هفتبرکه (گریشنا): شیوهی انتخاب اعضا و نحوهی فعالیت کارگروه انتخاباتی گراش در دهمین انتخابات مجلس شورای اسلامی موضوع این اصلی این گزارش است. بعد از انتشار بیانیهی کارگروه و اعلام نام دکتر بهمنی به عنوان کاندیدای مورد اجماع در شهر گراش، سوالات بسیاری در خصوص چگونگی روند رسیدن به این تصمیم مطرح شد. هفتبرکه در پی یافتن جواب به بخشی از این سوالات، با چند نفر از اعضای کارگروه و همچنین رییس و نایبرییس شورای شهر گفتگو کرده است. در گزارشهای بعد، هفتبرکه به سراغ کاندیداها و مردم هم خواهد رفت تا برآیندی از عملکرد کارگروه به دست آید.
تشکیل کارگروه
ایدهی تشکیل کارگروه انتخابات گراش، ۴۰ روز قبل از نامنویسی نامزدها برای انتخابات، با دعوت ۴۵۰ نفر از معتمدین شهر از طرف شورای شهر صورت اجرایی گرفت. مهدی عالمی، دبیر کارگروه انتخابات، میگوید: «برای این که شبههای در ترکیب دعوتشدهها پیش نیاید، لیست اولیه اسامی مدعوین با نظر هیات امنای مساجد محلههای مختلف شهر تهیه شد. این لیستهای اولیه در آرشیو کارگروه موجود است.» در جلسهای که در تاریخ سه شنبه ۱۹ آبان ۹۴ در مسجد الزهرا (س) تشکیل شد، حدود ۱۸۰ نفر از معتمدین مدعو حضور پیدا کردند، و از بین آنها ۳۰ نفر برای عضویت در گروه دهنفرهی کارگروه نامزد شدند. ۱۰ نفری که بالاترین آرا را کسب کردند عبارتاند از: محمود رادمرد، علی محمدی، رحمت مهیایی، محمد چترآذر، حسین فولادی، یعقوب صادقی، محمد منفرد، مهدی عالمی، زهرا خواجهزاده و خلیل فرهادی. علاوه بر این ۱۰ نفر که عضو ثابت کارگروه بودند، ۵ نفر از معتمدین شهر نیز از طرف شورای اسلامی شهر به کارگروه اضافه شدند: مرتضی فتحی، محمود سرخی، محمد کریمیان، کریم جعفری و مرتضی وقارفرد. به گفته دکتر فتحی، اعضای شورای شهر نیز ناظر کارگروه بودند، اما حق رای نداشتند.
مهدی عالمی میگوید: «در این مدت ۲۴ جلسه که صورتجلسه رسمی نیز شده است تشکیل شد. اما تعداد جلسات غیررسمی و سفرهای اعضای کارگروه به مناطق بسیار بیشتر از این جلسات رسمی است.»
دکتر فتحی، رییس اولیه کارگروه
دکتر مرتضی فتحی تا قبل از این که در انتخابات به عنوان نامزد ثبت نام کند، ریاست کارگروه را به عهده داشت. او تاکید میکند: «به منظور حفظ مشارکت حداکثری و ایجاد شور انتخاباتی در مردم منطقه این کارگروه را تشکیل شد. از ابتدا برنامه کارگروه این بود که از افراد واجد شرایط برای ثبت نام در انتخابات دعوت کنیم، تا به سرنوشت دوره قبل دچار نگردیم که دست ما از کاندیدا خالی باشد. افراد را دعوت میکردیم و از آنها قول میگرفتیم که به رای کارگروه در مورد اجماع پایبند باشند. و البته به آنها قول میدادیم که اگر مورد اجماع قرار گرفتند، حداکثر کمکی که میتوانیم به آنها خواهیم کرد.»
از صحبتهای دکتر فتحی میتوان نتیجه گرفت که کارگروه هدفاش را در سه مرحله تعریف کرده است: مرحله اول، دعوت از افراد واجد شرایط برای نامزدی در انتخابات؛ مرحله دوم، بررسی سبد رای نامزدهای تایید صلاحیت شده و رسیدن به اجماع بر سر یکی از آنها؛ و مرحله سوم، کمک به ستاد نامزد اصلح در فعالیتهای انتخاباتی.
دکتر فتحی در توضیح شیوه کار کارگروه میگوید: «ما هر هفته یا هر چند روز با یکی از کاندیداها جلسه میگذاشتیم که اهداف و خواستهها را برایشان بگوییم و آنها نیز برنامههایشان را توضیح دهند و اگر اطلاعاتی در مورد منطقه خواستند به آنها ارائه کنیم.»
