی داخلی بین شش ماه تا یک سال حبس به علاوه شلاق تا ۷۴ ضربه و به علاوه پرداخت جزای نقدی معادل ۵ برابر ارزش مشروبات الکلی مکشوفه است. مبنای محاسبه سال ۹۷ برای هر لیتر مشروبات الکلی داخلی لیتری ۷۵ هزار تومان تعیین شده است که اگر از کسی صد لیتر مشروب کشف کنند، فقط جریمه آن سه میلیون و ۷۵۰ هزار تومان میشود. در مورد مشروبات خارجی، مجازات از نظر حبس و جریمه سنگینتر است و مشمول قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز میشود.»
روانبین مجازات شلاق برای شرب خمر را قطعی دانست: «در رابطه با شرب خمر هم مجازات حدی است. در مجازات تعزیری قاضی رسیدگی کننده بنا به سن، وضعیت، شغل و تحصیل و سابقهدار بودن متهم میتواند در میزان مجازات متهم حداقل مجازات را به او بدهد یا مجازات آن را تعلیق کند یا حتی به جزای نقدی تبدیل کند. اما در رابطه با جرایم مستوجب حد که شرب خمر هم از جرایم مستوجب حد است، حدود بر اساس شرع و قانون اجرا میشود و قاضی نمیتواند ذرهای کم یا زیاد کند. شرب خمر مجازات ۸۰ ضربه شلاق حدی دارد. من قاضی نه میتوانم بکنم ۷۹ ضربه نه میتوانم بکنم ۸۱ ضربه.»
رییس دادگاه گراش در مورد نحوه اجرای حد شلاق گفت: «در شلاق حدی شخص به صورت برهنه بوده و حد با کابل اجرا میشود. همین دو روز قبل یک مورد شلاق حدی اجرا شد.»
باغ شهرها مرکز اصلی مصرف مشروب
سرهنگ ابوالحسن مزارعی، جانشین فرماندهی انتظامی شهرستان گراش، با اشاره به کشف بزرگ محمولهی مشروبات الکلی در گراش در چند وقت اخیر گفت: «این موضوع بسیار زشت و قبیح است که در باغهای اطراف شهر اتفاق میافتد و در شان مردم شهرستان گراش نیست و قبح آن تا آن اندازه است که ما نمیتوانیم آماری از آن به مردم ارائه کنیم.»
پیش از این سروان رنجبر، فرمانده پلیس راهنمایی و رانندگی شهرستان، نیز به گریشنا گفته بود: «بخش عمدهای از تصادفات و انحراف از جادهها به ویژه در شبهای تعطیل و آخر هفته به دلیل مصرف مشروبات الکلی است. برای کاهش این گونه حوادث افزایش نظارت خانوادهها بسیار ضروری است.»
سرگرد دهقان، فرمانده ناحیه مقاومت بسیج سپاه گراش، کارناوالهای شادی عروسی را نتیجه مشروب و مواد مخدر میداند: «مجالس عروسی را نگاه کنید به چه سبکی دارد برگزار میشود؟ نباید در باغ شهرها دنبالش بگردید. بروید و در عروسیها دنبالش بگردید. ببینید چقدر این مواد و مشروب در مجالس عروسی سرو میشود. نتیجهاش هم میشود کارناوال شادی در خیابان راه انداختن.این مقولهها را ما چه کاری در موردش انجام دادیم این که در جلسه بنشینیم و یک امضا یک صورت جلسه بنویسیم و برویم؟ آقا مبادی ذی ربط چه کسانی هستند؟»
دکتر مرتضی فتحی، عضو شورای شهر، مطالعه پیرامون موضوع و ارائه راهکار و پیشنهاد برای مسئولینی که در جلسه حضور داشتند را الزامی دانست و ادامه داد: «در موضوع مصرف مشروبات الکلی، چیزی که برای بدن آسیب میرساند مصرف شدید شراب است. ما در مجالس دینی به دلیل قبحی که دارد به این معضلات نمیپردازیم. از لحاظ پزشکی مصرف این قبیل مشروبات بیشترین ضربه را به بدن میزند و بهتر است مباحث پزشکی آن را بیشتر باز کنیم.»
زنگ خطر مشروبات الکی چند سالی است به صدا در آمده است. گاهی جادهی مستی به جای یک شب به ظاهر خوش، به مرگ واقعی میرسد. در یک سال گذشته مشروبات الکی هم مرگ در اثر دعوا را در پی داشته است و هم مرگ به دلیل انحراف خودرو. گویا مشروبات الکلی به عنوان یک معضل جدی پذیرفته شده است، اما راه حل چیست؟