نماد سایت هفت‌برکه – گریشنا

برگزاری کنسرت در گراش سخت ولی هیجان‌انگیز است

هفت‌برکه: جمعه‌شب، هفتم دی‌ماه، سالن شوری قلب گرم و تپنده‌ی گراش در سرمای زمستان بود و رد پای موسیقی بعد از مدت‌ها در فضای شهر پیدا شد. برای دو سانس کنسرت علیرضا طلیسچی بیش از ۱۱۰۰ بلیط به فروش رفت و برای مردمی که به کنسرت رفتند، شب به‌یادماندنی بود.

هفت‌برکه پس از کنسرت با یوسف فاتحی، مدیر اجرایی کنسرت علیرضا طلیسچی، گفتگوی کوتاهی داشت. فاتحی اهل عمادشهر است و کارش را از خوانندگی شروع است ولی این سال‌ها بیشتر وارد فضای اجرای کنسرت شده است و این کنسرت اولین تجربه او در گراش بود که با همه سختی‌ها خودش از نتیجه کار راضی است چون مخاطبان راضی بودند.

هفت‌برکه: لطفا در مورد روند اجرای این کنسرت و حضور آقای طلیسچی در گراش توضیح دهید.

فاتحی:  ما دو سال است درگیر برنامه‌ی کنسرت طلیسچی بودیم و دلیل اصلی آن از زمانی شروع شد که دیدیم که در منطقه خلا و فقر کنسرت وجود داشت. گفتیم خواننده‌ای بیاید که محبوب و پرطرفدار باشد، خواننده درجه یک باشد و مردم سریع استقبال کنند. به خاطر همین درخواست دادیم. سری اول درخواست ما، ایشان تور اروپا و سری دوم تور آمریکا بود. سری سوم تور استرالیا و سری چهارم تا مجوز نهایی رفتیم و همه چیز آماده بود اما خرداد یا تیرماه بود و آموزش و پرورش گفت که سالن شوری برای کنکور انتخاب شده و باید قرنطینه باشد. مجوزمان هم آماده بود و پرواز هم همانطور اما عملا کنسل شد. گذشت و دنبال موقعیت بودیم و به خاطر اینکه این چنین موقعیتی را از دست داده بودیم، شرکت فرهنگ‌گستر صبا به عنوان طرف قرارداد گفت فقط و فقط زمانی ما می‌آییم که شیراز هم اجرا کند. ایشان شیراز هم شش سال بود به دلایلی نیامده بودند و به همین خاطر منتظر شدیم شیراز اوکی شود. گفتند تاریخ هشتم و نهم شیراز است و گفتم اگر هفتم بیاید عالی می‌شود و یکی دو روز اجرا هم عالی است. فضای کنسرت در گراش سختی‌های زیادی دارد ولی همه حمایت کردند و حمایت ویژه سجاد فتحی، رئیس اداره فرهنگ و ارشاد، کردند که بی‌نظیر بود و عالی‌ترین سطح همکاری را داشت. و بعدش آقای فرماندار و پای خیلی چیزها ایستاد. مصطفی کارگر هم ما فایل موزیک‌ها را به صورت تک به تک برایشان فرستادیم تا به عنوان نماینده‌ی فرهنگی امام جمعه تایید کنند و با ارگان‌هایی که با این قضیه ارتباط داشتند، همکاری کردیم و از لحاظ مجوز هیچ مشکلی و گیری نبود.

هفت‌برکه: اجرا چطور بود؟ به ویژه این که شما یک وقفه‌ی یک ساعت و نیمه در سانس اول داشتید.

فاتحی: از مردم معذرت‌خواهی می‌کنیم و اگر کم و کسری بوده پوزش می‌طلبیم، چون اولین بار در گراش بود. دو دلیل داشت، دلیل اصلی آن مشکل برق بود و چون سیستم‌ها کلا از تهران می‌آید و نور و صدا با تجهیزات کامل از تهران با کامیون می‌آید. سیستمی که معمولی است جوابگوی نیاز نیست و تعادل برق ندارد. به همین خاطر تماس گرفتیم با اداره‌ی برق و باز چند تا تکنیسین آمدند و کارها را انجام دادند و با پیگیری فرمانداری و آقای برزگران کارها انجام شد.

