هفتبرکه (گریشنا): تا برگزاری انتخابات در روز ۲۹ اردیبهشت، هفتبرکه در قالب مقالات و یادداشتهایی به بررسی موضوعات مختلف قابل بحث در شهرستان گراش میپردازد. در این یادداشت، محمود غفوری، کارشناس روانشناسی، دربارهی توجه رایدهندگان به «روحیهی مشارکت جمعی» در نامزدها نوشته است. غفوری اعتقاد دارد باید مردم در انتخاب کردن نامزدها به این امر توجه داشته باشند که نامزدی که انتخاب میکنند، روحیهی مشارکت جمعی داشته باشد و بتواند با بقیه اعضای شورا همفکری و همکاری کند.
در خلال اولین مناظرهی نامزدهای شورای شهر گراش در سینما فرهنگ، متوجه نکتهای شدم: وقتی یکی از کاندیداها صحبت میکرد، بعضی از کاندیداها با دقت به او نگاه و به صحبتهای او گوش میکردند؛ ولی بعضی دیگر از کاندیداها کمتر به حرف بقیه توجه نشان میدادند. این یک نکتهی منفی است، چرا که نشان میدهد آن کاندیدا به حرف بقیه توجه چندانی ندارد. «روحیهی مشارکت جمعی» در بین یک گروه پنجنفره بسیار مهم است، چرا که نبود این روحیه باعث میشود هر یک از اعضا به راه خود بروند و انسجام و پویایی گروه از بین برود.
از این رو لازم است که اولا افرادی انتخاب شوند که گوش شنوا داشته و انتقادپذیر باشند. در ثانی بهتر است که شباهتهای فکری و دیدگاههای نزدیک به هم داشته باشند، چرا که در صورت اختلاف زیاد دیدگاهها، پویایی و بازده گروه کاهش پیدا میکند و اعضا با مشکلاتی روبهرو میشوند. به عنوان مثال ممکن است کسی ایدههای عملی خوبی برای شهر داشته باشد که به دلیل طرز فکر متفاوت اعضا به مرحله اجرا نرسد.
به نظر من یکی از نکاتی که موقع رای دادن کمتر به آن توجه میشود همین است. بعضی از مردم زیاد به این مساله توجه نمیکنند که پنج نفری که انتخاب کردهاند، آیا خصوصیات مشابه و دیدگاههای نزدیک به هم دارند و میتوانند گروهی منسجم تشکیل بدهند یا نه.
راه حل این مشکل، یکی تشکیل ائتلافهای چندنفره است و دیگر این که خود کاندیداها اعلام کنند که با چه کسانی همفکر و همرای هستند. رسانهها هم کمابیش میتوانند با تحلیلهای دقیق، گروههای همفکر را تشخیص دهند و به مردم اطلاع دهند. به عنوان مثال، نشریههای گراش یا سایت گریشنا و شبکههای اجتماعی مکان خوبی برای این امر است. این کار جهت صرفهجویی در وقت و تسهیل کار همشهریهای عزیز بسیار موثر است.