هفتبرکه: در جلسه شورای مسکن آخرین وضعیت فازهای مختلف نهضت ملی مسکن گراش بررسی شد. یکی از مهمترین موضوعات آزادسازی وام مسکن متقاضیان بود.
به گزارش هفتبرکه با تعطیلی فاز ۲ پروژهی مسکن ملی، فرمانداری ظهر روز دوشنبه ۲۸ آبان جلسهی فوری تشکیل داد. جلسهی شورای مسکن با حضور طاهرزاده فرماندار، مهندس قیصری رئیس ادارهی راه و شهرسازی، مهندس آقایی رئیس بنیاد مسکن، مهندس جعفری معاون فرماندار، مهندس حسنزاده پیمانکار پروژهی فاز ۱ و روسای ادارات اوقاف، برق، آب و گاز و نمایندگان رسانهها برگزار شد.
طاهرزاده: در استان رتبهی هشتم را داریم و اجازه نمیدهیم کار متوقف شود
در ابتدای جلسه محمود طاهرزاده، فرماندار، از رتبهی هشتم شهرستان در استان در پیشرفت مسکن ملی خبر داد و گفت: «در نهضت ملی مسکن رتبهی هشتم استان هستیم و این چیزی جز تلاش دوستان از راه و شهرسازی تا شهرداری و سایر ارگانها نیست. نزدیک دو هزار واحد تا به حال از گراش تا ارد احداث شده است ضمن اینکه ادامهی کار ما این نیست. بلکه به ثمر رساندن درخواست هر پنج هزار متقاضی تاییدشده در سامانه است. ادامهی کار با تملک زمین و هماهنگی عزیزان خواهد بود.»
مشکل اعتبارات بانکی از استان علت تعطیلی فاز دو
طاهرزاده به مشکل بانکی برای اختصاص اعتبار پروژه اشاره کرد و گفت: «اتفاقاتی اخیرا افتاد و مشکلاتی در مسیر داریم. همه پای کار بودهاند و پیمانکار با وجود بدهکاری کار را ادامه داده است. انتظار این است که در ادامه با مشکل مواجه نشویم بلکه این پیشرفت ادامه داشته باشد. وضعیت آبرسانی به فاز ۲ مسکن ملی را هفتهی قبل انجام دادیم.» طاهرزاده به مشکل عدم اختصاص اعتبار لازم برای این فاز اشاره کرد و گفت: «بحث بعدی اینکه اعتبارات بانکی به چه صورت است که مهندس حسنزاده با اینکه آوردههایش و طلبهایش از مجموع فاز ۲ مسکن ملی ۷۷ هکتاری به جا است اما همچنان مشغول به کار است. ناهماهنگی در بانک پیش آمده و فردی به نام آقای حسینیان ایراداتی گرفته است و صحبت کردم و گفتم بحث ما تعامل است و شما هم بنا را بر تعامل بگذارید. ما ملزم هستیم به عنوان یک طرح فراشهرستانی و ملی این پروژه را به نتیجه برسانیم. بسیاری از جاها قانون را طوری اجرا کردیم که آن کار انجام بشود. اگر میخواستیم مر قانون را پیش ببریم شاید سالها طول میکشید حتی بخواهیم تملک کنیم. کار انجام شده است و امروز وضعیت خوبی داریم و گفتم تا حدی چشم میبندیم اما اگر قرار باشد پروژهای تعطیل بشود و آوردهی ما صفر بشود، ما راه خودمان را میرویم و راهی هم که ما برویم قطعا به نتیجه خواهد رسید و باید بشود.»
طاهرزاده در مورد پیگیری بودجه از واحد اعتبارات استانی هم گفت: «به آقای حیدری مسئول واحد اعتبارات بانک ملی استان در حوزهی سرپرستی هم زنگ زدم و کاملا پذیرفت که کار نباید تعطیل شود. قول مساعد داد که آقای ابولقاسمپور به عنوان نماینده اینجا بیاید و صحبت کنیم برای بازدید پروژه. من قول میدهم که کار انجام خواهد شد و من اجازه نمیدهم نتیجهی تلاش جمعی دوستان و ساعتها وقتی که گذاشتیم از بین برود. تا جایی که بحث تعامل باشد همراهی میکنیم و هر جا لازم باشد ادبیاتمان را عوض میکنیم. آقای حسینیان شرعا و قانونا موظف است همکاری کند.»