هفت‌برکه: این کارها نباید از قبل انجام می‌شد تا مردم معطل نشوند؟

فاتحی: دقیقا. باید از سمت سالن قبلا اعلام می‌شد که مشکل برق دارند، من گراشی نیستم و هیچ اطلاعی از داستان ندارم و به خاطر همین توقع داشتیم از سالن به ما بگویند که این نقطه ضعف را داریم ولی هیچ اطلاعی به ما ندادند. مورد دوم اینکه ما هماهنگی که کردیم قرار شد ایشان صبح جمعه از تهران بیایند لار و از لار به اینجا که سر وقت حداقل یازده دوزاده صبح برسند تا زمان کافی برای چک کردن باشد ولی متاسفانه پرواز روز جمعه شرکت چابهار به لار کنسل شد. مجبور شدیم تهران به شیراز گرفتیم و از شیراز هم با اتوبوس و به خاطر همین دیر رسیدند و صداپرداز و نورپرداز هم دیر رسیدند و ساعت سه داخل سالن بودند. عملا زمان چکینگ هم کم بود و به خاطر همین این مشکل پیش آمد.

هفت‌برکه: آیا از دو اجرا راضی بودید و بازخوردی که از مردم گرفتید چطور بود؟

فاتحی: مردم که فوق‌العاده بودند. هم مردم گراش هم مردم لار و اوز و شهرهای دیگر همه عالی بودند. مردم گراش واقعا بافرهنگ، باادب و باشعور هستند و هیچ حاشیه‌ای نداشتیم. تنها ترس ما مساله حجاب بود که در این مورد هم هیچ حاشیه‌ای نداشتیم از سمت مردم عزیز گراش و نکات ریزی که در مورد حجاب پیش آمد هم سعی کردیم تذکر بدهیم و خدا را شکر همه رعایت کردند که می‌توانم بگویم در این مورد ۹۹ درصد موفقیت‌آمیز بود. حجاب جزو قوانین اجرا است و به هر حال جزو قوانین برنامه است که حتما باید انجام شود و من تمام سعی‌ام را کردم که انجام شود. کنسرت به خودم نچسبید اما سعی کردم به مردم بچسبد و مسئولین هم ناراحت نشوند.

هفت‌برکه: اشاره کردید که این اولین اجرا در گراش است. یک سابقه از خودتان هم بگوید و چطور در کار اجرای کنسرت وارد شدید.

فاتحی: من متولد ۱۳۷۳ و مجردم و از قدیم خودم موزیک کار می‌کردم و سابقه‌ی خوانندگی و نوازندگی و ضبط صدا هم دارم و الان هم استودیو در تهران است و فعالیت می‌کنم. همیشه به موسیقی علاقه داشتم و به مرور زمان علاقه‌ام عوض شد و یواش یواش از خوانندگی رفت به سمت تهیه‌کنندگی و مدیریت اجرایی و همیشه از بچگی هم دلم می‌خواست کاری انجام بگیرد مخصوصا اگر در زمینه‌ی مردم بود و من می‌توانم بگویم که تنها کسی هستم که از غم متنفرم. یعنی اصلا نه نمی‌خواهم خودم غمگین باشم و نه می‌خواهم این غم را به بقیه منتقل کنم. دوست دارم مردم همیشه شاد باشند چون آنقدر مشکلات اقتصادی زیاد است و مردم به دلایل مختلف تحت فشار هستند و این قضیه اینجا جای بحث نیست و در کل دلم می‌خواهد مردم در حرکتی حتی در حد یک درصد کمک کنم یک شب شاد باشند.

