گریشنا: علاقهمندان میراث فرهنگی گراش که به نام انجمن ایکوموس شناخته میشوند با تشکیل دومین نشست و انتخاب اعضای هیات مدیره فعالیت رسمی خود را به عنوان یک سمن (سازمان مردم نهاد) آغاز کرد. حضور مهمترین مسئولین شهرستان و قول فرماندار برای راهاندازی اداره میراث فرهنگی نشانه اهمیت موضوع میراث فرهنگی و توجه عمومی به آن است.
به گزارش فاطمه ابراهیمی؛ دومین نشست میراث فرهنگی گراش ۱۶ بهمن ماه به مناسبت هفته گراش با حضور فرودی فرماندار شهرستان گراش، سید رضا حسینی، امام جمعه و دیگر مسئولین شهرستانی ساعت ۱۹، با تلاوت آیاتی از قرآن آغاز شد.
۴۰۰ نفر گراشگردی کردند
مهندس حامد عبداللهی، دبیر انجمن مردمی و حفظ آثار و بناهای تاریخی این شهرستان، ضمن عرض خیر مقدم و تبریک به مناسبت دهه مبارک فجر و هفته گراش، در رابطه با نوپایی و اهمیت این انجمن گفت:«حدود یک سال و نیم است که این انجمن به شکل جدی فعالیتهای خود را شروع کرده و تعداد ۱۵۰ نفر از جوانان پرشور و دوستدار میراث فرهنگی بدون هیچ چشمداشتی در راه پاسداشت و حفظ میراث فرهنگی و هنری این شهرستان قدم برداشتهاند تا مشکلات موجود در این راه حل شود و به سمت پیشرفت، حرکت داشته باشیم.»
عبدالهی در ادامه گفت:«میراث فرهنگی، شبیه گنجی است که میبایست برای پیدا کردن آن تلاش کنیم و از وضعیت موجود نجاتش دهیم. ما میخواهیم کاری کنیم که انگشت اشاره دیگران به سمت میراث فرهنگی شهرمان باشد.»
دبیر انجمن مردمی و حفظ آثار و بناهای تاریخی، همچنین اظهار داشت:«میراث فرهنگی، فقط برچسب تاریخ زدن نیست. این میراث ارزش و باور ماست و اگر مسئولین به ما جوانان بها بدهند قلههای دست نیافتنی را فتح میکنیم و میتوانیم فعالیتهایمان را ارتقا دهیم.»
عبدالهی در رابطه با فعالیتهای انجمن بیان کرد:«از حدود ۱۰ ماه گذشته تا به امروز حدود ۲۰ بازدید به صورت تخصصی از شهرستان گراش داشتیم که حدود ۴۰۰ نفر از افراد بومی و غیر بومی به صورت مستقیم از گراش و آثار تاریخی آن بازدید کردند.» (فعالیتهای ایکوموس در گریشنا)
پخش کلیپ «میراثی که جان گرفته» از دیگر برنامههای این مراسم بود این کلیپ به بازدیدهای افراد و گروههای مختلف از آثار تاریخی گراش و معرفی چهره شناخته شده عبدالله صلاحی پژوهشگر تاریخی گراشی پرداخته بود.
حمایت فرماندار و قول راهاندازی اداره
فرودی، فرماندار شهرستان گراش نیز در پاسخ به صحبتهای مهندس عبداللهی ضمن حمایت مسئولین از جوانانی که در این راه قدم برداشتهاند گفت:«چرا مسئولین حمایت نکنند؟ با این تلاش شما جوانان بار سنگینی از روی دوش این مسئولین برداشته میشود پس آنها نیز میبایست حامی شما باشند. سیاست این دولت تدبیر و امید نیز حمایت از تشکلهای مردمنهاد است. جوانانی که با دغدغه فرهنگ و پاسداشت فرهنگ گذشته این مرز و بوم تلاش میکنند باید مورد حمایت مسئولین قرار بگیرند.»
فرماندار شهرستان همچنین بیان کرد:« اهمیت و حفظ آثار فرهنگی بر هیچ کسی پوشیده نیست، علاوه بر میراث فرهنگی مادی ما باید به میراث معنوی هم اهمیت بدهیم. یکی از مهمترین میراث معنوی مردم گراش زبان و لهجه آنها است که متاسفانه مشاهده شده در اغلب خانوادهها این لهجه به فراموشی سپرده شده است. از دیگر میراث معنوی مردم گراش حفظ سبک معماری اصیل اسلامی و انسانی در خانههای گراش است. در خانه شهیدان عظیمی تمام آثار فرهنگی مبتنی بر فرهنگ اصیل ایرانی به چشم میخورد اما سبک معماری این روزها با گذشته خیلی فرق میکند.»
فرودی، در پایان سخنانش مژدهای به دوستداران و اعضای انجمن میراث فرهنگی این شهرستان داد و گفت:«به زودی ادارهی میراث فرهنگی در این شهرستان دایر میشود اما باید مردم کمک کنند تا محل اسکان و ملزومات اداری آن را خریداری شود. اگر این مسئله حل شود قول افتتاح آن را حتی در همین بهمن ماه میدهم.»
