نماد سایت هفت‌برکه – گریشنا

رد صلاحیت‌های انتخابات شورا، گراشی‌ها را به کلاب‌هاوس کشاند

هفت‌برکه: شب گذشته، ۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۰، اولین جلسه‌ی گفت‌وگو درباره موضوعات روز شهر گراش در کلاب «گراش» در کلاب‌هاوس برگزار شد. در این جلسه، خبرنگاران و شهروندان و تعدادی از نامزدهای تاییدشده و رد صلاحیت‌شده به بیان دیدگاه خود درباره‌ی رد صلاحیت بی‌سابقه‌ی ۷ نفر از داوطلبان انتخابات ششمین دوره شورای شهر گراش و تاثیر آن بر انتخابات این دوره پرداختند (خبر رد صلاحیت‌ها در هفت‌برکه).

قرار است هر هفته دو اتاق گفتگو در مورد موضوعات روز گراش در کلاب‌هاوس تشکیل شود. پنجشنبه‌شب، ساعت ۱۱، نیز در کلاب «گراش» در مورد یکی دیگر از موضوعات روز به گفت‌وگو خواهیم نشست. برای آگاهی از زمان جلسات گفت‌وگو، کلاب «گراش» را دنبال کنید: https://www.joinclubhouse.com/club/Gerash

 

در این گزارش، خلاصه‌ای از مهم‌ترین نظرات حاضرین در این گفت‌وگوی ۱۰۰ دقیقه‌ای را می‌خوانید.

مسعود غفوری، سردبیر سایت هفت‌برکه و گرداننده بحث، با توضیح کوتاهی در مورد روند سنجش صلاحیت‌ها از سوی هیات‌های اجرایی و نظارت شروع کرد. او همچنین توضیح داد که این اتاق برای گفت‌وگوی مستقیم ساخته شده است، و افراد مختلف با دیدگاه‌های مختلف در آن حضور دارند؛ و این به منزله تایید این دیدگاه‌ها از سوی گردانندگان اتاق نیست.

 

محسن مهرابی، فعال سیاسی و اجتماعی و یکی دیگر از گردانندگان بحث:

طبق ماده‌واحده‌ی «قانون لزوم رسیدگی دقیق به شکایات داوطلبین رد صلاحیت شده در انتخابات مختلف» مصوب ۲۲/۸/۱۳۷۸ مجمع تشخیص مصلحت نظام، مدارک و مستندات رد صلاحیت‌ها باید به صورت کتبی به داوطلبان اعلام شود. اما هیات نظارت شهرستان و استان به راحتی از کنار این قانون گذشته‌اند.

در خصوص تصمیم نهادهای امنیتی نمی‌توان به قطعیت حرفی زد اما این شائبه وجود دارد که گزارشات کذب عده‌ای از سر عناد با شهر اثرگذار باشد که امیدوارم روزی در برابر مردم گراش پاسخگو شوند.

نماینده محترم مجلس در تشکیل هیات نظارت شهرستان نقش اصلی را داشته است. ایشان باید مسئولیت تشکیل هر شورای قوی یا ضعیفی را با توجه به این رد صلاحیت‌های گسترده بپذیرد.

پیام من به ایشان این است: هر وقت از پسر همسایگی برای شهر همسایه فارغ شدید، سری هم به شهر خودتان بزنید.

 

محمدحسن جعفری، خبرنگار و یکی دیگر از گردانندگان بحث:

از آنجایی که در دوره پنجم شوراها، شاهد تخلفات و فسادهای شوراهای شهر و شهرداران بسیاری در سراسر کشور بودیم، پیش‌بینی می‌شد که در این دوره نسبت به داوطلبان سخت‌گیری‌ها و دقت‌نظرهای بیشتری صورت بگیرد. اما سوال اینجاست که آیا هیات‌های نظارت به بررسی احراز صلاحیت‌ها پرداختند یا اینکه صرفاً برخی را رد کردند؟