هفت‌برکه: قبلا با چه خواننده‌هایی کار کرده‌اید؟

فاتحی: خودم ساکن قطر هستم و اقامت آنجا را دارم. چند تا برنامه‌ی عربی از خوانندگان عربی و مراکشی انجام داده‌ام. در ایران برنامه‌ی آرون افشار که به هر حال در زمینه‌ی اجرایی کمک کردم و تهیه کننده نبوده‌ام. اکثرا به صورت اجرایی پیگیریم. کار مسعود صادقلو در خنج در امور اجرایی و هماهنگی برنامه‌ها. در شیراز چند برنامه داشتیم و درخواست داده‌ایم در آینده انجام بگیرد. در کل رزومه‌ی طولانی شاید نباشد اما به نظرم شاید برای شروع بد نباشد.

هفت‌برکه: چرا بین این همه شهر در منطقه گراش را انتخاب کردید؟

فاتحی: گراش چون خودم شخصا یک عرقی نسبت به گراش دارم، اگرچه خودم اهل عمادشهر هستم. به خاطر اینکه مادرم که مریض شد چند مدتی گراش بودم بعد باز بچگی که خودم مریض شدم چند ماهی گراش بودم و گراش یک حس خوبی برای من دارد. کلا عاشق کارهایی هستم که چالش‌برانگیز است و جاهایی برویم که مثلا سخت است. همه می‌گویند اینجا نمی‌شود، مجوز نمی‌دهند. به نظرم با تعامل یک سری جاها حل می‌شود. گراش هم یک سری از مسئولین سخت‌گیر هستند اما اینطور نیست که بگویید هیچ راه حلی وجود ندارد، مثل یک سری از شهرها مثل قم یا مشهد. گراش بینابین است، یک سری مردم اعتقاد سخت و سنگینی دارند و یک گروهی از مردم دیدگاه بازتری دارند. باید اتفاقی بیفتد که نه ایشان و نه مسئولینی که اعتقاد زیادی دارند و نه مردم ناراحت نشوند. هر دو طرف را سعی کردیم راضی کنیم و خواننده‌ای هم که مجاز است و مجوز کشوری دارد، شماره ثبت دارد و زحمت کشیده و از فیلتر ارشاد رد شده، خودش هفت‌خوان باید رد کنید و سختی‌های زیادی دارد.

هفت‌برکه: در منطقه به جز گراش چه سالن‌هایی مناسب اجرا وجود دارد؟

فاتحی: عرض کنم که در منطقه الان بهترین سالن، سالن شوری گراش است از لحاظ تعداد ظرفیت و تمیزی و کیفیت سالن. یعنی نسبت به بقیه مناسب‌تر است چون سالن تالار وحدت لار هم است. در اوز متاسفانه سالن خوب نداریم. کل استان فارس متاسفانه سالن خوب با ظرفیت مناسب نداریم. همه‌ی سالن‌ها در حد ۳۵۰ تا ۴۰۰ نفر است. همین ظرفیت کم باعث می‌شود به مردم فشار بیاید. مثلا اگر ظرفیت سالن ۴۰۰ نفر باشد من که تهیه‌کننده هستم و مدیر اجرایی مجبور می‌شوم بلیطم را روی ۸۰۰ تا ۹۰۰ هزار تومان بفروشم. اگر ظرفیت ۱۰۰۰ نفر باشد بلیط را ۳۰۰ هزار تومان می‌فروشم چون همان برای من بازدهی دارد. شاید مردم سر قیمت بلیط انتقاد کنند اما با توجه به هزینه‌های سنگینی که وجود دارد سالن کم ظرفیت واقعا صرفه‌ی اقتصادی ندارد. شاید مردم تصور کنند که بله کنسرت سود زیادی دارد اما در شهرستان ظرفیت زیادی وجود ندارد و شاید در پایان برنامه در حد ۱۰ تا ۲۰ میلیون تومان سود داشته باشد. اما مثلا در شیراز سالن بزرگ و تعداد سانس‌ها بیشتر است. امشب و فرداشب طلیسچی در شیراز است. چهار سانس اجرا دارد. چهار تا ۹۰۰ نفر نزدیک به سه هزار و خرده‌ای نفر است.

