هفت برکه (گریشنا): شهرداران و روسای شورای اسلامی شهرهای استان فارس در نشست گراش تجربیات خود را به اشتراک گذاشتند.
به گزارش خبرنگار هفت برکه؛ همایش شهرداران و روسای شوراهای استان فارس، امروز، بیستو ششم بهمن ماه به میزبانی شهردار و شورای اسلامی شهر گراش در سالن دانشکدهی علوم پزشکی برگزار شد.
فرماندار: شوراها بلاگردان مسئولین اجرایی هستند
فرودی، فرماندار شهرستان با اشاره به این که این همایش به نوعی جشن پنجاه سالگی شهرداری گراش محسوب میشود، گراش را اینگونه معرفی کرد: «از مهمترین ویژگیهای فرهنگی و اجتماعی این شهر دینداری و ولایتمداری است و برگزاری دو نماز جمعه در مرکز شهرستان و مرکز بخش ارد، حوزهی علمیهی فعال، داشتن صد مسجد و حسینیه، رواج فرهنگ وقف و وجود نیکوکاران و خیرین، نشان از دینداری مردم است. گراش با وجود داشتن بیمارستان امیرالمومنین علی(ع) و متخصصان مجرب به عنوان قطب درمان جنوب، تلقی میشود. داشتن ده هزار هکتار اراضی کشاورزی، موفقیت در حوزهی ورزش به خصوص سوارکاری و همچنین مرکز صدور گوشت قرمز بودن در جنوب استان از دیگر ویژگیهای این شهر است. »
او در ادامهی اظهار داشت:« در اواخر دولت هاشمی رفسنجانی بحث تشکیل شوراها شکل گرفت و میتوانم بگویم در طول بیست سال سابقهی کاریام این طرح یکی از موفقترین طرحهای اجرا شده است. شوراها بلاگردان مسئولین اجرایی هستند و خود من در طول خدمتم بیشترین کمک را در پیشبرد اهداف شهرستان از شوراها گرفتم. تشکیل شوراها طرح موفقی است که به مسئولین کمک میکند اما این هنر مسئولین است که چطور با شوراها هماهنگ باشند.»
فرماندار گراش در مورد وظایف و مشکلات شهرداریها گفت: «اما مهمترین مشکلات شهرداریها؛ نداشتن درآمد مستمر و پایدار است. مشکلات بافت فرسودهی شهر و بررسی و دادن راهکار برای حل آن و همچنین ضرورت توسعهی متوازن از دیگر مواردی است که شهرداریها باید به آن توجه کنند. به نظر من، دید شهرداران بیشتر عمرانی است اما عمران در سایهی امنیت تحقق مییابد و میبایست در زمینهی امنیت نیز به اعتبارات جهت داد. ایجاد نشاط آفرینی و توجه به محیط زیست و همچنین فرهنگسازی برای مشارکت مردم در جهت مدیریت شهری از دیگر مواردی که شهرداریها میتوانند به آن سمت و سو ببخشند.»
رییس شورای اسلامی فارس: توجه به توسعه شهرهای کوچک و روستاها
نعمتی، رئیس شورای اسلامی استان فارس بیان داشت: «ما علاوه بر ساختن فضای سبز باید دل مردم را هم سبز کنیم و نباید بیتالمال را صرف هزینههای تشریفاتی کنیم. اگر بخواهیم شهرهای بزرگ آسیب نبینند باید نگاهمان به توسعهی شهرهای کوچک باشد. امروز مولفهی جمعیت مولفهی قدرت است و اگر نگاهمان به سمت توسعه و ایجاد اشتغال در روستاها باشد مشکل ما کمتر میشود.»
او با توجه به نزدیک بودن انتخاب تصریح کرد: «انتخابات را از دو جنبهی کمیت و کیفیت میتوان بررسی کرد. از لحاظ کمیت، مشارکت مردم در انتخابات تهدیدات خارجی را کم میکند و از لحاظ کیفیت انتخاب نمایندگان اصلح، حلال مشکلات خواهد بود.
