هفتبرکه: با حضور جمعی از فرهنگدوستان منطقه و خانواده میرزا اکبری، از چهارمین کتاب رییس سالهای دور اداره تربیت بدنی گراش رونمایی شد.
به گزارش هفتبرکه، نشست رونمایی از کتاب «نامها و یادها» نوشته میرزا اکبری روز شنبه ۲۶ آبانماه ۱۴۰۳ در سالن اجتماعات فرهنگسرای آبشار اندیشه برگزار شد. این کتاب پس از سه جلد کتاب «نگاهی به ورزش گراش» چهارمین کتاب اکبری است. «نامها و یادها» را نشر انالحق در سال ۱۴۰۳ در ۲۹۰ صفحه شامل پنج فصل شخصیتهای فرهنگی ورزشی، شخصیتهای علمی، شخصیتهای سیاسی و حکام، نیکوکاران و خیراندیشان، و فعالان عرصه اجتماعی منتشر کرده است. غلامحسین عابد، خیر گراشی، هزینه چاپ این کتاب را پرداخت کرده است.
این نشست به مناسبت هفته بزرگداشت کتاب و کتابخوانی و به عنوان یکی از ویژهبرنامههای «روی خط کتاب» که شامل نقد، رونمایی، بررسی و خوانش کتاب در کتابخانههای عمومی استان فارس و به میزبانی کتابخانه آبشار اندیشه و همکاری بنیاد کهنپارسیان جنوب و موسسه هفتبرکه برگزار شد.
فاطمه حسینزاده، رییس اداره کتابخانه آبشار اندیشه، به عنوان میزبان نشست، ضمن خوشآمدگویی به مهمانان از شیراز، لار، خور، اوز، قلات و گراش، گزارش کوتاهی از برنامههای هفته کتاب و کتابخوانی نیز ارائه کرد.
دومین سخنران جلسه، محمد چترآذر، از ورزشکاران و فرهنگیان گراش و دوست میرزا اکبری، در مورد شخصیت و فعالیتهای ورزشی اکبری صحبت کرد. او در مورد ارتباط خوب اکبری با رهبر یا زینالعابدین محبی که منجر به خدمات بزرگی به جامعه بخصوص در حیطهی ورزش شد، گفت: «خود مجموعه محبی که بالغ بر ۱۱۰ هزار متر مربع و سالن ۵هزار نفری، حاصل زحمات و ابتکار و خلاقیت آقای اکبری بود. البته دوستان دیگر هم در بحث هیات امنا کمک کردند.» او گفت: «آقای اکبری در همه موارد، چه ورزشی چه فرهنگی، نقش بسزایی داشت. زندگی خودش و خانوادهاش را وقف ورزش و جامعه گراش کرد. اینها باید گفته شود. ولی خیلی حقش را ضایع کردند. قدردان زحمات این مرد باید باشیم.»
کتاب «نامها و یادها» را میتوان به نوعی بزرگداشت افرادی دانست که به هر شکلی قدمی برای گراش و منطقه برداشتهاند. غفوری، مجری این مراسم، با اشاره به نکته، گفت این کتاب یکی از منابعی خواهد شد که در آینده نیز مورد استفاده فرهنگدوستان و فعالان اجتماعی قرار خواهد گرفت، از جمله در موسسه هفتبرکه برای برنامههایی همچون «آیین چراغ».
او سپس برای صحبت در مورد سختیهای کار تحقیقاتی برای جمعآوری اطلاعات از منابع مختلف، از عبدالعلی صلاحی، پژوهشگر و مدیر بنیاد کهنپارسیان، دعوت به سخنرانی کرد. مدیر نشر انالحق که چاپ این کتاب را نیز به عهده داشته، در سخنرانیاش به دو موضوع پرداخت: نمونه کتابهایی که در حوزهی معرفی شخصیتهای منطقه نگاشته شده است، و چگونگی انتشار این کتاب.
