گریشنا (هفتبرکه): عبور یک کاروان بلند از خیابان شهر، دیروز چشمها را به خود خیره کرده بود. گروه تعزیهخوانی حضرت شاهزاده قاسم علیه السلام دیروز اول مهرماه، مصادف با روز دوم محرم، ورود کاروان امام حسین و لشکر عبید الله ابن زیاد به صحرای کربلا را در شهر گراش بازآفرینی کرد.
«کاروان شامل سه بخش اصلی بود: قافلهی حضرت امام حسین (ع) شامل همهی اهل بیت و وسایلشان همچون چادر و گهواره و …؛ حمل خیمه، شامل دو خیمه حضرت امام حسین (ع) و حضرت ابوالفضل (ع) که بر روی کفی تریلر حمل میشد؛ و لشکر عبیدالله ابن زیاد به فرماندهی عمر سعد. حدود ۲۵۰ نفر اجرای این بخشهای اصلی را به عهده داشتند، از جمله پنج سوارکار قافله امام، ۳۰ سوارکار اسب لشکر، و ۱۰ سوارکار شتر. حرکت این کاروان از ساعت ۳ عصر از جلوی تکیه شاهزاده قاسم (ع) در ابتدای بلوار معلم شروع شد، و نزدیک غروب در زمین قسمت شمالی پارک شهر، در ورودی از سمت پاسگاه گراش، به پایان رسید. این قسمت از پارک را به عنوان صحرای کربلا در نظر گرفتهایم، و از شب چهارده محرم به مدت پنج شب در این مکان تعزیه برگزار میکنیم. تعزیههای هر شب هم متفاوت و در ادامهی همدیگر است و کل واقعهی کربلا در این پنج شب روایت میشود.»
این خلاصهی توضیحی است که محمدمهدی سروش سرپرست گروه تعزیهخوانی شاهزاده قاسم (ع)، میدهد. سروش که با همراهی مرتضی زارعی، مسئول هیات شاهزاده قاسم (ع)، به موسسه هفتبرکه آمده است، دربارهی این گروه میگوید: «گروه تعزیهخوانی شاهزاده قاسم (ع) اولین گروه تعزیه دارای مجوز در گراش از اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی است. ما گروهی کاملا مستقل هستیم و هیچ وابستگی به ارگان و نهادی نداریم، جز به عشق امام حسین (ع).» البته او در مورد ارتباط این گروه با هیات شاهزاده قاسم توضیح میدهد: «ما پاگرفته و منشعب شده از این هیات هستیم.»
سرپرست گروه تعزیهخوانی شاهزاده قاسم (ع) میگوید این چهارمین سالی است که این برنامه را اجرا میکند، هر سال گستردهتر از سال قبل: «چهار سال قبل، من بودم و دو نفر دیگر که تعزیه را اجرا کردیم. الآن رسیدهایم به ۲۵۰ نفر. پارسال هم ما به مناسبت هر شب در طول دهه محرم اجرا داشتیم، که هر اجرا حداکثر به ۱۵ دقیقه میرسید و کلا ۱۵ نفر در آن درگیر بودند.»
محمدمهدی سروش که سابقهی ده سال کار تئاتری و دو سال کارگردانی را نیز در کارنامه دارد، میگوید تمام متنهای تعزیه از کانون تخصصی تعزیه استان فارس تهیه شده است. او درباره نحوهی آمادگی این گروه بزرگ نیز میگوید: «از ۱۵ فروردین ۹۶ تا همین سه روز پیش، یعنی نزدیک به شش ماه است که بچههای گروه تعزیهخوانی دارند تمرین میکنند. هیچ کس، حتی بسیاری از اجراکنندگان این کاروان هم تصوری نداشتند که چقدر این کار عظیم است.» مرتضی زارعی که او را همراهی میکند نیز توضیح میدهد: «تمام پیگیریها و هماهنگیها و برنامهریزیها هم با خود محمدمهدی بود. و حتی من نمیدانستم ابعاد این کاروان اینقدر زیاد باشد.»
اما همانطور که گفته شد، این پایان کار این گروه تعزیهخوانی نیست. آنها از چهاردهم تا هجدهم محرم، یعنی به مدت پنج شب، در پارک شهر گراش تعزیه اجرا خواهند کرد. تعزیه حضرت قاسم ابن الحسن (ع) در ۱۴ محرم؛ تعزیه حضرت ابوالفضل العباس (ع) در ۱۵ محرم؛ تعزیه حضرت علی اکبر (ع) در ۱۶ محرم؛ تعزیه حضرت امام حسین (ع) در ۱۷ محرم؛ و ورود کاروان اسرا به شهر شام، مجلس یزید و خرابه شام در ۱۸ محرم اجرا خواهد شد. ساعت شروع این تعزیهها بعد از نماز مغرب و عشا اعلام شده است.
در پایان صحبت ما با مسئول گروه تعزیه شاهزاده قاسم (ع)، محمدمهدی سروش از هزینههای این برنامه و نیاز به حمایت از گروه سخن میگوید: «ما حدود ۴۰۰ میلیون تومان برآورد هزینه کردهایم، و تاکنون مبلغ بسیار کمی جمعآوری شده است. ما شماره حساب و شماره کارتی را در پوسترها اعلام کردهایم که همشهریان و خیرین عزیز به این گروه کمک کنند.» شماره حساب ۴۰/۰۵۸۱۸۰۵۰۰۱۷۲۸ در باتک قوامین، و شماره کارت ۶۳۹۵۹۹۱۱۴۷۸۷۵۶۷۸ به نام سرپرست گروه، محمدمهدی سروش به همین منظور اعلام شده است.
اما او برای تشکر از نهادها و اداراتی که گروه را یاری کردهاند، اینها را نام میبرد: هیات دمامزنی و هیات حضرت ابوالفضل (ع)، دو هیاتی که کاملا با این گروه همکاری کردهاند؛ شهرداری گراش که در موارد زیادی به این هیات کمک کرده است؛ ناحیه مقاومت بسیج سپاه و همچنین پایگاه شهید دستغیب که امنیت حرکت کاروان را به سرعت به عهده گرفت.