نماد سایت هفت‌برکه – گریشنا

هشدار کارشناس بهزیستی: مصرف الکل و مواد مخدر ترکیبی در گراش در حال افزایش است

هفت‌برکه: در نشست نیمرخ اعتیاد در گراش، کارشناس بهزیستی استان آمار جالبی از وضعیت اعتیاد به مواد مخدر در گراش ارائه داد.

در نشست «نیمرخ اعتیاد در گراش»، قدرت محکم، کارشناس مرکز بهزیستی، با بررسی آمار مربوط به شش ماه نخست سال ۱۴۰۲ از جامعه‌ی معتادان گراش که در کمپ‌ها تحت درمان بوده‌اند گفت: «مصرف هروئین و شیشه در گراش نسبت به مصرف استانی بسیار بالاتر است. در گراش علاوه بر مورد مصرف مواد، مصرف الکل نیز اضافه شده است که زنگ خطری برای جامعه است. گراش کمپ ترک اعتیاد بانوان ندارد و آمار زنان معتاد را نداریم. ابتلا به اعتیاد در میان دانش‌آموزان با روش‌های جدید مانند مدل استانی در حال افزایش است. تمرکز نباید بر درمان بلکه باید بر پیشگیری آن هم از مهدکودک باشد. در مدارس نیز تمرکز آموزش و مشاوره باید بر دختران باشد.»

به گزارش هفت‌برکه، صبح چهارشنبه ۱۶ آبان ۱۴۰۳ سالن فرمانداری گراش با حضور طاهرزاده، فرماندار‌‍؛ سرهنگ کریمی، فرماندهی انتظامی شهرستان گراش؛ قاسم فرسوده، کارشناس فرمانداری در شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر؛ سجاد غلامی، معاون عمرانی شهرداری؛ مهندس فیروزی از اعضای شورای شهر؛ محمد منفرد از اعضای هیئت مدیره‌ی مجمع خیرین سلامت؛ نمایندگانی از ناحیه‌ی مقاومت سپاه، نمایندگانی از رسانه‌های گراش و مشاوران مدارس میزبان نشستی با موضوع مواد مخدر بود و قدرت محکم، کارشناس اداره‌ی کل بهزیستی استان، با تحلیل آماری داده‌های مراکز بهزیستی استان فارس، نمایی از وضعیت اعتیاد و مصرف‌کنندگان در استان و شهرستان گراش را نشان داد.

فرماندار: مخالف افزایش ظرفیت کمپ ترک اعتیاد گراش هستیم

در ابتدای این نشست، طاهرزاده، فرماندار گراش، گفت: «شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر شهرستان در جلسات با حضور کارشناسان، موضوع مواد مخدر و مضرات کوتاه‌مدت و بلندمدت آن را به صورت اقلیمی بررسی می‌کند. ما کمپ اعتیادی که داریم با مدیریت آقای سبزواری و کمک خیرین، حدودا سی تا چهل نفر بستری هستند که شوربختانه یا خوشبختانه اکثر این افراد بومی شهرستان گراش نیستند. اینکه از هر شهری از استان فارس و ایران، معتادی به این کمپ مراجعه کند، این هزینه دارد. اما اینکه بخواهند ظرفیت کمپ را افزایش بدهند من مخالفت کرده‌ام. قرار باشد در گراش ظرفیت کمپ بیشتر شود و از هر جایی معتاد به اینجا بیاید و آن دو سه ماه اینجا می‌ماند و باعث معضلات متعددی می‌شود. در این مدت یا کنار خیابان می‌خوابد و آسیب اجتماعی ایجاد می‌کند یا به بزهکاری‌های اجتماعی روی می‌آورد. ما راضی به افزایش ظرفیت کمپ نیستیم.»

فرماندار: مخالف حضور و ماندگاری معتادان غیر بومی در گراش هستیم

فرماندار سپس با اشاره به رتبه‌ی خوب شهر گراش در بحث امنیتی گفت: «ما در ضریب امنیتی جزو شهرهای بسیار خوب هستیم. آمار سرقت و بزه اینجا پایین است. اگر ظرفیت کمپ بالا برود، بعد از سه ماه خانواده اگر او را تحویل نگیرند، اینجا می‌ماند و اگر هم با خانواده بماند اصرار دارد به فلان خیریه معرفی شود که با این موضوع مخالف هستیم. نباید با ایجاد شرایط خوب و حمایت مالی از آنها اجازه دهیم بزه و خلاف در اینجا نشو و نما پیدا کند و زمینه‌ی حضور و ماندگاری این معتادان در گراش فراهم شود. ما می‌خواهیم عدم گرایش مردم به اعتیاد را در گراش حفظ کنیم.»

