خُذ مِن اَموالهم صَدَقَهٌ تُطَهِرُهُم و تُزَکیهِم (۱۰۳ توبه)
از اموال آنها صدقهای (زکات) بگیر تا به وسیله آن آنها را پاکسازی و پرورش دهی.
زکات در لغت به معنای پاک کردن آن است. همچنین زکات به معنای طهارت نیز آمده است. زکات، نماء، و زیادی در لغت به یک معنا میباشند و در اصطلاح این است که انسان زیادی اموال خود را در راه خدا ببخشد و انفاق کند. زکاتی که در عرف مردم رایج است یکی از مصادیق صدقه است. چون صدقه پاککننده است زکات هم از تزکیه به معنای پاککردن است.
حقیقت زکات در لغت به معنای انفاق مال در راه خدا است لذا در قرآن مجید در موارد زیادی به صدقات مستحبی زکات گفته شده است. مثلاً در بسیاری از سورههای مکی کلمه زکات آمده است که منظور همان زکات مستحبی است، زیرا وجوب زکات مسلماً بعد از هجرت پیامبر اکرم (ص) به مدینه بوده است. در آیه ۵۵ سوره مائده به نقل اکثر مفسرین درباره جریان انفاق حضرت علی که در حال رکوع انفاق میکند و انگشترش را به فقیر میدهد، از قبیل صدقات مستحبی میباشد؛ چون هنوز زکات واجب نشده بود. امروزه کلمه زکات بین مسلمانان به صدقه واجب منصرف میگردد. نهایتاً اکنون کلمه زکات در عموم مردم به صدقات واجب اتلاق میگردد.
انواع زکات
زکات بر دو نوع است:
- زکات اموال
که بر ۹ چیز واجب میشود: ۱. گندم ۲. جو ۳. خرما ۴. کشمش ۵. طلا ۶. نقره ۷. شتر ۸. گاو ۹. گوسفند. اگر کسی مالک یکی از این ۹ چیز باشد باید طبق ضوابط حدنصاب زکات آن را پرداخت کند. جهت اطلاع بیشتر به رسالههای علمیه مراجعه گردد.
- زکات بدن یا فطره
فطره در لغت چند معنا دارد که مهمترین آنها خلقت و اسلام و در اصطلاح عبارت است از زکاتی که هر مسلمان برای خود و افراد تحت تکفل او (نانخور او) واجب میگردد. با توجه با آن که پرداخت این نوع حق مالی باعث سلامتی جسم و روح میشود، آن زکات را زکات بدن یا فطره میگویند. شاید وجه تناسب آن به معنای اسلام این باشد که زکات فطره مقتضای اسلام است. از این رو اگر کسی پیش از غروب شب عید فطر مسلمان شود، تکلیف از او ساقط نمیشود. زکات فطره به اتفاق شیعه و سنی واجب میباشد و در متون دینی برای آن فواید زیادی شمردهاند که به اختصار احادیثی را بیان میکنم. عن ابی عدالله ………. قال الرسولالله
انَّ مِن تَمامِ الصُوم اِعطاءِ الزَکاه یعنی الفِطرَه کَما اِنَّ الصَلَواتَ عَلی النَبی مِن تَمام الصَلاه
زکات فطره مکمل و تمامکننده روزه است همانگونه که درود و صلوات بر پیامبر مکمل و تمامکننده نماز است.
۲. زکات فطره باعث قبول روزه ماه مبارک رمضان میشود.
۳ زکات فطره باعث سلامتی جسم و پاکسازی روح از رذایل اخلاقی است.
زمان زکات فطره و وقت ادای آن از آغاز دیدن ماه شوال تا ظهر روز عید فطر است. مقدار زکات فطره هر نفری یک صاع است که تقریباً ۳ کیلو از گندم یا جو یا خرما یا کشمش یا برنج یا ذرت میشود و اگر پول یکی از اینها را بدهد کافی است.
مصرف زکات فطره در ۸ مورد امکانپذیر است: ۱. فقیر ۲. مسکین ۳. کسی که از طرف امام یا نائب امام مامور میباشد زکات را جمع و نگهداری نماید و به حساب آن رسیدگی کند. ۴. کافرهایی که اگر زکات به آنان بدهند به دین اسلام مایل میشوند. ۵. خریداری بندهها و آزادکردن آنها ۶. بدهکاری که نمیتواند قرض خود را بدهد ۷. سبیلالله، کارهایی که منفعت عمومی دین را دارد ۸. مسافری که در سفر درمانده شده است.
افرادی که نماز عید فطر میخوانند بنابر احتیاط واجب باید فطره خود را پیش از نماز عید بدهند. اگر کسی مخارج سال خود و خانوادهاش را نداشته باشد، زکات فطره از او ساقط میشود.