یکی از سوالها درباره عملکرد کارگروه، منتظر نماندن برای دوره دوم تایید صلاحیتها و انتخاب دکتر بهمنی به عنوان کاندیدای مورد اجماع پیش از تایید صلاحیت حسینعلی حسینشیری و حسین حسینزاده است. دکتر فتحی که آن موقع از عضویت در کارگروه کنار رفته بود، در این زمینه اظهار نظر میکند: «آقای حسینشیری به آقای مهدی عالمی گفته بود که احتمال تایید صلاحیتاش کم است. آقای حسینزاده هم همینطور. کارگروه هم نمیتوانست به خاطر فشار منطقه صبر کند، در نتیجه دکتر بهمنی انتخاب شد.»
اما این انتخاب به صورت عمومی اعلام نشد. کارگروه منتظر نتیجه تایید صلاحیتهای مرحله دوم میماند. دکتر فتحی ادامه میدهد: «بعد که این دو نفر نیز تایید صلاحیت شدند، دوباره قرار شد مقبولیت و مقدار رای هر سه نفر در منطقه برآورد شود و نتیجه نهایی اعلام گردد.»
دکتر فتحی بعد از انصراف دادن از نامزدی انتخابات، دوباره به کارگروه برگشت و با تصمیمات آن همراه شد. او درباره موجه بودن تصمیم نهایی کارگروه نیز اظهار نظر میکند: «این تصمیم بر اساس مستندات و مدارکی است که از چند کانال پیگیری میشد و اطلاعات به ما میرسید.»
فولادی: دو معیار اصلی تصمیمگیری
انتشار بیانیه کارگروه مبنی بر اجماع بر روی گزینه دکتر بهمنی، این سوال را پیش آورد که این تصمیم از خلال چه سازوکاری گرفته شده است. حسین فولادی، یکی از اعضای کارگروه، میگوید این تصمیم بر پایه دو معیار اصلی اتخاذ شد: «یک: برآیند نظر کارگروه شهرها و مناطق، و در جاهایی که کارگروه نداشتند، برآیند نظر افراد بانفوذ و معتمد. دو: اعلام حمایت زندوی از دکتر بهمنی».
فولادی در خصوص معیار اول میگوید: «نکتهای که نامزدها به آن توجه نمیکنند این است که وقتی به مناطق و شهرهای دیگر میروند، چیزی که به خود کاندیداها گفته میشود با آن چیزی که به یک شخص ثالث گفته میشود فرق میکند. نامزدها این را در نظر نگرفتهاند.» او در مورد معیار دوم نیز توضیح میدهد: «سبد رای آقای زندوی هم معیار مهمی است که به همین راحتی نمیشود ازش گذشت.»
موضع شورا به عنوان ناظر
حبیبالله مهرابی، رییس شورای شهر، تاکید میکند که تشکیل کارگروه و همهی فعالیتهایی که در این چند ماه انجام شد، به خاطر مصلحت و حفظ منافع شهر و منطقه صورت گرفته است. او ترجیح میدهد در این زمان جزییات را باز نکند، اما نقدها و حملاتی که به کارگروه میشود را غیر منصفانه میداند: «کارگروه سه ماه زحمت کشید و بدون غرضورزی و با توجه به تمام جوانب کار کرد و تصمیم گرفت. کاندیداها هم باید به تصمیم کارگروه تمکین کنند، وگرنه هر اتفاقی افتاد مسئولیت با خود آنهاست.»
«افرادی این نقد را وارد میکنند که چرا ترکیب اعضای کارگروه به سمت یکی از کاندیداها متمایل است.» این نقد را مهندس هرمزی، نایبرییس و سخنگوی شورای شهر که تنها به عنوان ناظر در کارگروه حضور داشته است، بازگو میکند و به آن اینگونه پاسخ میدهد: «من قبلا نیز در جواب این افراد گفتهام که آن موقع که چند ماه پیش و قبل از ثبت نام کاندیداها در مسجد الزهرا جلسه تشکیل شد، و از بیشتر این افراد هم دعوت شده بود، چرا نیامدید و چرا نامزد عضویت در کارگروه نشدید؟ خوب، این کمکاری از طرف خود شما بوده است، و حالا اگر هم به صورت اتفاقی افرادی در کارگروه از آشنایان دکتر بهمنی در آمدهاند، چطور میتوانید ترکیب اعضا را زیر سوال ببرید؟»
نتیجهی نهایی
کارگروه باید طبق برنامه اولیه اکنون به سمت کار ستادی برای نامزد مورد اجماع برود؛ اما هنوز حسینعلی حسینشیری و حسین حسینزاده در گود رقابت ماندهاند. باید دید در روزهای آینده عملکرد کارگروه به چه صورت خواهد شد.