هفتبرکه – گریشنا: مهندس احمد فقیهیکیا از هشتم شهریور ۱۳۹۶ تا دهم مردادماه ۱۳۹۷ یعنی حدود یازده ماه شهردار گراش بود. او امروز، پس از این که بارها زمزمههای استعفا یا استیضاحش از سوی شورای پنجم مطرح شد، در نهایت تصمیم گرفت از شهرداری گراش خداحافظی کند.
در آخرین ساعات حضور فقیهیکیا در ساختمان شهرداری، او با خبرنگار گریشنا در دفتر کار شهردار گفتگویی داشت. شهردار در ابتدای صحبتش گفت خیلی حرفها در سینه دارد، اما صلاح نمیداند در روز آخر حضورش در شهرداری، چیزی بگوید که ناراحتی به وجود بیاورد. او میگوید: «گراش بهترین، مهربانترین و بامعرفتترین مردم دنیا را دارد. در مدت نزدیک به یک سالی که اینجا بودم، واقعا از مردم خوبی دیدم. خصوصا در جریانی که برای قلبم پیش آمد، اینقدر محبت دیدم که شرمنده مردم شدم. این که این مدت اینجا ماندم و کار کردم به خاطر لطفی بود که از مردم دیده بودم. خیلی از همکاران هم سالم و دوستداشتنی بودند که از کار کردن با آنها لذت میبردم.»
به اجرای برنامههایم نرسیدم
از شهردار میپرسم شما نزدیک به ده ماه در گراش بودید. برآورد خودتان از مجوعه کاری که شهرداری انجام داده و همچنین رضایت عمومی نسبت به کارها چه بوده است؟ فقیهیکیا میگوید: «در این چند ماه علیرغم این که اوضاع اقتصادی کشور بسیار بد بود و اعتبارات دولتی قطع شده بود، اگر آمار درآمدی شهرداری را بگیرید میبینید که ما موفق شدیم نسبت به دوره قبل یک جهش درآمدی خوب را ایجاد کنیم. یک جهش نیز در کاهش هزینههای پروژههای عمرانی با ایجاد رقابت بین پیمانکاران و واگذاری کارها به بخش خصوصی ایجاد کردیم. تعداد زیادی پیمانکار اکنون برای ما کار میکنند و بالغ بر چهل پروژه عمرانی همزمان در سراسر شهر در حال انجام است. فکر نمیکنم در هیچ شهری چنین حجم عمرانی را پیدا کنید. ما به کارهای زیربنایی پرداختیم و نه کارهای نمایشی.»
او در مورد ظرفیتهای گراش نیز میگوید: «گراش پتانسیل این را دارد که به یک شهر توریستی تبدیل شود. و برنامه من هم این بود. اما باید مشکلات مردم را هم اول حل میکردیم. کارهای زیربنایی را انجام میدادیم. و بعد به پروژههای اشتغالزا و زیباسازی و تفریحی-توریستی میپرداختیم، مثل مجموعه پارکها و قلعه تاریخی کلات و پنجبرکه و هفتبرکه و غیره. که متاسفانه دیگر فرصت نشد به این پروژهها برسیم و فقط کارهای زیربنایی را تمام کردیم. جهش درآمدی، توسعه متوازن، و انجام کارهای فرهنگی و شادسازی مردم، شیوهی کار من در هر جایی است.»
اگر آرامش خاطری فراهم بود
با این اوصاف، این سوال پیش میآید که مهندس فقیهیکیا چرا از شهرداری استعفا داده است؟ این را میشود از بخش بعدی صحبتش کمی درک کرد: «اگر بنده اجازه داشتم مشغول کارم باشم و و آرامشی فراهم شده بود که تمام حواسم معطوف به کار باشد، قطعا حجم کاری که انجام شده است، چند برابر میشد. شما یک سوم این کارها را در هیچ شهری پیدا نمیکنید، و اگر آرامش خاطری وجود داشت، قطعا کار چندین برابر میشد.»
از شهردار میپرسم این عدم آرامش از کجا نشات میگرفت؟ او میگوید: «اجازه بدهید این را دیگر جواب ندهم.» میپرسم آیا در نهایت همین عدم آرامش بود که شما را به دو بار استعفا مجبور کرد؟ شهردار باز هم اعلام میکند: «در این زمینه تمایلی ندارم صحبتی بکنم.»
