هفتبرکه (گریشنا): «دستکشسفیدها» نامی است که با پاکیزگی گره خورده است. این نام گروهی از جوانان است که دو سال پیش در ایام عزاداری امام حسین (ع) تشکیل شد تا خیابانهای گراش را از ظرفهای پلاستیکی نذری و دیگر زبالهها پاک کنند. این گروه با ارسال یادداشتی به هفتبرکه اعلام کرده است که امسال حضورشان را لازم نمیبینند، چون با فرهنگسازی انجامشده در سالهای گذشته، هدف آنان یعنی «محرم پاک» محقق شده است. این یادداشت حاوی پیشنهادهایی از طرف گروه برای نهادینه کردن این فرهنگ زیباست.
«باسمِ رَبِّ الحُسَین»
«محرم پاک»
در شهر ما عزاداریهای محرم دو سال گذشته رنگ و بوی دیگری داشت. رنگ و بویی که از حدیث گهربار رسول اکرم (ص) نشات میگیرد؛ آنجا که میفرمایند؛ «النظافه من الایمان».
چه زیبا بود تماشای عزاداران حسینی که به صورت خودجوش زمانی را صرف جمعآوری زبالهها میکردند. عدهای نذری میدادند و عدهای در کنارشان ظروف یکبار مصرف برجای مانده را جمعآوری میکردند. سال گذشته بنرهایی در سطح شهر با هدف حمایت از عنوان «محرم پاک» و همیاری پاکبانان نصب شده بود. اقدام هماهنگ مسئولین شهر و مردم در هیاتهای عزاداری در شکلدهی محرم پاک، قابهای زیبایی بود از عمل به حدیث گهربار پیغمبر عظیمالشان اسلام(ص) که محرم سال گذشته در شهر ما به خوبی تجلی یافت.
نزدیک به دو سال است که جمعی از جوانان گراشی در قالب گروهی به نام «دستکش سفیدها»، پاکسازی نمادین خیابان اصلی شهر را در ایام عزاداری دهه اول محرم انجام میدهند و خوشبختانه این امر نمادین از آغاز تا به امروز با عنوان «محرم پاک» با همراهی ستودنی مردم شهر و عزاداران حسینی همراه بوده است. حال با آغاز دهه اول محرم ۱۴۳۷، این سوال مطرح است که امسال نیز حضور دستکش سفیدها در شهر ادامه خواهد داشت؟
لزوم فرهنگسازی به جای حضور در خیابان
دو سال قبل، پس از برگزاری مراسمهای عزاداری حسینی در دهه اول محرم، همچون روال سالهای پیشین، خیابان اصلی شهر مملو از ظروف یکبار مصرف و زباله بود و وقتی میان این سفیدی ظرفهای یکبار مصرف قدم میزدیم تنها امیدمان برای تغییر چهره نازیبای شهر، پاکبانهای زحمتکش شهرداری بودند. حرکت نمادین دستکشسفیدها تا حدود زیادی این چهره را پس از برگزاری مراسمهای عزاداری تغییر داد و موجب شد این انتظار ناحق از پاکبانهای خدوم شهرداری برای تمیز کردن خیابانها، از ذهن خیلی از ما پاک شود. «محرم پاک» برای همهی ما شیعیان زیبا است و تنها هدف ما دستکشسفیدها از همان لحظه، آغاز فرهنگسازی و عمل به حدیث گهربار رسول اکرم(ص) است.
لذا جریان دستکشسفیدها همچنان ادامه دارد اما امسال همچون دو سال گذشته با اطلاع و اعلام عمومی قبلی جهت پاکسازی، این روند ادامه نخواهد یافت و ممکن است در صورت عدم پایبندی به «محرم پاک» به صورت خودجوش این اتفاق نمادین دوباره تکرار شود.