امام جمعه گراش: شادی روغنکاری چرخ اجتماع است
« شادی، روغن کاری چرخ اجتماع است.» حجتالاسلام حسینی، امام جمعهی شهرستان با بیان این جمله میگوید:« شادی، فرهنگ عمومی میخواهد، امام علی(ع) میفرماید: باید سعی کنیم جامعه را به سمت شادی و نشاط ببریم. کسالت آفت دنیا و آخرت است. ما بدودن رودربایستی باید بگوییم جامعه ما به خاطر داشتن مشکلاتی از جمله بیکاری و… کسل است و شادی ندارد. سوال من این است که چرا اینقدر عزاداری را در جامعه ترویج میکنند؟ دارند سعی میکنند جامعه به حالت افسردگی فرو رود و ما متاسفانه جامعه بانشاطی نداریم، نباید جامعه را به متعصبین و متحجرین سپرد. این آسیبهایی است که جامعه را تهدید میکند و ما باید سبک زندگی را تغییر دهیم. شهرداریها با همت و همکاری مردم میتوانند انقلاب شهری، مدیریتی و فرهنگی به وجود بیاورند.»
شهردار نورآباد: گرفتن کمک از خیرین در شان شوراها نیست
سید ابوالحسن موسوی، رئیس شورای شهر نورآباد در این همایش گفت: «بر اساس بخشنامه و مصوبهی هیات وزیران، شورای شهرهای غیر کلانشهرها میتوانند در هر ماهی حداکثر پنجاه ساعت جلسه داشته باشند و از حق جلسه برخوردار باشند که این جلسات شامل جلسات کمیسیونها هم میشود اولین اعتراض شوراها به همین است که چرا ما را وابسته میکنند به حقوق شهردار چرا روش دیگر در نظر نمیگیرند؟»
موسوی گفت: «بر اساس همان بخشنامه در ماده هشت آمده که باید پرداخت حق جلسات در بودجه پیشبینی شود ولی متاسفانه ما به نصف مبلغ هم نمیرسیم. مساله بعد این است که چرا میگویند کمک به شوراها؟ چرا کمک؟ مگه ما نیازمند هستیم؟ اگر یک نهاد رسمی هستیم باید بودجه برای ما مشخص کنند نه این که بگویند کمک به شوراهای اسلامی و مشکل بدتر این است که میگویند اگر اعتبار کم بود باید از کمک خیرین و زکات به شما بدهند، به نظر من این در شان شورا با این جایگاه نیست.»
شهردار جهرم: سیستمی حرکت نمیکنیم
سیاوش قزلی، شهردار جهرم با بیان این موضوع که برگزاری این جلسات باعث رشد، شکوفایی، تعامل و تکامل مجموعه مدیریتی و آشنایی ما با دستآوردهای شهرهای مختلف استان میشود، تصریح کرد: «جایگاه شورا و شهرداریها متاسفانه جایگاه مساعد و مناسبی نیست چرا که ما به صورت سیستمی حرکت نمیکنیم.»
او در ادامه به برخی از ضرورتها و دلایلی که موضوع توجه به مدیریت شهری و شوراها را در کشور برجسته میسازد، اشاره کرد و گفت:« ناکافی بودن منابع و توان حکومت مرکزی و دولت برای پاسخگویی به مطالبات مردم، شرایط و اقتضائات بینالمللی و ملی، بسترسازی برای تحقق سیاستهای اصل ۴۴ قانون اساسی که میگوید: اقتصاد ایران بر مبنای سه اصل بخش خصوصی، دولتی و تعاونی استوار است. تحقق آرمان انقلاب، مشارکت، حضور و دخالت آحاد مردم در عرصههای تصمیمسازی، ناکارآمد بودن و ناکافی بودن شیوه و مدل متمرکز ادارهی امور در عصر حاضر، سوق دادن دولت به امر سیاستگذاری، هدایت و نظارت کردن بر برنامههای توسعه و پرهیز از ورود به عرصهی تصدیگری، چالشها و موانع پیش روی مدیریت محلی و شوراها در کشور، چالشها و محدودیتهای قانونی و حقوقی و مقررات، چالشها و محدودیتهای اقتصادی و منابع مالی، مقاومت بدنهی اجرایی کشور در برابر تقویت اختیارات و نقش مدیریت محلی، عدم تحقق مدیریت یکپارچهی شهری، مشخص نبودن صریح جایگاه نقش شوراها و شهرداری در برنامههای توسعهی نظام و برنامههای برنامهریزی و تخصیص بودجه، عدم تناسب و نظارت اختیارات فعلی مدیریت شهری با انتظارات و توقعات مردم و بعضی نهادها، موانع و محدودیتهای سیاسی، دخالتهای متعدد در حوزهی وظایف ذاتی و مدیریت شهرداری، نگاه قلکی بسیاری از مردم، نهادها و دستگاهها به شهرداریها، از جمله ضرورتهای توجه به مدیریت شهری و شوراها محسوب میشوند.»
