هفتبرکه (گریشنا): علیاصغر حسنی، رییس شورای شهر گراش، در همایش چهرههای ماندگار به مناسبت روز گراش، خاطرات خود از روند شهرستان شدن را مرور کرد (خبر همایش چهرههای ماندگار). حسنی پیش از این در چند مناسبت این روایت را بیان کرده بود، ولی این نخستین بار است که این روایت منتشر میشود. بخشی از این خاطرات اردیبهشت ماه ۱۳۹۶ در روایت حسنی از محدوده گراش و لار منتشر شده بود. (خبر در گریشنا)
همایش چهرههای ماندگار ۵ بهمنماه ۱۳۹۶ برگزار شد. علیاصغر حسنی سخنران اصلی این مراسم بود که ۳۵ دقیقه از روند ارتقا شهر گراش به بخش و از بخش به شهرستان گراش سخن گفت. حسنی به عنوان رییس شورای شهر بر اهمیت برگزاری مراسم روز گراش تاکیدکرد: «ما باید سالانه همایش روز گراش را برگزار کنیم. مردم گراش بعد از چند دهه به آرزوی خودشان رسیدند و این کار کوچکی نبود.»
علیاصغر حسنی با اشاره به موقعیت سیاسی گراش در زمان پیش از بخش شدن گفت: «در آن سالها نمایندگان به جای خدمت به گراش، فداغ و ۱۴ روستای آن را به بیرم و ارد و توابع آن را به اوز داده بودند و گراش مانده بود و حوضاش. ما با کسانی همانند محمود رادمرد پیگیری کردیم و با همکاری مرحوم موحدی ساوجی وحمایتهای مادی و معنوی حاج شیخ احمد انصاری کار انجام شد. شیخ احمد انصاری در یک جلسه که من هم حضور داشتم گفت من حاضرم جانم را برای گراش بدهم.»
حسنی بخش شدن گراش را حاصل پیگیری از مرکز کشور با وجود کارشکنیها در لار دانست: «جوانها باید بدانند چه کسانی برای شهرشان زحمت کشیدند. ادارات کلیدی ما قبل از بخش شدن توانستیم بگیریم. ما که پیگیری کردیم، نه فرمانداری لار در جریان بود، نه استانداری؛ و از وزارت کشور پیگیری کردیم. وقتی افرادی در لار مطلع شدند، نماینده دوره چهارم به جای خدمت به مردم نوشت که گراش فقط یک روستای بزرگ است. جا دارد از مردم فداغ تشکر کنم که با مینیبوس میآمدند و در وزارت کشور تحصن میکردند.»
پیگیریها برای شهرستان شدن گراش از دوره اصلاحات آغاز شد. علیاصغر حسنی که داماد شیخ احمد انصاری است، در مورد پیگیریها در این دوره گفت: «در دوره اصلاحات ما پیگیری کردیم. آقای خاتمی با آقای انصاری نزدیک بود و در قطر مهمان خانه شیخ احمد انصاری میشد. همین طور آقای انصاری هر وقت به تهران میآمد، دعوت رییسجمهور بود. در همان دوره هم [لاریها] شیطنت کردند. ارد بخش شده بود و قرار بود ارد و اوز به هم ترکیب شده و شهرستان شود. من در هلالاحمر بودم و هر شب جلسه میگرفتیم و پیگیری کردیم، جلو ارتقا را گرفتیم، زیرا اگر این اتفاق میافتاد، گراش بدون سلاح میشد.»
حسنی از مکاتباتی خبر داد که علیه گراش و او نوشته شده و در آینده منتشر خواهد کرد: «ما از زمان دوره اصلاحات پیگیر شهرستان شدن بودیم و دوره اول احمدینژاد هم ادامه داشت و در مقابل چه مکاتباتی علیه گراش نوشتند که بر علیه خوانین و روحانیت و شیخ احمد انصاری و علیه من نوشتند. این مکاتبات به وزارت اطلاعات میشد.»
