نماد سایت هفت‌برکه – گریشنا

شش نوع خشونت علیه زنان

Yaddasht

هفت‌برکه (گریشنا): امروز روز جهانی مبارزه با خشونت علیه زنان است. محمود غفوری، کارشناس روانشناسی، در این یادداشت درباره‌ی انواع مختلف خشونت نوشته است.

 محمود غفوری: بسته به اینکه چه تعریفی از خشونت داشته باشیم، انواع خشونت در نظر ما تغییر پیدا خواهد کرد.

یک دید کلیشه‌ای هم وجود دارد و آن هم اینکه وقتی حرف از خشونت علیه زنان می‌زنیم، انگشت اتهام به سمت مردان نشانه می‌رود؛ در حالی که بخش عظیمی از خشونت‌ها را خود زنان در حق همجنس خودشان روا می‌دارند. از سوی دیگر، بافت فرهنگی هر شهری تعیین می‌کند که چه مقدار از خشونت مجاز هست یا نیست، و چه رفتارهایی مصداق خشونت هست یا نه. رفتاری که در یک شهر خشونت‌آمیز تلقی می‌شود، در جایی دیگر قابل قبول و پذیرفته شده است. و بدین شکل می‌شود گفت که خشونت با توجه به بافت فرهنگی هر شهری تعریف می‌شود.

به طور کلی می‌شود گفت خشونت علیه زنان به چند دسته تقسیم می‌شود:

خشونت فیزیکی: شامل هر نوع ضرب و جرح به وسیله شوهر و آزار جسمی توسط او یا افراد دیگر. حتی تهدید به زدن یا دست بلند کردن به روی زن هم شامل این نوع خشونت است.

خشونت کلامی: که انواع توهین و تحقیر و تمسخر و … را در برمی‌گیرد که روح زن را خراش می‌دهد. وقتی دختری در خیابان مورد هجوم متلک آقایان قرار می‌گیرد، یا رییس او جلوی جمع او را توبیخ می‌کند، زن دچار همین خشونت کلامی شده است. متاسفانه امروزه جوک‌ها و لطیفه‌های زیادی علیه زنان ساخته می‌شود که تصویر یک جنس با هوش کمتر، احساساتی و دمدمی‌مزاج را از آنان می‌سازد.

خشونت عاطفی: زمانی که نیازهای عاطفی یک زن مورد توجه قرار نمی‌گیرد و احساسات او از سمت خانواده و دوستان و خویشاوندان مورد پذیرش قرار نمی‌گیرد.

خشونت حقوقی: زمانی که زنان در جامعه نادیده گرفته می‌شوند یا توانایی‌های آنها دست‌ کم گرفته می‌شود، حق و حقوق آنان نادیده گرفته می‌شود و با بی‌عدالتی با آنان رفتار می‌شود. حتی بعضی‌ها اعتقاد دارند که راه ندادن زن‌ها به استادیوم‌های ورزشی هم یک نوع خشونت است و این حق آنهاست که از ورود آنان جلوگیری نشود.

خشونت سیاسی: وقتی زنی به خاطر جنسیتش از فعالیت‌های سیاسی منع می‌شود، یا صلاحیت او مورد تردید واقع می‌شود. چاپ نکردن تصویر کاندیدای زن در ابعاد بزرگ، مصاحبه نکردن با او و اجازه سخنرانی ندادن هم مصداق این نوع خشونت است.

خشونت اقتصادی: دستمزد کمتر زنان نسبت به مردان، اجازه اشتغال ندادن به زنان از طرف خانواده و خویشان و یا کارفرمایان، هرگونه تبعیض قائل شدن در محل کار، دریافت نکردن نفقه از طرف شوهر و غیره از مصادیق این نوع خشونت است.

خروج از نسخه موبایل