سخرانان همایش شوراها و شهرداران
تاثیر سازمان و نقش سازمانها در جامعه؛ موضوعی بود که محمد مهدی رضانیا، رئیس شورای اسلامی شهر آباده پیرامون آن صحبت کرد. او میگوید:« در عصر حاضر سازمانها نقشی اساسی در جامعه ایفا میکند. ما امروز از لحظهی تولد تا مرگ زیر نظر سازمانهای مختلف هستیم. مدیران این سازمانها باید عالمان جامعهی خود باشند تا بتوانند در جهت رفع مشکلات مردم قدم بردارند. در بحث فرهنگ نیز شوراها موظف هستند بخشی از مشکلات را حل کنند. اما چیزی که در نحوهی خدمتگذاری تاثیرگذار است داشتن اتحاد و وحدت است. تا زمانی که اختلاف باشد چه مابین اعضا و چه ارگانها هیچ کاری به صورت مناسب پیش نخواهد رفت.»
محمد مهدی تقیه، معاون اجرایی و مشاور عالی شورای استان پیرامون آسیبشناسی و خلاهای قانونی شوراها سخنرانی کرد و گفت: « این بار میخواهیم از خودمان انتقاد کنیم که به صورت تیتروار به آنها اشاره میکنم، اول با تاخیر شروع شدن فعالیت شوراها که بیست سال طول کشید تا شوراها تشکیل شود. شوراها بیشتر در حالت تدافعی قرار دارند و از درون انتقاد کردن خود را فراموش کردهاند. در طول مدت خدمت گاهی باید بنشینیم و بررسی کنیم که چه کردیم و خودمان را قضاوت کنیم. نداشتن مدیریت متوازن شهری از دیگر مشکلات است. ناآگاهی مسئولین از مشکلات، عدم استقبال نخبگان از عضویت در شورا و همچنین عدم حضور زنان در شورای شهر، شوراگریزی خویشاوندی، پیر سالاری، انتخابات همزمان شورا با انتخابات ریاست جمهوری، شورا گریزی و درگیری با تشریفات، تنگناهای مالی، چند دستهگی در شورا و لجاجت بعضی از اعضای شورا، ضعفهای تشکیلاتی، نداشتن تجربهی کافی و کم سوادی در بعضی از شوراها، ارتباط ضعیف شوراهای شهر کل استان با هم و نداشتن فرصت برای به اشتراک گذاشتن تجربیات، انتخابات هر ساله هیات رئیسه، دخالتهای بعضی از دستگاهها در شورا، ناهماهنگی بین شورا و شهرداری، از دیگر مواردی هستند که باعث بروز مشکلاتی شده است.»
علیرضا بیاتپور، مدیر کل دفتر شهری استانداری فارس سخنانش را اینگونه آغاز میکند: « شوراها نماد دموکراسی و وکیل مردم در مدیریت امور شهری هستند. مدیریت شهری در وضعیت فعلی بر پایهی چهار چرخ در حال گردش است. شورا، شهردار، دولت و شهروندان هر کدام از این چهار مورد دچار اختلال شود در مسیر حرکت خلل ایجاد میشود. چهار رکن مدیریت شهری که اگر با هم هماهنگ باشد یک شهر آرمانی خواهیم داشت. آموزش شهروندی از وظایف کاربردی شوراها است. ما برای پیشرفت در امور به آموزش نیاز داریم هم آموزش اعضای شورا و مسئولین و هم آموزش شهروندان. شورا و شهرداری میبایست در حدود اختیارات هم عمل کنند و در کار هم دخالت نکنند، نه شورا وارد حریم شهردار شود و نه شهردار از حریم شورا تجاوز کند، مهمترین وظیفهی شورا انتخاب شهردار است، شورا باید آموزش ببیند تا بر وظایف شهردار نظارت داشته باشد و در صورت کم کاری به او تذکر دهد و اگر نیاز به استیضاح بود، اقدام کند.»
او با بیان این که «طرح راهبردی حلقهی مفقودهی شورا و شهرداری است.» میگوید: «ریشهی مشکلات در نداشتن طرح راهبردی شهرها است، تهیهی این طرح بسیار مهم است چرا که مانند نقشهای فراروی شورا و شهرداری قرار میگیرد و بصیرتی نسبت به کارها به آنها میدهد. پیشنهاد ما این است که در سال ۹۵ همهی هم و غم خود را برای تهیهی طرح راهبردی شورا و شهرداریها بگذارید تا خیلی از تخلفات و گلهها از بین برود.»