سوالات اعضای شورا از شهردار
در نتیجه، اجازه میخواهم چند سوال مستقیمتر بپرسم، که شاید جواب این سوالها را روشن کند. از شهردار دربارهی سوالهایی که شورای شهر به عنوان استیضاح شهردار، چند ماه پیش برای شهرداری فرستاده بود (خبر در گریشنا) میپرسم، و این که چرا آن سوالها منتشر نشد؟ شهردار جواب میدهد: «سوالات متعددی بود. در دو مرحله دوستان از بنده خواستم به سوالات پاسخ دهم، و بنده هم یک بار به صورت کتبی و هر دو بار هم به صورت شفاهی در جلسه شورا دقیق و کامل توضیح دادم. خیلی از سوالات ناشی از اطلاعات غلطی بود که از جوانب مختلف به دوستان شورا داده بودند. و خیلی از سوالات هم در حد سوال بود، نه استیضاح. برای این که بدانند چرا فلان کار انجام شده و چرا فلان کار انجام نشده. بیشتر سوالات هم مربوط به موارد اداری بود تا موارد عمرانی.»
نکته جالب در صحبتهای شهردار این است که شورای شهر نسبت به کارهای عمرانی ابراز رضایت کردهاند: «به زعم خود دوستان، در این دوره پیشرفت و سرعت کارها و کاهش هزینههای عمرانی و افزایش درآمد بیسابقه بوده است. جوابهایی که بنده به سوالات دادم، صد در صد دوستان شورا را قانع کرد.»
چندی پیش، اکبر باقرزاده نیز در گفتگو با گریشنا، این صحبت شهردار را در مورد رضایت اعضای شورا از جوابهای شهردار تایید کرده بود (خبر در گریشنا). باقرزاده گفته بود: «اتفاقا مهندس فقیهیکیا برای تمام مواردی که ما مطرح کردیم، دلیل قانعکنندهای داشت و همهی اعضا را به نوعی با جوابهایش قانع کرد. باید قبول کرد که حجم کارهای در حال انجام هم زیاد است، و بودجه را نیز باید در نظر گرفت.»
پس علت فشار شورا بر شهردار چه بوده است؟ شهردار در جواب به این سوال نیز مردد است: «علت بعضی از نارضایتیها را خودم هم حقیقتا متوجه نشدم! چون خود دوستان اعتقاد داشتند این حجم کار عمرانی و این درآمدزایی بیسابقه بوده است. من هم سعی کردم خواستههایی که اعضای شورا به عنوان نمایندگان مردم گراش از من داشتند، تا جایی که مقررات و قانون اجازه میداد، انجام بدهم.»
روند استعفاها
شهردار در مورد روند استعفایش نیز میگوید: «استعفای من از چند وقت پیش مشخص شد. در واقع وقتی استعفای اولم رد شد، بلافاصله استعفای دوم را نوشتم و چند وقت پیش به آقای خورشیدی تحویل داده بودم. اما دو تا از دوستان خیلی اصرار داشتند که بنده بمانم. و بقیه هم باید به جمعبندی میرسیدند. تا هفتهی قبل سه نفر از اعضای شورا به جد با من صحبت کردند که باید بمانم، اما بعد از آن دیگر با آن نفر سوم صحبتی نکردیم. به هر حال یکی دو نفر از دوستان از من خواسته بودند که به خاطر این که کار شهرداری روی زمین نماند، و حتی به خاطر این که خودم برای افتتاح بعضی این پروژهها در هفته دولت در گراش باشم، اصرار داشتند که من فعلا بمانم تا بالاخره شهردار بعد بیاید و شهردار با شهردار عوض شود. ولی خوب، من خودم امروز صبح به نتیجه رسیدم که بهتر است که زحمتی برای دوستان نداشته باشیم.»
سوال آخر را مستقیمتر میپرسم: وقتی شورا از کار شهردار راضی بوده، آیا احتمال این وجود دارد که دلیل فشارش بر شورا به این خاطر بوده که تخلفاتی در کار شهردار یا شهرداری مشاهده کردهاند و نخواستهاند بگویند؟ شهردار با قطعیت جواب میدهد: «نه. به هیچ وجه. در بایگانی ما به روی همه باز است. حتی در سوالاتشان هم چنین چیزی مطرح نشده بود. اتفاقا تاکید دوستان هم بر این بود که «برای شهردار بعد، دنبال گزینهای میگردیم که مثل شما قانونی عمل کند». این جمله هر پنج نفر دوستان شورا بود.»
مهندس فقیهیکیا سوال من در مورد مقصد بعدیاش را هم بیپاسخ میگذارد.
اما این مشخصا تمام ماجرا نیست و ناگفتههای زیادی در مورد استعفای شهردار وجود دارد. مهندس فقیهیکیا از ابتدا نیز گفته بود که مایل نیست در روز آخر حضورش در گراش، همهی ناگفتهها را بیان کند. اما مصاحبه ما که تمام میشود، فوزیه ناصری، سخنگوی شورای شهر، به شهرداری میآید تا در حضور فقیهیکیا و کارمندان شهرداری که در اتاق انتظار شهردار جمع شدهاند، صحبتهای تندی علیه چند تن از اعضای شورا به زبان بیاورد. مشروح صحبتهای سخنگوی شورا را تا ساعتی بعد در گریشنا خواهید خواند.