نماد سایت هفت‌برکه – گریشنا

همه چیز زیر سر «کنه قرمز» بود +عکس و فیلم

گریشنا: بر اساس بررسی کارشناس گیاه پزشکی آنچه تصور می‌شد ترشح خون از نخل است، در واقع یک نوع آفت مرسوم درختان به نام کنه قرمز اروپایی بود.

به گزارش خبرنگار گریشنا شایعه‌ی نخل ‌خون‌بار دیروز در اربعین حسینی در فضا‌های مجازی بسیار گسترده شد، گزارش مفصل این اتفاق در گریشنا منتشر شد. (+)  مصطفی شادرام،کارشناس گیاه‌پزشکی باانجام آزمایش‌هایی بر روی نمونه برگ‌های درخت نخل، مبتلا بودن این درخت را به آفتی با نام علمی کنه‌ی قرمز اروپایی panonychus ulmi  تایید کرد.

این خون است!

در تکمیل گزارش قبل برای انجام تحقیقات و آزمایش‌های بیشتر، نمونه‌ای از برگ این درخت را به آزمایشگاه دکتر مهرابی بردیم. دکتر مهرابی بعد از انجام آزمایش‌های لازم و قرار دادن این برگ در زیر میکروسکوپ، پاسخ داد:« به نظر می‌رسد که این لکه‌ها، لکه‌های خون جاندار است که روی برگ‌ها چسپیده شده اما تشخیص نوع این خون در حیطه‌ی کاری این آزمایشگاه نیست.»

با شنیدن پاسخ دکتر مهرابی چند زنی که روی نیمکت‌های آزمایشگاه نشسته بودند از جایشان بلند می‌شوند و با هیجان می‌گویند: «پس این قضیه واقعیت دارد و شایعه نیست؟ این درخت در اربعین حسینی خون گریه کرده است ولی افراد بی‌اعتقاد نمی‌خواهند باور کنند.»

دکتر مهرابی در جواب به آن‌ها می‌گوید:«درست است که این لکه‌ها، خون است اما نمی‌توان تشخیص داد و قاطعانه گفت که این خون از چه نوعی است و منشا آن چیست.»

به آزمایشگاه بیمارستان امیر‌المومنین علی(ع) گراش رفتیم، مسعود خواجه‌زاده کارشناس این آزمایشگاه نیز بعد از دیدن برگ نخل مورد نظر صحبت‌های دکتر مهرابی را تایید می‌کند و می‌گوید:« برای انجام تحقیقات بیشتر می‌بایست به آزمایشگاه‌های آفت‌شناسی و گیاه‌شناسی مراجعه کنید.»

امام جمعه نظری ندارد

برای پیگیری این موضوع سری هم به دفتر امام جمعه می‌زنیم تا نظر حجت‌الاسلام حسینی، امام جمعه‌ی شهر را نیز در این رابطه بپرسیم، تنها پاسخ امام جمعه به ما این است که؛« در حال حاضر در مورد این مساله هیچ اظهار نظری نمی‌کند.» سکوت امام جمعه راه را بر اظهار نظرهای مذهبی می‌بندد و یک بار دیگر راه آزمایشگاه را در پیش می‌گیریم.

گیاه پزشکی جواب می‌دهد

با شادرام کارشناس گیاه‌پزشکی تماس گرفتیم و او را از نتایج به دست آمده تا اینجای کار، باخبر کردیم. او به ما قول می‌دهد برای انجام تحقیقات به یکی از باغ‌های اطراف گراش می‌رود تا نمونه‌ی مشابه را پیدا کند و برای انجام آزمایش‌های لازم آن را به آزمایشگاه خود ببرد. از طرفی چون نمونه‌ آفتی که در منزل مرحوم صمیمی وجود داشت به علت دستمالی شدن هیچ کنه‌ی زنده‌ای روی آن وجود نداشت و همه‌ی آفت‌ها متلاشی و از بین رفته بودند راهی جز جستجو برای پیدا کردن نمونه‌ی مشابه آن وجود نداشت.