قدرت محکم: بیشترین مواد مصرفی در معتادان بستری گراش، هروئین و شیشه است

در این نشست قدرت محکم، کارشناس اداره‌ی کل بهزیستی استان، راه کاهش آمار اعتیاد را نه تمرکز بر درمان بلکه تمرکز بر پیشگیری عنوان کرد. او سپس به تحلیل آماری جامعه‌ی معتادان بستری در کمپ‌های بهزیستی استان، روش‌های مصرف، درصدها و شیوع و گستردگی آن در میان گروه‌های مختلف اجتماعی و اقشار مختلف جامعه در سطح استان و مرکز استان پرداخت.

در بخش دوم، محکم به سراغ تحلیل جامعه‌ی آماری معتادان گراش بر اساس کسانی که بستری شده‌اند رفت و گفت: «۲۰۸ نفر مرد بستری بوده‌اند و هرویین و شیشه با ۶۰ درصد بالاترین نوع مواد مصرفی در گراش و بالاتر از درصد استانی است. در گراش مصرف ترکیبی‌تر است و این خبر خوبی نیست.»

آمار شروع اعتیاد در گراش، پنج سال بالاتر از آمار استانی است

بر اساس این داده‌ها، بزرگ‌ترین گروه سنی معتادان در گراش بین ۳۶ تا ۴۰ سال و ۴۶ درصد از آنها متاهل، مطلقه ۲۶ درصد و مجرد ۲۸ درصد هستند. ۷۲ درصد این افراد شاغل، ۲۸ درصد بیکار و در این میان کارگران با ۲۴ درصد بیشترین درصد معتادان شاغل در گراش را تشکیل می‌دهند. صنف آرایشگران با ۶ درصد و کارمندان با ۱ درصد بالاترین و کمترین گروه مصرف‌کننده در میان اصناف است. در زمینه‌ی تحصیلات نیز بیسوادان با ۸ درصد، ابتدایی ۲۳ درصد، سیکل ۴۸ درصد و لیسانس به بالا تنها ۲ درصد است. سن آغاز اعتیاد در میان این آمار ۲۴ درصد زیر بیست سال شروع کرده‌اند که به گفته‌ی محکم، میانگین شروع نسبت به آمار استانی پنج سال بالاتر و خبر خوبی است.

افزایش مصرف مواد جدید در بین دانش‌آموزان

همه‌ی این افراد بومی نیستند و از شهرهای دیگر نیز برای ترک به کمپ گراش مراجعه می‌کنند. قدرت محکم در این باره گفت: «این تنها آمار بستری‌ها است و افراد معتاد در شهرهای دیگری از شهر خودشان بستری می‌شوند تا به دلایل اجتماعی و فرهنگی ناشناخته بمانند. معتادان دیگر از خنج و لار هم برای ترک به گراش می‌آیند و همه‌جا همین است. مواد آغاز مصرفی در بین جوانان این مناطق حشیش است که بر خلاف استان است که شروع با هرویین است. آمار نشان می‌دهد که مصرف حشیش بین دانش‌آموزان دبیرستانی رو به افزایش است. برای همین پیشگیری از مهد کودک اهمیت دارد تا در بزرگسالی شاهد این آمار بالای اعتیاد نباشیم.»

تمرکز خیرین بر حمایت مالی از آموزش و پیشگیری در مدارس به ویژه برای دختران باشد

محکم با اشاره به اهمیت بیشتر این موضوع در میان دختران دانش‌آموز به دلیل نگاه جامعه به‌ویژه در شهرهای مذهبی مانند گراش گفت: «مصرف مواد مخدر مدرن در بین دختران بالا است و جامعه به اشتباه فکر می‌کند نباید درباره‌ی این معضل صحبت کرد و یا این موضوع در میان دختران وجود ندارد.»

او به اهمیت وجود فرد معتاد در خانواده نیز اشاره کرد و گفت: «در زمینه‌ی پیشینه‌ی اعتیاد در خانواده نیز پدر معتاد با ۴۲ درصد پیشتاز است. در این مناطق مصرف الکل نیز اضافه می‌شود که در کنار مواد مخدر می‌تواند مسئله را پیچیده‌تر کند. برخی فکر می‌کنند الکل بهتر از مواد مخدر است، اما اگر مصرف بالا برود آسیب‌های آن بسیار زیاد است.»

او با اشاره به تلاش و کمک نیکوکاران در گراش با توصیه به آنها گفت: «در پیشگیری کمک و حمایت این افراد موثر است. حمایت مالی در مهد کودک‌ها و مدارس در زمینه‌ی پیشگیری مهم است تا آگاهی‌رسانی و مشاوره انجام شود. همکاری نهادهای سپاه و بهزیستی برای پیشگیری نیز اهمیت زیادی دارد.»

خروج از نسخه موبایل