ما برآنیم تا همهی عزاداران حسینی با همراهی مسئولین ذیربط در قالب عنوان «محرم پاک» همیشه در عزاداریهایمان پایبند تعالیم دین مبینمان بمانیم و در جهت تحقق پاکیزگی در همهی ابعاد زندگی گام برداریم. در عزاداریهای پیش رو، فرهنگسازی در جهت دستیابی به «محرم پاک» نیاز به پیشنهادات نو احساس میشود. بنابراین پیشنهاداتی از طرف گروه دستکشسفیدها در قالب طرح «محرم پاک» مطرح میشود که امید است با همت مردم شریف شهر گراش و مسئولین هیاتهای عزاداری و نهادهای مرتبط نظیر؛ شهرداری، شورای اسلامی شهر گراش، دانشکده علوم پزشکی و خدمات بهداشت درمانی، سازمان تبلیغات اسلامی، ناحیه مقاومت بسیج، حوزه های علمیه و فرمانداری شهرستان گراش و دیگر نهادها، امسال محرمی پاک را چه در دلها و چه در محیطمان تجربه کنیم.
پیشنهادات بدین شرح است:
۱. تشویق عزاداران حسینی در مجالس عزاداری به لزوم اهمیت عمل به طرح «محرم پاک»
۲. افزایش تعداد ایستگاههای جمعآوری زباله همراه با نصب بنرهای «ویژه جمعآوری زباله عزاداران» بر روی این ایستگاهها توسط شهرداری محترم شهر گراش همچون سال گذشته
۳. توزیع پلاستیک زباله و دستکشهای یکبار مصرف در میان هیاتهای عزاداری حسینی و ایستگاههای صلواتی برای جمعآوری زبالههای موجود
۴. انتخاب دستکشسفیدهای داوطلب توسط هر یک از هیاتهای برگزار کننده برای جمعآوری همزمان زبالهها و ظروف یکبار مصرف در حین برگزاری مراسمها
۵. الزام هیئتهای عزاداری حسینی و ایستگاههای صلواتی در جهت جمعآوری همزمان زبالههای مربوط به خودشان
۶. الزام ایستگاههای صلواتی به مشخص کردن مکانی به عنوان جایگاه جمعآوری زباله جهت جلوگیری از ریختن زباله و ظروف یکبار مصرف در جوی آب
۷. تعیین گروههای داوطلب ویژه توسط هیات برگزارکننده مراسم روز عاشورا و شامغریبان جهت جمع آوری ظروف یکبار مصرف و زبالههای بهجامانده
۸. الزام استفاده هیئتهای عزاداری حسینی و نذریدهندگان از ظروف گیاهی تجزیهپذیر بجای ظروف پلاستیکی سرطان زا در مواقع پخش نوشیدنی و غذای گرم
۹. لزوم تحویل پسماندهای تفکیک شده توسط هیاتهای عزاداری حسینی و نذریدهندگان به نیروهای اجرایی شهرداری جهت بازیافت
۱۰. تجلیل و قدردانی از هیاتهای برتر در زمینه بهداشت و احترام به محیطزیست در ایام محرم توسط نهادهای زیربط
در پایان ضمن تشکر و قدردانی از شورای اسلامی شهر و شهرداری گراش، هیئات عزاداری و مردم شریف گراش که در سال گذشته تحقق «محرم پاک» بدون یاری و همراهیشان امکان پذیر نبود. بی تردید پیشنهادات ارائه شده در بیانیه می تواند با نظرات شما شهروندان گرامی بهتر و کاملتر گردد. لازم به ذکر است شما نیز می توانید از طریق ارسال پیامک به شماره ۰۹۳۰۱۸۷۰۰۸۶ و یا از طریق اینستاگرام Dastkeshsefidha @ نظرات، پیشنهادات و آمادگی همکاری خود را در طرح «محرم پاک» به گروه دستکشسفیدها اعلام نمایید و همچنین با تگ #محرم_پاک تصاویر خود را برای ما ارسال نمایید.
امید داریم با یاری خداوند متعال و اجرای طرح «محرم پاک» به کمک مردم و مسئولین همچون سال گذشته، الگویی زیبا از مراسمهای عزاداری حسینی در سطح منطقه و کشور از شهر ولایی گراش در ذهنها به یادگار خواهد ماند.