بعد از ظهر حوالی ساعت ۱۶ شادرام با تماس به دفتر گریشنا اطلاع می‌دهد که نمونه‌ی مورد نظر را بر روی یکی از درختان نخل در سطح شهر پیدا کرده است و از ما می‌خواهد تا یکی از همکاران خود را برای عکاسی از این نمونه به آزمایشگاه بفرستیم. ابوالحسن حسینی برای عکاسی از این نمونه به این آزمایشگاه رفت. ابوالحسن حسینی کلیپی را نیز از این آزمایش‌ها در زیر دستگاه برای گریشنا آماده کرده است که در این کلیپ می‌توانید این حشره که در حال حرکت است، پوره و تخم‌گذاری این آفت را بر روی برگ ببینید.

همه چیز زیر سر کنه قرمز اروپایی

مصطفی شادرام در نوشته‌ای در مورد این آفت توضیحات داده است:

«این کنه، دامنه میزبانی وسیعی دارد ولی در بین تمام میزبان‌ها،سیب، به و گلابی از مهمترین آن‌ها می‌باشند. این کنه به تعداد زیادی از درختان میوه دانه‌دار، هسته‌دار و تعدادی از درختان زینتی و درختچه‌ها حمله کرده و در صورت عدم کنترل ، باعث خسارت جدی می‌شود.

حمله این کنه به درختان میزبان در ابتدا باعث رنگ پریدگی و سپس متمایل به قهوه ای شدن برگها و در نهایت خزان آن‌ها می‌شود. این کنه زمستان را به صورت تخم بر روی شاخه‌ها و خصوصاً در اطراف جوانه‌ها به سر می‌برد و در مناطقی که زمستان نسبتاً ملایم است سایر مراحل زیستی آفت نیز دیده می‌شود ولی مراحل متحرک مقاومت چندانی نسبت به سرما نداشته و در دماهای زیر صفر درجه از بین می‌روند.

تخم ریزی بیشتر روی شاخه‌ها به خصوص در محل اتصال شاخه‌های جوان به شاخه‌های پیر صورت می‌گیرد. در این مکان‌ها بعضاً دو یا سه ردیف تخم روی هم گذاشته می‌شوند و به طوری که توده تخم‌ها، به آن قسمت از شاخه رنگ قرمز می‌دهد که این توده تخم با چشم غیر مسلح نیز قابل روئیت می‌باشد.
این آفت در مناطق جنوبی بر روی برگهای درخت نخل فعالیت نموده و به دلیل کوچکی اندازه کنه، کمتر کسی متوجه این آفت می‌شود. مگر با دقت زیاد و آشنایی نسبت به این نوع آفت و یا به صورت تصادفی با لمس کردن برگ و رنگ گرفتن دست.»

وظیفه فراموش شده

با این نتیجه صحبت دکتر مهرابی نیز تایید و مشخص شد که خون جاندار مربوط می‌شود به خون کنه‌ی قرمز اروپایی که با لمس شدن از هم متلاشی می‌شود و آثار آن را می‌توان با دستمال کاغذی، پارچه و … مشاهده کرد.

قضیه نخل خون‌بار با بررسی دقیق‌تر مشخص است. اما نباید از جنبه‌های اجتماعی و مذهبی تمایل به معجزه به آسانی گذشت. هر از چند وقت اخباری از گوشه و کنار کشور و شهر شنیده  اما بدون بررسی دقیق رها می‌شود. اخباری که تاثیراتی ناخواسته بر اعتقادات مردم دارد. این کار کارشناسان مذهبی است که مردم را در این مورد ارشاد و راهنمایی کنند. در راستای وظیفه نهی از منکر حضرت علی(ع) می‌فرماید: «هر آن علمی که مورد تأیید و امضاء عقل نباشد گمراهی و ضلالت است.» (غررالحکم ،ص۵۴۶)

 

خروج از نسخه موبایل