هفت‌برکه: ظرفیت سالن خنج چقدر است؟

فاتحی: خنج تقریبا ۴۰۰ و خرده‌ای است. آنجا هم سالن خوبی دارد اما کیفیت سالن گراش بهتر است چون یکدست است. بالکن ندارد. گراش هم دیدش خوب و هم طول و عرضش خوب است. یعنی حتی کسی که نفر آخر نشسته هم دیدش خوب است و می‌تواند راحت ببیند. در خنج بالکنش کمی مشکل دارد.

هفت‌برکه: برنامه‌ی بعدی شما چیست؟

فاتحی: اجازه بدهید حالت سورپرایز داشته باشد. فقط همین قدر بگویم که اسم خواننده با شهر گراش واج‌آرایی دارد. برای اوایل بهمن درخواست داده‌ایم. دلم می‌خواهد مردم حدس بزنند چه خواننده‌ای است که اسمش با شهر گراش واج‌آرایی دارد.

هفت‌برکه: اشاره کردید که از لحاظ اقتصادی خود این کنسرت می‌تواند به شهر هم کمک کند و یک گردش اقتصادی ایجاد کند. این جنبه را مد نظر دارید؟

فاتحی: از جنبه‌ی اقتصادی این قضیه هم کنسرت اگر از دید اقتصادی به آن نگاه شود یک صنعت بسیار پول‌ساز است، در این زمانی که خودمان تحریم هستیم کنسرت را که نمی‌توانند تحریم کنند. صنعت مولدی است که همین‌طور خوب است. شاید برایتان جالب باشد در یک کنسرت بیش از پانزده قشر مختلف درآمد دارند. شاید شما فقط بتوانید به پنج مورد آن اشاره کنید اما من می‌توانم به پانزده الی بیست مورد اشاره کنم. خواننده، نوازنده، شرکت خواننده، نور و صدا، تی وی، تهیه‌کننده، مدیر اجرایی، سالن‌دار، پرواز، رستوران، هتل، اتوبوس برای حمل و نقل، سایت که پنج درصد هزینه برمی‌دارد. کدام صنعت را سراغ دارید که با یک کار پانزده قشر مختلف سود کند؟ مثلا در صنعت برق تنها چهار حلقه این وسط درآمد دارند.

هفت‌برکه: چیزی که در مورد کنسرت شما جالب بود این بود که بچه‌ها می‌گفتند گروه اوز اقامت داشت، گراش اجرا داشت و لار هم غذا صرف کرد.

فاتحی: دقیقا برنامه‌ریزی ما هم سر همین بود. گفتیم طوری باشد که خواننده هم اوز، هم لار و هم گراش باشد. تا فرهنگ خودمان را به او نشان دهیم چون فاصله هم کم است اذیت نمی‌شود و هم از غذا در کافه‌پلاس لار، هم از شهر و مردم گراش هم از اقامت در اوز راضی بودند. اما هدف ما این است که کسی بی‌نصیب نباشد. البته رزق و روزی که دست ما نیست اما به هر حال آدم می‌تواند وسیله‌ای باشد که همه خوشحال باشند. الان هتل اوز [هتل رهنما] نوساز است. چقدر خوشحال بودند که افتتاحیه‌شان الان بوده و یک خواننده خوب آورده‌ایم و گفتند باز هم با قیمت مناسب و تخفیف خوب بیاورید.