امام جمعه: از طعنهها آزرده نشوید
سید رضا حسینی، امام جمعه این شهرستان نیز برای به یادگار گذاشتن این میراث فرهنگی برای نسل آینده بیان داشت:«حفظ آثار تاریخی وظیفهای است بر دوش هر نسل، برای نسل آینده. پرداختن و توجه در تاریخ و فرهنگ گذشته یکی از راههای مبارزه با آلزایمر و افسردگی است، کسانی که مسائل گذشته را به یاد دارند نسبت به افراد دیگر، دیرتر دچار این بیماری میشوند.»
حجتالاسلام حسینی در ادامه اظهار داشت:«مشاهده شده افرادی که در این راه قدم برداشتهاند، مورد طعنه قرار گرفتهاند اما شما نباید دل آزرده شوید و به راهتان ادامه دهید. کسی که ارزش کارتان را بداند از شما تشکر میکند. میتوان گفت؛ وجود و حفظ تمامی این آثار تاریخی به نوعی قدردانی از شما است.»
امام جمعهی شهرستان همچنین به نقش جوانان در عرصه فرهنگ و اجتماع اشاره داشت و گفت:«حضور جوانان پرشور، باعث نشاط و پویایی جامعه میشود، این حضور فعال جامعه را به سمت پیشرفت میبرد. امیدوارم با عرفان اسلامی و با حفظ آثار و بناهای تاریخی روزگاری عزتمند و با شکوه داشته باشیم.»
حجتالاسلام زینالدینی، رئیس اداره اوقاف و امور خیریه دیگر سخنران این برنامه سخنانش را اینطور شروع کرد که:«دشمن سعی داشته و دارد ما را به سمت بیهویتی بکشاند اما نباید بگذاریم این اتفاق بیافتد. این روزها ما به خانههای تاریخی و سبک معماری چند صد سال قبل مینازیم اما نسل آینده ما به چه چیزی میخواهد بنازد؟ در خیابانهای گراش که راه میروی دیگر اثری از معماریهای ایرانی دیده نمیشود، باید بیشتر به فکر باشیم.»
عبدالله صلاحی نیز در این نشست گفت:«راهاندازی و فعالیت دوباره انجمن ایکوموس از آرزوهایی بود که محقق شد و راهاندازی آن نیروی محرکهای بود تا به مسائلی چون موزه مردمشناسی، محل اسکان گردشگران، تعیین حریم آثار تاریخی، تفکیک کارهای علمی_پژوهشی از کارهای اجرایی و انتشار و چاپ ۱۳ اثر آماده شده پیرامون موضوع گراش و منطقه اچمی زبان نیز توجه شود.»
صلاحی در ادامه گفت: «تمامی فعالیتها و کارهای انجام شده به تنهایی محقق نمیشد و پشنیبانی و همکاری یک گروه منسجم و فعال عامل به سرانجام رسیدن این فعالیتها بود.»
تقدیر از فعالان
در پایان از فعالان میراث فرهنگی در عرصههای مختلف تقدیر شد. عبدلله صلاحی در زمینه تحقیق و پژوهش آثار تاریخی؛ فرهاد حسنزاده، حاج اکبر ابراهیمی و حاج مسعود محسنزاده، در زمینه معرفی آثار تاریخی؛ مجتبی اسدی، رضا مهرابی، یغقوب وفایی فرد، مهدی قنبری و غلامرضا آرمان مهر،در عرصه فناوری و اطلاعات دیجیتال؛ مسلم پورشمسی، جواد آبافکن، ابوالحسنحسینی، عبدالله سراجی، سعید روانبخش، عباس امانی و کیوان محسن در عرصه عکاسی، فیلم و موسیقی از جمله این افراد بودند.
در عرصه ادبی و گرافیگ نیز ضمن تقدیر از محمد خواجه پور، مصطفی کارگر، فاطمه یوسفی و فاطمه ابراهیمی از محمد حسن روستاییان نویسنده کتاب بازیهای محلی قدردانی شد. در پایان نیز از حامیان مالی این انجمن مورد تقدیر قرار گرفتند.
هیات مدیره جدید انتخاب شد
همزمان با این مراسم ۱۶ بهمنماه به مدت ۱۲ ساعت انتخابات انجمن به صورت آنلاین برگزار شد. در این انتخابات ۸۲ رای ثبت شد و حامد عبداللهی، سلمان مهرابی، سعید سرخی، غلامرضا آرمانمهر و محمد خواجهپور به مدت دو سال به عنوان اعضای مدیره انجمن انتخاب شدند. اسماعیل بلبلی بازرس منتخب این انتخاب بود. محبوبه نوروزی و مرتضی موغلی اعضای علیالبدل هیات مدیره و یعقوب وفاییفرد بازرس علیالبدل هستند.