حسنی با اشاره به پیگیریها در دوره اول و دوم ریاستجمهوری محمود احمدینژاد گفت: «علیرغم این که ممکن است بعضیها خوششان نیاید، جا دارد برای شهرستان شدن گراش از آقای احمدینژاد، آقای رحیمی، آقای نجار وزیر کشور، آقای مرتضوی معاون سیاسی، دکتر محمدی مدیرکل تقسیمات، از نمایندگانی که حمایت کردند و همه دستاندرکارانی که کمک کردهاند و بچههای خودمان در کمیته ارتقا تشکر کنم. با توکل به خدا هر کار نشدی، شد میشود.»
نماینده مردم لارستان، خنج و گراش در دوره هفتم مجلس شورای اسلامی میگوید که روند شهرستان شدن گراش چند ماه قبل از بهمن ۸۸ به سرانجام رسیده بود، اما اعلام عمومی باعث وقفه دوباره شد: «شهرستان شدن گراش، تمام شده بود. من تازه نماینده شده بودم و برای جشن پیروزی دور دوم آقای احمدینژاد، مراسمی در مدرسه علمیه برگزار شده بود. آقای حسنزاده زنگ زدند و گوشی را به آقای [سیدعباس] معصومی دادند. آقای معصومی قسمام داد که بگو شهرستان شدن گراش چه شده است؟ از او قسم گرفتم که چیزی نگوید و گفتم کار تمام شده و هفته آینده با آقای مرتضوی میآییم گراش و گراش شهرستان شده است. این را گفتم و گوشی را قطع کرد. همان موقع رفته بود منبر و گفته بود آقای حسنی من را قسم داده، ولی من طاقت ندارم خبر را به شما ندهم. جشن و شادی در گراش شروع شده بود که از اطلاعات لار به من زنگ زدند و من مجبور شدم بگویم [کار تا کجاست].»
حسنی روایت میکند به خاطر قول به امام جمعه آن زمان لار، مصوبه شهرستان ویژه لارستان و شهرستان گراش را همزمان پیگیری کرده است: «من بعد از نمایندگی چند ماهی صبر کردم. چون بعد از انتخابات ما با بیست نفر رفتیم خدمت آقای آیتاللهی، امام جمعه محترم لار. من گفتم چند ماه و چند سال است شهرستان شدن گراش را پیگیری میکنیم، یک وقت نگویند حسنی رفت [مجلس] و این کار را کرد. ایشان هم به من گفتند شما فعلا شهرستان شدن گراش را متوقف کنید. نمایندگان ما در این سی سال کاری نکردند، شما بیا لار را فرمانداری ویژه بکن، تا همزمان فرمانداری ویژه و شهرستانی گراش اعلام بشود. گفتم چشم. لارستان برای شهرستان ویژه از پنج آیتم دو آیتم را داشت. پیگیری کردم و با عنایت مسئولین وقت، من هر دو مصوبه شهرستان شدن گراش و فرمانداری ویژه لارستان را همزمان در یک روز گرفتم. با دکتر محمدی که برای شهرستان شدن گراش خیلی ضربه خورد، مشورت کردم. گفت اگر هر دو همزمان به دولت برود، یکی از آنان تصویب میشود. طرح گراش را یکشنبه ببر و طرح لار را چهارشنبه ببر.»
حسنی در خاطره خود از روز اعلام شهرستان شدن گراش گفت: «آن روز یکشنبه من مجلس بودم، اما استرس داشتم و نمیتوانستم در صحن علنی بمانم. اول رفتم دفتر و بعد رفتم خانه و دو تا قرص خوردم و خوابیدم. خواب بودم که آقای رحمت مهیایی زنگ زد و گفت چی شد؟ توضیح میدادم که احتمالا تا شب اعلام میشود. در حین صحبت یک دفعه گفت «اُشگوت» و تلفن قطع شد. بعد حاج محمد منفرد زنگ زد که پشت تلفن گریه میکرد. من نمیدانستم که شهرستان شدن گراش اعلام شده یا رد شده است؟ کنترل تلویزیون را میخواستم بردارم، اما دستم میلرزید و نمیشد. بعد سیل تلفنها از قطر، امارات، انگلیس و جاهای دیگر میآمد. من خودم در تلویزیون ندیدم. تا ساعت ۱۰ که شبکه خبر زیرنویس کرد.»