هفت‌برکه: آماری از تعداد شرکت‌کننده‌ها بدهید. چند نفر بودند؟

فاتحی: می‌توانم بگویم بین ۱۰۰۰ تا ۱۱۰۰ تا بلیط فروختیم. از سایت و تعدادی هم دستی که کافه‌پلاس برای حضور جایزه گذاشته بود. در کل حدود ۱۱۰۰ بلیط فروش رفت و خدا را شکر راضی‌کننده بود و سرعت بلیط‌فروشی هم خیلی خوب بود. در شهرستان‌های کوچک معمولا ده روز وقت می‌گذارند اما ما در یک روز به خاطر استقبال مردم گراش و منطقه عالی بود و مهم‌ترین هدفی که ما برای گراش داریم و اهمیت دارد بحث برندینگ است. برندینگ اهمیت بالایی دارد. چون در گراش مثلا یک خیر می‌آید و ده میلیارد پول می‌دهد به صدا و سیما تا یک تبلیغ در یک روز برایش پخش شود. ولی ما با ۲۰۰- ۳۰۰ میلیون پول این کار را برای گراش انجام داده‌ایم. اسم گراش رفته در سایت‌های فروش موسیقی، در پیج خواننده‌ای که دو میلیون و هفتصد هزار نفر دنبال‌کننده دارد. یعنی شما حساب کنید گراش هزینه‌ای نکرده. ما و مردم هزینه کرده‌اند و گراش رایگان رفته و برند شده است.

تاثیر برندینگ چیست؟ زمانی که ما با خواننده بعدی تماس گرفتیم گفتیم شیراز می‌آیید و گفت بله شیراز هم برنامه داریم. گفتیم خب قبلش به گراش بیایید دقیقا مثل طلیسچی. گفت گراش دیگر کجاست؟  گفت تا الان نشنیده‌ام. گفتم در آینده می‌شنوی. گفت واقعا چطور است و چقدر جمعیت دارد؟ گفتم دقیق نمی‌دانم ولی حدودا ۵۰ هزار تا جمعیت دارد. اما چون اوز و لار و خنج هم نزدیک است روی ۲۰۰ هزار تا ۳۰۰ هزار نفر می‌رسد. حتی از صحرای باغ و جهرم هم داشته‌ایم که آمده‌اند. گفت چه کسانی آمده‌اند؟ گفتم دو روز دیگر طلیسچی است. چون اول قبول نکرد و گفت شهرستان‌هایی که اسم ندارد نمی‌آییم. گفت تبلیغاتش کجاست و برایش تبلیغات طلیسچی را فرستادم. و قبول کرد و پرسید کی و چه تاریخی بیاییم؟ این تاثیر برندینگ است. لار برندینگ خوبی دارد و تا بگویی همه می‌شناسند ولی گراش برندینگ ضعیفی دارد. یعنی همه روی شخصیت خودش کار کرده‌اند. در گراش این مشکل وجود دارد که همه برای خودشان می‌جنگند تا خودشان پولدار و معروف باشند ولی در لار طرف اسم گذاشته حلوا مسقطی لاری. این برندسازی است. گراش هم باید این کار انجام شود. حالا ما در زمینه‌ی فرهنگی هنری و یکی می‌گوید کباب گراشی و دیگری می‌گوید سوغات گراش این است. اینها خیلی به اسم کمک می‌کند و برند می‌شود.

هفت‌برکه: برای کنسرت، خوانندگان بومی و منطقه هم برنامه‌ای دارید؟

فاتحی: برای بومی هم بله. مثلا آروین بستکی یکی از خوانندگان خوبی است که من در نظر دارم و این خبر خوب را به مردم بدهم که کارهای اخذ مجوزش [در حال انجام است] چون آروین تا الان کنسرت رسمی نداشته است، پروسه‌اش کمی طولانی است. باید اول تک‌آهنگ‌هایش مجوز بگیرد. شماره ثبت بدهند و بعد از این کار گروهی ثبت کنند و گروهش را که ثبت کرد به او سامانه می‌دهند و یوزر و پسورد می‌گیرد تا هر شرکتی می‌خواهد درخواست بدهد. کل کارهایش را که خودم انجام می‌دهم. این قول را به مردم گراش می‌دهیم که اگر شرایط مهیا شود، اولین اجرای آروین بعد از اخذ مجوز گراش باشد.

هفت‌برکه: چون آروین خواننده‌ای است که در منطقه محبوبیت و طرفدار دارد و برنامه‌های غیررسمی هم که داشته استقبال خوبی از او شده است و قطعا از کنسرتش هم استقبال می‌شود.