هیات‌های نظارت در انتخابات شوراهای شهر، نقش شورای نگهبان را برعهده دارند. هیچ عیبی ندارد، هیات‌های نظارت به جای ۴ نهاد از ۱۱ نهاد یا حتی هزار نهاد استعلام بگیرند، اما در نهایت باید خودشان بررسی کنند و به این نتیجه برسند که این فرد شایستگی دارد یا خیر؟ کسی که تاکنون فعالیت خاصی نداشته و در نتیجه استعلام‌هایش هم منفی شده، یعنی اینکه صلاحیت عضویت در شورای شهر را دارد؟ هیات‌های نظارت و به طور کلی‌تر نمایندگان مجلس و به خصوص مهندس حسین‌زاده باید پاسخ‌ بدهند این کسانی که تایید شده‌اند آیا واقعاً صلاحیت حضور در شورای شهر را دارند؟ و آیا آن‌ها می‌توانند بگویند که سرنوشت شوراها به ما ربطی ندارد؟

دوم اینکه فسادزدایی و تخلف‌زدایی از شوراهای شهر تنها با ردصلاحیت صورت نمی‌گیرد. مشکل اساسی عدم نظارت بر شوراهاست. هر جایی که نظارت بر آن وجود نداشته باشد، فساد شکل خواهد گرفت. در نتیجه مردم بد انتخاب نمی‌کنند، بلکه ساز و کار نظارتی وجود ندارد یا اشتباه است. در نهایت معتقدم که این ردصلاحیت تاثیر آنچنانی در کاهش مشارکت مردم در انتخابات نخواهد داشت؛ چرا که دلیل کاهش مشارکت چیزهای مهمتری است.

 

امیرحسین نوبهار، فعال سیاسی و اجتماعی و دانشجوی فلسفه سیاسی:

لازمه‌ی حکمرانی خوب، شفافیت است. چیزی که مشخص است این است که در این رد صلاحیت‌ها، شفافیت وجود نداشته است. حتی نص صریح قانون زیر پا گذاشته شده است، چون مدارک و مستندات رد صلاحیت‌ها به هیچ وجه به داوطلبان اعلام نشده است.

یکی از تاثیرات این اقدام، کم شدن مشارکت مردم در انتخابات است.

 

محمد خواجه‌پور، مدیر مسئول رسانه‌های هفت‌برکه و یکی از داوطلبان رد صلاحیت شده:

در این دوره، از هیات نظارت شهرستان سلب مسئولیت شد. اعضای شورای نظارت بارها اعلام کردند که ما اختیاری در مورد تایید یا رد صلاحیت‌ها نداریم و تصمیم را به هیات نظارت استان می‌سپاریم.

با این حساب، باید پرسید که نقش هیات نظارت شهرستان اساسا چه بوده است؟ گفتند که ما رد می‌کنیم و اگر استان بخواهد، تایید می‌کند. در صورتی که باید عکس این مساله اتفاق می‌افتاد، یعنی هیات نظارت شهرستان با توجه به شناختی که از داوطلبان داشت، تایید صلاحیت آنها را اعلام می‌کرد و مسئولیت رد صلاحیت آنها را به عهده استان می‌گذاشت.

 

حیدر حجازی، دانش‌آموخته حقوق و یکی از داوطلبان رد صلاحیت شده:

من با چند تن از اعضای هیات نظارت آشنایی نزدیک دارم و حتی با آنها همکاری دارم. نمی‌دانم چطور نتوانسته‌اند صلاحیت من را تایید نکنند!

مطابق قانون درخواست کردم که مستندات این حکم را به من بگویند تا دفاع کنم. حال با لایحه‌ای که برای استان نوشتم و ۱۱صفحه از مستندات فعالیت خودم در همکاری با سپاه و بسیج، حوزه علمیه قم و دیگر نهادها پیوست کردم، از ۴ موضوع محکومیت تایید شده در شهرستان، در استان یک موضوع تایید شد و سه موضوع بعدی حذف شد.

قبلا هم گفته‌ام، اگر این اتهام‌ها حتی در مورد یک نفر از افراد خانواده‌ی من صادق بود، من خودم انصرافم را اعلام می‌کنم.

طبق قاعده فقهی قبح عقاب بلابیان و البینه علی المدعی، این بی‌قانونی و عدم دقت در ردصلاحیت‌ها، از منظر فقه و عقل هم محکوم است.