چشمانداز فاز ۳ مسکن ملی در گراش
طاهرزاده به فازهای بعدی این پروژه نیز اشاره کرد و گفت: «من اجازه نمیدهم طرح تعطیل شود. مشکل اعتباراتی که به وجود آمده جای نگرانی برای پیمانکاران پیش آمده بود. یکی دو روز کار تعطیل شده و تنفسی داده شده تا ظرف یکی دو روز آینده کار دوباره سرحال پیش برود. مشکل برقرسانی هم است. مشکلات نهضت ملی مسکن در گراش حل بشود، ما برویم برای این پروژهی فاز دو ۹۰۶ واحدی و میخواهیم برویم برای فاز سوم و ۶۰ هکتاری برای ثبت در سیستم. الان با رضایت مردم وضعیت ما در برآورد استان خوب است. با فاز سه که ثبت شده، حتما جزو پنج شهرستان استان خواهیم بود. این ۸۰۰ هکتاری هم تاییدیههای نهایی گرفته شده و ما به دنبال استعلامات آب و برق و گازش هستیم و تقریبا جانمایی و ما میتوانیم حسب قانون و مقررات پاسخگوی نیاز مردم بتوانیم باشیم. تصمیم قطعی برای نحوهی واگذاری ۸۰۰ هکتاری گرفته نشده ولی این پیشبینی بنده است. این ۸۰۰ هکتاری برای شهرستان تصویب شده است. فاز سه پشت آبشار اندیشه است.»
فرماندار سپس به تلاشهای همهی افراد و مسئولین دستاندرکار در فازهای مسکن ملی اشاره و از همکاری آنها برای خوشحال کردن مردم گراش تشکر کرد.
قیصری: اوقاف مشکل اسناد را حل کند
مهندس قیصری رئیس ادارهی راه و شهرسازی هم به مشکل ثبت اسناد اشاره کرد و گفت: «در این مدت پستی و بلندیهای زیادی داشتیم اما همه جهادی کار کردهایم. ما در اراضی ۶۰ هکتاری نیاز به اسناد از سوی ادارهی اوقاف داریم. الان قطعات مشخص شده و به بنیاد مسکن هم واگذار شده و اولویت کارهای اداری ما صدور این اسناد است. اینجا هم اگر بتوانید با توجه به صورت جلسهی قبلی زودتر اسناد را بفرستید و حمایتی بکنید بتوانیم این روند را ادامه دهیم. در ۷۷ هکتاری واقعا جهادی کار شد. اینجا هم بتوانید برای شهرستان با رسیدن اسناد حمایت کنید کار بزرگی کردهاید.»
تایید اسناد از ادارهی ثبت و توافق با ادارهی اوقاف
در این جلسه با اشاره به تملک سه قطعه از زمینها از طرف ادارهی اوقاف مهندس آقایی گفت: «من از اول که زمین را به من دادند در ۶۰ هکتاری به ادارهی کل راه و شهرسازی نامه زدم و نوشتم آن سه قطعه زمین اوقافی است و باید جا به جا کنید و سه قطعه زمین دیگر به من بدهند. هنوز جا به جا نشده. سند آن هم مشکل دارد. من رفتهام خودم پیگیری کردهام، هنوز نقشهای با عنوان ۱۱ در ادارهی ثبت وجود ندارد.» طاهرزاده تاکید کرد مسئولیت ادارهی راه و شهرسازی در این زمینه مشخص است.
بحث توافق ادارهی راه و شهرسازی و ادارهی اوقاف هم در این جلسه مطرح شد و مهندس آقایی گفت: «مهر مادهی ۱۱ که زده شده دیگر نباید تغییر کند» و فرماندار نیز این مساله را تایید کرد.