صلاحی از چند کتاب که به معرفی شخصیتهای منطقه پرداختهاند، به ترتیب تاریخی اسم برد: «اجداد و نیاکان خود را بازشناسیم» نوشته محمدابراهیم عباسی از جناح بستک؛ که کتابی ساده و بیریا ولی ارزشمند است که تمام شخصیتهای مطرح شهرشان را معرفی کرده است؛ «شکوه نیکوکاری» نوشته مهندس حسن هوشمند، رییس سابق جهاد کشاورزی لارستان و مدیر بنیاد لارشناسی که به نیکوکاران شهر خودش دهکویه پرداخته است؛ «شخصیات من آل الاوزی فی الکویت» (۲ جلد) و «شخصیات من آل الاوزی فی الخلیج» که چندی پیش دوستان اوزی به دست من رساندهاند و شخصیتهایی از شهر اوز را که به مدارج بالا رسیدهاند و خدماتی ارایه دادهاند معرفی میکند و از آن دسته کتابهایی است که ما باید در موردش کار کنیم؛ «سیمای لارستان» نوشته دکتر صادق رحمانی که شخصیتهای لارستان را سالها پیش معرفی کرده است؛ و تعدادی تکنگاریهای شخصی هم هست، از جمله کتابی در مورد سید عبدالحسین نوشته دکتر وثوقی؛ و کتابی در مورد آسید علیاصغر موسوی نوشته دکتر رحیمینژاد. خودم در نیز کتاب «جامعهشناسی گراش» برخی از شخصیتهای گراش را معرفی کردهام. همچنین کتابی در مورد خوانین گراش حاکم بر لارستان هم در دست انتشار داریم که به همت خاندان بیگلربیگی چاپ خواهد شد.»
صلاحی در ادامه گفت: «من پیشنهاد دادهام به دوستان منطقه که شخصیتهای کل منطقه را به همین شکلی که در کتاب آقای اکبری هست تقسیمبندی کنیم و در چند جلد معرفی کنیم. دوستان هم اعلام آمادگی کردهاند.»
صلاحی در معرفی چهرهی فرهنگی میرزا اکبری نیز سخن گفت: «آقای چترآذر خدمات آقای اکبری در حوزه ورزش را عنوان کردند، و من در حوزه فرهنگ صحبت میکنم. ایشان در سالهای دور دو نشریه را دست تنها منتشر میکردند، یعنی که عکاس و خبرنگار و گزارشگر و همهکاره نشریه خودشان بودند. چندین شماره ضمیمه میلاد لارستان و خبر جنوب منتشر کردند که شایسته قدردانی است، اما این قدردانی انجام نشده است. راستش برای همین برنامه هم ایشان رضایت نداشت و با اصرار ما این برنامه برگزار میشود.»
مدیر نشر انالحق در ادامه در مورد تلاشهای میرزا اکبری برای تدوین کتاب «نامها و یادها» گفت: «ایشان سه کتاب در مورد ورزش هم منتشر کرده است که من میدانم با چه خون جگری اطلاعات یک نفر را میشود تهیه کرد، چه برسد به این که افراد زیادی باشند. اما قدردانی که نشد هیچ، در بعضی موارد انتقادات شدید هم پیش آمد. برای این کتاب هم چه جاهایی که شخصا مراجعه نکردند و چه تماسهای مکرر که نگرفتند.»
صلاحی گفت: «شاید این سوال مطرح شود که چرا آدمهای دیگر در این کتاب نیامدهاند؟ چند سال بود که ایشان کار را شروع کرده بود و گدایی مطلب میکرد ولی خیلیها این اطلاعات را نمیدادند. مثلا شاید آقای ایکس باید اسمش میآمد، ولی خودش سخت مخالف بود که اسمش بیاید. بسیاری از دوستان هم در دادن اطلاعات خست به خرج میدادند. اگر با هدف اولیهی آقای اکبری، بقیه همراهی کرده بودند، دو سه برابر حجم فعلی میشد. ضمن اینکه این قول را دادهاند که در آینده جلد دوم را در بیاورند.»
بخش آخر برنامه، رونمایی از کتاب «نامها و یادها» بود. صلاحی از چند تن از فرهنگیان از شهرهای مختلف لار، اوز، خور و قلات و گراش برای این بخش دعوت کرد: سیروس بیگلربیگی از لار، مهندس کرامتی از اوز، سیدمحمد یگانه از قلات، خسرو جمالیان از خور، دکتر احمد عبدالهی به نمایندگی از خانواده اکبری، و فاطمه حسینزاده، رییس کتابخانه آبشار اندیشه.
در پایان مراسم نیز از میرزا اکبری، نویسنده کتاب، با اهدای تندیس از طرف اداره کتابخانههای عمومی گراش و همچنین سپاسنامههایی از طرف خسرو جمالیان، سیروس بیگلربیگی و بنیاد کهنپارسیان تجلیل شد. تندیسی نیز به غلامحسین عابد، خیری که هزینهی چاپ این کتاب را متقبل شده بود، تقدیم شد.
عکس یادگاری و گپوگفت دوستانه در بیرون از سالن، پایانبخش این برنامهی رونمایی بود.