نماد سایت هفت‌برکه – گریشنا

سوال از مدیرکل راه و شهرسازی: چرا دولت زمین‌های گراش را بیشتر می‌فروشد؟

هفت‌برکه: انتشار فهرست تازه مزایده و فروش زمین از سوی اداره کل راه و شهرسازی لارستان، یک بار دیگر موضوع فروش بیشتر زمین‌های دولتی در گراش را در فضای مجازی مطرح کرد. این موضوع سوال اصلی هفت‌برکه از مدیر کل راه و شهرسازی لارستان در نشست خبری ۲۷ آذرماه ۱۴۰۳ بود. شبانی در پاسخ، مرغوبیت بیشتر زمین‌های گراش را دلیل قرار گرفتن آن در مزایده‌های دولتی دانست و اعلام کرد بخشی از درآمد این مزایده‌ها برای آماده‌سازی مسکن ملی هزینه می‌شود. پاسخی که شفاف و با ارائه ارقام نبود.

۷۳ درصد فروش زمین مربوط به شهرهای گراش و خنج بوده است

محمد خواجه‌پور، مدیر رسانه‌های هفت‌برکه، در نشست خبری آذرماه ۱۴۰۳ پنج سوال از مدیر کل پرسید که محوریت آنها شفاف‌سازی در مورد موضوعات کلان زمین مربوط به گراش بود. او در ابتدا با ارائه‌ی یک بررسی آماری از قطعات مزایده شده در سه سال اخیر گفت: «یکی از مسائل چالش‌برانگیز در گراش، موضوع مزایده‌ها و واگذاری‌های زمین است. بررسی مزایده‌های منتشر شده در کانال اطلاع‌رسانی اداره کل در سه سال اخیر نشان می‌دهد که ۷۳درصد قطعات ارائه شده در مزایده‌ها در دو شهر گراش و خنج است و گراش نیز گران‌ترین قطعات و بیشترین آورده مالی را داشته است.»

او سپس درباره‌ی فرایند و دلیل فروش املاک از مدیر کل پرسید و مهندس شبانی در پاسخ گفت: «ما صندوقی در مجموعه‌ی وزارت راه و شهرسازی داریم به نام صندوق توسعه‌ی مسکن که با هدف ساخت و توسعه‌ی مسکن ایجاد شده است. این صندوق منابع مختلفی دارد و یکی از منابع آن فروش اراضی است.»

مدیر کل راه و شهرسازی لارستان در مورد معیار انتخاب زمین‌های برای مزایده گفت: «مجموعه‌ی سازمان ملی مسکن تشخیص می‌دهد که این اراضی به رشد کافی رسیده و قابل فروش هستند یا نه؟ یکی از معیارهایی که به ما تکلیف کردند اراضی که می‌فروشید و برای مزایده می‌آورید اراضی باشد که رشد کافی قیمت داشته باشند. دوم اینکه این طوری نیست که ما اراضی یک شهر خاص را بفروشیم. همین الان مزایده‌ای که گذاشته‌ایم خیلی از شهرهای دیگر هم بوده‌اند. ممکن است شهری بیشتر به فروش برسد و برخی کمتر»

مهندس شبانی گفت: «این اراضی که تعیین شده برای مولدسازی به تناسب هر شهرستان در آن شهرستان می‌ماند. اراضی مشخص‌شده برای مولدسازی ساز و کار خودش را دارد. آنها در بانک زمین ما می‌ماند و در آینده صرف همین کارهای آماده‌سازی و زیربنایی و روبنایی مسکن می‌شود. ما الان تا امروز تقریبا ۷۰۰ میلیارد قرارداد برای آماده‌سازی اراضی داریم و فکر کنم پارسال ۲۵۰ میلیارد از فروش اراضی داشته‌ایم. [به همین دلیل] یکی از شهرهایی که در بحث آماده‌سازی خوب بوده گراش است. ما چهار تا فاز در شهر گراش داریم که همه‌ی آن هم برای مردم است. مبالغ و پیمانکار آن هم مشخص است. ببینید بیشتر از آنکه ما در شهر گراش فروش داشتیم پول آمده یا نه؟ قطعا این اتفاق افتاده. سازمان ملی زمین و مسکن پروژه‌ها را تعطیل نمی‌کند و به موازات هم جلو می‌روند و تحت عنوان وام به ما کمک می‌کند. می‌گوید در آینده که فروش رفت ما این را از شما کسر می‌کنیم و هیچ مشکلی در این حوزه اتفاق نمی‌افتد و قطعا عدالت برقرار است.»