مهندس قیصری ادامه داد: « صحبتی که داشتیم که اگر این ۳۳ یا ۳۴ قطعه که مال شما است، اگر ما اراضی مسکونی به جای آن بدهیم شما خودتان پذیرفتید. پیشنهاد من این است این اراضی را در اختیار ما قرار دهید و ما از خود ۸۰ هکتاری معادل همین زمین در اختیار شما قرار میدهیم. اینها اراضی مسکونی نبوده ما از منابع طبیعی گرفتهایم. الان چند ماه است طرحش آمده. این اگر بشود. این ۳۴ قطعه آزاد بشود ما معادل همین در ۸۰ هکتاری به شما میدهیم. اگر شما اینجا حمایت کنید ادارهی اوقاف هم مشکلی ندارد. ما میخواهیم آنجا را مسکونی بکنیم.»
مولایی رئیس ادارهی اوقاف اما گفت: «اگر معادل ۳۴ قطعه را در تنگ حسین به ما میدهید من موافقتش را میگیرم.» و قیصری گفت: «تنگ حسین بسته شده است و زمین خالی ندارد.»
آیا توافق بین راه و شهرسازی و اوقاف را ادارهی کل تایید کرده است یا خیر؟
لزوم تایید توافق ۳۵ به ۶۵ بین ادارهی راه و شهرسازی و ادارهی اوقاف موضوع بعدی این جلسه بود. محمود طاهرزاده در این باره گفت: «معادل ۳۴ قطعه را ادارهی کل اوقاف باید تایید بکند.» طاهرزاده گفت موافقت ادارهی اوقاف یا در ۸۰ هکتاری یا در تنگ حسین باید نهایی شود و کار تمام شودو ادامه داد: «ادارهی اوقاف یا این ۳۴ قطعه در همین جا که تفکیک خورده سهمت میشود و تحویل میدهند یا کل یک هکتار ۳۴ قطعه را جایگزین تحویل میدهید.»
طاهرزاده در مورد مهر مادهی ۱۱ در ارتباط با توافق نهایی با اوقاف نیز دو پیشنهاد داد و گفت: «یا همان طرح قبلی است و مهر مادهی ۱۱ عوض نشود. همان طرح مهر ۱۱ را ارجاع بدهید به ادارهی ثبت. ۶۰ هکتاری را با همین قطعاتی که هست مهر مادهی ۱۱ را بگیرید و اعلام کنید به ادارهی ثبت.»
فاز یک مسکن ملی
مهندس آقایی رئیس بنیاد مسکن در این باره از مشکل آزاد نشدن اقساط بانکی نام برد و گفت: «در ۱۶۴ واحدی الان ما تاسیسات را کار کردهایم. اما بانک مسکن هیچگونه قسطی آزاد نمیکند. میگویند نما باید بشود تا قسط را آزاد کنم. ۴۸ درصد از وام را آزاد کرده و بقیهاش هیچ قسطی آزاد نمیکند. بانک مسکن فعلا وامش را تعطیل کرده. تاسیسات داخلی دارد کار میکند و کار شده اما بانک مسکن قسط آزاد نمیکند. طبق سه مرحله باید آزاد شود. یک درصدی باید آزاد شود تا ما بتوانیم جوابگو باشیم.»
مهندس فانی دربارهی برق فاز یک گفت: «همهی پایهها آنجا نصب میشود و از شش ترانز مورد نیاز یک ترانز و سیمکشی انجام میشود. تا ورودی مجموعه کابلکشی انجام میشود.»
طاهرزاده گفت پنجاه درصد اعتبار برای این کار لازم بوده که ادارهی راه و شهرسازی کم گذاشته است و فانی گفت: «یک و نیم میلیارد مجموع آوردهی ادارهی برق و راه و شهرسازی بوده است.» و طاهرزاده گفت: «مابقی اعتبار مورد نیاز برای پایان و تکمیل برقرسانی پروژهی ۱۶۴ واحدی رایزنی با ادارهی کل راه و شهرسازی و شرکت توانیر انجام شود.»
مهندس ابراهیمی رئیس ادارهی گاز در مورد گازکشی فاز یک گفت: «پیمانکار طرح مشخص شده و قرار است تا دو ماه آینده کار شروع شود. اما تنها مشکل ما الان راه ارتباطی فاز یک و دو است.» این مسیر ارتباطی ۵۰۰ متر است که در طرح دیده نشده و باید زیرسازی شود.
مهندس علیپور رئیس ادارهی آبفا گفت: «در فاز یک الان نود درصد کار انجام شده است. از برج آینده هفتهی اول متقاضیان میتوانند بیایند انشعابشان را بگیرند. فاز دو را هم البته استارت زدهایم.»