 

همایون هوشیار، یکی از داوطلبان رد صلاحیت شده:

هیات نظارت شهرستان به من به عنوان یک زن خانه‌دار، اتهام فسق زده‌اند. آیا به فکر آبروی همشهری‌های خودتان نیستید؟

با این کار خواسته‌اند هر کسی که پایگاه رای در بین مردم دارد، حذف کنند.

در لحظه‌ی ثبت نام تمام موارد ماده ۳۰ با دقت بررسی شده و نامزد انتخابات اگر یک مورد از موارد بند ۳۰ برایش صدق می‌کرد که برای ثبت نام دچار اشکال می‌شود و ثبت نام اولیه هم صورت نمی‌گرفت، یعنی عملا تمام موارد بند۳۰ در لحظه‌ی انجام ثبت نام توسط کاربر امور اجرایی و مامور ثبت نام که تابعیت ایرانی و دین شیعه مخصوصا گواهی دادگستری بر عدم سوء پیشینه بررسی می‌شود و دلیلی برای رد صلاحیت بر اساس موارد بند ۳۰ برای هیچ ایرانی مسلمان باقی نمی‌ماند. در خصوص اینجانب هم در هیات نظارت گراش، از سه بند در ماده ۳۳ قید شده بود که کاذب و دروغ و تهمتی بیش نبود و ثابت هم شد، چرا که در هیات نظارت استان، تمام این موارد نسخ و حذف شد. و مطابق قانون انتخابات شوراها، اگر موردی برای رد صلاحیت باشد، باید ارائه مدارک و مستندات برای رد نامزد ارائه شود که تا به حال هیچ سند و مدرک قانونی نداشته و ارائه نداده و ندارند که اگر بود مستند می‌کردند.

 

حامد عبداللهی، فعال فرهنگی و اجتماعی، معمار و یکی از داوطلبان رد صلاحیت شده:

مشخص است به راحتی کارنامه‌ی افراد نادیده گرفته شده است.

پیام این رد صلاحیت‌ها برای فعالان اجتماعی و فرهنگی این است؛ منتقد  نباشید. هر فردی که نگاه انتقادی داشته، در تایید صلاحیت دچار مشکل شده است.

با این اتفاقات دیگر جوانان فعال شهر، جرات نمی‌کنند در عرصه‌ی بزرگ‌تر برای شهر قدم بردارند و انگیزه‌ای هم وجود نخواهد داشت.

 

مرتضی موغلی، داوطلب انصرافی، و حسین عباسپور، یکی از داوطلبان تایید صلاحیت‌شده، نیز از فرصت سه‌دقیقه‌ای خود برای صحبت استفاده کردند.

 

در نهایت، مسعود غفوری گفت‌وگو را چنین جمع‌بندی کرد:

انتظار می‌رفت نقش نماینده مجلس در ترکیب هیات نظارت مشخص‌تر باشد و در تصمیم‌های این هیات تاثیرگذارتر.

انتظار می‌رفت با توجه به معتمد بودن اعضای هایت نظارت، قدرت چانه‌زنی و استقلال عمل بیشتری داشتند و مسئولیت تایید صلاحیت همشهریانشان را می‌پذیرفتند.

احتمال دارد که عدم رعایت قانون در رد صلاحیت‌ها، بی‌اعتمادی مردم و کم شدن مشارکت را در پی داشته باشد.

مردم به این امر آگاهند که رد صلاحیت افراد در انتخابات یک مساله‌ی سیاسی است و به منزله‌ی عدم صلاحیت آنها در زمینه‌های اجتماعی و فرهنگی و فکری نیست.

 

پنجشنبه‌شب، ساعت ۱۱، در کلاب گراش در مورد یکی دیگر از موضوعات روز به گفت‌وگو خواهیم نشست. برای آیفون Clubhouse را از آپ‌استور و برای اندروید از بازارهای ایرانی دانلود و نصب کنید و کلاب Gerash را دنبال کنید: https://www.joinclubhouse.com/club/Gerash

خروج از نسخه موبایل