فاتحی: به نظر من وقتی فضایی مهیا شده [باید استفاده کرد]، الان فضای موسیقی خیلی راحت شده و اخذ مجوز هم سامانه‌ای شده. صاحبان شرکت‌ها درخواست می‌دهند برای فلان خواننده، فلان سالن. قبلا شما برای همه چیز آنقدر کاغذبازی داشت که خسته می‌شدید. الان از یک سری جنبه‌های اداری راحت‌تر شده است. تاریخ و خواننده و سالن مشخص است و سرانجام مجوز نهایی با تایید فرمانداری و شورای تامین صادر می‌شود. قبلا یک کنسرت دو سه ماه طول می‌کشید به خاطر فرآیند اداری. الان یک کنسرت اگر دیگر شرایط مهیا باشد پانزده روز طول می‌کشد.

هفت‌برکه: و صحبت پایانی شما؟

فاتحی: از تک‌تک دوستانی که ما را در این کنسرت همراهی کردند تشکر می‌کنم. اول از گروه علیرضا طلیسچی که قبول کردند اینجا بیایند. چون شهری که در آن به ندرت کنسرت بوده و برندینگ ندارد ریسک است. تشکر دوم از سجاد فتحی، رییس اداره فرهنگ و ارشاد، بابت حمایتش از کنسرت که خیلی جنگید و خیلی اذیت شد. خیلی حرف و فشار تحمل کرد تا این برنامه را بگذاریم. تشکر بعد از آقای فرماندار و مصطفی کارگر، نماینده‌ی امام جمعه، که خیلی تلاش کردند. همچنین حراست فرمانداری و اماکن و آقای رهایی که خیلی زحمت کشیدند. پشتیبانی نیروی انتظامی و در نهایت رفیق‌مان امیرعلی نیک‌پور بابت تهیه‌کنندگی که خیلی زحمت کشید و در این قضیه پولش گیر بود. چون پرداخت‌ها و هزینه‌ها بیشتر با ایشان است، ما در کار اجرا و ایشان در بخش سرمایه‌گذاری و اقتصادی. چون خواننده باید اول قرارداد ببندید و پیش‌پرداخت پرداخت کنید وگرنه جواب سلام‌تان را هم نمی‌دهد.

البته افراد زیادی در برگزاری با ما همکاری داشتند که ممکن است نامی از قلم افتاده باشد و دوباره از همکاری همه عوامل اجرایی و نظارتی که دست به دست هم دادند تا کنسرت برگزار شود تشکر می‌کنم.

کار هنری برای من عشق است. حتی برنامه‌ای بوده که سودی نداشته یا یر به یر بوده. توصیه‌ی من به مردم این است که حتما دنبال علاقه‌شان بروند حتی اگر آن علاقه سوددهی آنچنان ندارد ولی دنبال علاقه‌تان بروید. شاید در شش ماه تا یک سال اول نتیجه نگیرید اما بعد از پنج سال حتما نتیجه می‌گیرید. خودت تبدیل به برند می‌شوی. به حدی می‌رسی که بقیه به شما مراجعه می‌کنند. شادمهر می‌گوید تا وقتی معروف نیستید شما دنبال پول هستید و وقتی معروف شدید پول دنبال شما است. انشاالله که مردم گراش باز هم از برنامه‌های ما در آینده حمایت کنند و مسئولین عزیز که هنوز برخی کمی نسبت به آنها بدبین هستند اما این برنامه باعث شد یک آشتی بین مردم و مسئولین ایجاد شود و نشان دهد آنطور که می‌گویند هم نیست. اگر کار قانونی و مجوزدار باشد آنطور هم نیست که لغو کنند چون می‌دانند ایرادی نداریم و برنامه هم تمام تلاش‌مان را کرده‌ایم که در چارچوب قانونی اجرا شود و هیچ حد و حدود شرعی هم شکسته نشود و نه مردم با فکر بازتر و نه مردم معتقد مذهبی اذیت نمی‌شوند. هدف ما این است که برنامه انجام شود.

خروج از نسخه موبایل