در بحث بهسازی نیز مهندس آقایی گفت: «بهسازی هم پیمانکار دارد زیر نظر ادارهی راه و شهرسازی کار میشود.» مهندس قیصری ادامه داد: «بین فاز یک و دو راه ارتباطی باید تهسیل شود.» و طاهرزاده گفت: «برای راه ارتباطی بین فاز و یک دو نیاز به یک پیمان جدید دارد که بایستی پیمانکار جدید مشخص شود و بسته شود و راه و شهرسازی باید مشخص کند.» و ادامه داد: «در فاز یک آب، برق و گاز و بهسازی یا در حال انجام یا در حال اتمام هستیم. فقط مسائل بانک مسکن مانده که پول را آزاد نمیکند. وضعیت آب نود درصد، برق پنجاه درصد است و گاز دو ماه آینده انجام میشود.»
فاز دو مسکن ملی
مهندس آقایی در این باره گفت: «در مورد فاز دو هم از این ۹۰۶ واحد ۹۰۰ واحد تمام است و تقریبا ۶ واحد عوارض پرداخت ندارد و آن هم اینکه عوارضش تکراری پرداخت کردهایم. باید مصوبهای باشد که شهرداری گیر نکند که این سه تا فیش تامین اجتماعی که داریم را روی پرونده بگذاریم تا بسته و تمام شود.»
مهندس علیپور دربارهی موضوع آب فاز دو گفت: «مخزن فاز دو را شروع کردهایم و خطوط فلزیش کامل انجام شده و امروز پیمانکار لولههای کوچک را فاز دو را ریسه کرده و شروع کرده به کار کردن. یک کانکس و یک سکو هم خریداری شده و کارگاه هم مستقر شده تا کار شروع شود.»
مهندس ابراهیمی در مورد اتصال گاز فاز دو اظهار کرد: «پکیج شبکهی ما فاز یک، فاز دو و تنگ حسین با هم است.»
مهندس حسنزاده در مورد برق فاز دو گفت: «شبکهی برق ما نرسید و گفتند اعتبار ندارند. ما حتی حاضر شدیم یک مسیری را طراحی بکنند و با هزینهی خودمان طرح بیاوریم اما این هم موافقت نکردند. گفتند استان قبول نکرده.»
مهندس قدرت فانی پاسخ داد: «خودم پیشنهاد دادم که مزایده با استان بکنید و شبکه را بکش و بعد بیاید جزو شبکهی اصلی. به دلیل سیستم اداری گفتم نمیشود این را دقیقا در قرارداد پیمانکار آورد و بعد مشکلاتی که پیش میآید.»
طاهرزاده در این باره گفت: «برای فاز دو چون در آنجا شبکه وجود ندارد و پیمانکار طرح مهندس حسنزاده میخواهد انجام دهد نوع دستگاه دیزل موردنیازش برای تامین برق را مشخص کند تا کار را راه بیندازد. همان ژنراتور موردنیاز را بخرید و در سامانه ثبت نام و آقای فانی از ادارهی برق تایید کند. با این دیزل هم چه میزان گازوییل میخواهید هم باید مشخص شود.»
مهندس آقایی در مورد وام فاز دو نیز با ارائهی توضیحاتی گفت: «روند کار کند و کار به صورت لاکپشتی در جریان است. ۹۰۶ واحد است و تا الان ۲۱۳ بلوک یعنی ۴۲۶ نفر قسط اولشان آزاد شده است. تعداد کل وام بلوکهای فاز دو، قسط اولشان آزاد شده و به حساب متقاضی و پیمانکار رفته است. ۱۷۳ بلوک هم قسط دوم آزاد شده است. ۴۲۶ نفر وامشان تا الان تایید شده است. ۴۲۲ نفر متقاضی ما هنوز قسط اول و دوم وام را نگرفتهاند. پرونده تشکیل دادهایم. بانک ملی مسئول است و کار مردم باید انجام شود.»
فرماندار در پاسخ گفت: «تا امروز بانک ملی همکاری کرده و گیر ما بانک ملی گراش و آقای عبادی نیست. آقای حسینیان است. او بایستی کمک کند. شرعا و قانونا. اگر نمیتواند، کنار برود و ما با کس دیگری طرف حساب باشیم. اگر آقای حسینیان کمک کرد که کرد اگر نکرد من اجازه نمیدهم کار تعطیل بشود.»