هفت‌برکه: زمین روبروی ترمینال و نحوه‌ی واگذاری آن چطور بوده است؟

یکی از مواردی که از سال گذشته مورد پرسش مردم بود، واگذاری زمین‌های روبه‌روی ترمینال بود. خواجه‌پور در مورد زمین روبروی ترمینال و نحوه‌ی واگذاری آن پرسید: «برخی از موارد مانند زمین‌های روبه‌روی ترمینال در بلوار الله‌قلی‌خان گراش تا آذرماه در لیست مزایده دیده نمی‌شود. چون گفته می‌شود این زمین‌ها که در یکی از نقاط خوش‌قیمت شهر گراش قرار دارد در اختیار تعاونی مسکن خود اداره کل قرار گرفته است. لطفا در مورد نحوه واگذاری این منطقه به صورت مزایده یا واگذاری توضیح دهید.»

مهندس شبانی درباره‌ی این زمین به ماده‌ی ۱۰ اشاره کرد و توضیح داد: «یک زمینی بوده که ما به عنوان مسکونی طرح نهضت در نظر گرفته‌ایم برای همکاران ما با یک تعدادی. منتهی یک مقداری هم قیمتش بالاتر از بقیه اراضی بوده است به شکل ماده‌ی ۱۰ به اینها واگذار کردند نه ماده‌ی ۷. ماده‌ی ۷ مجانی است. اما قانون جهش می‌گوید اراضی که از یک سوم ساخت مسکن قیمت‌شان بیشتر بشود نمی‌توانید مجانی به مردم بدهید. باید در قالب ماده‌ی ۱۰ واگذار کنید که می‌گوید ۹۹ ساله نیست و باید نهایتا ده‌ساله یعنی یک مبلغی رهن مابقی آن ده‌ساله تسویه کنند. قیمت آن هم کارشناسی روز است. به این شکل به آن عده‌ای که داوطلب بوده‌اند داده‌ایم و هم یک درآمدزایی برای صندوق بوده. اینها افرادی بودند که حائز شرایط مسکن بودند. فرم جیم آنها هم دیگر قرمز می‌‌شود.»

در واقع مدیر کل راه و شهرسازی واگذاری بخشی از زمین‌های روبه‌روی ترمینال به کارکنان اداره کل راه و شهرسازی لارستان را تایید کرد و در بهمن‌‌ماه نیز بخش دیگری از این زمین‌ها به صورت مزایده به فروش خواهد رسید.

سوال پایانی مدیر رسانه‌های هفت‌برکه از مهندس شبانی در مورد لزوم شفاف‌سازی لیست املاک فروش رفته بود: «چون ممکن است بعضی مزایده‌ها یا واگذاری‌ها منتشر نشده باشد و یا برخی موارد تکراری است. لطفا لیست املاک فروش رفته یا واگذار شده به تفکیک ۷ شهرستان در اختیار رسانه‌ها قرار گیرد.»

و مهندس شبانی در پاسخ گفت: «ممکن است بحث‌های حراست و اینها باشد اما شما اگر تشریف بیاورید می‌گوییم در اختیار شما بگذارند.»

۶۷ درصد قطعات مزایده جدید در گراش است

حدود یک ماه بعد از این گفتگو، مزایده جدید راه و شهرسازی در بهمن‌ماه ۱۴۰۳ منتشر شد. در مزایده جدید نیز از مجموع ۵۵ قطعه ارائه شده برای مزایده و فروش، ۳۷ قطعه یعنی ۶۷ درصد قطعات در شهر گراش قرار دارد.

باید این نکته را اضافه کرد که قیمت زمین‌های گراش نیز به نسبت زمین‌های با کاربری مشابه در شهرهای دیگر بالاتر است. موضوعی که مدیر کل راه و شهرسازی لارستان آن را یکی از دلایل حضور بیشتر زمین‌های شهری مانند گراش در مزایده دانسته بود. به عنوان مثال، قیمت پایه زمین‌های مسکونی گراش در بلوار دانشجو که در مزایده قبلی متری ۱۲ میلیون تومان بود این بار ۱۵ میلیون تومان تعیین شده است، در حالی که قیمت زمین‌های با کاربری مسکونی در شهر لار یا خور بین ۷ تا ۸ میلیون تومان است.

انتشار شفاف درآمدهای دولت از محل مولدسازی و فروش زمین‌های شهر گراش در کنار هزینه‌های انجام شده برای آماده‌سازی مسکن ملی و موارد دیگر می‌تواند کمکی به توجیه افکار عمومی در پاسخ به این سوال باشد که چرا دولت زمین‌های مرغوب گراش را بیش از شهرهای همجوار می‌فروشد؟

خروج از نسخه موبایل