فاز سه مسکن ملی
فرماندار در این باره نیز گفت: «در فاز ۳ وضعیت بانک عامل باید مشخص شود و مصوب شد که وام در یکی از بانکهای مستقر در شهرستان باشد. بحث اجرای بلوار متوقف و اصلاح نقشه انجام شود. البته کل پروژه متوقف نشود.»
مسکن ملی شهر ارد
مهندس آقایی رئیس بنیاد مسکن در این باره گفت گفت: «کلا معابرش کار شده. تک لبه و آسفالت و اینها تمام شده. اما برق ندارند. آب هم هیات امنایی است. چون یک تعدادی از ساختمانها ثبتش گرفتهاند و میخواهند کارهای داخلی انجام دهند اما احتیاج به برق دارند و هیچگونه برقی نیست. برق آن باید تعیین تکلیف شود.»
مهندس فانی در پاسخ گفت: «روال به این صورت است که ادارهی کل راه و شهرسازی درصد سهم اعتباراتش را مشخص میکند و پرداخت که کرد تبدیل به قرارداد قانونی میشود و ما میآییم پای کار. فقط الان فاز یک فعال شده بقیهی فازها نه.»
طاهرزاده در مورد پیشرفت فیزیکی فاز دو و مسکن ارد گفت: «ترافیک کار بالای ۵۰ و ۶۰ درصد است.» مهندس آقایی گفت: «در فاز دو پیشرفت فیزیکی ۷۹ درصد و مسکن ارد تقریبا ۳۵ درصد است.»
مصوبات جلسهی شورای مسکن فرمانداری
بعد از بحث و تبادل نظر دو ساعته بین فرماندار و مسئولین در این جلسه این موارد مصوب شد.
در مورد زمینهایی که اوقافی است، ادارهی اوقاف گراش برای گرفتن موافقت از ادارهی کل اوقاف استان دربارهی تعویض ۳۴ قطعه زمین که سهم ادارهی اوقاف شهرستان است اقدام کند و دو پیشنهاد از سوی طاهرزاده مطرح شد. یا جانمایی ۳۴ قطعه در خود طرح فاز ۳ و یا معادل آن خارج از این طرح به صورتی که طرح تغییری نکند و نیاز به اخذ دوبارهی مهر مادهی ۱۱ نباشد.
برای فاز ۳ ادارهی راه و شهرسازی گراش باید آخرین طرح فاز ۳ مسکن ملی را برای گرفتن تاییدیه ثبت به ادارهی ثبت اسناد شهرستان اقدام کند.
به دلیل ناکافی بودن اعتبار فاز ۱ برای تکمیل برقرسانی و همچنین آغاز برقرسانی به فاز ۲ و مسکن شهر ارد، رایزنی لازم برای اخذ اعتبار از ادارهی کل راه و شهرسازی لارستان و شرکت توانیر انجام شود.
برای اجرای مسیر ۵۰۰ متری بین دو فاز ۱ و ۲، ادارهی کل راه و شهرسازی شهرستان باید حداکثر تا یک ماه آینده اقدام به امضای یک پیمان جدید کند یا پیمان فعلی را اصلاح کند.
ادارهی گاز تا دو ماه آینده گازرسانی به فاز ۱ و ۲ و تنگ حسین را اجرایی کند.
برای تامین برق مورد نیاز طرح مسکن ملی، مهندس حسنزاده پیمانکار طرح باید مشخصات ژنراتور مورد نظر برای تامین برق را به فرمانداری بفرستد و در سامانهی پخش فرآوردههای نفتی برای میزان گازوییل مورد نیاز ثبتنام کند و ادارهی برق با توجه به نبود شبکهی برق در آنجا درخواست را تایید کند.
بانک مسکن شهرستان باید اقساط وام را آزاد کند.
در مورد فاز ۳ ادارهی راه و شهرسازی گراش با هماهنگی ادارهی کل راه و شهرسازی لارستان بانک عامل فاز سه را مشخص کند و این بانک باید در گراش دارای شعبهی فعال باشد.